Top vijf mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië

29 apr
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Maak kennis met de vijf mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië. Beleef de traditie en het temperament van de Spaanse stierengevechten!

Stierengevechten zijn van oudsher een symbool van Spanje en in het bijzonder van Andalusië. Het was hier, in de meest zuidelijke regio van Spanje, dat de stierengevechten ooit zijn begonnen. Wil je een dieper inzicht krijgen in de Andalusische cultuur dan mag een verkenning in deze traditie eigenlijk niet ontbreken.

Lees verder en leer meer over de vijf mooiste arena’s voor stierengevechten. Ontdek de tradities en bijzonderheden van deze vijf beroemde arena’s en breng hierna zelf een bezoek.

1. Plaza de Toros in Ronda (Malaga)

Plaza de toros in Ronda - mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië

De magistrale stad Ronda presenteert één van de oudste en mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië.  Het is gebouwd in 1785 en dankt haar traditie aan Pedro Romero, ‘de eerste’  stierenvechter ooit.

Het begin van deze traditie werd echter gelegd door Francisco Romero, de grootvader van Pedro Romero. Francisco redde het leven van een bekende aristocraat en gaf zo op moedige, maar onbedoelde wijze, het startsein van deze eeuwen oude traditie.

Dit speelde zich af tijdens het bewind van Koning Filips II. In deze tijd behoorde het Plaza de Toros toe aan de Real Maestranza de Caballería. Dit was een centrum voor ruitertraining waar tevens stieren aan het werk werden gezet. Toen de aristocraat tijdens een training van zijn paard viel, schoot Francisco Romero hem te hulp door een aanstormende stier af te leiden met zijn hoed. De hoed werd later vervangen voor een cape en de kunst van het stierenvechten was geboren.

In de jaren erna perfectioneerde kleinzoon Pedro de kunst van het stierenvechten. Toen hij uiteindelijk zijn carrière als matador afsloot, had hij meer dan 5600 stieren gedood, zonder daarbij zelf ook maar één keer gewond te raken.

De arena zelf doet qua architectuur denken aan het paleis van Karel de Vijfde in het Alhambra in Granada. En in het bijbehorende Museo de la Real Maestranza de Callería maak je uitgebreid kennis met de geschiedenis van het stierengevechten. Een geschiedenis die, zoals je nu inmiddels weet, ooit begonnen is in Ronda.

2. La Maestranza in Sevilla

La Maestranza in Sevilla

De arena is Sevilla werd gebouwd in 1758 en is daarmee één van de oudste in Spanje. Haar Barok architectuur staat symbool van de hoofdstad van Andalusië, samen met  de Torre del Oro en de Giralda.  Ze geniet bekendheid doordat ze als eerste het moderne stierenvechten introduceerde,  waarbij de matador de stier te voet tegemoet treedt in plaats van te paard.

Tegenwoordig dagen de beste matadors zichzelf hier nog steeds uit. Vanaf de start van de feria in april,  kun je samen met maximaal 12.500 andere toeschouwers, tot oktober genieten van deze traditie.

3. Plaza de Toros in Campofrío (Huelva)

Plaza de Toros de Campofrío in Huelva
Plaza de Toros de Campofrío, 2009. Foto door Manuel Aragón Román

De arena in het stadje Campofrío in Huelva is ‘s werelds op vier na oudste arena voor stierengevechten en zelfs de oudste nog actief gebruikte Plaza de Toros van Spanje. Het werd gebouwd in 1716 door het Broederschap van de Apostel Santiago. Met haar vernieuwingen in 1936 en in 1977, geniet ze vandaag de dag bescherming als Andalusisch cultureel erfgoed.

De bouwwijze van de arena is één van de eerste architectonische voorbeelden van uitstekend metselwerk. Vandaar ook dat de beroemde pianist en componist Rafael Prado er een dubbele mars aan wijdde in 2002.

De arena leent zich bovendien niet alleen voor stierengevechten. Er worden jaarlijks ook tenniskampioenschappen, beurzen, dansshows en vele andere events georganiseerd.

4. Ochavada in Archidona (Malaga)

Plaza de Toros de Ochavada in Archidona
Corrida goyesca del año 2014 celebrada en la Plaza Ochavada de Archidona Málaga. Foto door Antonio Nuevo Garcés

Het plaatsje Archidona heeft niet wat je noemt een “typische arena voor stierengevechten”. Haar ring wordt namelijk gevormd door de omliggende gebouwen van het dorpsplein. Hierdoor heb je vanuit de ramen, van onder andere het stadhuis , een spectaculair uitzicht over de arena. Dit maakt het plein van Ochava juist zo’n bijzondere plek voor de traditionele corridas de toros.

Het plein werd in 1786 gebouwd met als doel een einde te maken aan de onhygiënische omstandigheden op deze plek. Het werd namelijk tot dan toe door de lokale bevolking gebruikt als vuilstortplaats. Na de bouw groeide het plein binnen een paar jaar tijd uit van een ‘voedingsbodem voor ziektes’ tot hét dorpsplein. Dit maakte het meteen ook de meest aangewezen plek voor stierengevechten.

Na een afwezigheid van enkele eeuwen keerde de corridas in 2010 terug naar Ochavada. Hierdoor is het wederom één van de meest bijzondere arena’s voor stierengevechten in Andalusië.

5. Plaza de Toros de Antequera (Malaga)

Plaza de Toros in Antequera

De niet te missen houten toegangspoort van deze monumentale arena is te danken aan haar volledige her-modellering, die startte in 1980. De reconstructie van de rest van haar façade even later, completeerde haar nieuwe uiterlijk, waardoor de mix van de oude rode stenen  en de nieuw geplaveide muren, zorgen voor een prachtig plaatje.

Hierdoor bezitten de inwoners van Antequera één van de mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië. Haar schoonheid is zeker niet onopgemerkt gebleven. Diverse spotjes zijn hier opgenomen waaronder de video clip van Madonna’s hit “Take a Bow”.

De 5 mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië.

Als je aantrokken wordt door de traditie van het stierenvechten, kom dan naar Andalusië en beleef het zelf!

Dit zijn volgens ons de 5 mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië. Ben je weleens in één van deze arena’s geweest? Zou je een andere prachtige arena toe willen voegen aan deze lijst? Reageer dan op dit bericht en laat ons weten wat je vindt!

Top vijf mooiste arena’s voor stierengevechten in Andalusië is een artikel dat gaat over Cultuur in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *  • Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
    It truly useful; it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.