Carnaval in Cadiz – Ontdek alles over de carnavalstraditie in Cadiz

02 jan
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de bijzonderheden van het Carnaval in Cadiz, het beste feestje van het jaar!

Kom mee en proef de sfeer van Carnaval in Andalusië

Het carnaval in Cadiz is een van de beroemdste en belangrijkste carnavalsfeesten in Spanje en zelfs van heel Europa. Dit gezellige en kleurrijke feest dat wel 10 dagen duurt ontleend hieraan dan ook de status van Fiesta de Interés Turístico Internacional, een eervolle titel voor festivals en evenementen die van groot belang zijn voor het toerisme in Spanje.

Oorsprong van het carnaval in Cadiz

De oorsprong van het Carnaval in Cadiz is terug te voeren op de vastenperiode binnen het Christendom. In aanloop hiernaar toe bood de Kerk de gelovigen eerst de kans om hun hart te luchten, zelfs de meest banale of gepassioneerde emoties konden worden geuit, waarna het tijd was om te vasten en te bezinnen op de feitelijke christelijke levenspraktijk.

Het idee hierachter was om de mensen te zuiveren van hun zondige acties en gedachten zodat zij daarna waarachtig konden leven in de geest van Pasen. Op deze manier reguleerde Carnaval het ritme van verdriet en blijdschap, een ritme dat volgens het Christendom de juiste emotionele volgorde der dingen is.

Het Carnaval dat we tegenwoordig kennen ontleend naast haar Christelijke achtergrond ook een aantal kenmerken van het Italiaanse Carnaval, zoals het dragen van maskers en het gebruik van confetti, zaken die in de 15e-eeuw door kooplieden uit Genua naar Andalusië werden gebracht.

gran_teatro_falla-nl

Carnavalsgroepen in Spanje: Murgas

Van 8 februari tot 18 februari 2018 zal Cadiz worden overspoeld met alle mogelijke soorten zang, dans en drinkgelag; de belangrijkste sporten tijdens deze 10-daagse viering. Ook zie je tijdens deze dagen meer dan 300 Murgas, die meedoen aan een competitie die luistert naar de naam: ‘Concurso de Agrupaciones del Gran Teatro Falla‘.

Deze Murgas zijn officiële carnavalsgroepen die zingend en dansend hun act opvoeren in het theater, te voet of op praalwagens, en hierbij ook sketches opvoeren over dagelijkse taferelen en  het politieke leven in Spanje.

Deze murgas staan bekend om hun verbale vernuft, dat zich uit in het spelen van verschillende coplas, uitvoeringen met verschillende soorten thema‘s, van satire tot serieus, tot zware ernst.

Het programma van het Concurso de Agrupaciones del Gran Teatro Falla 2017 ziet er als volgt uit:

  • Voorrondes: 09-01-2018 / 27-01-2018 (afhankelijk van het aantal deelnemers)
  • Kwartfinales: 29-01-2018 / 03-02-2018
  • Halve Finales: 05-02-2018 / 07-02-2018
  • Finale: 09-02-2018 in het Gran Teatro Falla De rondes beginnen om 20.30 uur.

Officiele opening van het Carnaval in Cadiz

Op 10 februari 2018 opent het theatergezelschap ‘Las Niñas de Cádiz’ het Carnaval van Cadiz, met de Pregón. Dit is een soort van proclamatie-act over maatschappelijke problemen die meestal wordt opgevoerd aan de start van een groot feest, zoals het carnaval of Semana Santa.

Behalve van de officiële carnavalsgroepen die meedoen aan de competitie kun je tijdens het Carnaval in Cadiz ook genieten van los Ilegales, de on-officiële carnavalsgroepen die net als hun legale tegenhangers zingend en dansend door de straten trekken met gelijksoortige liederen en uitvoeringen.

De belangrijkste gebieden waar je de ilegales kunt bewonderen zijn de arbeiderswijk Barrio de la Viña, gelegen tussen de Centrale Markt en La Caleta, in Calle Ancha en rondom Plaza Topete. Deze acts ogen frivoler en spontaner dan degene die plaatsvinden in het theater omdat de ilegales zich niet hoeven te bekommeren over de oordelende blik van een jury en ze zijn dan ook niet in competitie met elkaar. Dit on-officiële karakter maakt echter niet dat de ilegales zich minder goed voorbereiden en hun shows liegen er zeker niet om! Met hun vreugdevolle volksliederen vullen ze straten van Cadiz net zo gemakkelijk met een lach en een traan als de Murgas dat doen in het theater.

ilegales-nl
CÁDIZ. ESCENAS DE CARNAVAL. Foto door Ramon Bacas

Voor diegenen die er geen genoeg van kunnen krijgen voeren de ilegales op 25 februari maart nogmaals hun acts op tijdens de viering van het zogenaamde Carnaval Chiquito (klein carnaval). Weer terug in de straten van Cadiz laten ze de mensen nog een keer genieten van de gezellige carnavalsstemming. Het is op deze dag wel een stukje rustiger dan tijdens het reguliere carnaval in Cadiz omdat er minder mensen op de been zijn, minder gezellig is het echter niet 🙂

Accommodaties en vakantiehuizen in Cadiz

Voor de pure ervaring van het Carnaval in Cadiz zou je zeker een paar dagen moeten overnachten in een van de gezelligste vakantiehuizen in Cadiz en omgeving. Op deze manier kun je jezelf een paar dagen lang volop in het carnavalsgedruis storten en in je comfortabele villa of vakantiehuis kun je vervolgens heerlijk ontspannen en opladen om de volgende dag weer te genieten van het Carnaval in Cadiz.

Dit is het programma van het Carnaval in Cadiz 2018. Twijfel niet langer en boek je vliegtickets, je vakantiehuis in Cadiz en kom en geniet van een van de beste feesten van het jaar!

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan met al je vrienden die ook wel van een goed feestje houden!

Carnaval in Cadiz - Ontdek alles over de carnavalstraditie in Cadiz is een artikel dat gaat over Cultuur in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (1)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *