Cabo de Gata Natuurpark in Almeria

15 mei
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het Cabo de Gata natuurpark is gastheer van adembenemende landschappen en prachtige schilderachtige dorpjes.

Ontdek wat je allemaal kunt zien en beleven in dit bijzonder natuurrijke gedeelte in de provincie Almeria.

Het Cabo de Gata natuurpark kent een vulkanische oorsprong en het is het eerste beschermde maritieme-terrestrische park dat door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het bestaat uit 37.500 terrestrische (land) hectare en 12.000 maritieme hectare, waarvan 63 km wordt beschouwd als het best bewaard gebleven zeegebied van de westelijke Middellandse Zee.

In het natuurpark vind je diverse Almeriaanse steden waaronder: Níjar, Carboneras, San José, Rodalquilar, Las Negras, Agua Amarga, Los Escullos, Isleta del Moro, Las Hortichuelas, Fernán Perez, Pozo de los Frailes, San Miguel de Cabo de Gata en Almadraba de Monteleva.

Dorp La Isleta in het Cabo de Gata Natuurpark

Het landschap van het Cabo de Gata natuurpark wordt gekenmerkt door haar vele verschillende type landschappen. In het noordwesten grenst het aan het semi-woestijngebied van de Tabernas, in het westen aan de stad Almeria en aan de oostkant tref je het witte dorp Mojácar.

Van diepe kloven tot ongerepte baaien en van natuurlijk zoutmeren tot indrukkende duinen: in het Cabo de Gata natuurpark ontdek je de unieke locaties en prachtige uitzichten en bovendien kun je in deze indrukwekkende omgevingen ook nog eens talloze activiteiten ondernemen.

De mooiste stranden van het Cabo de Gata natuurpark

De stranden van het Cabo de Gata natuurpark behoren tot de beste stranden van Almeria (en Spanje) en tijdens een bezoek aan deze kuststroken leer je de ware betekenis van een “hemel op aarde” kennen.

Strand van Los Genoveses in Cabo de Gata

Deze stranden, met hun kristalheldere water en donkere zand, worden vergezeld door één van de warmste klimaten van heel Europa. Hierdoor kun je het hele jaar door van ze gaan genieten. Ook goed om te weten is dat 6 van haar stranden een Blauwe Vlag hebben toegewezen gekregen, ter bevestiging van hun buitengewone kwaliteit.

Het is onmogelijk om slechts één van de stranden van Cabo de Gata eruit te lichten. Behalve wereldwijd bekende stranden als Los Muertos, Mónsul, Los Genoveses en Las Salinas heeft Cabo de Gata nog veel meer mooie stranden voor je in petto. Vandaar ook dat we een speciaal artikel hebben gewijd aan de beste stranden van Almeria en Cabo de Gata.

Wil je meer weten check dan deze post.

Inham in het Cabo de Gata Natuurpark

Wat te doen in Cabo de Gata natuurpark

Net als in de andere natuurparken in Andalusië kun je ook in dit reusachtige park een breed scala aan activiteiten ondernemen. Een bijzondere activiteit die je echter maar op weinig andere locaties kunt doen is duiken. Je vindt er talloze maritieme organisaties waarmee je in zee kunt gaan en onder leiding van professionele instructeurs kun je de onovertroffen onderwaterwereld van Cabo de Gata gaan ontdekken.

Duiken in Cabo de Gata

Hou je van wandelen ontdek dan een van de vele (georganiseerde) wandeltochten door de prachtige landschappen van het Cabo de Gata natuurpark. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de spannende Cerro del Cinto-route, een wandeling van 10 kilometer door de oude goudmijnen van Rodalquilar en Níjar. Houd in gedachten dat je tijdens deze 3 uur lange route niet te ver van het pad afwijkt want de mijnen kennen een aantal verraderlijke diepe geheimen.

wandelen in cabo de gata natuurpark

Een van de meest romantische én avontuurlijke activiteiten beleef je te paard. Je kunt de prachtige kustlijn van Cabo de Gata namelijk gaan verkennen op de rug van deze majestueuze nobele dieren. Bekijk hier de lijst van organisaties die deze service aanbieden (alleen in het Spaans).

Wat je als natuurliefhebber ook niet mag missen is El Abardinal, de 9 hectare tellende Botanische Tuin in Rodalquilar. De naam van deze tuin stamt af van een gelijksoortige plant; de Esparto. Deze plant heeft zich perfect aangepast aan de extreme condities in dit deel van Andalusië en tijdens je wandeling ga je nog veel meer plantensoort ontdekken die in dit woestijngebied al duizenden jaren hebben weten te overleven.

Tot slot kun je ook het culturele erfgoed van Cabo de Gata gaan ontdekken. Een van haar meest beroemde monumenten is het 18e eeuwse Cortijo del Fraile, wiens geschiedenis even aantrekkelijk als tragisch is.

Het werd gebouwd door de Dominicaanse Monniken en later kwam het in privé-eigendom terecht. In 1928 organiseerde de toenmalige eigenaar er de bruiloft van zijn dochter (Francisca Cañadas, bekend als Paca de Lame) en wat een van de meest gelukkig momenten van hun hun leven had moeten worden eindigde in een zware tragedie, die bekend werd als de Misdaad van Níjar. Deze gebeurtenis inspireerde Federico Lorca tot zijn meesterwerk “Bodas de Sangre“ (Spaans voor De bloedige bruiloft).

Cortijo del Fraile in het Cabo de Gata Natuurpark

De beste fotolocaties in het Cabo de Gata natuurpark

De beste albumkiekjes en social media selfies maak je op deze deze schitterende plekken in Cabo de Gata:

Arrecife de las Sirenas

Gezichtspunt van Las Sirenas in Cabo de Gata Natuurpark

De naam van dit spectaculair rif is te danken aan de monniksrobben die hier vroeger leefden, en wiens geluiden door matrozen werden verward voor de liederen van zeemeerminnen. Je kunt er gaan genieten van een schitterend panoramisch uitzicht, vanaf het uitkijkpunt in de buurt van de vuurtoren van Cabo de Gata, gebouwd op de binnenplaats van het kasteel San Francisco de Paula. Wil je het rif van nog dichtbij gaan bekijken dan kun je ook verder naar beneden gaan  totdat je wordt verwelkomd door een kleine rotsinham, die je niet alleen kunt ontdekken bij laag water.

Mirador de la Amatista

Gezichtspunt van La Ametista in Cabo de Gata Natuurpark

Vanaf dit oude uitkijkpunt van de Guardia Civil, heb je uitzicht over talloze kleine baaien en de hoogste berg in het park, de 500 mt-hoge Pico de los Frailes. Dit uitkijkpunt wordt ook wel  “Las Teticas” of “Hermanicas” genoemd, vanwege haar twee identieke pieken.

Mirador Punta de los Muertos

Gezichtspunt Los Muertos

Deze mirador biedt uitzicht op het adembenemende strand van Los Muertos, de langste kust van het Cabo de Gata natuurpark. Hier creëren de vulkanische rotsformaties, het witte zand en het kristalhelder samen een bijzonder uniek en fotogeniek landschap.

Las Salinas

Las Salinas in Cabo de Gata Natuurpark

Deze enige nog werkende zoutpan van West Andalusië is eveneens een perfecte locatie om vogels te gaan spotten. Dit zoute gebied is de rust- en nestplaats van een groot aantal trekvogels, waaronder de roze Flamingo. Vergeet behalve je fototoestel ook zeker niet je verrekijker mee te nemen, want dit is verreweg de beste manier om te genieten van je bezoek aan Las Salinas.

Hoe kom je bij het Cabo de Gata natuurpark

Het park is gelegen op 30 km ten oosten van Almeria en met de auto kom je er in ongeveer 25 minuten. Neem hiervoor de Al-12, bekend als de Autovía del Aeropuerto (de luchthaven snelweg), tot aan de N-344. Neem vervolgens bij Retamar de Al-3115 in de richting van Cabo de Gata-San José.

Accommodaties en vakantiehuizen in Cabo de Gata

Wil je optimaal genieten van de schilderachtige locaties van het Cabo de Gata natuurpark overweeg dan een verblijf in één van de beste villa‘s en vakantiehuizen in de omgeving van dit beschermde gebied. Ze zijn voorzien van alle gemakken die je maar kunt wensen en ze bieden je bovendien de meest adembenemende uitzichten op zee. In Almeria vind je bovendien vakantiehuizen voor een ieders smaak en budget.

Waar wacht je nog op? Neem snel een kijkje en ontdek je favoriet!

Ontdek alle bijzonderheden van een van de meest spectaculaire natuurparken van Andalusië: het Cabo de Gata natuurpark.

Ben je er al wel eens geweest? Van welk strand of uitkijkpunt heb jij het meest genoten? Vertel het ons hieronder en deel jouw ervaringen met andere reisliefhebbers.

Cabo de Gata Natuurpark in Almeria is een artikel dat gaat over Natuur in Almeria
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (15)
Loading...
Deel
Geef je mening (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *