Wat te doen en wat te zien in Torrox

25 apr
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek wat te doen en wat te zien in Torrox. Maak kennis met haar stranden, vele evenementen, culturele feesten en bijzondere historische monumenten.

Torrox behoort toe aan de regio Axarquia en je wordt er verwelkomd door een bijzonder aangenaam en mild klimaat. Dit maakt het een uitzonderlijke vakantiebestemming, zo zeer zelfs dat het een ‘prijs‘ heeft gewonnen voor het beste klimaat in Europa. Je ervaart er het hele jaar door de lente en geniet van een gemiddelde temperatuur van 18ºC. Dit alles dankzij de bergen die het dorp omhullen en de nabijheid van de stranden van de Costa del Sol, in de vallei van de rivier Torrox.

Torrox - beste klimaat in Europa

Op een afstand van 4 kilometer ontdek je de twee specifieke delen van Torrox: Torrox Pueblo en Torrox Costa. Je gaat er genieten van een subtropisch landschap met maar liefst zeven stranden die in totaal negen kilometer kustlijn bestrijken, met op de achtergrond de bergketen die je beschermt tegen de sterke wind.

Routebeschrijving naar Torrox

Vanaf Malaga centrum rijdt je in ongeveer 45 minuten naar Torrox. Neem hiervoor de snelweg A-7 tot aan de tweede afslag van de rotonde, waar je afslaat op de A-7207. Neem vervolgens de derde afslag naar de MA-102, de derde afslag op de rotonde. Volg vanaf hier de aanwijzingen en je bereikt eenvoudig het centrum van Torrox.

Als je daarentegen liever met de bus gaat, zul je blij zijn om te weten dat ALSA deze service zo’n tien keer per dag aanbiedt, vanaf Puerto de Málaga tot Torrox. De rit duurt ongeveer anderhalf uur en een enkeltje kost €4.23.

Torrox Pueblo en Torrox Costa

Zoals gezegd is het stadje op te delen in twee gebieden die op een oppervlakte van 4 kilometer van elkaar worden gescheiden. Torrox Pueblo is de Oude Stad, het oudste deel van dit gebied waar je de meeste historische monumenten zult ontdekken.

Torrox Costa daarentegen vertegenwoordigt de toeristische gebieden, stranden en kuststroken waar je ontspannen kunt gaan genieten van het heerlijke klimaat. Torrox Costa is verder opgedeeld in kleinere gebieden, waaronder El Morche. Dit oude visserskwartier is tegenwoordig een fascinerende toeristische trekpleister geworden.

Routebeschrijving van Torrox Pueblo naar Torrox Costa

De busmaatschappij Nieto biedt dagelijks 2 lijndiensten van Torrox Pueblo naar Torrox Costa. Lijn 1 (Torrox-Torrox Costa-El Morche) begint in het weekend om 8.15 uur (7.30 uur tijdens weekdagen) en de laatste rit vertrekt om 20.30 uur.

Lijn 2 (Torrox-Torrox Costa-El Morche-Torrox Park-Torrox Costa-Torrox) rijdt drie keer per dag, te weten om 9.00, 10.00 en 14.00 uur. Om de bustijden te bekijken raadpleeg je deze website (¿Cómo desplazarse > Autobús Urbano).

De geschiedenis over Torrox in het kort

Het woord Torrox is afkomstig uit het Arabisch en betekent “toren”. Uit studies blijkt echter dat de Feniciërs en de Romeinen de eerste bewoners waren van deze plek in de provincie Malaga. Dankzij hen ontwikkelde de streek zich op het gebied van handel en visserij (beroemd vanwege de saus garum). Het was pas later dat Torrox in handen kwam van de Arabieren en zij maakte van Torrox een logistieke centrum voor zijde dat bestemd was voor Malaga en Granada. In 1488 werd Torrox veroverd door de christenen.

Wat te doen en wat te zien in Torrox

Een van de leukste dingen om te doen in Torrox is om een duik te nemen in haar rijke verleden. Aan de hand van de vele historische monumenten ontdek je de historische geheimen van de stad.

Faro de Torrox

Vuurtoren van Torrox

De vuurtoren van Torrox is de belangrijkste attractie in de stad. Deze werd gebouwd in 1864 en het is een van de enige openbare vuurtorens in de provincie Malaga. De vuurtoren verwelkomt tentoonstellingen die in het teken staan van de rijke geschiedenis van Torrox en binnen de muren van het complex ontdek je onder andere een archeologische site uit de Romeinse tijd. Binnenin de vuurtoren is het Museo Marino de Torrox (Maritiem Museum van Torrox) gevestigd.

Verdedigingssysteem van Torrox

Arabisch Fort in Torrox
Arabisch Fort in Torrox.
Foto met dank aan Ayuntamiento de Torrox

Twee andere belangrijke monumenten die deel uitmaken van het culturele erfgoed van Torrox zijn de 15e eeuwse Almenara de Huit en Torre Vigía de Calaceite. Beide gebouwen diende verdediging van Torrox tegen aanvallen vanaf de kust. Voor bescherming vertrouwde Torrox in die tijd ook op een Arabisch Fort, wiens resten vandaag de dag nog steeds te zien zijn, in het bijzonder die van de defensieve muur (El Portón en El Torreón).

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación

Op de resten van een Moorse moskee werd in de 16e eeuw de belangrijkste kerk van Torrox gebouwd, die vervolgens in de 17e verder werd uitgebreid. Wat opvalt is de rechthoekige toren in het buitenste deel van de kerk, die wordt bekroond door een piramidevormige spits.

Andere kerken in Torrox

Twee andere kerken die een bezoekje waard zijn, zijn die van het Hermitage van Nuestra Señora de las Nieves en de kerk van San Roque. De eerst werd in de 16e eeuw gesticht door de Minimos Franciscanen en bestaat uit een twee verdiepingen tellend klooster, een indoor patio en de stallen die tot aan de 19e eeuw werden gebruikt als fruitopslag, totdat het in de jaren ‘70 ging dienen als het hoofdkwartier van de Guardia Civil.

De kerk van San Roque is daarentegen gebouwd in de neo-Mudejar stijl en dateert ook uit de 16e eeuw. Deze kerk bestaat uit een enkele naaf en diens buitenruimte wordt gekenmerkt door helderrode baksteen muren.

Kerk van San Roque in Torrox.
Foto met dank aan Javier Sánchez

Casa de la Hoya

De 19e eeuw was een eeuw van groot architectonisch belang. Uit deze periode stamt onder andere het Casa de la Hoya, ook bekend als Palacio de la Joya. Het was de accommodatie van koning Alfons de Twaalfde tijdens zijn verblijf aan de regio in 1884, een verblijf dat in het teken stond van de December aardbevingen in dit gebied.

Plaza de la Hoya van Torrox
Plaza de la Hoya in Torrox.
Foto met dank aan Ayuntamiento de Torrox

De Jardín de la Casa (de tuinen) verdient een speciale vermelding, aangezien het werd gecreëerd door dezelfde tuinarchitect die ook de tuinen van het Paseo del Parque in Malaga ontwierp. De tuin bestaat uit Franse, mediterrane en tropische gedeelten en ook ontdek je er een speciale moestuin. Het gebouw is tegenwoordig de thuishaven van Casa de la Cultura.

Casa de la Moneda en het Museo de las miniaturas

De Casa de la Moneda dateert uit de 18e eeuw en staat ook wel bekend als het Palacio de la Aduana (Douanegebouw). Het herinnert ons aan de commerciële hoogtijdagen van Torrox en is vernoemd naar het slaan van munten dat hier plaatsvond in de 16e eeuw.

Museum van Miniaturen in Torrox - Ayuntamiento de Torrox
Museum van Miniaturen in Torrox. Foto met dank aan Ayuntamiento de Torrox

Binnen bevindt zich het Museum van Miniaturen, met werken van de lokale vakman Antonio Medina en je ontdekt er een indrukwekkende maquette van de gemeente, die de stad uit de jaren 50 weergeeft.

Gratis entree
Openingstijden: van maandag t/m zondag: 10.30 uur – 13.30 uur

Andere historische bouwwerken in Torrox

Het 19e eeuwse aquaduct van La Granja representeert perfect de bouwstijl van zijn tijd. Dit geldt ook voor de voorgevel van het 16e eeuwse ziekenhuis San José.

Plaza de la Constitución

Paraplu's in het Plaza de la Constitución in Torrox
Foto met dank aan José Vargas

Bezoek je Torrox in de zomer dan mag een bezoek aan haar Plaza de Constitución ook zeker niet ontbreken. Het plein verwelkomd gebouwen zoals het Casa de la Joya, het Stadhuis, de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación, de Fuente de los Chorros en het standbeeld van El Miguero. De eye-catchers zijn echter de meer dan 600 kleurrijke paraplu’s waarmee het plein in de zomer wordt versierd. Dit om te zorgen voor een prachtige kleurenzee en de bezoekers te voorzien van de broodnodige schaduw tijdens de lange warme zomerdagen.

Plaza de la Constitución van Torrox

Stranden van Torrox

De kust van Torrox is onderdeel van de beroemde Costa del Sol. Onder haar gerenommeerde stranden zijn enkele bekroond met een blauwe vlag, ter erkenning van de schoonheid en zuiverheid van de stranden en het zeewater. Tot de stranden van Torrox behoort het strand van El Morche, in de agglomeratie van Torrox Costa, dat is voorzien van een promenade en alle benodigde faciliteiten. Ook het 1.200-meter lange strand van Ferrara is een van de bekendere stranden van Torrox, wiens toegang speciaal is aangepast voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Deze laatste beschikt ook over een kleinere baai in het oostelijke deel (Playa Chica) dat wordt gekenmerkt door een familiaire sfeer.

Stranden van Torrox - Wat te zien in Torrox
Foto met dank aan Ayuntamiento de Torrox

Andere stranden van Torrox zijn o.a. het strand van Las Dunas, el Peñoncillo (gelegen vlakbij de N-340), het strand van Sillón (dat beschikt over een beperkt aantal diensten en een lage opkomst) en het strand van Calaceite dat je terugvindt vlakbij de N-340 en is voorzien van een aangepaste toegang voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Tenslotte ontdek je in Torrox ook nog het strand van Vílchez, voorzien van een chiringuito, en het 60-meter lange strand van Cala Chica.

Vind je vakantiehuis in Andalusië

Je vakantiehuis in Torrox - MAL1278

Vanaf het einde van de jaren 80 verschenen er in de heuvels van Torrox steeds meer vakantiehuizen om de Spaanse en buitenlandse toeristen te voorzien van een prachtig onderkomen. Ben je nog op zoek naar een accommodatie neem dan hier zeker ook een kijkje zodat je het meeste uit je vakantie kunt halen.Geniet van de rust, ruimte en je eigen privé zwembad in Torrox Pueblo of Torrox Costa en beleef een bijzonder ontspannend verblijf met een adembenemend uitzicht. Neem nu een kijkje op de beste vakantiehuizen van Torrox en pak je kans om te genieten op een van de beste locaties van de Costa del Sol.

Festivals en evenementen in Torrox

Het hele jaar door vinden er in Torrox tal van evenementen en culturele festivals plaats zodat je de culturele tradities van Andalusië zelf gaat beleven.

Carnaval

Wanneer: eind februari

Het carnaval van Torrox begint op het plein van La Marina, in El Morche, en wordt gekenmerkt door muziekwedstrijden tussen bands en straatmuzikanten en authentieke carnavalskostuums. Ook de kenmerkende passacaglia-muziek is tijdens carnaval een bekend geluid in de straten van de stad.

Semana Santa

Wanneer: in 2020, van 9 t/m 12 April

Kerk van San tidens het Goede Week, in Torrox
Kerk van San tidens het Goede Week.
Foto met dank aan Ayuntamiento de Torrox

De processies van de Goede Week voor Pasen vinden plaats op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszondag. Op zondag wordt El Resucitado (de Herrezene) door de straten van de stad gedragen, versierd met fruit en groente van de laatste oogst.

Cruces de Mayo

Wanneer: 3 mei

Het Cruces de Mayo in Torrox staat bekend als een prachtig bloemenfeest. De bloempotten bevinden zich samen met andere kleinere items op verhoogde altaren en de muren worden versierd met slingers en sjaals. De altaren staan gerangschikt in de patio’s en rondom kun je gaan genieten van Roscos (een typisch zoet banket) en snoepgoed zoals arropía.

Romería de San Antonio

Wanneer: in 2020, van 13 t/m 14 juni

De religieuze pelgrimstocht van San Antonio is een driedaags feest die de patroonheilige van het Nuestra Señora de las Nieves district eert. De buurt wordt opgeleefd met muziek en wijn uit de regio. Verschillende verenigingen nemen deel aan de organisatie van deze bedevaart.

San Juan

Wanneer: 23 juni

Evenals in de rest van Andalusië wordt ook in Torrox het feest van San Juan gevierd. Dit levendige feest staat in het teken van tal van rituele zoals de verbranding van Judas, het springen over vreugdevuren en tal van ceremonies waarin water de hoofdrol speelt. Traditioneel eten de mensen tijdens San Juan op het strand en het is ook een traditie om je hoofd onder te dompelen in een fontein terwijl je tegelijkertijd drie wensen doet.

Virgen de las Nieves en San Roque

Wanneer: 15 augustus

Día de la Patrona (dag van de patroonheilige) wordt gevierd in augustus met een programma gevuld met familie-activiteiten waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Het hoogtepunt van de viering is de processie van Virgen de las Nieves en San Roque (beschermheiligen van de stad), van de Hermitage van Nuestra Señora de las Nieves tot de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación. De beelden van de heiligen worden worden vervolgens twee maanden lang in de kerk bewaard en op de laatste dag van de Feria de Torrox (in oktober) teruggebracht naar de Hermitage. De stoet wordt begeleid door regionale dansen en vuurwerk.

Romería Virgen del Carmen en de Augustus Feria van Torrox

Wanneer: 15 augustus

Virgen del Carmen wordt gevierd op 15 augustus, in de buurt van El Morche, waar een maritieme processie vindt plaats. Het valt samen met de 4-daagse Feria van El Morche, gekenmerkt door viswedstrijden en muziekshows.

Wetenswaardigheidje: Virgen del Carmen wordt elders gevierd op 16 juli; echter in Torrox vindt het om toeristische redenen in augustus plaats.

Fiesta del Turista

Wanneer: In september

Een dag in het jaar brengt Torrox een speciale hulde aan haar Spaanse en buitenlandse bezoekers. De vieringen vinden plaats op het strand van Ferrara en je kunt onder andere deelnemen aan lekkere proeverijen met onder andere; mijas, ensaladilla arriera, espetos de Sardiñas en ook kun je genieten van diverse drankjes. ook de kleintjes komen deze dag volop aan hun trekken dankzij de aanwezige speeltuinen.

Oktober Feria

Wanneer: in 2020, van 1 t/m 4 oktober

Tijdens de Feria de Octubre, die plaatsvindt tijdens het eerste weekend van oktober ter ere van San Roque en Virgen de las Nieves, worden de beschermheiligen teruggebracht naar de Hermitage waar zij voor de rest van het jaar zullen verblijven. Dit feest wordt gevierd in oktober, in plaats van in augustus (de eigenlijke feestdag van de patroonheiligen) als gevolg van de wijnoogst die normaliter plaatsvond in augustus en september.

Het beursterrein verwelkomt vier dagen lang allerlei marktkramen waar je kunt gaan proeven van typische streekproducten en je gaat er genieten van muziekuitvoeringen, zoals de passacaglia muziek die wordt gespeeld door de leerlingen van de Academia Municipal de Música. Overdag kun je terecht op het Plaza de la Consitución en het meest ontroerende moment van de Feria, dat tegelijkertijd ook het einde van de feestelijkheden inluidt, is de processie die de patroonheiligen uit de kerk terugbrengt naar de Hermitage.

Día de las Migas

Wanneer: in 2019 op 22 December

La Fiesta de las Migas, uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang, brengt op de laatste zondag voor Kerstmis een ode aan de meest typische gerechten van Torrox. Migas is een perfecte schotel voor landarbeiders, aangezien het wordt gemaakt met geroosterd paneermeel, gehakt vlees en groenten. Iedereen kan op deze dag migas proeven en de schotel gaat ook buitengewoon goed samen met een glas wijn en een “arriera” salade. Het geheel wordt geserveerd in de buurt van de Mercadillo de la Almazara.

Día de las Migas van Torrox
Foto met dank aan Javier Sánchez

De week vooraf vinden er al tal van ludieke activiteiten en culturele vieringen plaats en op zondag gaat het feest verder met muziek en dans op het Plaza de la Constitución.  

Gastronomie in Torrox

Zoals gezegd is Migas het meest typische gerecht van Torrox en tevens de meest populaire schotel die vergezeld kan gaan met een arriera salade (gemaakt met kabeljauw, olijven, bieslook, sinaasappelen en olijfolie), papas al lo pobre (aardappelen met ui, peper, olijfolie), Gazpacho (tomatensoep), een soep genaamd ajoblanco en espetos de Sardiñas. Tijdens Kerst is de potaje de Nochebuena (de kerstavondsoep) vrij gebruikelijk, terwijl je tijdens de rest van het jaar kunt genieten van sopa de maimones en de guiso de calabaza (pompoen-stoofschotel).

Een typisch nagerecht in Torrox is de arropía, snoep gemaakt van gekookte honing. De hornazo is typisch voor van San Juan, en de Roscos vullen de winkels tijdens de kerstperiode.

Tot slot voltooien de zelfgemaakte Muskaatwijnen, tropisch fruit en olijfolie de typische gerechten uit de keuken van Torrox.

Plaza in Torrox

Interessante gegevens over Torrox

 • Oppervlakte: 50 km2
 • Inwoners: 16,465 (2018)
 • Inwonersnaam: Torroxeño
 • Locatie: Torrox ligt in het zuiden van de regio La Axarquía, aan de voet van de Sierras de Tejeda y Almijara. Het grenst aan Nerja en ligt op 20 kilometer van Vélez-Málaga en op 40 kilometer afstand van de hoofdstad Malaga.
 • Gemiddelde temperatuur: 18ºC
 • Gemiddelde regenval: 530 l/m2
 • Webpagina: http://www.torrox.es/

VVV-kantoor in Torrox

Torrox beschikt over vier VVV-kantoren, die je via deze link kunt bezoeken. Het belangrijkste VVV-kantoor is de volgende:

Adres: Avenida de Cómpeta
Telefoon: (+ 34) 952 53 02 25
E-mail: [email protected]
Openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.30 uur. Zaterdagen van 9.00 tot 13.00 uur.

Als je jezelf afvraagt wat te doen en wat te zien in Torrox, ontdek dan uit eerste hand wat we hebben verteld. Kom op bezoek en wordt verliefd op de Romeinse, Arabische en Spaanse cultuur.

Wat te doen en wat te zien in Torrox is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 • 7
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *