Gran Senda in Malaga

12 sep
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Wandelaars opgelet! Hier is de Gran Senda in Malaga, een prachtige wandelroute door de provincie Malaga die je zeker niet wilt missen.

Ontdek dorpen en steden, het platteland, schitterende berglandschappen en prachtige maritieme gebieden en dat allemaal langs één en dezelfde route: de Gran Senda in Malaga.

Het idee achter de Gran Senda is om de verschillende regio’s en de gevarieerde landschappen van Malaga dichterbij elkaar te brengen en toegankelijk te maken voor wandel-en fietsliefhebbers. Dankzij de verschillende markeringen langs de route heb je nu de mogelijkheid om de diversiteit van Malaga pas echt goed te leren kennen!

Etappes van de Gran Senda in Malaga
Foto credit: Gran Senda de Málaga 

Wat is de Gran Senda

De Gran Senda is een 650-kilometer-lange wandelroute die zich een weg kronkelt door de veelzijdige en natuurrijke provincie Malaga. Het maakt deel uit van de GR-paden, een netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) in Spanje, Frankrijk, België en Nederland.

In Spanje wordt dit netwerk onderhouden door de FEDME, Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada en in 2013 kreeg de FEDME de Gran Senda officieel onder haar bewind. Hierdoor staat de Gran Senda ook wel bekend als de GR-249, Gran Recorrido 249, oftewel Grote Route 249.

De route bestaat in totaal uit 35 etappes. De eerste is Malaga – Rincon de la Victoria en de laatste etappe verbindt Alhaurín de la Torre weer met de hoofdstad van de Costa del Sol. Voor wandelliefhebbers zijn al deze etappes stuk voor stuk de moeite waard maar ook fiets- en paardenliefhebbers kunnen er heerlijk van gaan genieten aangezien 17 etappes ook prima per mountainbike of te paard kunnen worden verkend.

De Gran Senda of Malaga in Ronda
Foto credit: Gran Senda de Málaga – Diputación Provincial de Malaga

Op je route door de provincie Malaga ontdek je onder andere 51 dorpen en steden, 4 nationale parken, 2 natuurreservaten en 3 Natuurparken. Je kunt er dan ook van op aan dat je kennis gaat maken met verschillende landschappen en omdat de GR-249 je door de hele provincie leidt, heb je tevens de mogelijkheid om kennis te maken met de Senda Litoral. Dit is het houten wandelpad langs de prachtige stranden en kusten van de Costa del Sol. Bovendien leiden twee van de etappes je ook nog eens dicht in de buurt van misschien wel het meest opwindende voetpad in Spanje, de Caminito del Rey.

Hieronder vind je een lijst met daarop alle 35 etappes van de Gran Senda:

 1. Malaga – Rincón de la Victoria (15,6 km)
 2. Rincón de la Victoria – Vélez-Malaga (24,4 km)
 3. Vélez-Malaga – Torrox (19,2 km – doable by bike)
 4. Torrox – Nerja (10,5 km – doable by bike)
 5. Nerja – Frigiliana (14,7 km)
 6. Frigiliana – Competa (26,4 km)
 7. Competa – Canillas de Aceituno (25,1km)
 8. Canillas de Aceituno – Periana (17 km)
 9. Periana – Pulgarín Alto (13,3 km – doable by bike)
 10. Pulgarín Alto – Alfarnate (18,1 km – doable by bike)
 11. Alfarnate – Villanueva del Rosario (15,4 km)
 12. Villanueva del Rosario – Archidona (18,5 km – doable by bike)
 13. Archidona – Villanueva de Tapia (17,1 km – doable by bike)
 14. Villanueva de Tapia – Villanueva de Algaides (16,7 km – doable by bike)
 15. Villanueva de Algaides – Cuevas Bajas (10,1 km – doable by bike)
 16. Cuevas Bajas – Alameda (21,7 km – doable by bike)
 17. Alameda – Fuente de Piedra (18,6 km – doable by bike)
 18. Fuente de Piedra – Campillos (15,7 km – doable by bike)
 19. Campillos – Embalses del Guadalhorce (23 km – doable by bike)
 20. Embalses del Guadalhorce – Estación de El Chorro (22 km – doable by bike)
 21. Estación de El Chorro – Ardales (16,5 km)
 22. Ardales – El Burgo (22,8 km)
 23. El Burgo – Ronda (24,2 km)
 24. Ronda – Estación de Benaoján (12,8 km)
 25. Estación de Benaoján – Jimera de Líbar (9,7 km)
 26. Jimera de Líbar – Benalauría (15,3 km)
 27. Benalauría – Genalguacil (11,6 km)
 28. Genalguacil – Casares (20,5 km – doable by bike)
 29. Casares – Estepona (32,8 km – doable by bike)
 30. Estepona – Marbella (27,1 km)
 31. Marbella – Ojén (17 km)
 32. Ojén – Mijas (39,8 km – doable by bike)
 33. Mijas – Benalmádena (18 km)
 34. Benalmádena – Alhaurín de la Torre (12,3 km)
 35. Alhaurín de la Torre – Malaga (12,9 km – doable by bike)

De Gran Senda en de Caminito del Rey

De Gran Senda en de de Caminito del Rey
Foto credit: Gran Senda de Málaga – Diputación Provincial de Malaga

Etappes 21 en 22 brengen je vlakbij de Caminito del Rey, het beroemde voetpad op grote hoogte waarvan je hart vast en zeker sneller gaat kloppen. Laat de GR-249 een dagje achter je en ga genieten van de overweldigende sfeer van dit 1-meter brede voetpad over een 100-meter diepe kloof. Wil je meer weten over de Caminito del Rey, klik dan hier.

De Gran Senda en de Senda Litoral

De Senda Litoral (De Kustroute) is een ontwikkelingsproject van de provincie Malaga waarin alle paseo marítimos, kustpaden en kustwegen van 14 stadjes aan Costa del Sol met elkaar worden verbonden. Vandaag de dag is 80% van 212 kilometer reeds verbonden, aangezien de Senda Litoral deel uitmaakt van de Gran Senda.

De Senda Litoral bestaat zelf uit 12 etappes. De route start in Nerja nabij het beroemde Balkon van Europa en loopt tot aan Manilva, een dorpje op steenworp afstand van de provincie Cadiz. Je kunt zowel per fiets als te voet genieten van de kust maar we adviseren je wel om vooraf de etappe te inspecteren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wandelboekje van de Gran Senda: Credencial de Gran Senderista

Zoals je terug kunt lezen op de website van de Gran Senda is het Credencial de Gran Senderista een brochure en stemboekje in één. Het biedt informatie over de route en je kunt het gebruiken om tijdens je route speciale stempels te verzamelen. Wandelaars kunnen hiervoor aan het begin/einde van een etappe terecht bij speciale vestigingen die deel uitmaken van het officiële netwerk van de Gran Senda.

Als je na het verzamelen van tenminste 3 stempels dit formulier invult dan ontvang je een speciale oorkonde. Dit exclusieve diploma kan alleen aan wandelaars worden overhandigd door de Milieu- en Territoriale Promotieafdeling van de Gemeenteraad.

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga

Zoals je hebt kunnen zien loopt de Gran Senda door heel de provincie Malaga. Dit maakt het gemakkelijk om een villa of vakantiehuis te vinden. Ongeacht in welke plaats je wandelavontuur begint of eindigt, je vindt altijd wel een geschikte villa waar je kunt verblijven en heerlijk tot rust kunt komen in een natuurrijke omgeving.

Neem hiervoor een kijkje op de beste vakantiehuizen in de provincie Malaga en ontdek een hele nieuwe manier om van je vakantie te genieten. Klik hieronder en vind je favoriete accommodatie!

De Gran Senda in Malaga is een van Spanje’s grootste wandelroutes en een kans die je als wandelliefhebber niet wilt laten liggen!

Heb je al eens deelgenomen aan de Gran Senda? Of kijk je ernaar uit om de route te gaan verkennen? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen en verwachtingen met

Gran Senda in Malaga is een artikel dat gaat over Activiteiten in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (9)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *