Olijfolie uit Jaen, Spanje

12 dec
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

De olijfolie uit Jaen is een van de meest gerenommeerde producten van Andalusië en heel Spanje. In dit artikel maak je kennis met haar geheimen.

De provincie Jaen staat wereldwijd bekend als de bakermat van de beste olijfolie van Andalusië en heel Spanje. Haar olijfbomen zorgen voor de helft van de totale productie van olijfolie in Spanje en 20% van de totale productie van olijfolie in de wereld. Dit zijn fascinerende cijfers, helemaal als je bedenkt dat de olijfboomgaarden van Jaen meer dan 55.000 hectare beslaan en ze per jaar meer dan 600.000 ton “vloeibaar goud” produceren.

De beschermde status van olijfolie uit Jaen

olijfgaarden-in-jaen

Ter bescherming van de originaliteit van de olijfolie uit Jaen dragen een aantal van haar olijfboomgaarden momenteel de beschermde status D.O.P. Dit staat voor ‘Denominación Origen Protegida’. Deze verordening, die in Nederland bekend staat als ‘beschermde oorsprongsbenaming’, werd in 1992 door de Europese Unie in het leven geroepen om streekproducten in Europa te beschermen tegen namaak.

Op dit moment kent Jaen een drietal D.O.P. gebieden maar omdat de hele provincie Jaen bekend staat vanwege haar ongeëvenaarde olijfolieproductie ligt het in de lijn der verwachtingen dat de hele provincie op korte termijn een beschermde status zal krijgen, de zogenaamde I.G.P.

I.G.P. staat voor ‘Indicación Geográfica Protegida’, de Spaanse titel voor wat we in Nederlandse kennen als de ‘Beschermde geografische aanduiding’, zoals bijvoorbeeld onze Westlandse druif of de Ardennerham uit België.

De meest voorkomende olijfolies uit Jaen zijn de Picual, Royal, Arbequina en de Cornicabra.

Hoe maakt men de olijfolie in Jaen?

Allereerst moeten de olijven natuurlijk worden geoogst. Deze oogst vindt plaats van november tot februari en een positief gevolg is dat werkloosheidsgraad in provincie Jaen ieder jaar aanzienlijk daalt in deze periode. Dit komt omdat een groot deel van de oogst nog steeds met de hand wordt verricht, om zo de kwaliteit van de olijven te waarborgen.

Hierna gaan de olijven naar molens waar ze worden geperst en er olijfolie van wordt gemaakt. Deze olijfolie kan simpel gezegd in twee categorieën worden ingedeeld, (extra) vergine olijfolie en geraffineerde (ververste) olijfolie.

Variëteiten van Olijfolie

Extra vergine olijfolie is de meest verse, meeste pure variant en wordt gemaakt voor directe consumptie. Het bevat belangrijke natuurlijke oxidanten en ontstekingsremmer en bevat doorgaans minder dan 1% aan onverzadigde vetzuren.  

De verfijnde of geraffineerde olijfolie daarentegen wordt eerst behandelt om kleine gebreken uit de olie te halen zodat de olijfolie beter te verkopen is. De aroma en kleur van deze olie is anders en geraffineerde olijfolie bevat ook minder of geen anti-oxidanten, mineralen en anti-ontstekingsremmers.

Meer over de voordelen van de olijfolie uit Jaen lees je in onze volgende artikel!

Olijfolie in Jaen kun je ontdekken in deze steden

In de hele provincie Jaen kun je de beroemde olijfboomgaarden en hun molens tegenkomen. Er zijn echter een aantal dorpen en steden die je niet mag missen als je jezelf afvraagt hoe pure olijfolie smaakt.

Zo zijn de stadjes Ubeda en Baeza gevuld met tal van originele olijfolie winkels en in de omliggende omgeving vind je tevens het Museum der Olijf Cultuur.  

In het dorpje Martos, dat bekend staat als ‘de bakermat van de olijfboomgaarden‘ ontdek je de specifieke olijven (Marteña) waarvan de beroemde Picual olijfolie van wordt gemaakt. Tijdens het Olijf Festival, dat plaatsvindt op 8 december, kun je hier heerlijk komen genieten van verrukkelijke specialiteiten die gemaakt worden van deze bijzondere olijfolie.

Martos maakt tevens deel uit van de 50 km lange route genaamd de “Via Verde del Aceite“. Langs deze groene route, die start in Jaen kun je alle geheimen van de olijfdorpen in Jaen ontdekken.

Olijfolie in Jaen tijden de beurs van Martos

Accommodaties en vakantiehuizen in Jaen

De beste olijfolie ontdek je in de streek waar ze wordt gemaakt en er is geen betere manier om ervan te genieten dan in je eigen vakantiehuis. Ontdek de beste villa‘s en vakantiehuizen in de provincie Jaen en geniet van een welverdiende vakantie in Andalusië.

In onze volgende post gaan we dieper in op de olijfolie uit Jaen en gaan we het onder andere hebben over de vele voordelen van deze heerlijke vruchten. Wil je op de hoogte blijven dan zien we je binnenkort graag weer terug.

Vond je dit een nuttig artikel? Heb je al zin gekregen in de beroemde ‘joyo‘, een brood met olie gegarneerd met olijven en kabeljauw? Bezoek dan de provincie Jaen en ontdek de unieke smaak van dit heerlijke streekgerecht!

Olijfolie uit Jaen, Spanje is een artikel dat gaat over Culinair in Jaen
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *  • We verblijven met een groep golfers eind Maart in Mijas, en zouden in Mijas of omgeving graag een olijfolieproducent bezoeken, is dat mogelijk?
    Bij voorkeur op vrijdag namiddag/avond 24 Maart.
    Hoor graag, dank voor Uw reactie,

    1. Hoi Paul, we hebben je een email gestuurd met daarin de details over het bezoek aan de olijfolie producent in Mijas. Vriendelijke groeten en we hopen dat je onze blog blijf volgen 😉