Overwinteren in Andalusië: redenen om deze winter voor Andalusië te kiezen

28 sep
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Je weet vast al wel dat Andalusië een paradijs is voor zomerzon-liefhebbers maar wat de meeste mensen niet weten is dat deze Spaanse provincie tevens een heerlijke plek is om te overwinteren.

Waarom dit is ontdek je in deze blog en we gaan je tevens verrassen met een ruime hoeveelheid accommodaties en activiteiten waar je vanaf november t/m maart op een voordelige manier van kunt gaan genieten.

Terwijl velen reikhalzend uitkijken naar een zonovergoten zomervakantie in Zuid Spanje, stellen wij je dit jaar voor om eens van het pad af te wijken en te kiezen voor een wintervakantie in Andalusië. In het koudste seizoen van het jaar hebt je in Andalusië de mogelijkheid om te geniet van een mooi contrast. Overdag kunt je vaak genieten van een heerlijk winterzonnetje, terwijl je ‘s avonds op kunt gaan in de feestelijk versierde straten van de Andalusische steden. Bovendien ontdek je hier in de winter dingen die in de zomer ongezien blijven en proef je de magie van Europa‘s koudste maanden in één van haar warmste gebieden.

Overwinteren in Andalusië heeft verschillende voordelen.

Allereerst zul je merken dat je qua kosten een stuk voordeliger uit bent dan in de lente en in de zomermaanden. Reizen naar Andalusië in de wintermaanden is namelijk stukken goedkoper dan in de rest van het jaar, het voordeel kan wel oplopen tot 50% van wat je anders zou betalen. Dit geldt niet alleen voor vliegtickets maar zeker ook voor je accommodatie!

Speciaal voor mensen die willen overwinteren in Malaga hebben we dit jaar namelijk een mooie aantal vakantiehuizen geselecteerd die qua prijs en voorzieningen zijn aangepast voor een heerlijk langdurig verblijf tussen november en maart.

Wil je alvast kennismaken met onze accommodatie om in te overwinteren, klik dan op de banner hieronder en maak je klaar voor de Andalusische winterzon!

Ontdek deze winterselectie met accommodatie voor een langdurig verblijf in Andalusië

Behalve de voordelige prijzen voor een langdurig verblijf zijn er nog tal van andere redenen om deze winter naar Andalusië te reizen.

1. Beleef een heerlijk Kerstvakantie, met winterzon!

De donkere dagen voor Kerst roepen bij ons allemaal verschillende emoties op. Waar sommigen houden van de kou, de regen, de sneeuw en de lange donkere dagen, kan de winter voor sommigen niet snel genoeg voorbij zijn. Hier in Andalusië is de ambiance net even iets anders. De kans op sneeuw is hier namelijk kleiner dan de kans op een Elfstedentocht. Dit komt doordat de gemiddelde wintertemperaturen in de Andalusische steden zo rond de 17ºC liggen. Het gebrek aan een mooi pak sneeuw wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de duizenden Kerstlichtjes waarmee de steden worden versierd, de gezellige Kerstmarkten boordevol lekkernijen en cadeautjes en de heerlijke geur van de typische Andalusische Kerstgebakjes die afkomstig zijn van de prachtig uitgedoste etalages.

Een van de bijzondere kerstvieringen in Andalusië vindt plaats op 5 januari. Op deze dag wordt groots uitgepakt met de “Cabalgata“, een Drie Koningenparade die in de meeste Andalusische steden plaatsvindt ter ere van kindje Jezus. Zowel kinderen als volwassen nemen deel aan deze parade, hetzij op mooi versierde rijtuigen of al wandelend in vermomming terwijl aan alle kanten snoepjes en andere lekkernijen worden gestrooid.

Calle Larios in Malaga met Kerstmis 2018
Calle Larios met Kerstmis 2018. Copyright Ruralidays.com. Alle rechten voorbehouden

Behalve een prachtig verlichte Kerst en een bijzondere Drie Koningen viert men in Andalusië natuurlijk ook Oud en Nieuw, waarbij de mensen samenkomen op de belangrijkste pleinen nadat ze eerst op traditionele wijze 12 druiven eten gedurende de laatste 12 seconden van het jaar.

Kom tijdens de feestdagen naar Andalusië en beleef de donkere dagen voor Kerst dit jaar met een zonnetje!

2. Milde temperaturen in de winter

Als je tot die categorie mensen behoort die spontaan een winterdip krijgen zodra oktober op de kalender verschijnt, en voor wie temperaturen onder de 15 ºC een goede reden zijn om een vakantie op een ver gelegen Caribisch Eiland te boeken, dan is een winter in Andalusië een bijzonder goed en voordeliger alternatief.

Winter op het strand van Bolonia (Tarifa)

De beroemde Costa del Sol (zon-kust, ;-)) en de Costa de la Luz (licht-kust) voorzien Andalusië van kilometers aan witte zandstranden en kleine maagdelijk baaitjes waar je het heel jaar door van kunt genieten. Sta niet versteld om zelfs in december een aantal onverschrokken waterratten een duik in zee te zien nemen, al moeten we daarbij vermelden dat dit zelfs voor ons wel iets teveel van het goede.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat de meeste stranden in de wintermaanden hondvriendelijke stranden worden, waardoor er ook voor je trouwe viervoetige vrienden volop ruimte is om heerlijk te genieten van de milde temperaturen lang de kust.

3. Oké, oké, er ligt wel sneeuw in Andalusië en skiën is ook gewoon een optie

Hoewel we eerder aangaven dat de kans op sneeuw in de Andalusische steden kleiner is dan de kans op een Elfstedentocht, moeten we daar toch een kanttekening bij plaatsen. Er is namelijk één grote uitzondering!

Waar Andalusië vooral bekend staat vanwege haar warme temperaturen, kun je er als wintersportliefhebber namelijk ook voor kiezen om in de winter naar het zuiden van Spanje te reizen met als plaats van bestemming de oogverblindende Sierra Nevada in Granada. De Sierra Nevada is de tweede grootste bergketen in Europa en op haar witte toppen kun je vanaf eind november tot eind maart terecht voor diverse wintersportactiviteiten.

Skiën in de Sierra Nevada (Granada)

Ski Resorts zoals het Sierra Nevada Ski Station, Pradollano en Sierra Essence bieden hun bezoekers zowel dag- als weekpassen aan om te komen genieten van de mooiste winterlandschappen in Andalusië. Daarnaast geniet je tijdens je wintervakantie in Zuid Spanje van het beste van twee werelden! De bergen van de Sierra Nevada liggen namelijk op kleine afstand van de Costa Tropical, zodat je na een dagje op de lange latten binnen 30 minuten bij de kust bent voor een heerlijk diner met zeezicht. Niet verkeerd toch 🙂

4. Beleef het carnaval van Cadiz!

Carnaval van Cadiz 2015 - Foto met dank aan het stadhuis van Cadiz
Carnaval in Cadiz. Foto met dank aan Diputación de Cádiz

De Andalusiërs staan erom bekend dat ze niet vies zijn van een feestje en ook tijdens wintermaanden houden ze de sfeer er goed in met allerlei gastronomische en traditionele festiviteiten.

Wat je tijdens de wintermaanden zeker niet mag missen is het carnaval van Cadiz, dat plaatsvindt in februari. Het is van de meest beroemde carnavals ter wereld en kom je dit jaar overwinteren in Andalusië dan raden zeker aan een bezoek te brengen.

Wat ook heel leuk is om te doen is kennismaken met een van de levendige gastronomische, religieuze en culturele evenementen die in de winter plaatsvinden in de kleinere dorpen en steden. Hierdoor krijg je een mooi beeld van de tradities en culturen die al eeuwenlang een rol spelen in Andalusië, en het is bovendien nog reuze gezellig ook!

5. Een geheel nieuwe gastronomie

Potaje de garbanzos - typisch Andalusisch gerecht voor de winter
Kikkererwten soep

Met het veranderen van het seizoen, verandert ook de gastronomie. Zo maakt de gazpacho plaats voor Malaga’s gazpachuelo (een warme soep gemaakt van visbouillon, ei, aardappel en extra vergine olijfolie), de pucheros komen op tafel in de Andalusische huishoudens en de heerlijke winterdesserts laten een ieder watertanden. De gastronomie is op zich al een geweldig excuus om te overwinteren in Andalusië, zodat je kunt kennismaken met geuren en smaken die je in de andere seizoenen niet zult tegenkomen.

6. Geniet van de buitenlucht zonder kans op een zonnesteek

Het bergachtige landschap van Andalusië nodigt je uit om je meeste comfortabele wandelschoenen uit de kast te halen en deel te nemen aan een van de talrijke wandelpaden die verspreid liggen door heel Andalusië. Nu de heetste zomertemperaturen achter ons liggen, zorgen de mildere wintertemperaturen voor het perfecte moment om de regio te gaan ontdekken.

Maak kennis met de Caminito del Rey, de wandelroutes van de Gran Senda de Málaga en de Senda Litoral, de schoonheid van Cabode Gata in Almeria en het natuurpark Doñana in Huelva. Deze laatste is in de winter bijzonder de moeite waard omdat ook de vogels naar Andalusië komen om te overwinteren. Ontdek de verschillende soorten trekvogels die hier nestelen en geniet van de roofvogels die het luchtruim vullen.  

Caminito del Rey tijdens de koudste maanden van het jaar

Voor een andere buitenactiviteit die hier zeker in de winter populair is, kun je terecht aan de Costa de Sol. Hier vindt je talloze golfbanen die je stuk voor stuk kunt gaan verkennen. Dit gebied staat ook wel bekend als de Costa del Golf, zodat je jezelf als golfliefhebbers zeker niet gaat vervelen. Daarnaast kun je uitstapjes maken naar de vele prachtige steden die Andalusië rijk is en bovendien kennismaken met een van de vele archeologische vindplaatsen zoals de ruïnes van Baelo Claudia in Tarifa of een bezoek brengen aan een van de vele grotten die vroeger in Andalusië werden bewoond, waarbij de grotten van Nerja, La Pileta en Ardales de bekendste zijn.

7. Alle tijd en ruimte voor een bezoek aan monumenten in Andalusië

Bezoek Andalusische monumenten in de winter

Omdat Andalusië voornamelijk in de lente en de zomer druk wordt bezocht, heb je in de winter alle tijd om de vele bezienswaardigheden in Zuid Spanje te bezoeken. Zodra het winter wordt worden de monumenten in Andalusië minder druk bezocht zodat je op je gemak kunt gaan genieten van Landsmarks zoals de Moskee-Catedraal in Cordoba, het Alhambra in Granada en de Kathedraal in Sevilla. Neem alle tijd en geniet in rust en stilte van de mooiste monumenten die Andalusië je te bieden heeft.

We zouden nog wel een tijdje door kunnen gaan over waarom je deze winter voor Andalusië zou moeten kiezen maar we hopen dat je voor nu alvast een goed beeld hebt gekregen waarom een langdurig verblijf in Andalusië dit jaar zeker tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

Overwinteren in Andalusië: redenen om deze winter voor Andalusië te kiezen is een artikel dat gaat over Activiteiten in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *