Spaanse Tapas: de oorsprong van deze typisch Spaanse specialiteiten

30 sep
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Spaanse Tapas zijn ongetwijfeld de meest beroemde hapjes van Andalusië. Ontdek alles over het ontstaan van de overheerlijke Spaanse tapa!

Spaanse tapas zijn kleine hapjes en in Andalusië dienen ze traditioneel gezien als nuttig aperitiefje bij alcoholische drankjes. Tegenwoordig serveren steeds meer cafés een gratis tapa bij elk drankje en op sommige plekken zijn de tapas zelfs zo groot dat ze een eerste en tweede gang overbodig maken. Kortom: een volle maag is gegarandeerd!

Wat is de oorsprong van Spaanse Tapas?

Over het ontstaan van de Spaanse tapas doen verschillende legendes de ronde, waaronder enkele die hun oorsprong vinden in Andalusië. Kom mee en ontdek 3 van de meeste beroemde verhalen over het ontstaan van de Spaanse Tapas!

Een van de legendes gaat over koning Alfons XIII die tijdens een bezoek aan Cádiz voor een drankje stopte bij Ventorrillo El Chato, een herberg tussen Cádiz en San Francisco die je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken.

De koning bestelde er een glas wijn en de kastelein schotelde hem een glas voor met daar bovenop een plakje ham. De beste waard rechtvaardigde deze tot dan toe vreemde geste door erbij te vermelden dat de ham een ‘tapa’ was, een afdekking om te voorkomen dat de wijn zou bederven door het zand dat door de sterke wind de herberg werd ingeblazen.

De koning vond het een prachtig idee en at de ham, dronk de wijn en vroeg wederom om op dezelfde manier geserveerd te worden. Zijn metgezellen volgden allen zijn voorbeeld en zodoende werd de Tapa in Cadiz geboren.

spaanse-tapas-oorsprong-in-andalusie

Een andere legende heeft wederom een koning in de hoofdrol, dit keer een zieke koning Alfons X ook wel bekend als Alfons de Wijze. Op enig moment dwong een ziekte hem tot enkele weken bedrust en zijn hofarts schreef hem voor om gedurende de dag meerdere keren een slok wijn te nuttigen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt was dit ongetwijfeld de beste weg naar genezing. Om te voorkomen dat hij dagelijks dronken werd besloot de koning om bij ieder slokje wijn steeds een klein hapje te nemen. Op deze manier bedekte hij (in het Spaans: tapada) zijn dronken toestand. Verrassend genoeg sloeg deze behandeling aan en de koning herstelde voorspoedig. Hij besloot daarop een wet uit te vaardigen waarin alle kroegen in zijn koninkrijk werden verplicht een kleine hapje te serveren bij elke glas wijn. Geen wonder dat men koning Alfons ook wel Alfons de Wijze noemt 🙂

Een andere verhaal leert ons dat boeren en bedienden aan het hof, voorafgaande aan de lunch en het diner, wijn en kleine hapjes gebruikten om op krachten te blijven. Bijkomend voordeel van deze stimulerende aperitiefjes was dat de hapjes de effecten van de alcohol afdekte. Een perfecte combinatie dus en een knap staaltje boerenslimheid.

Vanaf dat moment hebben de kleine aperitiefjes inmiddels duizenden en duizenden glazen wijn vergezeld en op die manier menig fles wijn gered van verzuring en menig boer gered van zekere dronkenschap.

¡Vamos a tapear!

a-tapear-in-andalusie

Tapear” betekent: het proeven van verschillende tapas in diverse cafés gedurende één dag.

Het komt er kortweg op neer dat mensen die op Tapas Tour gaan, vaak al weten welke specialiteiten de diverse cafés te bieden hebben. Ze proeven enkele tapas in de ene bar en gaan dan naar de volgende, en de volgende, enzovoort.

We raden je aan om vooral op ‘Tapear’ te gaan met iemand die de stad kent of creëer vooraf je eigen tapasroute. Neem hoe dan ook zo veel mogelijk vrienden mee op deze gezellige tochten! Op deze manier eindig je vast en zeker met een volle maag én een goed humeur, aangezien je inmiddels wel weet dat elke tapa verzegeld gaat met een goed glas wijn of een heerlijke ‘Caña’ (een biertje van zo‘n 20/30 cl).

Wat is de beste stad om Tapas te eten?

Eigenlijk kun je overal in Spanje wel een dorpje of stad vinden waar je kunt genieten van heerlijke Spaanse tapas. Sommige onder hen hebben zelfs hun eigen tapasvieringen: “La Ruta de la Tapa“, zoals bijvoorbeeld het geval is in het zeer charmante witte dorpje Frigiliana.

Tijdens het Festival 3 Culturas Frigiliana kun je zelf kennismaken met deze bijzondere tapas route. Probeer het en sta versteld van de vele gastronomische verwennerijen!

Eet tapas
Tapas. Foto door Daniel Condé

Echter… de meest beroemde tapasstad in Spanje is ongetwijfeld Granada. Hier werd de traditie geboren om bij ieder drankje een gratis tapa te serveren.

Vandaag de dag vind je in de vele cafeetjes die de stad rijk is nog steeds een lijst met tapas aan de muur waaruit je jouw gratis tapa kunt kiezen. Andere barretjes serveren alleen bepaalde soorten tapas, afhankelijk van het aantal drankjes dat je reeds hebt genoten en weer andere geven je naarmate je meer drinkt steeds een grotere tapa. Op deze manier heb je na een dagje terras in Granada echt geen diner meer nodig!

Heb je zin in andere soorten tapas dan kun je deze natuurlijk ook van de kaart bestellen maar maak je over de prijs maar niet te veel zorgen! De prijs van een tapa is meestal niet hoger dan 2€.

Heb je inmiddels al honger gekregen? We zien je natuurlijk graag hier voor een tapastour in Andalusië, maar voor het zover is…waarom maak je nu niet meteen zelf je eigen tapas?

Jezelf en je vrienden verwennen met een aperitiefje is namelijk makkelijkste wat er is en het is bovendien nog reuze gezellig ook! ¡Vamos a tapear!

Heb jij al een favoriete tapa die je iedereen aan zou willen bevelen? Laat je reactie achter en deel jouw tapaservaringen met andere hongerige reizigers!

Spaanse Tapas: de oorsprong van deze typisch Spaanse specialiteiten is een artikel dat gaat over Culinair in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *