Wat te doen in Guaro

22 apr
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Guaro is een van de meest charmante witte stadjes in Malaga. Blijf lezen en ontdek wat je allemaal kunt doen in Guaro en haal het meeste uit je vakantie.

Deze kostbare stad, gekenmerkt door haar pittoreske straatjes en witte huisjes, ligt op de route van de witte dorpen van Andalusië, die verschillende stadjes in de Sierra de las Nieves verwelkomt.

Leuk weetje
De 19 witte dorpen worden zo genoemd vanwege hun witgekalkte huizen en gebouwen, die met kalk zijn geverfd om de typische hitte van de regio te bestrijden. Ze zijn versierd met kleurrijke planten die een aantrekkelijk contrast vormen met de witte muren en de blauwe lucht.

De stad Guaro ligt op een terrein dat rijk is aan amandelen en olijven, tussen de vallei van de río Grande en de bergen. Guaro is tevens de toegangspoort tot het natuurpark Sierra de las Nieves, dat door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat en binnenkort het derde nationale park van Andalusië wordt.

Hoe kom je in Guaro?

De beste manier om Guaro te bereiken is met de auto. Neem hiervoor de A-357 van Malaga naar Campillos. Volg de weg totdat je Cartama voorbij bent en ga vervolgens verder op de A-355 richting Coin. Neem hierop na 3,5 km de afslag A-6207, die rechtstreeks naar Guaro brengt.

Ben je in Malaga en ga je liever met de bus dan kun je met de Avanza-lijn M-336 Guaro-Malaga vanaf het busstation van Malaga naar het stadscentrum van Guaro. Er zijn meestal twee ritten per dag, één ’s middags en de andere in de late avond. Controleer voor de zekerheid voorafgaande aan je reis de actuele bustijden.

Ook vanuit Marbella zijn er meerdere busritten naar Guaro. Zo kun je o.a. gebruikmaken van buslijn L-80.

Korte geschiedenis van Guaro

In het gebied zijn archeologische sporen gevonden die bewijzen dat er reeds duizend jaar geleden al menselijke activiteiten plaatsvonden in en rondom Guaro. Zo zijn er sporen gevonden die dateren uit de bronstijd en de Romeinse tijd. 

De stad zoals we die tegenwoordig kennen, vond echter zijn oorsprong tijdens de Arabische overheersing, toen het Guaro El Viejo heette. In 1485 werd het veroverd door de christenen en pas in 1614 ontving Guaro de denominatie van stad.

Het festival van Luna Mora

Het beste moment om naar Guaro te reizen en zijn authentieke sfeer te proeven, is tijdens het Festival van de Luna Mora (Festival van de Moorse maan), dat de eerste twee weekenden van september wordt gevierd (in 2019, 6, 7, 13 en 14 september ).

In de smalle straatjes en op de ruime pleinen, die nog steeds het ontwerp van de oorspronkelijke bewoners vertegenwoordigen, kun je ´s middags gaan genieten van leuke activiteiten en ´s avond vinden er spetterende shows plaats die de oude Moorse tijden laten herleven.

Het meest aantrekkelijke event, en wat het festival beroemd heeft gemaakt, is de show met 20.000 kaarsen. Ze zijn zo gerangschikt dat ze afbeeldingen vertonen in de duisternis van het terrein en op de trappen van de oude binnenstad.

Mora de Guaro

Het festival komt verder tot leven dankzij de passacaglia-muziek, diverse concerten, verhalenvertellers en workshops, begeleid door Arabisch-Moorse-Sefardische muziek. 

Onder alle de activiteiten valt de Zoco de artesanos moriscos extra op: deze bijzondere markt maakt van verkopen een ware show. Tijdens deze twee weekenden veranderen de straten van Guaro in een oude markt, waar je kennis kunt maken met lokale delicatessen zoals olijfolie, augurken, amandelcake, nougat en chocolade.

P9150861

Een andere plek om te genieten van de sfeer van het festival is het Auditorium van Luna Mora, het grootste openluchtauditorium in de provincie Malaga. Hier vinden Flamencoshows en Moorse concerten plaats en tevens kun je er genieten van traditionele dans- en theateropvoeringen.

Monumenten in Guaro

Parochiekerk van San Miguel Arcángel

Parochiekerk van San Miguel Arcángel in Guaro

Het meest opvallende monument is de kerk van San Miguel, die in 1505 op de resten van een oude moskee werd gebouwd en na de Spaanse burgeroorlog volledig werd gerestaureerd. Het beschikt over een vierkante klokkentoren en enkele prachtige beelden van aartsengel Michaël, Sint-Jozef, Virgen del Carmen en San Sebastián, de beschermheilige van Guaro.

De kluizen van Guaro

Guaro beschikt over de 18e-eeuwse hermitage van La Cruz del Puerto, waar het beeld van Cristo de Limpias wordt bewaard, en ook ontdek je er de hermitage van San Isidro uit 1992, gelegen aan de río Grande en gebouwd in traditionele Andalusische stijl. De laatste bewaard in haar midden het beeld van San Isidro, dat wordt geëerd tijdens de religieuze bedevaart die hier jaarlijks in mei plaatsvindt.

Centro Cultural Al-Ándalus

Dit culturele centrum, dat wordt gedomineerd door een Mozarab-toren, bevindt zich in een oude olijfmolen die tot de 20e-eeuw werd gebruikt. Het doel van het centrum is om het belang van de olijfolie voor de stad te tonen.

Het centrum verwelkomt op de eerste verdieping het Museo Etnográfico del Aceite (het etnografisch museum voor olijfolie). Dankzij de tentoonstellingen kun je kennismaken met de werktuigen die door de jaren heen in de molen werden gebruikt, van de graniete molensteen tot aan meer geavanceerde apparatuur uit de 19e- en 20e-eeuw. Het belangrijkste stuk van de tentoonstelling is een Moorse pers uit de 12e eeuw.

Op begane grond van het centrum tref je het VVV-kantoor van Guaro en een Moorse overdekte patio, compleet met een mooie fontein en een terras dat in de weekenden diverse evenementen verwelkomt.

Fontein van San Isidro Labrador in Guaro

Fontein van San Isidro Labrador in Guaro

Onder alle de mooie fonteinen in Guaro valt die van San Isidro Labrador het meeste op. Je vindt deze fontein terug nabij de kerk van San Miguel. De fontein dateert uit de jaren 50 toen de muilezelbestuurders er hun dieren lieten drinken, maar ook de gezinnen van de stad gebruikten de fontein voor hun watervoorziening. Tegenwoordig krijgt de fontein een speciale relevantie tijdens de religieuze bedevaart van San Isidro, wanneer de processie stopt om het water te zegenen.

Twee andere beroemde fonteinen in Guaro zijn: de Fuentezuela, gelegen in Calle Nueva, die terloops werd ontdekt tijdens wegwerkzaamheden, en de fontein van La Rehumbrosa.

Wandelen door de Sierra de las Nieves

Een andere manier om verliefd te worden op Guaro is door de Sierra de las Nieves te gaan verkennen. Het brede net van wandelpaden door het gebied laat je genieten van de amandelbomen (vooral tijdens het bloeiseizoen) en de olijftuinen die de velden rond Guaro bedekken, evenals de rijkdom aan dieren die leven op de heuvels van Guaro Alto en Ardite. De drie belangrijkste wandelroutes zijn Guaro-Monda, Guaro-Chery Benítez en Guaro-Puerto Alto, waarlangs je de prachtige omgeving van Sierra de las Nieves kunt ontdekken.

Accommodatie: boek je vakantiehuis in Guaro

Je vakantiehuis in Guaro - MAL2852

Als je zin hebt in een uitje naar dit mooie stadje en je nog op zoek bent naar een accommodatie, bekijk dan vooral ook de prachtige vakantiehuizen in Guaro of de appartementen in haar stadscentrum. Alle deze vakantieverblijven bieden je het comfort dat je nodig hebt om optimaal te genieten van rust en natuur en vormen daarnaast de perfecte thuisbasis van waaruit je de charmante dorpen en steden in dit deel van Andalusië kunt gaan ontdekken. Pak deze kans en boek je vakantiehuis aan de toegangspoort van de Sierra de las Nieves.

Keuken in Guaro

De keuken van de Guaro kenmerkt zich door haar variëteit. Eenmaal in Guaro, probeer dan zeker de soep “poncima” (gemaakt van tomaten, paprika en aardappelen), de amandelsoep, la sopa hervida en chivo de la sierra al tomillo. Bovendien hebben de eetgelegenheden in Guaro altijd wel een gazpachuelo of galipuche op het menu (deze laatste is een stoofpot gemaakt van asperges, eieren, paprika, aardappelen en brood). Beide verdienen onze aanbeveling!

Ook niet te missen zijn de desserts gemaakt van amandelen, aangezien dit de belangrijkste producten van de stad zijn. Andere traditionele zoetigheden zijn de amandelkoekjes, kerst “roscos”, nougats en bitterkoekjes.

Interessante gegevens van Guaro

  • Oppervlakte: 22.50 km2
  • Inwoners : 2,047 (2016)
  • Locatie : Guaro ligt in de regio Valle del Guadalhorce en is de toegangspoort van het natuurpark Sierra de las Nieves. Het stadscentrum ligt op 500 meter boven de zeespiegel, op 15 km van Marbella en op 50 km van Malaga.
  • Gemiddelde temperatuur : 17ºC         
  • Gemiddelde regenval : 660 l / m2         
  • Webpagina: http://www.guaro.es/         

VVV kantoor van Guaro

Het VVV-kantoor van Guaro bevindt zich op de begane grond van het Centro Cultural Al-Ándalus.

Adres: Calle Teja 29
Telefoon: (+34) 952 45 78 12

Je weet nu wat te doen in Guaro; kom en geniet van een ervaring voor al je vijf zintuigen. Luister naar de fonteinen en de Moorse muziek, bewonder het landschap, proef de amandelen en olijfolie en ruik de geur van de kleurrijke bloemen die de straten van Guaro sieren.

Wat te doen in Guaro is een artikel dat gaat over Reisgids in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *