Autovakantie Andalusië: voorbereid op reis met de auto naar Spanje

07 jul
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek alles dat je moet weten als je met de auto op vakantie gaat naar Andalusië

We bieden je hieronder alle belangrijke informatie die je nodig hebt voor een onbezorgde vakantie met de auto naar Spanje.

De dorpen en steden in Andalusië worden over het algemeen verbonden door moderne snelwegen waarbij het Andalusische landschap een ideale reisgezel zal blijken voor een onvergetelijke roadtrip.

Een reis met de auto naar Spanje is dan ook de beste keuze als je optimaal wilt genieten van deze fantastische omgeving. Vooral ook omdat je alle kleine dorpen en grote steden gemakkelijk kunt bezoeken, in je eigen tempo, zonder dat je aangewezen bent op ander vervoer.

Je zult hieronder ontdekken dat het zeer eenvoudig is om met de auto te reizen in Zuid-Spanje maar vanzelfsprekend zal je ook rekening moeten houden met een aantal regels en gebruiken. We bereiden je hier graag op voor zodat je onbezorgd met de auto op vakantie kunt naar het prachtige Andalusië.

Vind de belangrijkste informatie voor een comfortabele en veilige vakantie met de auto naar Andalusië

Met de auto naar Andalusië

Andalusië is per auto bereikbaar vanaf alle grote steden in Spanje, Frankrijk én Marokko. Twee van de beste routes naar Andalusië zijn:

 • Vanaf Spanje en in het bijzonder vanaf Madrid, de snelweg AP4/A4, die loopt via Cordoba, Sevilla en Cadiz.
 • Vanaf België – Frankrijk, de snelweg AP7/A7, die loopt via Barcelona tot Algeciras. Via Algeciras kun je bovendien gemakkelijk vanuit Andalusië met de auto naar Marokko.

Autovakantie Andalusië: soorten wegen in Spanje

Autovakantie Andalusië: Tolwegen

Het wegennet in Andalusië bestaat hoofdzakelijk uit tweebaanssnelwegen. Daarnaast kun je hier de volgende wegen herkennen:

 • De tolwegen kun je herkennen aan de letters AP, dit staat voor Autopista, gevolgd door één of twee cijfers die het nummer van de autosnelweg vertegenwoordigen (bijvoorbeeld AP-57).  De tol varieert van 5€ tot 15€ en de meeste wegen zijn uitgerust met een elektronisch betalingssysteem. De belangrijkste tol snelwegen in Andalusië zijn de AP-7, AP-46 en de AP-4.De AP-7 verbindt Fuengirola met Algeciras en loopt via Marbella en Estepona. De tolprijs is maximaal 12,40 € (van juni tot september en tijdens de Heilige Week). De AP-46 brengt je direct naar Malaga vanuit Casabermeja voor minder dan 6€. De AP-4 verbindt Sevilla met Cadiz en kost maximaal 7,20€.
 • De algemene autosnelwegen worden aangeduid met de letter A. Dit staat voor Autovía, gevolgd door twee cijfers die het nummer van de snelweg vertegenwoordigen (bijvoorbeeld A-47). Je hoeft hiervoor niets te betalen.
 • De regionale autowegen herken je aan de letter A, gevolgd door drie cijfers die het wegnummer vertegenwoordigen (bijvoorbeeld A-476). Dit zijn de alternatieve wegen die je kunt nemen naast de tol en normale snelwegen. Ze zijn gratis toegankelijk en zijn recentelijk uitgerust met snelheidsmonitoren om te voorkomen dat de maximale snelheid van 90km per uur wordt overschreden.

Autovakantie Andalusië: snelheidslimieten in Spanje 

snelheidslimieten

In Andalusië gelden strikte snelheidslimieten.

 • Binnen de bebouwde kom geldt net als in Nederland een maximale snelheid van 50km/u.
 • Buiten de bebouwde kom en op autowegen geldt een maximumsnelheid van 90km/u.
 • Op wegen met meer dan één rijstrook in beide richtingen geldt een maximumsnelheid van 100km/u.
 • Tot slot geldt er op tol snelwegen en autosnelwegen een maximumsnelheid van 120km/u.

Verkeersregels in Spanje

Autovakantie Andalusië: Kind op de achterbank
 • Zoals in de meeste landen in Europa, behalve dan in Engeland, Malta en Cyprus, rijd men in Spanje aan de rechterkant van de weg en haalt men links in.
 • Je moet tenminste 18 jaar oud zijn voordat je hier met de auto de weg op mag.
 • Net als in Nederland is het dragen van een autogordel verplicht voor zowel de bestuurder als de bijrijders van privé voertuigen.
 • Reist je met kinderen onder de 135cm weet dan dat ze officieel plaats moeten nemen in een special bevestigingssysteem dat is aangepast aan hun lengte en gewicht.
 • Het is in Spanje niet toegestaan om andere wegbestuurders op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van de politie en ook het gebruik van radardetectoren is verboden.

Autovakantie Andalusië: rijbewijs en andere belangrijke documenten

Als je met de auto door Andalusië wilt reizen dan kan dit gewoon met je Nederlandse rijbewijs, op voorwaarde dat het rijbewijs niet is vervallen.

Een Internationaal Rijbewijs (IDP) is ook toegestaan en is geldig voor 12 maanden. Hiermee mag de auto 6 maanden in Spanje verblijven.

Deze documenten moet je bij je hebben tijdens je vakantie met de auto naar Spanje:

 • ID / Paspoort
 • Geldig rijbewijs (NL) of geldig Internationaal Rijbewijs (IDP )
 • Bewijs van Inschrijving (voertuigregistratie)
 • Bewijs van Technische Inspectie (keurbewijs)
 • Verzekeringscertificaat

Autovakantie Andalusië: overige verplichte benodigdheden

De volgende zaken dienen officieel aanwezig te zijn tijdens je autorondreis in Spanje. Indien je wordt gecontroleerd en de volgende zaken ontbreken dan loop je het risico op een boete:

 • Twee gevarendriehoeken, die je in geval van autopech of een ongeluk, 100 meter voor en 100 meter achter je voertuig plaats.
 • Reflecterende hesjes / jacks, die je dient te dragen als op de weg uit de auto stapt.

Autovakantie Andalusië: boetes in Spanje

Autovakantie Andalusië: Guardia civil in Andalusië

De Spaanse politie (Guardia Civil) voeren regelmatig controles uit. In het geval je een bekeuring ontvangt kun je voor ondersteuning terecht bij de Dirección General de Tráfico.  Als je schuldig wordt bevonden aan één van de onderstaande overtredingen dan ontvang je een bekeuring waarvan de hoogte afhangt van het gevaar dat is veroorzaakt.

Verkeersovertreding

 In het geval van een verkeersovertreding zal de politie je vragen de bekeuring direct te betalen. Als je dit doet dan hoef je slecht 50% van de totale bekeuring te voldoen.

Indien je echter weigert direct te betalen dan kan men ter plaatse je auto invorderen. Deze wordt vervolgens pas weer vrijgegeven nadat je de bekeuring hebt betaald. Betaal je binnen 20 dagen dan geldt ook hier een korting van 50% op je bekeuring. Wel zullen er in dit geval bergingskosten en opslagkosten aan je worden doorbelast.

Belangrijk: alleen agenten met fluorescerende vesten met daarop “tráfico” kunnen je vragen om direct te betalen.

Rijden onder invloed

De toegestane alcohollimiet in Spanje is 0,05%, 0,25 mg/l (0,01% voor chauffeurs met een rijbewijs minder dan twee jaar oud).

Ook in Andalusië vinden er van tijd tot tijd alcoholcontroles plaats. Indien je weigert hieraan deel te nemen, of indien blijkt dat je alcoholpromillage hoger is dan 0.60 mg/l, zal het voertuig worden geïmmobiliseerd en het rijbewijs geschorst.

In sommige gevallen riskeer je in Spanje een gevangenis straf voor rijden onder invloed.

Autovakantie Andalusië: Parkeren in Spanje

Autovakatie Andalusië: Politie agent

Wil je het liefst gratis parkeren in Andalusische dorpen en steden dan doe je er goed aan om iets buiten het centrum op zoek te gaan naar een parkeergelegenheid.

We willen je meegeven dat het in de steden voorkomt dat mensen je willen helpen om een parkeerplekje te vinden in gebieden waar parkeren erg lastig is. Hoewel dit soms handig kan zijn is het ook illegaal en daarom doe je er goed aan om je ‘helper’ een kleine fooi te geven zodat je ongemakkelijke situaties kunt voorkomens.

In Spanje vind je net als bij ons de volgende parkeergelegenheden:

Een parkeerplaats aan straat

 • Parkeerplaatsen aan straat zijn meestal wat lastiger te vinden tijdens werktijden.
 • Algemene Werktijden: van 9:00 – 14:00 uur van maandag tot en met zaterdag en van 17:00 – 20:00 uur van maandag tot en met vrijdag.
 • Voor parkeren aan straat geldt overdag vaak een maximale parkeerduur van 2 uur maar tussen 20:00 uur ’s avonds en 08:00 uur ’s ochtends kun je vaak wel ongelimiteerd parkeren.
 • Blauwe lijnen langs de zijkant van de weg wijzen je erop dat je moet betalen bij een nabijgelegen parkeermeter of een parkeerautomaat.
 • Gele lijnen duiden invalidenparkeerplaatsen aan. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een speciaal parkeerbewijs, dat duidelijk zichtbaar moet zijn vanaf de voorruit.

Ondergrondse parkeergarages en parkeergarages met meerdere verdiepingen:

 • Parkeergarages vind je overal in de steden en zijn de meest makkelijke en veilige optie.
 • Ze kosten over het algemeen tussen de 10 en 15 euro per dag, hoewel dit per stad wel kan verschillen.

Autovakantie Andalusië: Tanken in Spanje

Benzinestations zijn door heel Andalusië te vinden. Je kunt hier zowel met contant geld als met (credit)card betalen voor de meest gebruikelijk producten: (ongelode) benzine, diesel en olie.

Autovakantie Andalusië: ga verzekert op reis met de auto naar Spanje

Autovakantie Andalusië: Groene kaart

Vanzelfsprekend heb je een autoverzekering nodig als je met de auto op vakantie gaat naar Spanje. Zorg er daarom voor dat je de Groene Kaart bij je hebt zodat je kunt bewijzen dat je auto is voorzien van de minimale verzekeringsdekking die nodig is in Europa.

Een auto huren in Spanje

Indien je van plan bent om een auto te huren in Spanje dan raden we je aan een kijkje te nemen op Rentalcar.com. Dit is een online tool waarmee je de autoverhuurbedrijven onderling kunt vergelijken en zodoende gemakkelijk kunt zien wat er beschikbaar is en voor welke prijs.

Plaatsen om te verblijven in Andalusië

Een reis met de auto door het prachtige Andalusië is meer dan de moeite waard. Je hebt in dat geval natuurlijk ook een verblijfsplaats nodig zodat je samen met je gezin of vrienden heerlijk kunt genieten van rust, comfort en ontspanning.

Heb je nog geen accommodatie gevonden bekijk dan onze selectie van meer dan 1000 villa‘s en vakantiehuizen in Andalusië.

Hier vind je accommodaties voor ieders budget en je kunt bovendien gemakkelijk kiezen welke faciliteiten jij belangrijk vindt tijdens vakantie in Andalusië.

Ben je tevreden over de inhoud van dit artikel of zijn er dingen die je misschien mist, laat dan een berichtje achter en deel je mening met ons!

Autovakantie Andalusië: voorbereid op reis met de auto naar Spanje is een artikel dat gaat over Reistips in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (2)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 • 1
Geef je mening (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • Mooi artikel en bedankt voor je tips. Binnenkort gaan we me de auto naar Andalusië en dan is het in iedergeval handig om te weten hoe het daar aan toe gaat.

  Gr.
  Lucien Lachman