Columbus Route in Huelva

19 dec
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek samen met Ruralidays de Columbus Route in Huelva en bezoek deze lugares Colombinos waar ontdekkingsreiziger Christopher Columbus zijn expedities begon.

Je hebt misschien al gehoord van de lugares Colombinos in Huelva, de plaatsen in Huelva waar Christopher Columbus zijn reis naar de Indias voorbereidde, om uiteindelijk Amerika te ontdekken. Vernoemd naar de Genuaanse ontdekker, maken ​​deze lugares Colombinos onderdeel uit van de beroemde Columbus-route.

Zowel voor zijn reis in 1492, als de daaropvolgende reizen, was de provincie Huelva de thuisbasis van waaruit Columbus zijn schepen op weg navigeerde richting de Nieuwe Wereld.

Hieronder vind je een lijst met de belangijkste lugares Colombinos in Huelva; je gaat ontdekken wat je kunt zien op elk van de voorgestelde tussenstops, zodat je net als Columbus de charmes van Huelva en zijn provincie gaat ervaren.

Waar zijn de lugares Colombinos?

De voornaamste lugares Colombinos, de belangrijkste plaatsen van waaruit Christopher Columbus zich voorbereide, zijn de steden Moguer, Palos de la Frontera (waaronder het gebied La Rabida ) en de stad Huelva. Deze drie gebieden bevatten een groot aantal emblematische monumenten die gerelateerd zijn de voorbereiding van Columbus en zijn zeevaarders voor hun reizen naar Amerika. De lugares Colombinos bevinden zich in de buurt van Punta Umbría en de moerassen van de rivier de Odiel; daarom heeft de Columbus-route niet alleen een historisch belang, maar ook een geografische, dankzij de prachtige landschappen die je er aantreft.

Let op
Hoewel de route die we voorstellen begint in Moguer en eindigt aan de rand van Huelva, is er niks op tegen om de omgekeerde route te bewandelen. Het hangt er maar net vanaf wat je eerst wilt zien en welk vervoersmiddel je gebruiken om de lugares Colombinos te bezoeken.

Bereid je voor op de Columbus Route

Allereerst zul je moeten bepalen wanneer en hoe je de Columbus Route gaat verkennen. Daarnaast  is het verstandig om de openingstijden van de monumenten extra te controleren en voor je gewenste periode kennis te nemen van de lichturen in Huelva en de provincie. Plan bijvoorbeeld in de winter je vertrek- en aankomsttijd zo dat je alle plaatsen in de open lucht kunt bezoeken.

Columbus-route met de auto

De beste manier om van de Colombiaanse bezienswaardigheden te genieten en je vrij te voelen is door met de auto te reizen. Of je nu met je eigen voertuig gaat, of deze huurt, je verkenningstocht door dit deel van Andalusië wordt er een stuk gemakkelijker op.

Vertrek je vanuit Sevilla, dan ben je in ongeveer één uur (89 km) in Moguer. Neem hiervoor allereerst de snelweg A-49 richting Camas / Huelva, neem vervolgens afslag 75 naar de A-494 en volg vanaf hier de aanwijzingen naar Moguer. Je kunt er evenzo voor kiezen om je route vanuit Huelva te starten, op slechts 93 km van Sevilla.

Moguer en Palos de la Frontera liggen op 11 km van elkaar en zijn 5,5 km gescheiden van La Rábida.

Columbus-route met de bus

Als je geen auto tot je beschikking heeft, dan is de bus een goed alternatief. In dit geval raden we je aan om je reis te beginnen vanuit de stad Huelva.

De hoofdstad van Huelva is is uitstekende verbonden met Sevilla, dankzij de busdiensten van busmaatschappij Damas. Je betaald € 8,91 voor een reis die tussen de 75-120 minuten duurt, afhankelijk van het tijdstip en je reisdatum.

Tip: als je wilt, kun je ook met de trein vanuit Sevilla naar Huelva. De service wordt drie keer per dag geleverd door Renfe; een enkeltje kost € 12,70 en duurt ongeveer anderhalf uur.

Eenmaal in Huelva kun je gebruiken maken van de Damas buslijnen naar Huelva en Moguer (€ 1,75 voor een reis van 40 minuten), Palos de la Frontera (€ 1,75 voor een reis van een half uur) en La Rabida (€ 1,75 voor een reis van 20 minuten). Er gaan tevens bussen tussen deze drie gebieden, zodat je de lugares Colombinos ook zonder auto kunt bezoeken (een lokaal ticket kost € 1,40).

Houd in gedachten
De bushalte La Rábida heet ” La Rábida University Campus” en bevindt zich op 750 meter van het klooster van La Rábida.

De lugares Colombinos in Moguer

Onder de aan Columbus gerelateerde steden is Moguer een van de meest opvallende dankzij de aanwezigheid van het klooster van Santa Clara en de haven van Moguer, waar een van zijn karavelen werd gebouwd.

1. Het klooster van Santa Clara

Het 14e-eeuwse klooster van Santa Clara behoorde toe aan Inés Enriquez, tante van koning Ferdinand de Katholieke. Dit klooster onderscheidt zich door de oudste kloostergang van Andalusië, ‘el claustro de las Madres’, en om de 16e-eeuwse ziekenzaal in renaissancestijl. Bovendien heeft de kerk een indrukwekkend hoofdaltaar, waar je een gebeeldhouwd altaarstuk kunt bewonderen dat de enige perfect onderhouden Nasrid-zetels van Spanje verwelkomt.

Klooster van Santa Clara in Moguer

De reden voor de aanwezigheid van het klooster tussen de lugares Colombinos is omdat Columbus hier bad in de nacht van 16 maart 1493, nadat hij een gelofte had afgelegd (de Voto Colombino) toen de karveel, waarmee hij terugvoer vanuit de Amerikas op het punt stond schipbreuk te lijden.

Rondleidingen door het klooster van Santa Clara:

 • Van 16 september tot 13 juni:      
  • Van dinsdag t/m zaterdag: 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur, 16.30 uur, 17.30 uur en 18.30 uur        
  • Zondag: 10:30 en 11:30
  • Gesloten: maandag
 • Van 14 juni tot 15 september
  • Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag: 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur, 17.30 uur en 18.30 uur
  • Donderdagen: 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur, 21.00 uur, 22.00 uur en 23.00 uur
  • Zondag: 10.30 uur en 11.30 uur
  • Gesloten: maandag en feestdagen      

[rul_schedule]Prijs:

 • Volwassenen: € 3,50      
 • Studenten en gepensioneerden: € 2,50      
 • Gezinnen (ouders met minimaal één minderjarige): € 9      
 • Groepen van minimaal 20 personen: € 2,50 / persoon.
 

Vlakbij het klooster kun je tevens het Columbus Monument gaan bekijken. De buste van de ontdekkingsreiziger is iets naar links gedraaid, richting het klooster van Santa Clara. In de kolom van het monument, dat werd opgericht ter ere van de 514e verjaardag van het vertrek van de expeditie, kun je vier scènes bewonderen die betrekking hebben op de relatie tussen Columbus en de stad Moguer.

 1. Columbus liet zijn zoon Diego achter bij de inwoners van de stad, in het bijzonder onder de hoede van Juan Rodríguez Cabezudo
 2. Gesprek tussen Columbus en de gebroeders Niño, die de expeditie voorzagen van de karveel genaamd ‘La Niña‘.
 3. Het instappen van Columbus en de matrozen op La Niña
 4. Voto Colombino (de Columbus gelofte), die Columbus nam door in het klooster van Santa Clara te bidden na zijn terugkeer uit Amerika.

2. Haven van Moguer

Het andere belangrijke punt van Moguer is de oude haven van La Ribera, waar de karveel La Niña werd gebouwd. De constructie van de karveel dateert uit 1488, hoewel het schip pas voor het eerst in de reis van 1492 werd gebruikt.

De Colombiaanse plaatsen in Palos de la Frontera

Palos de la Frontera wordt beschouwd als de bakermat van de ontdekking van Amerika.

Plaquette in Palos de la Frontera, bakermat van de ontdekking van Amerika
Foto met dank aan Jose A.

3. Huismuseum van Martín Alonso Pinzón          

Het is de geboorteplaats van de gebroeders Pinzón, die samen met Columbus een fundamentele rol speelde in de reis die leidde tot de ontdekking van Amerika. Het huis van de drie broers (Martín Alonso, Vicente Yáñez en Francisco Martín), dat nog steeds de originele 15e-eeuwse gevel heeft, is omgebouwd tot een museum dat documenten en objecten toont met betrekking tot de gebroeders Pinzón en de Ontdekking van Amerika.

Openingstijden: van maandag tot vrijdag, van 10.00 tot 14.00 uur

Prijs:

 • Volwassenen: € 1
 • Studenten, gepensioneerden en groepen: € 0,50

4. Iglesia de San Jorge

Deze 14e-eeuwse gotische-Mudejar-kerk is verwant aan Christopher Columbus omdat hier, op het plein, de Real Pragmática werd uitgevaardigd, in mei 1492. Dit koninklijke dicreet beval de levering van twee karvelen aan Columbus, evenals de werving van de matrozen voor de reis. De deur van Los Novios ( de deur van de echtgenoten), aan de achterkant van de kerk, is de plaats waar de matrozen vertrokken om in de vroege uren van 3 augustus 1492 uit te varen.

Gratis toegang

5. Pier van de Karvelen

Palos de la Frontera is cruciaal voor de reizen van Columbus. Het was hier in de haven dat de drie karvelen (La Niña, La Pinta en La Santa María) in augustus 1492 hun zeilen hijsde en op weg gingen naar de Indias.

Replica van de caravel in de Muelle de las Carabelas, in Palos de la Frontera

In het bijzonder is de Muelle de las Carabelas de moeite waard, gelegen nabij het gebied van La Rabida. Hier ontdek je een authentiek openluchtmuseum dat in het teken staat van de reizen van Christopher Columbus. In de binnenhaven (waarrond een typische Middeleeuwse buurt is gebouwd), kun je de replica’s van de drie karavelen op ware grootte gaan bewonderen. De modellen werden gebouwd in 1992, vijfde eeuwen na de ontdekking van Amerika.

Muelle de las carabelas: Puerto de Palos: Huelva

De Muelle de las Carabelas beschikt daarnaast ook over een bezoekerscentrum, met daarin een zaal voor 120 personen waar een video over de reis naar Indië wordt getoond. Ook leer je meer over Isla del Encuentro (het ontmoetingseiland) en diens inheemse cultuur, die door de eerste ontdekkers bij aankomst op het Guanahani-eiland werden ‘hervormd’.

Leuk weetje
Het Guanahani-eiland was het eerste eiland waar Columbus op 12 oktober 1492 arriveerde. Het werd later omgedoopt tot San Salvador.

Openingstijden:

 • Van 16 juni tot 15 september:  
  • Van dinsdag tot zondag: 10.00 uur – 21.00 uur
  • Deuren sluiten om 20.00 uur
 • Van 16 september tot 15 juni:
  • Van dinsdag tot zondag: 9.30 – 19.30 uur
 • Gesloten op maandag

Prijs:

 • Volwassenen: € 3,60
 • Studenten, gepensioneerden en groepen (minimaal 20 personen): € 1,50
 • Gezinnen (koppels met minimaal één minderjarige): € 7,50 
 • Kinderen jonger dan vijf jaar: gratis

Koop je online kaarten door hier te klikken

Monument voor Plus Ultra in de Muelle de la Reina, in Palos de la Frontera
Tip
In de buurt van de Muelle de las Carabelas, ontdek je tevens de Muelle de la Reina, en het Monumento al Plus Ultra. Hoewel het niet direct iets te maken heeft met de ontdekking van Amerika en de reis van Columbus zelf, ontdek je hier het monument ter ere van het eerste Spaanse watervliegtuig dat in 1926 een vlucht tussen Europa en Amerika voltooide (van Palos de la Frontera naar Buenos Aires).

6. Klooster van La Rabida

In Palos de la Frontera staat ook het klooster van La Rabida, dat een fundamentele rol speelde in de Ontdekking van Amerika. Dit klooster, in gotische-mudajar stijl, dateert uit de 14e en 15e eeuw, en was in 1856 het derde monument in Spanje dat tot Nationaal Monument werd uitgeroepen.

Monasterio de la Rabida

Hier verbleef Columbus voordat hij naar de Indias vertrok, toen hij nog aan het plannen was voor de expeditie en nadat de Portugese koning zijn voorstel had afgewezen. Wat vooral belangrijk is, is de relatie van Columbus met Broeder Juan Pérez, die hem hielp onderhandelen met de Kroon van Castilië en hem steunde in zijn verzoekschrift aan de katholieke vorsten.

Bekijk in het klooster zeker ook de oude kloostergang in Mudejar-stijl, waar Columbus voorafgaande aan zijn expedie bad en de details van zijn reis toevertrouwende aan het beeld van de Virgen de Los Milagros. Je ontdekt hier tevens een aantal kostbare 15e fresco’s, meesterwerken van de schilder Daniel Vázquez Díaz. De “Poemas del Descubrimiento” (de ontdekkinggedichten) zijn verdeeld in vijf panelen die verschillende episodes van Columbus’ reis vertegenwoodigen.

Leuk weetje
Het klooster werd de daaropvolgende jaren ook bezocht door andere ontdekkingsreizigers zoals Hernán Cortés, Gonzalo de Sandoval en Francisco Pizarro. Ook vind je hier het graf van Martín Alonso Pinzón.
Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur

Gesloten: maandag, 24, 25 en 31 december, 1, 5 en 6 januari

Prijzen:

 • Volwassenen: € 3,50      
 • Studenten en gepensioneerden: € 3      
 • Gezinnen (ouders met minderjarigen): € 8      
 • Groepen van minimaal 20 personen: € 2 per persoon      
 • Minderjarigen jonger dan 5 jaar oud: gratis      
 • Audiogids beschikbaar in het Engels, Spaans, Portugees, Frans, Duits en Italiaans.
  

7. Botanisch park José Celestino Mutis

Botanisch park José Celestino Mutis in Palos de la Frontera

Een van de andere lugares Columbianos in Palos de la Frontera is de botanische tuin “José Celestino Mutis”, die is vernoemd naar de gelijknamge botanicus uit Cadiz. De tuin van 12 hectare ligt in de buurt van het klooster van La Rabida en werd in 1993 gebouwd om de unie tussen Spanje en Amerika te bezegelen, 5 eeuwen na Columbus’ reis.

De tuin verwelkomt planten uit de vijf continenten, een meer met karpers en een grote kas, waarin je een wandeling kunt maken door een echt tropisch bos.

Openingstijden:

 • Van 16 september tot 15 juni:      
  • Van dinsdag tot zondag: 9.30 – 19.30 uur      
  • Deuren sluiten om 20.00 uur      
 • Van 16 juni tot 15 september:      
  • Van dinsdag tot zondag: 10.00 uur – 21.00 uur      
  • Deuren sluiten om 21.30 uur      
 • Gesloten op maandag
De toegang is gratis

Lugares Columbianos in Huelva

8. Columbus-monument

De laatste halte op de Columbus Route ligt aan de rand van Huelva, waar zich het Columbus Monument bevindt. Dit 37 meter hoge beeld staat op het Punta del Sebo, aan de overkant van de rivier de Tinto, ter hoogte van het klooster van La Rabida.

Monument voor Columbus op zoek naar het westen

Het standbeeld, gebouwd door de Amerikaanse beeldhoudster Gertrude Vanderbilt Whitney, is een eerbetoon uit de VS (met name van het Columbus Memorial Fund) aan het Spaanse volk. Het werd ingehuldigd in 1929, omdat de Amerikanen het belangrijk vonden om homage te brengen aan Christopher Columbus en vanwege de onvermijdelijk verslechterende staat van de bestaande herdenkingszuil ter ere van de 5e eeuw na de ontdekking van Amerika, eveneens gelegen in La Rabida.

Herdenkingszuil van de vijfde eeuw van de ontdekking van Amerika, in La Rábida

Het standbeeld stelt een persoon voor die op een kruis leunt. In het voetstuk kan men een reliëf waarnemen dat volgens sommige interpretaties, de Azteken-, Inca-, Maya- en christelijke culturen kan vertegenwoordigen. Een andere mogelijke verklaring is echter dat deze de Aziatische, Afrikaanse, Europese en Amerikaanse continenten symboliseren .

Bovendien zijn in het voetstuk de namen geschreven van iedereen die heeft bijgedragen aan de Ontdekking van Amerika, waaronder de zevaarders en de katholieke vorsten.

Monument voor Columbus in Huelva
Leuk weetje
Men is het niet eens over de betekenis van het monument, is het nu het “Columbus Monument” of “Het monument van het ontdekte geloof”. De beeldhouwer draagt hieraan bij door zichzelf tegen te spreken: “Met dit project wilde ik het feit symboliseren dat Columbus naast de beschaving ook de christelijke religie naar de Nieuwe Wereld bracht; vandaar het kruis.” In een volgende interview zei Whitney echter: “Ik wilde mijn monument een symbolisch karakter geven. Daarom vertegenwoordigt het monument niet Columbus zelf. Integendeel, het vertegenwoordigt een beeld van een zeevaarder, die met visionaire ogen op zoek is naar het Westen, waarnaar de beroemde ontdekker moet hebben gekeken toen hij een voorgevoel over Amerika had.”

* Disclaimer: de openingstijden en prijzen in dit bericht zijn geverifieerd op het moment van publicatie van dit bericht. We raden je aan de openingstijden en prijzen te controleren voordat je de Columbus Route plant.

Ontdek je vakantiehuis in Huelva

Kom genieten van de lugares Columbianos en haal het meeste uit je verblijf in Huelva door een vakantiehuis te huren. Neem hiervoor een kijkje op onze site en ontdek villa’s en vakantiehuizen in Huelva, op een steenworp afstand van Columbus route en de lugar Colombinos. Deze accommodaties zijn van alle gemakken voorzien en de idelae uitvalsbasis voor je ontdekkingsreis terug in de tijd en je verkenning van plaatsen van Christopher Columbus in Huelva.

Columbus Route in Huelva is een artikel dat gaat over Activiteiten in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *