Beleef de beurs van Malaga in augustus

08 jan
2018
Geactualiseerd op: 11 april, 2023

De Malaga Feria 2023 vindt plaats van 12 t/m 19 augustus en in deze blog vertellen we je meer over haar traditie en ontdek je wat je zoal kunt verwachten tijdens hét augustusfeest van Malaga.

De Malaga Feria, ook wel bekend als het augustusfeest van Malaga, is het belangrijkste feest van de Costa del Sol. Ieder jaar weer trekt het duizenden bezoekers van over heel de wereld, die gedurende een week opgaan in het uitbundige feestgedruis.

Het vindt officieel plaats van zaterdag tot zaterdag, in de derde week van augustus, maar het feest gaat eigenlijk al van start op de voorafgaande vrijdagavond met de zogenaamde Pregón de la Feria. Deze Pregón is de aankondiging van het feest en wordt gehouden door een bekende Malagueno op het strand van Malagueta en hierna, om klokslag 00.00 uur, wordt het feest officieel ingeluid met een spetterende vuurwerkshow.

Wil je dit spektakel van dichtbij meemaken dat kun je het beste een plekje zoeken in de haven van Malaga. Vanaf hier mis je niks van de spetterende show en ervaar je waarom de Malaguenos het hele jaar lang al reikhalzend uitkijken naar deze ene week in augustus.

In 2023 zullen de Pregón en de vuurwerkshow plaatsvinden op vrijdag 11 augustus waarna de Malaga Feria 2020 op 12 augustus van start gaat en eindigt op zaterdag 19 augustus.

Het ontstaan van de Feria in Malaga

Waar de meeste Ferias in Andalusië hun oorsprong ontlenen aan de veemarkten die vroeger plaatsvonden in de grote steden, dankt Malaga haar augustusfeest aan een van de belangrijkste historische gebeurtenis in haar bestaan.

Op 19 augustus 1487 heroverden de Katholieke Monarchen de stad terug van de Mooren en ze gaven hierbij het beeld van de beschermheilige van Malaga, de Virgen de la Victoria, terug aan de Malaguenos.

Ter herinnering aan deze bevrijdende gebeurtenis werd in 1491 bepaald dat 15 augustus, de dag waarop wereldwijd Maria-hemelvaart wordt gevierd, voortaan een officieel herdenkingsfeest zou worden. Vanaf hier groeide de feestdag steeds verder uit, met meer en meer processies en shows en ook werden de beroemde stierengevechten toegevoegd aan de feestkalender.

Pas in 1887 werd de originele dag van de Reconquista aangenomen als de start van de Feria in Malaga en ook werd de processie van de Virgen de la Victoria geïntroduceerd. Deze religieuze parade stond in het teken van de binnenkomst van het Katholieke Koningspaar in Malaga en tegelijkertijd vonden diverse andere evenementen plaats waaronder bloemenmarkten, concerten en stierenvechten. Tegenwoordig maken beide historische momenten deel uit van de Feria in Malaga, ter onderstreping van hun belang voor de hoofdstad van de Costa del Sol.

Twee evenementen die je dan ook niet mag missen tijdens de Malaga Feria zijn de Romeria de Santa Maria de la Victoria en de Historische parade.

De Romeria de Santa Maria de la Victoria wordt gehouden op de eerst zaterdag van de Feria (in 2023 op 12 augustus) en bestaat uit een processie vanaf het gemeentehuis naar het Santuario de Nuestra Señora de la Victoria, waarbij tevens de overhandiging van de stadsvlag plaatsvindt.

Calle Larios tijdens de Malaga Feria

De historische parade vindt op haar beurt plaats op de eerste zondag na de Malaga Feria (in 2023 op 19 augustus) en tijdens deze parade wordt de intocht van het Katholieke Koningspaar herdacht. Deze viering begint met de overdracht van de stadssleutels aan de Abanderado op Plaza de la Aduana en eindigt in calle Alcazabilla, bij het huis van het Estudiantes Broederschap.

Waarom heeft Malaga eigenlijk “Twee Ferias”?

De Feria in Malaga kent twee gezichten en je zou best kunnen zeggen dat de stad twee ferias heeft, die tegelijkertijd plaatsvinden in twee verschillende delen van de stad.

Net als in andere grote Andalusische steden wordt de Malaga Feria officieel gevierd op een groot festivalterrein met daarop meer dan 200 feeststallen. Deze stallen behoren toe aan verenigingen, broederschappen en bedrijven en ze verwelkomen zowel Malaguenos als toeristen. Een belangrijk verschil met de Feria van Sevilla is dat je in Malaga gratis toegang hebt tot de feestterrein, zolang je maar geen zwemkleding draagt of er half naakt aankomt.

feria de noche van malaga

El Real – Feria de Noche

Dit gigantische festivalterrein, dat je terugvindt bij het Beursgebouw van Malaga, staat bekend als ‘El Real‘ en het is hier waar de zogenaamde Feria de Noche plaatsvindt. Behalve de vele feesttenten is er ook een kermis en een speciaal gedeelte waar spectaculaire paardenshows worden opgevoerd.

Centrum – Feria de Dia

Voor wat betreft die andere Feria in Malaga verhuizen we naar het centrum van de stad waar de zogenaamde Feria de Dia plaatsvindt, met Calle Larios als stralend middelpunt. De beste tijd voor een bezoekje is vanaf de middag tot ongeveer 17.00 uur, wanneer de straten gevuld zijn met zangers, Flamenco-dansers en mensen rondlopen in traditionele flamencokleding. Daarnaast kun je er genieten van de heerlijke geur van jasmijn, tapas en van het speciale Feria-drankje van Malaga: Cartojal. Dit is de typische zoete witte wijn van Malaga die je overal in de stad tegenkomt. Je gaat ongetwijfeld ook talloze feestgangers ontmoeten met een speciaal Cartojal-glas dat als een halsketting wordt gedragen en makkelijk bij te vullen is.

Vanaf 17.00 uur lopen de festiviteiten in de centrum ten einde en wordt de stad ingenomen door jongeren die op zoek zijn naar Botellón. Ben je geen fan van alcohol, dan is dit een goed moment om naar huis te gaan voor een siësta, want Botellón is eigenlijk niets meer dan op straat dronken worden. Een siësta is waarschijnlijk sowieso een goed idee, vooral  als je hierna wilt gaan genieten van de Feria de Noche!

Vrouwen in flamenco jurken

Malaga Feria: Routebeschrijving El Real

Het festivalterrein El Real is zowel bereikbaar met de auto, de bus als de trein, maar tijdens de Feria in Malaga zijn de bus en de trein de meest betrouwbare en snelste opties om er te komen.

Verblijf je in Malaga dan is de bus waarschijnlijk je beste vervoersmiddel. Speciaal tijdens de Feria rijdt Lijn F, 24 uur per dag, op en neer tussen het centrum en El Real. Ook als je in een van de andere gebieden van de stad verblijft kun je gebruik maken van de bus want alle wijken staan deze dagen in verbinding met El Real.

Tijdens de Malaga Feria kun je gebruikmaken van een speciale EMT Kaart. Deze buskaart kost ongeveer 10 euro en is goed voor tien ritten.

Dankzij de talloze intercity bussen kun je het El Real ook via de kust bereiken. Deze bussen vertrekken vanaf Cártama, Benalmadena, Alhaurín de la Torre, Rincón de la Victoria, Pizarra, Alora, Casabermeja en Colmenar.

Een andere goede optie om bij het Feria-terrein te komen is met de trein. Hiervoor neem je de Cercanías C1 tot Victoria Kent. Bij aankomst op Victoria Kent ga te voet verder via de tunnel onder de snelweg waarna je kunt gaan genieten van het feest.

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga

Ben je op zoek naar een accommodatie tijdens de Feria in Malaga, weet dan dat je ook terecht kunt in een aantal ongelooflijk gezellige vakantiehuizen met privézwembad in de provincie Malaga. Zoek & boek gemakkelijk online je droomvilla en geniet van een fantastische feestweek tijdens de Malaga Feria 2023!

Beleef de Malaga Feria:

Het Feest der Feesten van 12 t/m 19 augustus 2023

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan de Malaga Feria? Wat was je meest memorabele moment? Vertel het ons hieronder en deel jouw ervaringen met andere reisliefhebbers.

Beleef de beurs van Malaga in augustus is een artikel dat gaat over Activiteiten in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (11)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *