Bezienswaardigheden in Osuna (Spanje), bekend van Game of Thrones

23 sep
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

In deze blog over de bezienswaardigheden in Osuna nemen we je mee naar een van de meest eigenaardige steden in de provincie Sevilla, zodat je tijdens je bezoek precies weet wat je er allemaal kunt gaan ontdekken.

Het prachtige stadje Osuna telt ongeveer 18.000 inwoners en het straatbeeld wordt bepaald door fraaie barokke herenhuizen en kerken uit de 16e tot de 18e eeuw.  Laat je verdwalen in haar schilderachtige smalle straatjes en we beloven je dat je vast en zeker verliefd zult worden op dit bijzonder sfeervolle stadje.

Een van de niet te missen bezienswaardigheden in Osuna is calle San Pedro, door Unesco uitgeroepen tot een van de mooiste straten van Spanje. En ben je een fan van de populaire Amerikaanse TV-serie Game of Thrones, dan is een bezoek aan Osuna de eenvoudigste manier om voor even in de huid te kruipen van de Mother of Dragons of Mister Tyrion Lannister himself.

Leuk weetje: Osuna dankt haar naam aan de beren die hier in de Romeinse tijd werd uitgezet (“oso” betekent “beer” in het Spaans). En deze beren zijn ook terug te zien in het wapen van Osuna, dat bestaat uit een afbeelding van de Godin van de Wijsheid en twee beren vastgebonden aan een toren.

Routebeschrijving naar Osuna

Osuna ligt 91 km ten zuidoosten van Sevilla en het wordt geflankeerd door de snelweg A92, die Granada met de hoofdstad van Andalusië verbindt. Door haar ligging aan deze snelweg is het stadje gemakkelijk met de auto te bereiken. Kom je uit de richting van Sevilla, neem dan op de A92 afslag 80 naar Osuna. Kom je uit de tegenovergestelde richting neem dan afslag 82.

Je kunt ook met de bus naar Osuna. ALSA biedt busreizen vanuit Malaga of Granada. De busreis vanuit Malaga duurt 2.5 uur en kost €11. Vanuit Granada duurt de busreis tussen de 2 en 3 uur en de kosten bedragen €15.

Vanuit Sevilla kun je ook met de trein naar Osuna. Renfe biedt treinreizen aan voor €11 en de treinreis duurt 1 uur. Ook gaan er dagelijks bussen vanuit Sevilla, aangeboden door het bedrijf Autocares Valenzuela en deze busreis duurt ongeveer 80 minuten.

Osuna en Game of Thrones

Osuna kreeg wereldwijde bekendheid toen de immens populaire TV-dramaserie Game of Thrones in 2014 aangekondigde dat sommige scènes van het 5e seizoen zou worden gefilmd in sommige steden van Spanje, waaronder Osuna en Sevilla. Vóór, tijdens en na het filmen werd Osuna een populaire bestemming van GOT-fans, die kennis wilden wilden maken met hun geliefde TV karakters.

Bullring in Osuna, Spanje
Foto door Ayuntamiento de Osuna

GOT deed ook een oproep voor extra figuranten en de respons voor Osuna was overweldigend. Hoewel er slecht 500 figuranten-rollen beschikbaar waren, kwamen maar liefst 86.000 mensen opdagen voor een bijrol. De meest bekende scène die in Osuna is opgenomen is te zien in de 9e aflevering: The Dance of Dragons.

Deze scene, uitgezonden in juni 2015, trok alleen al in Amerika maar liefst 7.14 miljoen kijkers. Hierin zien we het beroemde gevecht dat plaatsvindt in de bullring uit 1904 en op het einde ontdekken we dat een de Mother of Dragons altijd op haar kinderen kan rekenen.

Zoals je kunt verwachten waren de restaurants, bars en musea erg blij met de grote belangstelling die Game of Thrones voor het stadje genereerde. Restaurant bieden sindsdien speciale GOT menu‘s aan en hun sociale-media-pagina‘s staan vol met foto‘s van bezoekende acteurs.

Ook het museum van Osuna heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om meer bezoekers te trekken en er zijn twee speciale GOT ruimtes ingericht, waarin te zien is hoe het stadje leefde tijdens de 17 dagen dat GOT er neerstreek. Deze twee ruimtes dragen de symbolische naam “Salón de Hielo y Fuego” (Hall of Ice and Fire), verwijzend naar de naam van de literaire saga “A Song of Ice and Fire” waarop de succesvolle TV-serie is gebaseerd.

Adres: calle Sevilla 37

Openingstijden van het Museum:

 • Gedurende het hele jaar:
  • dinsdag tot zondag: van 10.00 uur tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur
  • maandag: gesloten
  • zondag (juni en september): gesloten
 • juli en augustus:
  • dinsdag tot zondag: van 9.30 uur tot 14.30 uur
  • donderdag: 9.30 uur tot 14.30 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur
  • maandag en zondag: gesloten

Toegangsprijzen:

 • Normaal ticket: €2€
 • Groepen van meer dan 20 personen: €1,50 p.p.
 • Groepen van meer dan 50 personen: 1€ p.p.
 • op woensdag: gratis
Het Museum van Osuna
Foto door Ayuntamiento de Osuna

Bezienswaardigheden in Osuna

Naast het reeds genoemde Museum van Osuna verwelkomt de stad vele andere paleizen en gebouwen uit de renaissance, waarvan de bouw werd aanspoort door één van Spanje’s rijkste en belangrijkste families, die van de hertog van Osuna.

Al wandelend door de meanderende straatjes van Osuna ontdek je op een leuke manier al haar verborgen plekjes. En klim je omhoog op één van de vele heuvels die de stad omringen, dan geniet je de spectaculaire geboden uitzichten over de stad en de landelijke omgeving.

Colegiata de Santa María de la Asunción

Deze prachtige kerk ligt op één van de vele heuveltoppen van de stad Osuna en het werd gebouwd op de oude parochiekerk van El Castillo. Dankzij haar Renaissancestijl werd de Colegiata één van Osuna‘s meest bekende monumenten in de 16e eeuw en het is sinds 1931 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural.

De statige, onversierde gevel, met haar prachtige Puerta del Sol, verbergt een aantal rijke schatten achter haar muren. Voordat je door de Zonnedeur naar binnen gaat, vergeet ook zeker niet om even een kijkje te nemen op het terras. Vanaf hier geniet je van een prachtig panorama, met de stad aan je voeten.

Eenmaal binnen ontdek je de schatten van de Hertog van Osuna, waaronder enkele meesterwerken van de Spaanse schilder José Ribera, die hij speciaal maakte voor deze kerk. Ook ontdek je er de tombe uit 1548, waarin zich de graven van de hertogen bevinden.

Leuk weet: dit gebouw wordt beschouwd als één van ‘s werelds kleinste miniatuur kathedralen.

Adres: Plaza de la Encarnación

Openingstijden:

 • van oktober tot en met april:
  • Dinsdag tot zondag: van 10.00 tot 13.30 uur en van 15.30 uur tot 18.30 uu
 • van mei tot september:
  • Dinsdag tot zondag: van 10.00 tot 13.30 uur, en vanaf 16.00 tot 19.00 uur
  • Zondagen in juli en augustus: gesloten

Prijs (De kerk is alleen toegankelijk i.c.m. een rondleiding en de kosten bedragen): €2

Monasterio de la Encarnación

Dit fraaie klooster is een van de andere bekende bezienswaardigheden in Osuna en werd net als het museum gebouwd in opdracht van de hertog van Osuna. Dit monument werd oorspronkelijk gebouwd als ziekenhuis, het Hospital de la Encarnación del Hijo de Dios, wat zoveel betekent als ‘Ziekenhuis van de incarnatie van Gods zoon’. Het werd omgevormd tot klooster in 1626 waarbij het werd overgedragen in de gelovige handen van de nonnen van de Koninklijke en Militaire orde van La Merced.

Tegenwoordig verwelkomt dit voormalige klooster Osuna‘s Museum voor Religieuze Kunsten. Het herbergt barokke sculpturen van het kindje Jezus en je ontdekt er een patio, omgeven door betegelde beeltenissen van Bijbelse taferelen, de vijf zintuigen, de vier seizoenen, biddende nonnen en scènes uit stierengevechten.

De vier hallen van het museum kunnen alleen bezichtigd worden via een begeleide tour, geleid door één van de kloosternonnen. En zoek je nog een extra reden om er een bezoek te brengen, weet dan dat je aan het einde van de rondleiding de kans hebt om een aantal heerlijke zoetigheden te proberen, die dagelijks met liefde door de nonnen zelf worden gemaakt.

Adres: Plaza de la Encarnación

Openingstijden:

 • September tot en met juni:
  • dinsdag tot zondag: van 10.00 tot 14.30 uur en vanaf 16.00 tot 18.00 uur
  • maandag: gesloten
 • Juli en augustus:
  • dinsdag tot zondag: van 9.30 uur tot 14.30 uur en van 19.00 tot 21.00 uur
  • maandag: gesloten
 • Zondagen in juli, augustus en september: in de namiddag gesloten

Prijs: €4

Universiteit van Purísima Concepción

Universiteit van Purísima Concepción in Osuna
Foto door Ayuntamiento de Osuna

De volgende bezienswaardigheid van Osuna is haar universiteit, die werd opgericht na het decreet van paus Paulus III in 1548. Het gebouw verwelkomde tot 1824 de faculteiten geneeskunde, recht, Canons en theologie. Na haar renovatie omsluiten de vier majestueuze torens, gesitueerd op elke hoek van dit verwonderlijke gebouw, het Centro afiliado de la Universidad de Sevilla.

Langs deze twee verdiepingen tellende patio heb je toegang tot de lokalen van de Universiteit. Ook kun je er een bezoek brengen aan de privé kapel waar je kunt kennismaken een aantal schitterende 16e-eeuwse schilderijen.

De universiteit is op collegedagen gratis te bezoeken.

El Coto de las Canteras

Osuna‘s meest in het oog springende kenmerk is echter geen gebouw. Deze eer is weggelegd voor de duizelingwekkende Coto de las Canteras, een archeologische site, uitgehold door de natuur, en verder gemodelleerd door de mens sinds de 5e eeuw V.Chr.

Hier is hier waar vroeger steen werd gewonnen uit de binnenzijde van de heuvelwand, waardoor een grot is ontstaan die tegenwoordig dienst doet als museum, evenementenzaal en auditorium.

De Coto de las Canteras ligt op 15 minuten wandelen van Osuna, op het hoogste punt van de stad: de heuvel van La Cantera.

El Coto de las Canteras in Osuna
Foto door Ayuntamiento de Osuna

Openingstijden:

 • Maandag t/m vrijdag: van 10.00 tot 13.00 uur
 • Zaterdag t/m zondag: van 10.00 tot 14.00 uur

VVV Kantoor Osuna

VVV-kantoor

Adres: Calle Sevilla 37
Dinsdag tot zaterdag: van 10.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur
Zondag: van 10.00 tot 14.00 uur
Maandag: gesloten

Vakantiehuizen in Osuna

In de omgeving van Osuna ontdek je talloze villa’s en vakantiehuizen die zijn uitgerust met alle faciliteiten die je nodig hebt voor een ontspannen en comfortabele vakantie voor het hele gezin.

Ben je daarom nog op zoek naar de perfecte accommodatie tijdens de vakantie in Sevilla, neem dan nu een kijkje door op de onderstaande knop te klikken!

Mis niets tijdens je bezoek aan Osuna dankzij deze blog over de belangrijkste bezienswaardigheden in Osuna.

Heb je een bezoek gebracht aan dit prachtige stadje in de provincie Sevilla? Of ben je misschien een fan van Game of Thrones? We horen graag je mening over Osuna en haar beste bezienswaardigheden. Laat hieronder een berichtje achter en deel je kennis en ervaringen met andere reizigers.

Bezienswaardigheden in Osuna (Spanje), bekend van Game of Thrones is een artikel dat gaat over Reisgids in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *