Eten in Cordoba – specialiteiten en recepten uit Cordoba

12 feb
2016
Geactualiseerd op: 1 april, 2022

Ben je benieuwd naar het eten in Cordoba? Dan tonen we je graag de specialiteiten van de provincie, inclusief recepten!

Wanneer we het hebben over het eten in Cordoba dan gaat het over een duizend-jaar-oude gastronomische traditie die door de eeuwen heen is gevormd door vele verschillende volkeren. Zo is de keuken van Cordoba onder andere beïnvloed door de Romeinen, de Feniciërs, de Arabieren en natuurlijk de Katholieken Spanjaarden maar ondanks al deze verschillende culturele invloeden zijn groenten en vlees altijd de belangrijkste ingrediënten gebleven van het eten in Cordoba.

Ze worden gebruikt voor het bereiden van de beroemde Salmorejo en vleesgerechten zoals Flamenquines en Rabo del Toro. Hieronder hebben we de recepten van deze typische maaltijden uit Cordoba uitgeschreven zodat je thuis zelf kennis kunt maken met deze verrukkelijke traditionele gerechten.

Eten in Cordoba: na het lezen van onderstaande recepten kun je direct aan de slag!

Salmorejo

Salmorejo van Cordoba
Ébano Gastro-Bar (2013). Foto door encantadisimo

De Salmorejo is een variant op het typische Andalusische gerecht gazpacho, de koude soep gemaakt van rauwe groenten. Vanwege de textuur, die dikker en romiger is dan die van gazpacho, is Salmorejo de ideale smakelijke verkoeling tijdens de warme zomerdagen van Andalusië. Behalve de traditionele ingrediënten van gazpacho, waaronder gepureerde tomaten, knoflook, brood, citroen, azijn en olijfolie, bevat de salmorejo meer brood, verkruimelde hardgekookte eieren en reepjes van de traditionele jamón serrano (gerookte ham).

Recept voor een halve liter Salmorejo, 2 personen

  • 500 g rijpe tomaten
  • 100 g hard brood (tenminste 1 dag oud)
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Water en ijs
  1. Kook het water en vul een kom of pan met koud water en ijs om zometeen gemakkelijk de tomaten te kunnen pellen.
  2. Zodra het water kookt, voeg de tomaten toe en laat ze 30 seconden tot een minuut meekoken totdat de schil begint los te laten. Plaats hierna de tomaten in het mengsel van ijs en water. Dankzij de plotselinge afkoeling wordt het nu gemakkelijker om de tomaten te pellen
  3. Pel de tomaten, snij ze daarna in stukjes en leg ze op het brood. Voeg een halve eetlepel zout toe.
  4. Snij het brood in kleine stukjes.
  5. Is het brood erg hard laat dan eerst de tomaten zo‘n 30 minuten intrekken, zo niet ga dan direct naar de volgende stap.
  6. Snij of pers de knoflook in kleine stukjes en verdeel het over de stukjes brood met tomaat. Hoeveel knoflook je hiervoor gebruikt is aan jou.
  7. Voeg hierna de olijfolie toe en meng het geheel in een blender tot een perfect romig geheel. Voeg naar smaak meer zout toe.
  8. Zet de Salmorejo in de koelkast en laat het een poosje koelen. Kook ondertussen de eieren en snij de gerookte ham in reepje. Verkruimel de eieren en voeg ze samen met de reepjes ham toe aan de inmiddels afgekoelde Salmorejo.

Je bent nu klaar om heerlijk te genieten van je eigengemaakte Salmorejo 🙂

Serveertip: Koud serveren

Eten in Cordoba: Rabo de Toro

Rabo de Toro van Cordoba
Casa Perico (2010). Photo by encantadisimo

Cordoba staat net als vele andere steden in Andalusië bekend om de traditionele Stierengevechten. Het zal daarom niet als een verrassing komen om te weten dat Rabo de Toro, een stoofpot die vroeger werd gemaakt van de staart van de stier, één van de populairste gerechten is van deze provincie. Hoewel de staart vandaag de dag lang niet meer altijd deel uitmaakt van Rabo de Toro, zorgt de traditionele bereidingswijze van dit gerecht voor een ware belevenis van de zintuigen.

Het recept dat tegenwoordig wordt gebruikt stamt uit de 19e-eeuw, toen het vlees van de stieren die tijdens de gevechten werden gedood werd gebruikt voor directe consumptie. Rabo de Toro is vooral lekker met aardappels en saus maar het is van zichzelf al rijk genoeg zo te eten.

Recept voor 4 personen:

  • 2 kg Ossenstaart
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 rijpe tomaten
  • 2 wortelen
  • 1 groene peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 zwarte peper bessen
  • 1 glas rode wijn
  • 2 glazen vleesbouillon
  • 1 glas water
  • Olijfolie
  • Bloem
  • Zout
  • Snelkookpan
  1. Paneer het vlees met bloem en bak het in voorverwarmde olijfolie totdat de buitenkant goudbruin gekleurd is. Haal het vlees uit de pan en bewaar het.
  2. Hak de knoflook, ui, prei, wortelen, groene peper en de tomaten in min of meer gelijke stukjes en voeg op smaak zout toe aan het geheel. Kook het geheel hierna in dezelfde pan als het vlees, tot de groenten gekookt zijn.
  3. Zodra de groenten zijn gekookt voeg je het vlees, vleesbouillon, het water en de wijn toe.
  4. Laat het even koken en voeg daarna de laurierblaadjes en de zwarte peperbessen toe. Sluit hierna de snelkookpan en voer de druk maximaal op.
  5. Nadat de maximale druk is bereikt, verlaag het vuur en laat het geheel een uur zachtjes pruttelen.
  6. Zet het vuur uit en open de pan zodra de stoom eruit is.
  7. Serveer nu het zeer malse vlees met je favoriete kruiden en … smullen maar!

Eten in Cordoba: Flamenquín

Flamenquín van Cordoba
La Cepa del Bierzo (2008). Photo by encantadisimo

Flamenquín is een traditioneel gerecht van Cordoba en werd hier honderden jaar geleden uitgevonden. De Flamenquín dankt haar naam aan de Vlaamse troepen die Keizer Charles V vergezelde tijdens zijn reis naar Spanje, aangezien de gouden kleur van dit gerecht doet denken aan de kleur van hun blonde Vlaamse manen.

Iedereen in Andalusië en Spanje kent en houdt van de heerlijke flamenquín en het is zeer simpel te bereiden. Het is in principe niet meer dan gebakken ‘gepaneerde’ gerookte ham en varkenslende.

Er bestaan echter talloze recepten voor het bereiden van Flamenquines. We hebben gekozen voor het onderstaande recept maar je kunt het natuurlijk naar eigen smaak veranderen. De garnering van Flamenquines bestaat meestal uit sla, mayonaise en aardappelen.

Recept voor 12 stuks:

  • 12 varkensfilets
  • 12 plakjes serranoham, met spek
  • 12 plakjes kaas. Traditioneel zit er geen kaas in, maar dit speciaal voor de kaasliefhebbers. Probeer bijvoorbeeld met gouda
  • 2 eieren
  • knoflook
  • peterselie
  • meel
  • Paneermeel
  • Olijfolie
  1. Gebruik een keukenhamer om de filets plat en mals te maken.  
  2. Bedek elke filet met een plakje serranoham.
  3. Bedek daarna met een plakje kaas (optioneel) .
  4. Rol het geheel op, met de ham en kaas erin. Druk goed aan zodat het later niet uit elkaar valt.
  5. Haal ze door de bloem, dan door de geklopte eieren en bestrooi ze met paneermeel.
  6. Verhit de olijfolie in een koekenpan en leg de flamenquins erin. Draai ze om tot ze goudbruin zijn
  7. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
  8. Warm opdienen.

Eten in Cordoba: Pastel Cordobés

Pastel Cordobés van Cordoba
Pastel cordobés, gâteau cordouan. Photo by crossine0

Het typische dessert van Cordoba is een zoetje gemaakt van bladerdeeg gevuld met gekonfijte vruchten, besprenkeld met amandelen, kaneel en suiker en meestal vergezeld van stro wijn. (Cabell d’ángel, Engelenhaar, de Spaanse doorzichtige jam gemaakt van Siam pompoen)

Op 17 november vieren de mensen in Cordoba de dag van Pastel Cordobés en op die dag krijgen alle feestgangers gratis een portie van deze zoete lekkernij.

Tip: de meest heerlijke pasteles cordobeses worden gemaakt in het klooster Santa Isabel de Los Ángeles in Cordoba.

Recept:

  • 2 vellen bladerdeeg (500 gr)
  • 350 gr of Angel’s hair
  • Suiker
  • Gemalen kaneel
  1. Leg één blad bladerdeeg op bakpapier strek het uit tot het een ronde vorm heeft.
  2. Verdeel het Engelenhaar over het ronde bladerdeeg maar laat hierbij 2 centimeter tot de rand vrij.
  3. Leg het tweede blad bladerdeeg bovenop de andere en sluit ze af met hun randen.
  4. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant en sprenkel de suiker over het geheel.
  5. Bak het in een voorverwarmde oven, op 170° gedurende 40 minuten.
  6. Bedek daarna de bovenkant met suiker en gemalen kaneel.

We durven te wedden dat je nu honger hebt gekregen, of niet soms? Waar wacht je nog op, ga lekker aan de slag met deze typische gerechten uit Cordoba!

Heb je een van deze specialiteiten al eens geprobeerd? Of heb je misschien gebruikt gemaakt van een van bovenstaande recepten?

We zijn razend benieuwd naar het resultaat! Laat je reactie achter en deel je ervaring met ons en je mede hongerige reizigers.

Eten in Cordoba - specialiteiten en recepten uit Cordoba is een artikel dat gaat over Culinair in Cordoba
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *