De 10 beste wijnhuizen in provincie Malaga

21 feb
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ben jij een echte wijnliefhebber en ga je op vakantie naar Andalusië? Maak dan kennis met de 10 beste wijnhuizen in de provincie Malaga.

De provincie Malaga mag dan vooral bekend staan vanwege haar fantastische klimaat en prachtige landschappen maar ze biedt je daarnaast ook volop kansen om te gaan genieten van een uitzonderlijke wijnervaring. Er zijn maar liefst 45 wijnhuizen in Malaga waar je de keuze hebt uit een grote aantal heerlijke wijnen, wiens kwaliteit je kunt herkennen aan de oorsprongsbenaming (BOB) “Málaga y Sierra de Málaga”.

Hoewel de ster uit het assortiment de vino fino is, produceren de wijnhuizen in Malaga ook oude rode wijnen, droge witte wijn en rosé van hoge kwaliteit.

Wijn en gastronomie in de provincie Malaga

In deze blog maak je alvast kennis met 10 van de beste wijnhuizen in de provincie Malaga en krijg je bovendien nuttige info over waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt bezoeken.  

Wijnhuizen in Malaga: basis-informatie

Hoewel de wijnproductie door de hele provincie plaatsvindt, zijn er enkele regio’s waar deze wordt geconcentreerd dankzij de extreem gunstige weersomstandigheden. In Axarquía, Montes de Málaga, Antequera, Serranía de Ronda en aan de oostkust ontdek je gebieden met een geweldige wijntraditie en ze hebben zich hoofdzakelijk gespecialiseerd in specifieke wijnsoorten.

Daarnaast is het ook belangrijk om te benadrukken dat de innovaties in het productieproces en de training van de managers en technici fors hebben bijgedragen aan de verbetering van de kwaliteit van de wijnen die in de provincie worden geproduceerd.

De bodegas, zoals ze in Spanje bekend staan, zijn om twee fundamentele redenen begonnen met het geven van rondleidingen door hun productiehuizen. Op de eerste plaats om inkomen te genereren en kosten te dekken maar nog belangrijker is dat bezoekers op deze manier betrokken kunnen raken bij de bodega, hun unieke productieproces en natuurlijk de wijnen.

Alle wijnhuizen die je in deze lijst ontdekt kunnen bezocht worden. Onze selectiecriteria zijn gebaseerd op twee kenmerken waarbij we ten eerste prioriteit geven aan de traditionele gebieden voor de wijnproductie in Malaga en ten tweede aan plaatsen die, vanwege hun geschiedenis of architectuur, net dat beetje extra te bieden hebben.

1. Descalzos Viejos (Ronda)

Wijnhuis Descalzos Viejos in Ronda - photo door Jesús Rocandio
“Trinitarian Chapel”. Foto met dank aan Descalzos Viejos, door Jesús Rocandio

Deze bodega produceert niet alleen wijnen van bewezen kwaliteit maar is bovendien gevestigd op een unieke locatie. In een voormalig klooster uit de zestiende eeuw, vlakbij de indrukwekkende Tajo de Ronda, kun je behalve van een rondleiding ook gaan genieten van de aanwezige originele fresco’s aan de muren en bovendien is dit wijnhuis bekroond met een eervolle vermelding tijdens de Malaga Architecture Awards in 2007, en heeft ze tevens een publieke felicitatie mogen ontvangen tijdens de VIII Premio Mediterráneo de la Cultura de Málaga Capital in 2008.

De rondleidingen worden aangeboden in het Engels en in het Spaans en worden geleid door de eigenaar en de vinoloog.

De prijs van een bezoek hangt af van wat je wenst te doen en te zien, maar houd in gedachten dat alleen kleine groepen worden toegelaten en dat je vooraf moet boeken. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar [email protected]

2. Excelencia Bodegas (Ronda)

Bodegas Excelencia wijnhuis in Ronda
Foto met dank aan Bodegas Excelencia

Deze wijnmakerij in Ronda biedt groepsrondleidingen van 1 uur vanaf € 18 per persoon (groepen van minimaal vier personen). Je kunt twee van hun wijnen proeven en daarnaast ook genieten van de lokale specialiteiten. Het biedt  ook diverse activiteiten aan, wat interessant kan zijn als je enkele dagen in het gebied wilt doorbrengen. Meld je hier aan om je bezoek te regelen.

3. Cortijo de los Aguilares (Ronda)

Een andere wijnmakerij in Ronda, de Cortijo de los Aguilares, stelt je in staat om te gaan genieten van een indrukwekkend landschap. Ten eerste vanwege de hoogte (de wijnmakerij ligt op 900 meter) en ten tweede dankzij haar ligging vlakbij de kloof van La Ventilla. Bovendien biedt deze bodega je de kans om uitgebreid kennis te maken met het vervaardigingsproces, en wel van begin tot einde. En als je niet genoeg plek hebt in je bagage om ter plekke één van de wijnen te kopen, maak je geen zorgen! Dit wijnhuis heeft namelijk een online winkel 🙂

Reserveer je bezoek van tevoren door een e-mail te sturen naar [email protected]      

4. Bodegas Lunares (Ronda)

Bodegas Lunares wijnhuis in Ronda
Foto met dank aan Bodegas Lunares

Deze wijnmakerij in Ronda werd opgericht in 2003 en heeft een grote verscheidenheid aan rode, witte en rosé-wijnen, en deze bodega is opgenomen in de officiële Wijnroute van Spanje. Het biedt rondleiding aan voor kleine groepen. Klik hier om te reserveren.  

5. Bodegas Vetas (Arriate)

We verplaatsen ons naar het charmante Arriate voor een zeer voordelige rondleiding in bodegas Vetas. Groepen tot 5 vijf personen betalen slechts € 5 en kom je met meer mensen dan betaal je slechts €3,- per persoon. Daarnaast kun je voor € 10 extra de rondleiding aanvullen met een proeverij of voor €35,- met een volledige maaltijd.

6. Bodegas Almijara (Competa)

In de stad Cómpeta heb je de mogelijkheid om een wijnhuis te bezoeken zonder je in een groep te begeven. Als je geïnteresseerd bent om alleen of met je partner te komen dan is deze bodega een interessante optie. Bovendien ben je hier ook vlakbij de zee én de bergen zodat je een heerlijk gevarieerde dag tegemoet kunt gaan.

Wel dien je vooraf te reserveren via een e-mail aan [email protected]

De ster van dit wijnhuis is overigens de Moscatel, die hier nog steeds volgens traditie wordt geproduceerd.

7. Bodegas Bentomiz (Sayalonga)

Wijnhuis Bentomiz in Sayalonga
Foto met dank aan Bodegas Bentomiz

Heb je behalve een rondleiding ook zin in een heerlijk maaltijd dan is dit wijnhuis in de stad Sayalonga een zeer interessante optie. Je kunt er van woensdag t/m zondag genieten van een 1 uur en 30 minuten durende tour die begint om 12:30 uur en je bezoek wordt afgesloten met een maaltijd van 3 of 5 gerechten.

De prijzen van het bezoek en het eten zijn als volgt: (prijzen op de datum van publicatie van het artikel):

 • Bezoek: € 9 / per persoon. Groepen van minder dan 8 personen betalen een vast bedrag van € 90,-. Het is mogelijk om met een andere groep samen te werken om kosten te besparen.
 • Bezoek + 3-gangenmaaltijd: € 35,50
 • Bezoek + 5-gangenmaaltijd: € 46
 • 3-gangenmaaltijd: € 28,50
 • 5-gangenmaaltijd: € 39

Reserveer je bezoek door hier te klikken.  

8. Sedella Vinos (Sedella)

Sedella Vinos wijnhuis in Sedella
Foto met dank aan Sedella Vinos

Het ontwerp van dit wijnhuis, gelegen in Sedella, combineert avant-garde met traditie. De uitzichten op de Maroma en de Middellandse Zee zijn ronduit prachtig en tijdens je rondleiding maak je kennis met de drie soorten wijn die ze hier produceren en verkopen.  

9. Bodega El Niño de Salina (Almargen)

Als je de Almargen beter wilt leren kennen, gelegen op het kruispunt tussen Ronda en de provincies Cádiz en Sevilla, aarzel dan niet om deze wijnmakerijen te bezoeken. Ze vallen op door hun productie van vele verschillende soorten wijn. Je hebt hier niet alleen de mogelijkheid om de bereiding van de wijnen te controleren, je kunt ze bovendien ook zelf proeven. Je kunt je bezoek regelen door dit formulier in te vullen.      

10. Antigua Casa de Guardia (Malaga)

In het centrum van Malaga ontdek je de oudste bodega van de provincie, gesticht in 1840. Het is een ideale plek om kennis te maken met alle soorten wijnen van de provincie die bovendien worden geserveerd met een tapa. Je kunt het wijnhuis bezoeken door een e-mail te sturen naar [email protected]  

Bonus: Bodega El Pimpi (Malaga)

El Pimpi, een must-visit en de meeste bekende bodega in Malaga uit 1971, heeft verschillende smaken weten samen te voegen in het centrum van Malaga. Dit monument in Malaga omvat een bar, cocktailbar, restaurant, live muziekuitvoeringen, een museum en je kunt er bovendien genieten van de diverse culturele activiteiten. Je kunt het pand elke dag vanaf 10 uur ‘s ochtends gratis bezoeken.

Bonus: Bodegas Quitapenas (Malaga)

Onze laatste klassieker van de provincie is Bodega Quitapenas, opgericht in 1880. Vandaag de dag kun je op afspraak een bezoek brengen aan dit historische wijnhuis. Je maakt er kennis met het productieproces en vervolgens kun je de wijnen samen met een aantal tapas zelf gaan uitproberen.

Je kunt deze historische wijnmakerij bezoeken op de volgende momenten:

 • Winter
  • Maandag t/m vrijdag: van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 18.30 uur
  • Zaterdag: van 10.00 tot 22.00 uur
 • Zomer
  • Maandag t/m vrijdag: van 10.00 tot 15.00 uur
  • Zaterdag: afhankelijk van de reservering

Bodegas Quitapenas heeft bovendien ook nog een drietal tabernas, waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en wijnproeverijen.

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga

Geniet optimaal van je vakantie en je kennismaking met de beste wijnhuizen in de provincie Malaga door een vakantiehuis te huren in de provincie. We bieden je hiervoor een ruime keuze en of je nu kiest voor een verblijf op een afgelegen accommodatie in de bergen of een vakantiehuis aan zee, er is altijd wel een wijnhuis in de buurt waardoor je jezelf kunt gaan verrijken met kennis en je kunt gaan genieten van de heerlijkste wijnen van de provincie!

Heb je al wel eens een van de wijnhuizen in de provincie Malaga bezocht? Of ben je van plan een van hen te gaan bezoeken? Laat het ons hieronder weten en deel jouw kennis en ervaringen met je medereizigers.

De 10 beste wijnhuizen in provincie Malaga is een artikel dat gaat over Culinair in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *