Reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje

19 jan
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Je vakantie is pas compleet als je trouwe viervoeters er natuurlijk ook bij zijn. Blijf daarom lezen en leer alles over het reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje.

Onze huisdieren maken meer dan ooit een belangrijk deel uit van het gezin en vandaar ook dat veel mensen hun huisdieren mee willen nemen op vakantie.  Daarom bieden we je hieronder een aantal nuttige tips en regels die gelden voor het reizen met huisdieren in Andalusië. Op deze manier kun je samen met je geliefde mascota genieten van een onbezorgde vakantie in het prachtige Andalusië.

Wat je ook niet mag missen zijn de beste stranden van Andalusië, waar huisdieren welkom zijn!

Verplichte documentatie voor het reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje

Als inwoner van de EU heb je het recht om je huisdier mee te nemen op vakantie naar Spanje. Of het nu gaat om een hond, kat of fret, iedere reiziger naar Spanje mag maximaal 5 huisdieren meenemen. Je hebt hier wel een Europees Huisdierenpaspoort voor nodig, die worden verstrekt door de dierenarts in Nederland.

Het paspoort toont de volgende secties:

 • Eigenaar
 • Omschrijving van het dier
 • Markering van het dier, nummer, locatie en datum waarop de microchip is geplaatst of het tattoo-nummer (identificatiemethode van dieren als het paspoort na 29 december 2014 werd afgegeven).
 • Land van afgifte van het paspoort (alleen als het paspoort na 29 december 2014 werd afgegeven)
 • Vaccinatie tegen hondsdolheid (Rabiës)

Voor huisdieren afkomstig uit EU landen zijn de volgende velden in het paspoort niet verplicht:

 • Serologische test
 • Echinococcus behandeling (Lintworm)
 • Overige anti-parasiet behandeling
 • Overige vaccinaties
 • Klinische onderzoeken
 • Legalisatie
 • Overige

De vaccinatie tegen rabiës is altijd verplicht en je huisdier dient hiervoor minstens 21 dagen voor vertrek te zijn ingeënt. Een inenting is 1 tot 3 jaar geldig afhankelijk van de het gebruikte vaccin. Houd er rekening mee dat de minimumleeftijd voor een rabiës vaccinatie bij gezelschapsdieren is vastgesteld op 12 weken. Vandaar ook dat puppy’s die jonger zijn dan 3 maanden oud, geen toegang hebben tot het Spaanse grondgebied.

Daarnaast moet je huisdier identificeer zijn middels een leesbare tatoeage (gemaakt voor 3 juli 2011) of anders moeten ze ter identificatie een chip hebben. Meer informatie over regelgeving vind je terug op de website van de NVWA.

Openbaar vervoer met huisdieren in Andalusië, Spanje

Tijdens het reizen met huisdieren in Andalusië, en in Spanje in het algemeen, dien je rekening te houden met onderstaande informatie en regelgeving.

Hond in de auto

Huisdieren in treinen in Andalusië en Spanje

De NS in Spanje luistert naar de naam RENFE en zolang je huisdieren niet meer wegen dan 10 kg kun je ze meenemen in de trein.

Wel geldt er ,voor hogesnelheidstreinen, lange- en middellange afstandstreinen en de Avant, dat katten, honden en fretten tijdens de reis in kleine kooien moeten verblijven. De maximale afmetingen van zo‘n kooi zijn 60x35x35 cm.

Het vervoer van het huisdier is gratis voor reizigers met een ticket in de volgende klassen:

 • Preferente sentada
 • Club
 • Cama preferente
 • Cama Gran Clase
 • Butaca Gran Confort

Heb je een ticket voor tweede klas of een toeristenticket, dan heeft het huisdier daarnaast ook nog een eigen kaartje nodig. De kosten hiervan bedragen 25% van het ticket van de begeleider van het huisdier.

Blindengeleidehonden reizen gratis met alle treinen

Op de Cercanías (korte-afstand-treinen) hoeven kleine huisdieren niet in een kooi. Wel moeten ze ten alle tijde aan de lijn en honden zijn verplicht een muilkorf te dragen.

Honden reizen

Huisdieren in bussen in Andalusië en Spanje

ALSA, de belangrijkste busmaatschappij in Spanje, beschrijft in haar voorwaarden dat per service één (1) klein huisdier van maximaal 10kg is toegestaan.

Het dier moet in een kooi verblijven en wordt in het laadruim van de bus wordt geplaatst. Er zijn echter al wel Premium bussen beschikbaar die zijn uitgerust met een speciaal gedeelte waar je samen met je huisdier kunt verblijven. De kosten voor het vervoer van het huisdier bedragen bij ALSA 50% van de ritprijs.

Blindengeleidehonden reizen gratis mee in de cabine.

Huisdiervriendelijke vakantiehuizen in Andalusië, Spanje

Als je op zoek bent naar een accommodatie in Andalusië waar je heerlijk samen met je huisdieren kunt verblijven, bekijk dan zeker ook deze selectie van de de meest diervriendelijke vakantiehuizen in Andalusië. En wil je nog meer ontdekken, kijk dan zeker ook op deze ruimere selectie van vakantiehuizen.

Je weet nu dat het reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje zeker mogelijk is! Bepaal welke regels voor jullie belangrijk zijn en kom samen met je dierlijke reisgezellen op vakantie in het prachtige Andalusië.

Heb je het antwoord gevonden op je vraag of twijfel je toch nog ergens over? Laat dan een reactie achter als je nog meer wilt weten over het reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje.

Reizen met huisdieren in Andalusië, Spanje is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • Dankjewel voor de nuttige informatie, maar ik zocht een antwoord op volgende vraag:
  Kan ik op de trein in Spanje met een hond (briard) van 40 kilo?

  1. Hoi Tina,

   Helaas accepteert RENFE alleen honden tot max 10 kilo voor reizen met de AVE (Hogesnelheidstrein), de Lange Afstandstreinen, de Avant en Middellange Afstand Treinen. Bovendien moet de hond altijd in een kooi.

   In de Cercanias (korte afstanden) zijn honden boven de 10 kilo wel toegestaan. De hond dient wel een muilkorf te dragen en de lijn mag niet langer zijn dan 1,5 meter. Deze criteria gelden overigens niet voor hulp- / blindengeleidehonden.

   Op de officiële pagina van RENFE (http://www.renfe.com/viajeros/info/animales.html) kun je de informatie terugvinden. Het is helaas alleen in het spaans beschikbaar, dus als je hulp nodig hebt laat het ons maar weten.

   Wat je overigens ook eens zou kunnen bekijken is Traveldog (https://traveldog.es/). Een bedrijf dat zich specifiek richt op (inter-) nationaal transport van huisdieren. Ze zijn gelieerd aan ALSA (de nationale busorganisatie in Spanje). We kennen dit bedrijf niet persoonlijk maar op het eerste gezicht lijkt het geschikt voor mensen die hun huisdier op een fijne manier willen laten reizen.

   We hopen dat we je hiermee weer een beetje op weg hebben kunnen helpen. Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet, we helpen graag. We zijn ook erg benieuwd naar je ervaring achteraf. Wellicht dat je daarom na afloop van de reis nog een berichtje achter zou kunnen laten, op deze manier kunnen andere reizigers met dezelfde vraag gebruik maken van jouw ervaring.

   Alvast bedankt en succes!

   Vriendelijke groe 🙂

    1. Hallo Paula,

     het hangt ervan af welk vervoermiddel je gaat gebruiken. Het ALSA-bedrijf staat een huisdier van maximaal 10 kg toe in een kooi, drager of ander gesloten, stevig en waterdicht element, dat in het busruim zal gaan (https://www.alsa.com/en/web/bus/alsa-experience/plan-your-journey/pet-transportation). Renfe accepteert een huisdier van maximaal 10 kg, in een kooi, drager of andere gesloten houder, met een gedeelte om afval op te vangen en te verwijderen (http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/animales.html).

     Prettige reis!

 • Graag wil van U vernemen, of het waar is dat mijn hondje van bijna 14 jaar, nu in Andalusie (ik ga daar ieder jaar als ik aankom naar de dierenarts) IEDER jaar buiten de verplichte Lepto vaccinatie, nu ook altijd de RABDOMUN vaccinatie verplicht moet krijgen, normaal is deze toch maar om de 3 jaar? En zo ja kan ik dan beter in België, alleen de LEPTO laten geven of ben ik dan strafbaar? Nu heeft mijn hondje 2 jaar na elkaar de RABDOMUN spuit al gekregen….. Ik kijk uit naar uw antwoord, want we vertrekken nu vrijdag 23 november;
  Hartelijk bedankt op voorhand!!!

  1. Hoi Marie-Claire,

   de regels over het meenemen van huisdieren vanuit België naar Andalusië kunt u terugvinden op de webpagina van het Spaanse Ministerie van Landbouw en Visserij (https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/legislacion/animales-compania-normativa-zoosanitaria.aspx) ook kunt u het volgende document raadplegen, (https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/legislacion/introenespanimalcompaniasinanimocomerc2015_tcm30-86521.pdf), beschikbaar in het Engels en het Spaans, zodat u en uw huisdier niet voor verrassingen komen te staan bij aankomst in Spanje.

   We hopen dat we u hiermee hebben kunnen helpen en we wensen u een hele fijne reis! 🙂