Culturele route van Antequera (Malaga), een reis door het hart van Andalusië

20 jun
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

De culturele route van Antequera waarlangs je de belangrijkste hoogtepunten kunt ontdekken tijdens je bezoek aan dit prachtige stadje.

Plan je een reis naar de provincie Malaga, dan is het stadje Antequera een must-see. Antequera, bekend als het hart van Andalusië, is al sinds 2500 voor Christus hét kruispunt voor reizigers vanuit Sevilla, Granada, Malaga en Cordoba.

Met haar grote hoeveelheid aan monumenten is ze haast onmogelijk te bezoeken zonder een culturele gids. Het biedt haar bezoekers meer dan 30 kerken voorzien van prachtige interieurs, een overvloed van Romeinse, Moorse en Spaanse kunst en enkele van Europa‘s oudste hunebedden.

Vandaar dat we je graag meer informatie en nuttige tips bieden over Antequera zodat je weet wat je allemaal kunt doen op jouw culturele ontdekkingstocht.

We gaan beginnen aan de culturele route van Antequera!

Een spectaculair panoramisch uitzicht: de beste start van je culturele route van Antequera

We starten de culturele route van Antequera op de Mirador Niña de Antequera , een 400 meter lang uitkijkpunt in het uiterste zuiden van de stad, vanwaar je kunt genieten van prachtige uitzichten over de Torcal de Antequera.

Na deze overweldigde start, ga je terug naar Calle Villa de Enmedio voor een bezoek aan het majestueuze Colegiata de Santa María la Mayor , in het Plaza de los Escribanos.

Deze 16e-eeuwse kerk vermengd de laat Gotische en de vroege Renaissance bouwstijl met facetten van de Mudéjar, waarbij het plafond extra opvalt dankzij haar fraaie patronen. Tegenwoordig worden hier diverse concerten en beurzen georganiseerd.

Voor de ingang van de kerk vind je de spectaculaire Romeinse baden, die dateren uit de 3e eeuw na Christus. Je treft er een plaquette die je uitleg verschaft over de lay-out van deze oude baden.

Arco de los Gigantes van Antequera
Arco de los Gigantes. Foto door Ralph

Ben je klaar met je bezichtiging van deze eerste Renaissance kerk in Spanje, wandel dan in noordelijke richting totdat je uitkomt bij de Arco de los Gigantes .

Deze indrukwekkende 7 meter hoge boog werd gebouwd door de architect Francisco de Azurriola, ter vervanging van de oude Islamitische Estapa Gate, de toegangspoort tot de stad in het noorden van Antequera.

Deze boog was ooit versierd met een prachtig beeld van Hercules, waarvan de resten nog steeds kunnen worden bewonderd, samen met de Romeinse inscripties die terug zijn te vinden op de stenen die werden overgebracht uit Romeinse dorpen in de omliggende omgeving. Ook zie je hier het embleem van het stadje, dat bestaat uit een Madonna-lelie, een kasteel en een leeuw.

De indrukwekkende Alcazaba van Antequera

Alcazaba van Antequera
la alcazaba, antequera. Foto door cristobal sanchez

Treed binnen via deze statige toegangsboog en je vindt jezelf terug in het indrukwekkende Alcazaba  dat in totaal 62.000 m² bestrijkt.

Antequera‘s Moorse fort werd ten tijden van het Moorse Koninkrijk in 1300, gebouwd op de resten van een Romeinse nederzetting ter verdedigen tegen mogelijke Christelijke invasies. Klim omhoog naar de hoofdtoren van de Alcazaba, de Torre del Homenaje en verken de klokkentoren die in 1582 werd gebouwd ter regulering van de bewatering van de weilanden.

Daar aangekomen kun je tevens genieten van een spectaculair uitzicht over het noordoosten van de stad en de indrukwekkende Peña de los Enamorados. Deze 872 meter hoge rotsformatie behoort, samen met de Torcal de Antequera en de Dólmenes, toe tot het extreem rijke natuurlijke erfgoed van Antequera.

Een ticket voor de Alcazaba kost 6€ en dit is inclusief een bezoek aan het Real Colegiata, het gebruik van een audiogids, een beschrijvende uitleg en een historische show.

Kinderen tot en met 6 jaar hebben gratis entree. Voor kinderen tussen 7 en 16 jaar geldt een entreeprijs van 3 euro.

Alcazaba openingstijden:

  • 16 september tot 31 maart – maandag tot en met zondag, van 10.30 uur tot 17:30 uur.
  • 1 april tot 15 september – maandag tot zaterdag van 10:00 uur tot 19:00 uur; Zondag, van 10.30 uur tot 15:00 uur.
  • Gesloten: 25 december, 1 en 6 januari

[openingstijden afkomstig van  Visita Costa del Sol website]

De kerk in Antequera die je niet mag missen

Kerk van El Carmen
Onze Lieve Vrouwenkerk van El Carmen. Foto door A. Sotelo

Eenmaal buiten de Alcazaba neem je Calle Rastro richting het oosten totdat je aankomt bij Callejón Piscina. Hier vind je de Onze Lieve Vrouwenkerk van El Carmen , thuisbasis van de Santa Maria la Mayor parochie.

Het interieur van deze 18e-eeuwse kerk is werkelijk indrukwekkend. Met als hoogtepunt het altaar dat is gesneden uit rood dennenhout en versierd met beelden van engelen, heiligen en pausen. Om het geheel te verenigen met het traditionele tegelwerk, heeft men de rest van het interieur uitgerust met oogverblindende kleuren.

Musea op je culturele route van Antequera

Wanneer je klaar bent met het bewonderen van El Carmen, vervolg dan je route naar Calle del Carmen en sla rechtsaf naar Cuesta de los Rojas. Blijf deze straat volgen tot je uitkomt bij de Plaza de las Descalzas, de locatie van het Museo Conventual de las Carmelitas Descalzas  (of in goed Nederlands; het museum en klooster van de Carmelitas op blote voeten).

Ga door de houten deur naar binnen en je treft er een kleine balie met daarop allerlei lekkere gebakjes en andere delicatessen. Deze lekkernijen zijn gemaakt door nonnen en door een trek aan de bel kun je jouw bestelling aan hen opgeven. Laat vervolgens het geld achter laat in het daartoe bestemde laatje en een non zal de lade keren zodat je gebakjes aan de andere kant te voorschijn komen en je kunt beginnen met genieten.

Behalve lekkere zoetigheden vind je in dit 17e – eeuwse klooster ook een museum, waar de hoogtepunten van Antequera‘s cultureel erfgoed worden tentoongesteld. Onder hen vind je onder andere het niet te missen schilderij van Theresia van Ávila, de stichter van de Carmelitas Descalzas.

Ga bij het verlaten van de kerk verder in westelijke richting langs de Calle Nájera. Al snel kom je aan de rechterkant het Paleis van Nájera tegen, de thuisbasis voor het Museum van Antequera .

De meest beroemde gast is hier ongetwijfeld het anderhalve meter hoge standbeeld van Efebo. Dit bronzen beeld werd in 1950 gevonden op een lokale boerderij en wordt beschouwd als het gaafste Romeinse standbeeld dat ooit in Spanje is gevonden. Het museum huist verder diverse delen van een Romeinse Villa, juwelen en een collectie van schilderwerken van de schilder Cristóbal Toral Antequera.

Het laatste deel van de culturele route van Antequera

Vervolg de route in noordelijke richting langs Cuesta Zapateros en je komt uit bij Calle Infante Don Fernando. Aan het einde van deze straat ontdek je één van de mooiste arena‘s van Andalusië, de Plaza de Toros de Antequera , onze laatste stop op deze culturele route van Antequera.

VVV-kantoor van Antequera

Wil je nog meer weten over Antequera dan kun je ook altijd even binnenlopen bij het VVV kantoor, dat is gelegen op Plaza de San Sebastián, nummer 7.

Openingstijden:

  • Maandag tot zaterdag van 9.30 uur tot 19:00 uur.
  • Zondag van 10:00 uur tot 14:00 uur

Vakantiehuizen in Antequera

Gun jezelf een beetje rust en ruimte en boek één van de beste vakantiehuizen van Antequera en haar omgeving, zodat je op je gemak de schoonheden van Antequera kunt ontdekken. Je zult niet bedrogen uitkomen!

De stad Antequera is het zeker waard om meerdere keren te bezoeken zodat je al haar geheimen kunt ontdekken. Kom daarom binnen nog eens terug en leer meer over deze prachtige stad.

Vond je dit artikel leuk? Ben je weleens in Antequera geweest? Laat dan een reactie achter want we zijn razend benieuwd naar jouw beleving van de culturele route van Antequera.

Culturele route van Antequera (Malaga), een reis door het hart van Andalusië is een artikel dat gaat over Activiteiten in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *