Wijn en spijs uit Jerez de la Frontera – Sherry historie en recepten

19 okt
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Wijn en Spijs uit Jerez de la Frontera, authentiek genieten!

Ontdek de historie van wijn en spijs uit Jerez de la Frontera en maak kennis met 3 heerlijke authentieke recepten.

Jerez staat net als de rest van Andalusië bekend om haar voortreffelijke keuken en ze is tevens de bakermat van de beroemde Sherry. Kom mee en leer meer over de roerige geschiedenis van de Sherry wijn en ontdek een drietal heerlijke recepten uit Jerez.

De roerige geschiedenis van de beroemde Sherry wijn van Jerez

Vandaag de dag is het misschien heel normaal om Sherry op de drankkaart aan te treffen, maar wat veel mensen niet weten is dat deze bekende wijn uit Jerez een roerige geschiedenis heeft doorlopen sinds ze voor het eerst door de Feniciërs werd ‘uitgevonden‘.

Wijn en spijs uit Jerez: een korte historie

Zoals gewoonlijk wordt de identiteit van een wijn vaak sterk bepaald door de streek waaruit ze afkomstig is. Dit is zeker ook het geval bij de bekende Sherry wijnen uit Jerez, wiens karakter door de eeuwen heen is gevormd onder invloed van ‘s werelds grootste beschavingen.

Het waren de Feniciërs die de eerste Sherry’s maakten en hun brouwsel kenmerkte zich door een bijzonder hoog alcoholgehalte en de wijn had bovendien een ruw karakter.

Na de Feniciërs kwamen de Romeinen, die na het veroveren van het gebied van Xeres, (zoals de streek Jerez de la Frontera vroeger heette) de productie van Sherry doorzette en zij begonnen tevens met het exporteren van de wijn onder de naam Ceritium.

De consumptie werd echter ruw onderbroken toen de streek opnieuw werd verovert, dit keer door de Arabieren in 711 n.Chr. Het nuttigen van wijn werd volgens goed Moslim gebruik verboden maar de wijngaarden in de streek bleven behouden en er werd ook nog steeds alcohol geproduceerd voor de export, dit keer onder de naam Sheris.

“Het had echter maar een haartje gescheeld of de Kalief Alhaken II had al deze Sheris wijngaarden vernietigd. De inwoners wisten de Kalief echter te overtuigen dat de wijngaarden van grote waarde waren voor diens leger en hij kwam terug op zijn beslissing en vernietigde slechts een derde van de totale wijngaarden.”

Wijngaarden met druiven

Aan de alcoholische ‘rustpauze‘ kwam een einde tijdens de Katholieke Reconquista in 1264. De wijngaarden van Jerez kwamen weer in handen van Christenen en zij wenste zich zoveel mogelijk te onderscheiden van de geheel onthoudende Moren. De Sherry vloeide weer rijkelijk en het was in deze tijd dat de Sherry voor het eerste afreisde naar het Britse Koninkrijk.

Hier heeft ze ook haar huidige naam aan te danken. De Arabische naam voor Jerez, Sherish, veranderde in het Engels al snel in Sherry en zo kennen we haar dan ook vandaag de dag.

In de eeuwen die volgde groeide haar roem gestaag verder en de Spaanse koning besloot om de wijn uit te roepen tot beschermd streekproduct. Ze werd geëxporteerd naar delen van het Britse Koninkrijk, Frankrijk en Nederland en de schepen die vertrokken naar Amerika waren vaak voor een derde geladen met de beroemde Jerez – Sherry.

“Dat Sherry ook bijzonder populair werd aan het Engelse hof was vooral te danken aan Francis Drake toen hij met zijn vloot in 1587 Cadiz en Jerez aanviel en daarbij meer dan 3000 vaten wijn buitmaakte. Gelukkig voor de inwoners van Jerez vonden Engelse zakenlieden later meer vredige manieren om de Sherry te importeren.”

In 1935 werd de naam Jerez-Xérès-Sherry vastgelegd. Dit is de officiële handelsnaam waaronder deze sterke wijn wereldwijd wordt verhandeld.

Vaten met Sherry wijn

Tegenwoordig wordt Sherry nog steeds veel gebruikt, vooral ook in de vele heerlijke recepten van de regio Cadiz.

Blijf lezen en ontdek enkele heerlijke authentieke recepten uit Jerez

Riñones al Jerez

Schapen of varkens

Het water loopt je in de mond met het volgende recept waarin we (schapen of varkens) nieren gaan bereiden in Sherry!

Recept voor 4 personen:

  • ½ kg nieren ( schaap of varken )
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel zoete peper
  • 6 eetlepels extra-virgin olijfolie
  • ½ kopje water
  • ½ glas Jerez – Sherry wijn
  • Zout
  • Peterselie
  1. Kook wat water.
  2. Snij de nieren in plakjes, voeg zout toe en leg ze op de onderkant van het deksel van een sauspan.
  3. Laat ze zo 10 minuten rusten en uitlekken.
  4. Spoel het geheel overvloedig met water.
  5. Zet een sauspan op het vuur en voeg de olijfolie en ui toe.
    Zodra de ui zacht begint te worden; voeg de nieren toe en draai ze gedurende 5 minuten regelmatig om.
  6. Bestrooi de nieren met bloem en zoete peper, draai ze om en voeg snel het ½ kopje water, de knoflook en de peterselie toe.
  7. Kook het geheel 4 minuten en voeg dan de Sherry wijn toe.
    Zodra de saus begint te verharden is het tijd om te gaan smullen!

Ajo Caliente

Knoflooksoep uit Jerez

Ajo Caliente is een knoflooksoep die vroeger door boeren en knechten werd gegeten om tijdens het werk op krachten te blijven. Het is een goedkoop gerecht, dat wil zeggen, het wordt gemaakt van goedkope ingrediënten. Het originele recept is enigszins verandert door de toevoeging van gesneden chorizo en hardgekookte eieren. Hierdoor krijgt het gerecht een nog rijkere smaak.

Recept voor 4 personen

  • ½ kg rijpe tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 groene paprika‘s
  • Zout
  • 250 gr. een-dag-oud brood
  • 1 liter water
  • 200 ml extra-virgin olijfolie
  • 4 geschilde radijs
  1. Pureer de teentjes knoflook fijntjes met zout.
  2. Prak de rijpe tomaten zonder schil en snij de groene peper in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de knoflook puree.
  3. Voeg de extra-virgine olijfolie toe.
  4. Kook het water en giet het langzaam over de knoflookpuree.
  5. Snij het brood in hele dunne plakjes, plet ze en voeg ze toe.
  6. Dek het geheel af met een doek en laat het 5 minuten rusten.
  7. Warm serveren.

Meloja

Meloja uit Jerez
Meloja. Photo door Bego González

Deze lekkernij diende vroeger als zoete beloning voor de kinderen die zich goed hadden gedragen. Vandaag de dag wordt deze marmelade gegeten op een Frans toastje of op een frisse kaas.

Recept:

  • Citroen water
  • Water
  • ½ kg honing
  • 1 kg geschilde pompoen
  1. Snij de pompoen in kleine reepjes en leg deze in het citroenwater.
  2. Laat het 45 minuten rusten zodat de reepjes pompoen harder worden.
  3. Kook water met klein beetje honing.
  4. Voeg hier de reepjes pompoen aan toe en mondjesmaat ook de rest van de honing.
  5. Laat het geheel koken op matig vuur.
  6. De saus die ontstaat tijdens het koken gaan we gebruiken als saus voor op de pompoen.
  7. De pompoen is klaar als deze van binnen heeft gekookt en de buitenkant stijf aanvoelt.
  8. Serveer de pompoenreepjes met de saus en smullen maar!

Wijn en spijs uit Jerez: wacht niet langer en probeer het zelf met deze lekkere recepten!

Heb je deze specialiteiten misschien al eens geprobeerd? Vond je het verhaal over Sherry interessant? Laat dan je reactie achter, we zijn benieuwd naar je ervaringen!

Wijn en spijs uit Jerez de la Frontera - Sherry historie en recepten is een artikel dat gaat over Culinair in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *