Het weer in Andalusië: geniet het hele jaar door van een zomers gevoel!

10 okt
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het weer in Andalusië: vandaag weer zon 🙂 Ontdek de warmste provincies en maak je klaar voor een Andalusische zomergevoel

Andalusië staat wereldwijd bekend als één van de warmste gebieden in Europa. Het zal daarom niet als een verrassing komen dat de weermannen hier vaker een zonnetje presenteren dan in welke andere Spaanse regio dan ook.

Bekijk de gemiddelde temperaturen en het percentage zonnige dagen van de 8 provincies in Andalusië en kies het weer in Andalusië dat het beste past bij jouw vakantiewensen.

Het weer in Andalusië

Zoals gezegd duurt de zomer in Andalusië bijna een heel jaar lang, vooral als je vergelijkt met het weer in Nederland. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar kun je hier haast het hele jaar door genieten van de vele prachtige stranden, het kristalheldere water van de Middellandse Zee, Road Trips en nog veel meer.

Het klimaat in Andalusië is overwegend Mediterraan, met warme en droge zomers en milde winters.  Als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en gegarandeerd te kunnen zonnebaden dan ben je aan de Andalusische kust op juiste plek! We raden je hierbij ook aan om tijdens de zomermaanden geen lange stedentrips te plannen naar dorpen en steden in het binnenland omdat het kwik hier extreem hoog op kan lopen, met temperaturen tot wel 45 graden.

Aan de andere kant vormen de winter- en lentemaanden juist weer wel het ideale moment voor een bezoek aan grote steden zoals Sevilla en Cordoba. Hun milde klimaat is in deze periode de ideale tegenhanger van de koude, regenachtige wintermaanden in Nederland. Juist dan kun je in Andalusië perfect kennismaken met haar grote steden en tevens de broodnodige vitamine D bijtanken.

Gemiddelde temperatuur in Andalusië

Het weer in Malaga

Malaga is de hoofdstad van de Costa del Sol en dat is niet voor niets.

Gezegend met meer dan 300 dagen zon is Malaga het hele jaar door de perfect vakantiebestemming. De 2000 meter hoge bergen die de provincie Malaga omringen beschermen haar tegen koude invloeden vanuit het noorden. Hierdoor heeft ze het hele jaar door een mild klimaat maar in de dorpen en steden in het binnenland van Malaga, zoals bijvoorbeeld in Ronda, kan het in de wintermaanden echter wel een stukje koeler zijn vanwege hun ligging te midden van de bergen.

In Malaga geniet je vanaf de lente tot aan het begin van de herfst van de meest prachtige stranden aan de Middellandse Zee. Vooral in de zomer wil je de zee hier zeker dichtbij je hebben, helemaal tijdens de dagen van de Terral, een bijzonder warme wind afkomstig uit het binnenland.

Hele grote temperatuurverschillen zijn hier gedurende het jaar niet gebruikelijk aangezien de gemiddelde temperatuur schommelt van 13ºC in de winter tot 25ºC in de zomer.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Malaga
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Malaga: 18,5ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Malaga in de zomer: 28,5ºC / 18,5ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Malaga in de winter: 18ºC / 9ºC

Het weer in Sevilla

De hoofdstad van Andalusië is één van de warmste steden in Europa. Het subtropische klimaat van deze regio biedt haar bezoeker en inwoners een milde winter maar tevens ongelooflijk hete zomers. In verhouding met andere steden zie je hier dan ook grotere temperatuurverschillen optreden gedurende het jaar.

De hoogst gemeten temperatuur aller tijden in Europa was hier in Sevilla en werd geregistreerd op 4 augustus 1881 toen het kwik uitkwam op een ongelooflijke temperatuur van 50ºC.

Plan je een stedentrip naar Sevilla dan raden we je ten zeerste aan om dit te doen in de maanden tussen de herfst en de lente omdat de temperatuur in de zomermaanden eigenlijk te hoog ligt om echt te kunnen genieten van deze prachtige stad.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Sevilla
Gemiddelde jaartemperatuur in Sevilla: 19ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Sevilla in de zomer: 32, 5ºC / 17, 5ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Sevilla in de winter: 17ºC / 7, 5ºC

Het weer in Granada

Het weer in Granada wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters, waarbij de onderlinge temperatuur tussen de seizoenen ook behoorlijk kan variëren.

In de zomer ontvangt Granada haar meeste bezoekers, ondanks een gemiddelde temperatuur van zo‘n 32ºc. Plan je een zomers bezoek , bereid je dan goed voor en breng voor de broodnodige verkoeling zeker wat tijd door op de beste stranden van de provincie Granada.

De beste tijd voor een bezoek aan Granada is wat ons betreft echter in de lente of in de herfst omdat je dan kunt genieten van een mild klimaat dat perfect past bij een bezoek aan het Alhambra of één van haar vele overige bezienswaardigheden. Bijkomende voordeel is dan ook dat de stad in deze maanden minder druk wordt bezocht. Wel is het zo dat de temperatuur in de avond en in de vroege ochtend dan behoorlijk afkoeld. Vergeet dan ook niet iets warms mee te nemen als van plan bent om op tapastour te gaan.

Tot slot kun je hier in de winter ook terecht voor de heerlijke kerstsfeer en een prachtige skivakantie. De Sierra Nevada, die de stad omringt en in de winter gewend is aan sneeuw en koude temperaturen, is namelijk de ideale plek voor wintersportactiviteiten.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Granada
Gemiddelde jaartemperatuur in Granada: 14ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Granada in de zomer: 28º / 13, 5ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Granada in de winter: 12ºC / 2, 5ºC

Het weer in Cordoba

Evenals in Sevilla en Granada zijn temperatuurverschillen in Cordoba zeer gebruikelijk. Koude winters en extreem hete zomers worden afgewisseld door een milde herfst en lente.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Cordoba
Gemiddelde jaartemperatuur in Cordoba: 18ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Granada in de zomer: 32, 5ºC / 17ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Granada in de winter: 16ºC / 5, 5ºC

Het weer in Cadiz

Cadiz en haar Atlantische kustlijn zijn het hele jaar door gezegend met een gematigd klimaat. De winters zijn er niet extreem koud en in de zomermaanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur op zo‘n 25ºC. De Atlantische Oceaan zorgt hier weliswaar voor een sterke wind maar dit maakt de stranden van de provincie Cadiz bij uitstek geschikt voor watersportactiviteiten zoals windsurfen. Neem tijdens het sporten zeker ook je zonnebrandcrème mee want de zon zal hier zeker haar werk doen.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Cadiz
Gemiddelde jaartemperatuur in Cadiz: 19ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Cadiz in de zomer: 26ºC / 20ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Cadiz in de winter: 17, 5ºC / 11ºC

Het weer in Almeria

Almeria is de enige provincie van Europa met een woestijnklimaat. Het kwik is hier nog nooit onder de 0ºC uitgekomen. De warmste maanden voor een bezoek aan de prachtige stranden van Almeria zijn juli en augustus, waarbij een hittegolf hier zeker niet ongebruikelijk is. Vergeet ook niet de het beroemde natuurgebied van Cabo de Gata als woestijn kan worden beschouwd!

Er zijn geen grote temperatuurschommelingen in Almeria en dit maakt het de ideale provincie om te overwinteren, aangezien het hier zelden kouder is dan 8ºc.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Almeria
Gemiddelde jaartemperatuur in Almeria: 19ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Almeria in de zomer: 28, 5ºC / 19ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Almeria in de winter: 18, 5ºC / 10ºC

Het weer in Huelva

Huelva behoort tot die provincies in Europa die worden gekenmerkt door het hoogste aantal zonuren per dag. Dit komt omdat het qua tijdzone, ondanks haar ligging op dezelfde meridiaan als Engeland, behoort tot de Centrale Tijdzone van Europa.

De gemiddelde temperatuur ligt op zo‘n 12ºC in de winter en in de zomer op zo‘n 25ºC, zodat je geen grote seizoenverschillen hoeft te verwachten. Dit maakt dat de winter in Huelva het ideale moment is voor een bezoek aan haar majestueuze natuurparken en in de zomer kun je er genieten van een heerlijke warme dag op één van haar verbazingwekkende mooie stranden.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Huelva
Gemiddelde jaartemperatuur in Huelva: 18,5ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Huelva in de zomer: 29,5ºC / 16ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Huelva in de winter: 18ºC / 7, 5ºC

Het weer in Jaen

De temperaturen in Jaen behoren over het algemeen tot de koudste van Andalusië, hoewel de temperatuurverschillen ook hier behoorlijk uiteen kunnen lopen. Van een maximum van 35ºC in de zomer kan het kwik hier in de wintermaanden dalen tot wel 5ºC.

Gemiddelde hoog-laag temperatuur in Jaen
Gemiddelde jaartemperatuur in Jaen: 16ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Jaen in de zomer: 30, 5ºC / 18ºC

Gemiddelde hoog/laag temperatuur in Jaen in de winter: 13,5ºC / 6ºC

Vakantiehuizen in Andalusië

Nu je alles weet over het weer in Andalusië kun je goed voorbereid je vakantiehuis boeken in een regio met een door jouw gewenst klimaat. Neem hiervoor een kijkje op de beste vakantiehuizen en villa‘s in Andalusië. Hier vind je voor ieder seizoen en in iedere provincie een geschikte accommodatie!

Geniet het hele jaar door van de zomers gevoel dankzij het beste weer in Andalusië!

Het weer in Andalusië: geniet het hele jaar door van een zomers gevoel! is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *