Sierra de las Nieves Natuurpark

02 mei
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Binnenkort wordt het Sierra de las Nieves Natuurpark uitgeroepen tot Nationaal Park. Ontdek de kenmerken van dit bijzondere natuurpark in de provincie Malaga.

Het Sierra de las Nieves Natuurpark is ongeveer 20.000 hectare groot en ligt in het midden van de provincie Malaga, op slechts 58 kilometer ten westen van de hoofdstad. Dit biosfeerreservaat grenst zowel aan de Costa del Sol als aan het gebied bij Ronda en het deelt haar spectaculaire landschappen met een twaalftal dorpen: Alozaina, Casarabonela, Tolox, El Burgo, Yunquera, Monda, Guaro, Istán, Ojén, Ronda en Parauta.

Net als de andere natuurparken in Andalusië is het Sierra de las Nieves Natuurpark de thuisbasis van diverse beschermde zoogdieren en vogels, zoals ibexes en adelaars. Het meest eigenaardige aan dit park is ongetwijfeld de aanwezigheid van de zeldzame Spaanse Spar, die in grote getallen haar bergen bevolken.

De Spaanse naam voor deze boom is ‘Pinsapo’ en de meest bijzondere vertegenwoordiger van haar soort is de eeuwenoude Pinsapo de Las Escaleretas. Deze enorme boom werd in 2001 uitgeroepen tot Natuurmonument, niet op de laatste plaats dankzij haar indrukwekkende afmetingen (hoogte: 26 mtr, breedte 5 mtr.).

Het gehele Sierra de las Nieves Natuurpark staat zelf ook op de nominatie om te worden uitgeroepen tot Nationaal Park. Hierdoor wordt ze één van de drie nationale parken in Andalusië, in navolging van het Nationale Park van Doñana en de Sierra Nevada.

Landschap van het natuurpark sierra de las nieves

Waar komt de naam Sierra de las Nieves vandaan?

De naam ‘de las Nieves’, letterlijk: van de sneeuw, stamt af van de putten die je terugziet in in bergen van het natuurpark. Hier werd vroeger sneeuw in bewaard, die in de zomer vervolgens weer werd verdeeld over de dorpen van de provincie.

Bezienswaardigheden Sierra de las Nieves Natuurpark

Dit natuurpark zit vol met geheime plekjes, spectaculaire landschappen en vele andere unieke bezienswaardigheden. We hebben het al even gehad over de Pinsapo de las Escaleretas maar er wacht nog veel meer bijzonders op je.

Zo mag je als liefhebber van speleologie bijvoorbeeld niets missen van de beroemde en belangrijke Sima GEMS. Dit is het diepste kalk winningsgebied in Andalusië en een van de meest belangrijke van heel Europa. Haar enige toegang vind je in het dorp Tolox, onder de 1919 meter hoge piek van de berg Torrecilla.

De Torrecilla is de hoogste berg in de provincie Malaga en je kunt haar top bereiken via verschillende routes. Zo kun je onder andere starten vanaf Los Quejigales, gelegen op 1285 meter hoogte. In dit gebied heb je tevens de mogelijkheid om de Virgen de la Nieves te gaan bekijken, in een van de grotten in de Cerro del Pilar.

Andere routes waarlangs je haar hoogste punt kunt bereiken zijn onder andere de Ruta de La Cañada de Las Ánimas, qua moeilijkheidsgraad hetzelfde als de bovenstaande én de Ruta Subida al Torrecillas desde Tolox, waarlangs je in slechts 15 kilometer een hoogte bereikt van zo‘n 1850 meter. Van alle routes is het hierdoor dan ook de meest uitdagende manier om de top te bereiken.

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te bezoeken is de Mirador del Guardia Forestal. Gelegen in het noorden van het park, zo‘n 900 meter boven de zeespiegel, biedt de Mirador del Guardia Forestal haar bezoekers een adembenemend uitzicht over de Turón rivier, de Spaanse Spar bossen in de bergen en het Witte Dorp El Burgo. Dit uitkijkpunt, ook wel bekend als “Monumento Natural Mirador del Rio Turón“, draagt haar naam op aan de boswachter wiens standbeeld je tegenkomt op de top.

Tot slot raden we je aan om zeker ook een kijkje te gaan nemen bij de Tajo de Caína. Deze kloof van wel 100 meter diep vind je terug in het oosten van het park. Het dankt haar naam aan de vrouw van wie gezegd werd dat ze net zo duivels was als Kaïn en ze werd daarom door de Spaanse Inquisitie van de top van de berg gegooid. De vistas hier zijn prachtig maar wees wel voorzichtig op je route, waar duizeligheid en uitglijders op de loer liggen. Eenmaal aangekomen kun je echter wel gaan genieten van enkele van de meest waanzinnig uitzichten je ooit hebt gezien.

Een complete lijst van Wandelroutes in het Natuurpark van de Sierra de las Nieves vind je hier.

Ojen van Sierra de las Nieves

Ook kun je een verkoelende duik gaan nemen in de wateren van de Sierra de las Nieves. Het natuurpark is voorzien van diverse waterpoelen; zoals die van de Guadalmedina Rivier, de Río Verde, de Río de los Caballos en de kunstmatige waterpoel in El Burgo.

Routebeschrijving Sierra de las Nieves Natuurpark

De gemakkelijkste manier om het Sierra de las Nieves Natuurpark te bereiken is via de stad Yunquera. Neem vanaf Malaga de A-357 in westelijke richting en vervolg de route via de A-354 en vervolgens de A-366. Wanneer je eenmaal door Yunquera bent, sla dan linksaf bij de rotonde. Je bevindt je nu in Calle Camino de los Arbolitos. Vanaf hier volg je de weg en kom je aan bij het Sierra de las Nieves Natuurpark.

Accommodatie in het Sierra de las Nieves Natuurpark

Ben je nog op zoek naar een prachtige accommodatie vanaf waar je eenvoudig toegang hebt tot bijzondere landschappen en bezienswaardigheden van het Sierra de las Nieves Natuurpark? Bij ons ben je aan het juiste adres! Klik hier en ontdek de beste villa’s en vakantiehuizen in dit gebied van de provincie Malaga. Ze zijn van alle gemakken voorzien en bekroond met enkele van de mooiste uitzichten die je ooit tijdens je vakantie zult gaan ervaren.

Binnenkort wordt het Sierra de las Nieves Natuurpark uitgeroepen tot Nationaal Park. Wacht niet langer en ontdek nu waarom!

Heb je al weleens een bezoek gebracht aan het Sierra de las Nieves Natuurpark? Wat waren jouw indrukken? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen met je medereizigers!

Sierra de las Nieves Natuurpark is een artikel dat gaat over Natuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (7)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *