Vias Verdes in Cordoba: de beste groene routes

18 apr
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Hou je van de natuur en kijk je ernaar uit om nieuwe wandelroutes of fietsroutes te ontdekken, ontdek dan de Vias Verdes in Cordoba.

De provincie Cordoba bezit 2 van meest aansprekende Vias Verdes van Andalusië. Deze groene wegen deden vroeger dienst als regionale spoorwegen, maar in de jaren 60 begon de Spaanse overheid met het sluiten van deze sporen ten faveure van nieuwe infrastructurele werken. Het was echter pas in de jaren ‘90 dat hun bestemming opnieuw werd geëvalueerd en er prachtige nieuwe fiets- en wandelroutes van werden gemaakt. Hierdoor kun je tegenwoordig op een ontspannen en sportieve manier kennismaken met het prachtige natuurlijke landschap van de provincie Cordoba.

Momenteel bezit Spanje meer dan 100 Vias Verdes (letterlijk: ‘Groene Wegen‘), waarvan er 27 te vinden zijn in Andalusië. Langs deze routes heb je de mogelijkheid om samen met vrienden en familie de rijke historie van de diverse regio‘s te ontdekken en je geniet er van de natuur en de spectaculaire uitzichten vanaf de talloze uitkijkpunten. Het is zelfs zo dat de meeste via verdes bijzonder goed toegankelijk zijn en tevens zijn aangepast voor rolstoelgebruikers.

Het Subbética in Cordoba

De provincie Cordoba bezit twee van mooiste groene routes van Andalusië: de “Via Verde de la Subbética“ en de “Via Verde De La Campiña”.

Laten we kijken wat ze je allemaal te bieden hebben.

Via Verde del Aceite

 • Vertekpunt: brug over de rivier Guadajoz
 • Aankomst: treinstation van Camporreal
 • Lengte: 128 km

Deze groene route baant zich 128 kilometer lang al slingerend een weg door de provincies Jaen en Cordoba en is daarmee de langste via verde van Andalusië. Daarvan bevindt zich 62 km. in het zuidelijke deel van de provincie Córdoba, in de regio Subbética.

De route van de Via Verde del Aceite volgt geheel hetzelfde pad dat de oude Olijf Treinen vroeger aflegde. Het brengt je langs werkelijk spectaculaire landschappen, zoals dat van het natuurpark van de Sierras Subbeticas en het natuurreservoir van de Salobral Lagune. Het is voorzien van 12 recreatiegebieden, waar je de mogelijkheid hebt om je tijdens je tocht lekker even te ontspannen. Sommige daarvan, zoals die in Navas del Selpillar, Lucen en Cabra, zijn tevens uitgerust met speciale recreatiegebieden voor kinderen.

Kaart Via Verde de la Subbética
©FFE-Vías Verdes

Het startpunt van deze via verde is de brug over de rivier Guadajoz, die de grens aangeeft tussen de provincies Cordoba en Jaen. Vlak daarna, in het nabijgelegen gebied van Collado de las Arcas, heb je meteen al de mogelijkheid om te genieten van een bijzondere serie uitkijkpunten over het magnifieke reservoir van de Salobral Lagune. Dit is een must-see, zeker in de lente wanneer de planten terug tot leven komen en migrerende vogels neerstrijken in het meer.

Als je de route vervolgt kom je langs het oude Luque Station, dat vandaag de dag is omgebouwd tot restaurant. Vind je het niet erg om een kleine omweg te maken, bezoek dan vanaf hier het 7 km noordelijker gelegen stadje Baena, waar je kans hebt om te proeven van een van de beste olijfoliën ooit gemaakt.

De volgende tussenstop is het betoverende stadje Zuheros, wiens Moorse Kasteel en diverse uitkijkpunten het zeker de moeite waard maken om het hoogteverschil te overbruggen. Wat je hier ook niet mag missen zijn de Cueva de los Murciélagos (letterlijk: de vleermuizengrot), uitgeroepen tot Natuurmonument, en de beroemde gekromde ijzeren brug, die je terugvindt op een paar meter afstand van de Zuheros tussenstop. Heb je hierna inmiddels trek gekregen dan kun je op de route terecht bij een ander treinstation dat is omgetoverd in een restaurant en wel in het stadje Doña Mecía.

Dorp Zuheros in Cordoba

De volgende tussenstop brengt je bij de enige tunnel van de Via Verde de la Subbética. En deze 140 meter lange Túnel del Plantío leidt je naar een van de meest spectaculaire viaducten op de route: de 132 meter lange Viaducto de la Sima.

Het volgende stadje is Cabra, wiens station wordt gebruik als bezoekerscentrum van de Tren del Aceite. Hier heb je de mogelijkheid om meer te leren over de Via Verde de la Subbética en de Subbética regio.

Nadat je vervolgens eerst langs enkele wijngaarden bent gewandeld kom je aan bij het dorpje Lucena, waar een Toerisme en Recreatie Centrum is gevestigd. Hou je van wijnen dan kun je tijdens je volgende tussenstop een bezoek brengen aan het Centro Enogastronómico de la Ruta del Vino Montilla-Moriles, gelegen in het Cordobaanse dorp Las Navas de Selpillar. Hier ontvang je informatie over de de heerlijke wijnen van de regio en natuurlijk heb je er ook de mogelijkheid om ze zelf te proeven.

De laatste halte op de Via Verde de la Subbética is het treinstation van Camporreal, gelegen op 4 kilometer afstand van het dorp Puente Genil.

Hoe bereik ik de Via Verde del Aceite (Cordoba gedeelte)

Je kunt diverse punten op deze route zowel per bus als per auto bereiken. Wil je gebruik maken van eigen vervoer bekijk dan deze lijst van toegangspunten. Kom je liever met de bus, weet dan dat Cordoba dankzij de busmaatschappij Autobús empresa Carrera SL verbonden is met alle dorpen van deze fascinerende groene route.

Via Verde de la Campiña

 • Vertekpunt: station van Valchillón
 • Aankomst: La Carlota
 • Lengte: 28 km

De eerste 28 kilometer van de Via Verde de la Campiña bevindt zich geheel in de provincie Cordoba en loopt al slingerend van de hoofdstad Cordoba tot aan het stadje La Carlota. Het tweede deel van deze route leidt je vervolgens naar het Sevilliaanse dorp Marchena. Evenals de andere Spaanse Via Verdes was ook de Via Verde de la Campiña vroeger in gebruik als een spoorlijn, gelegen in de prachtige landschappen van de provincie Cordoba en de Guadalquivir vallei.

Kaart Via Verde de la Campiña
©FFE-Vías Verdes

Het startpunt van de Via Verde de la Campiña ligt bij het station van Valchillón, wiens kenmerkende oude silo je via het zuidwestelijke deel van Cordoba kunt bereiken, langs de flanken van de Guadalquivir rivier. Het eerst deel van de tocht is behoorlijk steil en eindigt in de Las Tablas tunnel. Hoewel het niet al te vaak voorkomt adviseren we je om deze tunnel te vermijden als het veel geregend heeft.

Na de Tablas tunnel bereik je vervolgens de tussenstop van Las Tablas en hierna vervolg je de route langs aangrenzende velden en beekjes. Terwijl je verder wandelt (of fietst) kun je gaan genieten van de uitzichten over de Sierra Morena en heb je de kans om enkele architectonische meesterwerken te gaan bezichtigen. Een daarvan is het Kasteel van Almodovar; het Moorse fort dat je terugvindt op de top van een 250 meter hoge heuvel in het dorpje Almódovar del Rio. Ook het stadje Guadalcázar is de moeite waard om te gaan verkennen. Dit komt vooral dankzij haar archeologische vindplaatsen en de perfect onderhouden monumenten, waarbij het Kasteel en de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Genade de meest opvallende zijn.

De volgende passages op je route zijn het El Hecho park, gevuld met naaldbomen en de tussenstop van Las Pinedas. De laatste halte van dit eerste gedeelte van via Verde de la Campiña vind je terug in La Carlota, een kleine gemeente die is uitgeroepen tot cultuurgoed.

Via Verde de la Campiña van Cordoba
©FFE-Vías Verdes

Hoe bereik je de Via Verde de la Campiña:

Deze groene route is bereikbaar met de auto. Er zijn verschillende tussenstops waar je kunt beginnen, meer hierover vind je hier.

Andere Via Verdes in Cordoba

De provincie Cordoba biedt haar wandel- en fietsliefhebbers ook nog een drietal kleinere groene routes.

 • De eerste daarvan is de Via Verde de la Maquinilla, in het westen van de provincie Cordoba. Deze route verbindt de mijn van San Antonio in Belmez met het industriële gebied van Peñarroya-Pueblonuevo. Deze via verde is 8 kilometer lang en ideaal voor liefhebbers van industriële architectuur.
 • In hetzelfde gebied vind je ook de 3 kilometer lange Via Verde de Peñarroya-Pueblonuevo. Deze route verbindt de dorpen Peñarroya en Pueblonuevo en loopt langs enkele oude gebouwen zoals het Mijn Ziekenhuis, de Franse School en het prachtige gebouw dat vroeger toebehoorde tot de Sociedad Minero Metalúrgica de Peñarroya. Dit is een gemakkelijke route die je ook goed kunt bewandelen samen met de kinderen.
 • Tot slot kun je ook nog kiezen voor de 14 kilometer lange Via Verde de la Minería. De route maakt deel uit van de oude spoorlijn tussen de dorpjes Puertollano en Peñarroya. Deze begint bij het oude treinstation El Soldado en eindigt in het prachtige landschap van de Sierra Morena.
Vía Verde de la Minería van Cordoba
©FFE-Vías Verdes

Accommodaties en vakantiehuizen in Cordoba

Hou je van wandelen en fietsen dan zijn de Vias Verdes in Cordoba meer dan de moeite waard. Dit geldt zeker ook voor de villa‘s en vakantiehuizen in de provincie Cordoba. Vele van hen zijn uitgerust met moderne voorzieningen en je kunt er dan ook heerlijk ontspannen na je verkenningen van deze groene wegen in Cordoba. Ben je nieuwsgierig naar het aanbod klik dan op de onderstaande knop.

Ben je een fiets- of wandelliefhebbers dan zijn de Vias Verdes in Cordoba de ideale routes om de prachtige landschappen van de provincie Cordoba te gaan ontdekken.

Weet jij al welke groene route je wilt gaan ontdekken? Heb je een favoriet? Laat het ons weten en deel jouw verwachtingen en ervaringen met je medereizigers!

Vias Verdes in Cordoba: de beste groene routes is een artikel dat gaat over Activiteiten in Cordoba
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *