Wat te zien in Baeza? De fascinerende monumenten van de provincie Jaen

03 nov
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Beleef alle bijzonderheden van Baeza in één dag. Ontdek wat te zien in Baeza!

Net als haar zus Ubeda is Baeza een prachtig juweeltje uit de Renaissance. Ze was één van de eerste steden die tijdens de reconquista in 1227 werden heroverd door de Christenen en de sporen van haar Moorse verleden werden vervolgens vakkundig en snel uitgewist.

De meest bijzondere kenmerken van dit kleine maar adembenemende dorp, gelegen op zo‘n 9 kilometer van Ubeda, zijn ongetwijfeld haar mooie paleizen en kerken. En het mooie is dat je ze tijdens een eendaags bezoek bijna allemaal kunt bezoeken.

Lees dus snel verder en ontdek wat te zien in Baeza.

Wat te zien in Baeza: Kathedraal van Baeza

Tijdens de reconquista was het zeer gebruikelijk voor de christenen om alle sporen van het Moorse verleden weg te vagen zodra een stad of dorp werd heroverd. Dit is ook precies wat er gebeurde met de Kathedraal van Baeza, die daarna zo snel mogelijk weer werd ingewijd tot de christelijk leer.

Haar bouw wordt gekenmerkt door een 16e eeuwse façade, die je goed kunt bekijken vanaf het plein van Santa María; een typisch dorpsplein waar het religieuze en burgerlijke leven samenkomen.

De meest antieke delen van de kathedraal zijn haar toren basis, die in de 11e werd gebouwd op de oude minaret van de moskee en de Puerta de la Luna uit de 13e eeuw.  Deze “maanpoort”, met elementen uit zowel de gotische als mudéjar bouwstijl, vind je terug in het westelijke uiteinde van de kathedraal, waar je tevens een uitzicht hebt op een fascinerende raampartij uit de 14e eeuw.

Ook het interieur van de kathedraal wordt gekenmerkt door verschillende soorten stijlen; gotische elementen in de oostelijkste baaien van het schip, tot Korinthische kapitelen en baaien uit de Renaissance. De architect is de bekende Andrés de Vandelvira, die tevens meehielp aan de constructie van de Kathedraal in Ubeda.

Kathedraal van Baeza: Toegangsprijzen (het museum is inbegrepen)

  • 4€ / persoon
  • 2,50€ / groepen 
  • 2€ / gepensioneerd
  • 1,50 / kinderen

Kathedraal van Baeza: Openingstijden

  • Van maandag tot vrijdag: 10.30u. tot 14.00u. en van 16.00u. tot 18.00u.
  • zaterdag: 10.30u tot 18.00u
  • zondag: 10.30u. tot 17.00u.
  • Mis: maandag tot vrijdag, en zondag: 10.00u

Wat te zien in Baeza: Palacio de Jabalquinto

Paleis de Jabalquinto in Baeza

Dit paleis wordt beschouwd als een van de mooiste gebouwen in Baeza en het is vandaag de dag gastheer van de Universidad Internacional de Andalucía en het klooster van San Felipe Neri.

Haar voorgevel is een waar meesterwerk, met piramidale stenen bouten en de fraaie binnenplaats met marmeren kolommen is afkomstig uit de Renaissance. Neem vooral ook een kijkje bij het spectaculaire trappenhuis uit het Barok tijdperk en raakt gefascineerd door de diverse decoraties en vele details.

Jabalquinto Paleis – Openingstijde

  • Maandag tot vrijdag: van 9.00u tot 14.00u.
  • Gesloten: zaterdag, zondag en feestdagen
Jabalquinto Paleis – Toegangsprijs : Gratis

Wat te zien in Baeza: Plaza del Pópulo

Plaza del Pópulo is een van de hoofdpleinen van Baeza en wordt in de volksmond ook wel Plaza de los Leones genoemd, vanwege de Fuente de los Leones (de leeuwenfontein). De fontein is voorzien van Romeins en Iberisch beeldhouwwerk en bovenaan zie je het gestalte van Imilce, de vermoedelijke vrouw van de bekende Carthaags generaal  Hannibal.

Het plein zelf wordt begrensd door de Puerta de Jaén (de deur van Jaén), die op haar beurt weer in verbinding staat met de Arco de Villalar. Een overwinningsboog uit 1526 die door Charles V werd gebouwd ter nagedachtenis van de overwinning op een groep rebellen uit Valladolid.

Deur van Jaen in Baeza

Het plein verwelkomt verder nog de Casa del Pópulo, een oud gerechtsgebouw waar vandaag de dag het toeristenkantoor van Baeza zich bevindt en een oude slagerswinkel die nu juist dienst doet als gerechtsgebouw.

Deze twee gebouwen kunnen niet volledig worden bezocht door toeristen, maar van de buitenkant kun je zeker genieten van hun mooie façades.

Wat te zien in Baeza: La Antigua Universidad de Baeza

oude-universiteit-van-baeza

Deze oude universiteit van Baeza werd in 1538 opgericht door Rodrigo López en het werd al snel het culturele centrum van de stad, tot ongeveer 1824, waarna in 1875 haar functie werd omgezet naar die van Middelbare School.

De toegang is gratis en je kunt een bezoek brengen aan de lokalen waar verlichte professoren hun pupillen onderwijs gaven over de Grieken, filologie, theologie en Retoriek; de kunst van het redevoeren. Ook vind je hier de locatie waar de bekende Spaanse dichter, Antonio Machado, Frans doceerde van 1912 tot 1919.

De architectuur van de gebouwen is typisch Renaissance en haar patio biedt plaats aan een speciale evenementen kamer en aan de kapel van de Evangelist Sint John  Het fraaie exterieur van de oude universiteit is gedecoreerd volgens de stijlregels van de Barok.

Antigua Universidad de Baeza: Openingstijden – voor Machado‘s klas en de evenementen kamer: Maandag tot Zondag: van 10.00u. tot 14.00u. en van 16.00u. tot 19.00u.
Disclaimer: prijzen en openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Check voorafgaande aan je bezoek daarom altijd deze website en controleer de prijzen en tijden.

Accommodaties en Vakantiehuizen in Baeza

Ontdek de beste accommodaties en vakantiehuizen in Baeza en geniet van het authentieke karakter van deze fraaie omgeving. Kijk hiervoor nu op onze selectie van villa‘s en vakantiehuizen in Baeza en begin met dromen over je volgende vakantiebestemming.

Ontdek wat je kunt zien en beleven in Baeza tijdens je reis langs de juweeltjes van de provincie Jaen.

Ben je al weleens in Baeza geweest? Laat het ons weten, we zijn razend benieuwd naar jouw ervaringen! Wil je meer weten over deze locatie?  Stel dan nu je vraag hieronder!

Wat te zien in Baeza? De fascinerende monumenten van de provincie Jaen is een artikel dat gaat over Cultuur in Jaen
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *