Wat te doen en wat te zien in Benalmádena

21 sep
2018
Geactualiseerd op: 24 februari, 2020

Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor je volgende vakantie, weet dan de Costa del Sol een uitstekende plek is voor een geweldige familievakantie. In deze post verkennen we Benalmádena, één van haar leukste stadjes, en ontdek je wat je er zoal kunt doen, zien en beleven.

Benalmádena is een gemeente van zo’n 60.000 inwoners en het stadje bestaat in feite uit 3 gedeeltes:

 • Benalmádena-Pueblo, het oorspronkelijke dorp en het meest authentieke deel van de stad, gekenmerkt door witte huizen en de typische smalle straatjes die je terugvindt in de Witte Dorpen in Andalusië.
 • Benalmádena Costa, de locatie met toeristische attracties, hotels, winkelcentra en discotheken.
 • Arroyo de Miel, een woongebied gelegen tussen Benalmádena Pueblo en Benalmádena Costa, wiens naam afstamt van de beroemde suikerfabriek.     

Routebeschrijving naar Benalmádena

Vanaf Malaga is Benalmádena zowel per bus als per trein bereikbaar.

Buslijn M-110 (Málaga-Torremolinos-Benalmádena) stopt bij halte Malaga María Zambrano (treinstation) en brengt je naar de halte Torrenueva in Benalmádena. Een busticket kost €1,70 en de busreis duurt zo‘n 45 minuten.

Met de trein brengt de C1 (Cercanías) je vanaf Malaga (vanaf het centrum, treinstation of de luchthaven) naar Benalmádena. De treinreis duurt een half uur en een treinkaartje kost €2.05.

Geschiedenis van Benalmádena

Als we kijken naar de volkeren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Benalmádena dan waren het de Feniciërs die als eerste het gebied bevolkten en er landbouw en veeteelt introduceerde. Vervolgens waren het de Romeinen die er de scepter zwaaide en ook zij lieten verschillende overblijfselen na, waaronder de zoutfabriek in Benal Roma en andere kleinere installaties in gebieden als Capellanía en Torremuelle.

Na de Romeinen waren het de Arabieren die het gebied voorzagen van de naam Ibn al-ma‘din, dat “Zonen van de Mijnen“ betekent. Deze naam werd gekozen vanwege de vele minerale afzettingen die men aantrof, afkomstig uit de Romeinse Tijd.

Wetenswaardigheidje
Uit deze periode is het mozaïek afkomstig dat je vandaag de dag kunt bewonderen in de Alcazaba van Malaga.

Tijdens de Arabische Koninkrijk was het kasteel van Benalmádena haar grootste defensieve wapen. Na de val van Marbella in 1485 vervolgden het Katholieke Koningspaar hun ‘zegetocht‘ in de richting van Malaga, denkende dat de steden die men onderweg zou tegenkomen zich gemakkelijk zouden laten onderwerpen. Niet was echter minder waar en dankzij het kasteel van Benalmádena duurde het een hele poos voordat het stadje werd veroverd.

In 1491 overhandigde het Katholieke Koningspaar de Carta de Privilegio (stadsprivéleges) aan de Sevilliaanse Alonso Palmero. Het was aan hem om het kasteel en de stad opnieuw op te bouwen en hij bevolkte het stadje met 30 christelijke gezinnen. Palmero werd daarmee de eerste christelijke burgemeester van Benalmádena.

In de volgende decennia werd Benalmadena één van de defensieve posten tegen de piraten van Noord-Afrika, dankzij de renovatie van de Nasrid torens Bermeja en Quebrada en de bouw van de nieuwe Torremuelle.

Na een moeilijke periode die werd gekenmerkt door verschillende epidemieën kwam het stadje er weer bovenop en het profiteerde van de massatoerisme dat op gang kwam aan de Spaanse kusten in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Nieuwe recreatiegebieden werden gebouwd en tegenwoordig is Benalmádena een referentiepunt voor het toerisme aan de Costa del Sol.

Wat te zien in Benalmádena

Benalmádena is uitgegroeid tot één van de favoriete toeristische bestemmingen aan de Costa del Sol en vele buitenlandse toeristen hebben zich hier uiteindelijk ook gevestigd. Zodoende worden haar straten gevuld met contrasten tussen de meest standvastige Spaanse tradities (zoals de Heilige Week) en tradities die behoren tot de buitenlandse culturen (zoals die van de Vereniging van de Veteranen uit het Britse leger). Hou daarom zeker je ogen open tijdens je uitje naar Benalmádena en geniet met volle teugen van de bijzonder gevarieerde invloeden.

1. La Niña de Benalmádena

Niña de Benalmádena - Plaza de España van Benalmádena
Niña de Benalmádena. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Een van de symbolen van de stad is “La Niña de Benalmádena“, een bronzen beeld van een meisje dat al sinds de late jaren ‘60 uitkijkt over de Plaza de España. Het werd gemaakt door Jaime Pimentel en het voorspelt de heropleving van de lokale economie door toerisme en een internationale cultuur. Een kopie van het standbeeld diende tevens als prijs voor de winnaar van het “Festival de Cine de Autor de Benalmádena“. Tevens kun je in Brussel een replica van het standbeeld bewonderen, waarmee de verbroedering tussen de twee steden wordt gesymboliseerd.

2. “Felipe Orlando” Museum met pre-Columbiaanse kunst

Museum met pre-Columbiaanse kunst Felipe Orlando in Benalmádena
Museum met pre-Columbiaanse kunst “Felipe Orlando”. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Ben je een kunstliefhebber en wil je gaan genieten van verborgen schatten breng dan zeker een bezoek aan dit Archeologisch Museum. Hier ontdek je onder andere een collectie van de Cubaan Felipe Orlando, die het stadje een reeks pre-Columbiaanse stukken schonk bij zijn verhuizing naar Spanje.

Leuk weetje
Het marmeren standbeeld van Diana, dat je terugvindt in het museum, werd gevonden voor de kust van Benalmádena in 1855, nadat een schip op de kliffen was gevaren. Het schip vervoerde marmeren standbeelden van de Italiaanse stad Genua naar Calcutta.

3. Kastelen van Benalmádena

De vestingwerken van Benalmádena zijn zowel beroemd als berucht.

Zo ontdek je er het kasteel van Colomares, gebouwd in 1987 als een hommage aan Christopher Columbus en de ontdekking van Amerika. Dit kasteel is voorzien van een spectaculair uitzicht op zee en het beschikt over Renaissance, Mudejar en Gotische elementen.

Castillo de Colomares
Leuk weetje
 • Dit monument is ‘s werelds grootste eerbetoon aan de Ontdekkingsreiziger Columbus maar binnen haar muren ontdek je ’s werelds kleinste kapel, gewijd aan Sint Isabel van Hongarije.
 • Het mausoleum is nu nog leeg en men wacht op dag dat de resten van Columbus worden overgebracht.

In tegenstelling tot Kasteel Colomares is het Kasteel van Bil-Bil jarenlang een privé-residentie geweest. Het werd gebouwd door een rijke Franse familie in de jaren 30 van de vorige eeuw en nadat het van de ene op de andere familie overging, werd het uiteindelijk aangekocht door de gemeente Benalmádena en opengesteld voor het publiek.

Kasteel van Bil-Bil (Buiten)
Kasteel van Bil Bil. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Tegenwoordig worden er tentoonstelling gehouden, vind je er een kunstcentrum en er worden zelf bruiloften gehouden. Het is zelfs zo dat dit kasteel de locatie is waar het hoogste aantal huwelijken worden gevierd in de provincie Malaga.

Castle of Bil-Bil (binnenshuis)
Kasteel van Bil Bil. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

4. Stupa de Iluminación

Deze 33-meter-hoge Boeddhistische Stupa werd ingehuldigd in 2003 en is gewijd aan de harmonie, welvaart en vrede in de wereld. Haar spirituele gids is de 17e Gwalwa Karmapa Tinley Thaye Dorje en de spirituele activiteiten worden geleid door de Asociación Cultural Karma Kagyu de Benalmádena.  

Stupa de Iluminación van Benalmádena
Stupa de Iluminación. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Binnen de Boeddhistische leer zijn er 8 verschillende Tibetaanse Stupas die moeten worden gebouwd volgens exacte afmetingen en ieder type vertegenwoordigt een belangrijke gebeurtenis uit het leven van Boeddha Shakyamuni.

De stupa van Benalmadena symboliseert de Verlichting van Boeddha, de ontwaakte geest. Het is bovendien Europa’s grootste Stupa en het heeft in tegenstelling tot andere tevens een meditatiezaal.

Openingstijden (afhankelijk van het seizoen. Check ze hier):

 • Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 14.00 uur ; 16.30 – 20.00 uur
 • Zondag: 10.00 uur – 14.30 uur; 16:30 – 20.00 uur
 • Maandag: gesloten
De stupa is gevestigd in El Retamar, in Benalmádena-Pueblo. De stupa is bereikbaar met de buslijnen L2 (naar Benalmádena-Pueblo), M112 (naar Mijas) en M121 (naar Mijas). Stap uit bij halte “Estupa Tibetana”, pal naast de stupa.

5. Kerk van Santo Domingo

De oudste kerk van Benalmádena ligt op het prachtige plein van Santo Domingo, in de buurt van het Jardines del Muro. De kerk dateert uit de 17e eeuw maar heeft een complete renovatie ondergaan. De tuinen (ontworpen door kunstenaar César Manrique) en het plein bieden een spectaculaire uitzicht over de hele stad, de zee en op heldere dagen zelf over de Afrikaanse kust. Je kunt het plein bereiken via een wandeling door zuidelijke deel van Benalmádena of je kunt gebruikmaken van de gratis lift vanaf de parkeerplaats in de wijk El Chorrillo. 

Wat te doen in Benalmádena

Op slechts 11 kilometer van Malaga Airport biedt Benalmádena je tal van activiteiten en bijzonder leuke plekjes. Het is de perfecte plek voor een verblijf met het hele gezin en het biedt voor een ieder wat wils. Reis je in het bijzonder met de kinderen naar de Costa del Sol, neem dan zeker ook een kijkje op deze blog en ontdek wat je samen met kinderen kunt doen aan de Costa del Sol. Hier ontdek je wat je zoal kunt doen in Benalmádena:

6. De haven van Benalmádena

De haven van Benalmádena
Haven van Benalmádena. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Dankzij de aantrekkingskracht van de Costa del Sol en de daarmee gepaard gaande ontwikkeling van het gebied, biedt Benalmádena haar bezoekers een aantal bijzonder leuke plekjes zoals de Puerto Marina, Tivoli World (een van Spanje’s eerste attractieparken parken) en het Torrequebrada Casino.

De jachthaven van Benalmádena heet Puerto Marina Deportivo en is een spectaculair woon- en havengebied. Haar architectuur is zowel eigenaardig als charmant en de voorzieningen van zeer hoog niveau. Het is meerdere malen bekroond met de prijs voor “Beste jachthaven in de wereld“, mede dankzij de 1.100 ligplaatsen, en het draagt sinds 1987 een blauwe vlag ter erkenning van de kwaliteit van het zeewater. Dankzij de uitstekende weersomstandigheden is de haven het hele jaar een uitstekende locatie voor evenementen en activiteiten, aangezien de jaarlijkse gemiddelde temperatuur uitkomt op 22ºC.

Ook ontdek je in deze haven Sea Life Benalmádena, een aquarium dat is voorzien van speciale programma‘s gericht op het behoud van zeedieren. Hier heb je de kans om op een bijzonder manier kennis te maken en meer te leren over het leven onder water. Klik hier voor meer informatie over de openingstijden.

7. Mariposario – Vlinderpark

Mariposario – Vlinderpark van Benalmádena
Morpho Peleides in het Vlinderpark. Foto van Mariposario de Benalmádena

Het  Vlinderpark van Benalmadena is Europa’s grootste park dat geheel is gewijd aan vlinders. Het is gevestigd in een gebouw met een Thaise stijl, waarvan de bouwmaterialen direct afkomstig zijn uit Thailand. Het park ligt pal naast de stupa, waarmee het mooi harmonie geheel vormt. In haar 900m2 grote tuin leven zo‘n 1.500 exotische vlinders, behorend tot 150 verschillende soorten van over de hele wereld.

Openingstijden van het Mariposario Vlinderpark: Maandag t/m zondag 10.00 uur – 19.30 uur

Prijzen:

 • Normaal ticket: 10­€
 • Kinderen (2-12 jaar) en senioren ouder dan 65 jaar: €8,50

8. El Teleférico, de Kabelbaan

de Kabelbaan in Benalmádena

De kabelbaan van Benalmádena, bekend als “Teleférico”, gaat van Tivoli Park naar Mount Calamorro, gelegen op zo‘n 771 meter boven de zeespiegel. Vanaf hier geniet je van een spectaculaire uitzicht over de zee en heb je de kans om deel te nemen aan diverse wandel- en MTB- routes. Tickets voor deze kabelbaan zijn online verkrijgbaar, waarmee je ook nog wat geld bespaard.

Een retourtje kost €11,90 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen, senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking.

Controleer de officiële webpagina van Teleférico Benalmádena voor meer informatie over de openingstijden. Tevens vind je hier meer info over de roofvogelshows die hier worden georganiseerd. Check de officiële webpagina van Teleférico Benalmádena voor meer informatie over de openingstijden. Tevens vind je hier meer info over de tijden waarop de roofvogelshows plaatsvinden. De laatstgenoemde activiteit is een must voor dierenliefhebbers. Dit roofvogelcentrum ligt in de omgeving van het kasteel van Colomares en biedt een fok- en herstelprogramma voor maximaal 160 roofvogels, zoals uilen, valken, gieren en adelaars. 

9. Selwo Marina

Het Maritieme park van Andalusië biedt haar bezoekers boordevol interessante informatie over de maritieme flora en fauna. Tevens kun je kennismaken met de swilde zeedieren die in het park wonen, waaronder dolfijnen, zeeleeuwen, pinguïns, Flamingo’s en verschillende soorten reptielen. Deze dieren maken deel uit van verschillende conserveringsprojecten, die gericht zijn op het behoud en de bescherming van wilde dieren. Klik hier voor de openingstijden en tickets van Selwo Marina.

Tip
Voor €36 koop je een Selwopack, hiermee heb je toegang tot Selwo Aventura in Estepona, Selwo Marina en de kabelbaan.

10. Parque de la Paloma

Parque de La Paloma in Benalmádena
Parque de La Paloma. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

In de buurt van het Selwo Marina Park vind je het Park La Paloma (de duif), een groot park van ongeveer 200.000 m2, dat midden jaren ‘90 werd ingehuldigd. Het is een prachtige locatie met heuvels, groenstroken en vijvers en er leven verschillende soorten dieren zoals konijnen, pauwen, eenden en ezels. Tevens ontdek je er kinderspeeltuinen, cafés en kiosken.

Evenementen in Benalmádena

Tot slot verwelkomt Benalmádena diverse festiviteiten die je zeker wilt bezoeken. Afgezien van de traditionele feesten (die je hier kunt bekijken), worden er in Benalmádena tevens een aantal speciale beurzen georganiseerd, waaronder:

Festival Hispano-Argentino

 • Wanneer: in maart (in 2019, van 22 tot 24 maart)
 • Waar: Plaza de la Mezquita in Arroyo de la Miel
 • Wat: muziekoptredens in verschillende stijlen (tango, rock, Flamenco), typische gerechten uit de Argentijnse en Spaanse keuken en leuke shows voor de allerkleinsten.

Feria del Marisco (Zeevruchtenbeurs)

 • Wanneer: Eind april (in 2018, van 27 April tot 1 mei)
 • Waar: in Puerto de Marina, de jachthaven van Benalmádena
 • Wat: heerlijke visgerechten tegen lagere prijzen. Drankjes zijn verkrijgbaar vanaf €1,50 en zeevruchten vanaf €1,50 tot €7 (garnalen).

Corpus Christi

 • Wanneer: mei / juni
 • Waar: in de straten van Benalmádena
 • Wat: een processie over een tapijt van bloemen en aromatische kruiden, gemaakt door de bewoners van Benalmádena de nacht voordat de processie begint.

Romería de San Juan

 • Wanneer: derde zondag van juni (in 2020, op 21 juni)
 • Waar: Arroyo de la Miel (district van San Juan)
 • Wat: de processie eert de patroonheilige van Arroyo de la Miel. Het begint in het district San Juan en de eerste stop is in de Inmaculada parochiekerk.

Feria de San Juan

 • Wanneer: vanaf de nacht van San Juan (in 2018, van 23 tot en met 30 juni)
 • Waar: Arroyo de la Miel (overdag op Plaza de Pueblosol en ‘s avonds op de parkeerplaats van Parque de la Paloma.
 • Wat: eten, drinken, muziek en dansen karakteriseren de Feria de San Juan, waarmee men de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer inluidt. De processie van de patroonheilige San Juan vindt plaats op 24 juni om 19.00 uur en de volgende dag ontdek je in de straten van Las Flores een 100 meter lange waterglijbaan waar de kinderen ongetwijfeld veel plezier van gaan beleven. Bekijk het programma door hier te klikken.

Benalmádena festival

 • Wanneer: In juli (in 2018, van 6 tot en met 21 juli)
 • Waar: Benalmádena Auditorium
 • Wat: theater, muziek, dansshows en culturele activiteiten.

Feria Virgen de la Cruz

 • Wanneer: in 2018, van 14 t/m 18 augustus
 • Waar: In Benalmádena-Pueblo, op het feria-terrein genaamd Los Nadales
 • Wat: openluchtconcerten, processies (15 augustus), gratis eten en drinken en workshops speciaal voor kinderen.
Processie van Virgen de la Cruz in Benalmádena
Processie van Virgen de la Cruz. Foto van Ayuntamiento de Benalmádena

Zoco Árabe Benalmádena (Arabische Zouk)

 • Wanneer: in 2018, van 30 augustus t/m 2 September
 • Waar: hoofdstraten van Benalmádena-Pueblo (Real, Santo Domingo de Guzmán, Plaza de las Tres Culturas, Plaza de España en Jardines del Muro)
 • Wat: Zo‘n 60 kramen waar je tussen 11.30 en 14.30 en van 17.30 tot middernacht terecht kunt voor allerlei Arabische producten, workshops, live muziek en dansactiviteiten.

Día del Turista (Toeristendag)

 • Wanneer: in 2018, 25 September
 • Waar: Benalmádena
 • Wat: eten, muziek en culturele voorstellingen als eerbetoon aan de belangrijkste bron van inkomsten van de Costa del Sol

VVV-kantoor in Benalmádena

Adres: Avenida Antonio Machado, 10, Benalmádena Costa
Telefoon: (+34) 952 442 494
E-mail: [email protected]
Web: klik hier

Accommodatie en vakantiehuizen in Benalmádena

We hopen dat we je een aantal leuke ideeën hebben kunnen geven over wat je zoal kunt doen tijdens je bezoek in Benalmádena. Ben je van plan je volgende vakantie door te brengen aan de Costa del Sol en in het bijzonder in Benalmádena, dan ontbreekt het je nu alleen nog maar aan een verblijfplaats. Neem hiervoor zeker ook een kijkje op onze selectie van de beste vakantiehuizen aan de Costa del Sol en ontdek een prachtige selectie van betaalbare en unieke villa‘s en vakantiehuizen in Benalmadena, waar je gegarandeerd gaat genieten van een ontspannen en comfortabel vakantiegevoel.

Deze kans wil je niet missen, wacht daarom niet te lang met boeken aangezien de Costa een populaire bestemming is.

We kijken ernaar uit om je deze zomer te mogen verwelkomen!

Benalmádena is zeker een bezoekje waard (en misschien wel meer dan één!). Ben je er al ooit geweest? Wat was je favoriete plekje, attractie of evenement? Vertel het ons in de commentaren en vergeet a.u.b. niet om dit bericht beoordelen! ☺

Hoofdfoto: Tomás Fano “Marina Port. Benalmádena. Málaga. Andalusia. Spain”

Wat te doen en wat te zien in Benalmádena is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (12)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *