De Feria del Caballo in Jerez 2023

22 mrt
2018
Geactualiseerd op: 31 maart, 2023

De Feria del Caballo 2023 in Jerez de la Frontera vindt dit jaar plaats van 6 tot 13 mei

Het weekend na de jaarlijkse Spaanse motor Grand Prix in Jerez, vindt hier de Feria plaats. Deze Feria in de provincie Cadiz is beter bekend als de Feria del Caballo.

Vreugde, kleuren en een charmante sfeer verwarmen de stad Jerez. Deze Feria valt op tussen de andere Andalusische Feria´s. Vanwege de mogelijkheid om alle verschillende stallen te bezoeken en de overmatige aanwezigheid van Flamenco.

Het hoogtepunt van de Feria is de aanwezigheid van de beroemde Andalusische paarden waar de paardenfokkers van Jerez beroemd om zijn geworden.Tijdens deze week vinden er vooral in de omgeving van de Feria in Jerez een hoop shows en tentoonstellingen plaats. Een van deze noemenswaardige evenementen is de ´Premio Caballo de Oro´ (de prijs voor het gouden paard) in het ‘Deposito de Sementales’ op vrijdag 12 mei. De prijs wordt aangeboden aan de toonaangevende figuren in de paardensport.

Paard tijdens de Paardenmarkt in Jerez

Een kleine geschiedenis van de Feria del Caballo in Jerez

Koning Alfonso X van Castilië (ook bekend als Alfonso de Wijze) gaf in de 13e eeuw de stad Jerez de mogelijkheid twee Feria´s te vieren.

Ongeveer zeven eeuwen later zijn er naast de originele plek een grote stad en prachtig park bijgebouwd. De bouw van dit park werd georganiseerd door González Hontoria die vond dat de stad een betere plaats nodig had voor de stallen met eten. Deze dagen heeft dit park waar ook de Feria gevierd wordt zijn naam.

In 1966, gaf Miguel Primo de Rivera dit event de naam ´Feria del Caballo‘. Het vee verdween in de jaren 80 uit de Feria maar de stallen met eten bleven. Deze werden steeds populairder en zijn nu door de gehele Feria te vinden.

In de jaren 90 waren er veel eisen om de bouw van de stallen te verbeteren. Een set regels stelde vast wat voor apparatuur er gebruikt moest worden en hoe professionele keukengerei gebruikt kon worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Feria van Caballo in Jerez één van de veiligste en best bezochte Feria´s in Andalusië is.

Hoe bereik je de Feria del Caballo in Jerez

Als je in Jerez met de bus of met trein aankomt is het handig om te weten dat zowel het busstation als het treinstation vlakbij elkaar in het stadscentrum liggen. Je kunt kiezen tussen een wandeling van 2 km naar de Feria (ten noorden van het treinstation). Of je kunt de Lanzadera Esteve buslijn nemen. (1 iedere 10 minuten).

De uren van deze lijn zijn als volgt;

 • Zaterdag, 6 mei;
  • Eerste bus om 19.00
  • Laatste bus om 5.00
 • Zondag 10 mei en maandag 11 mei;
  • Eerste bus om 11.00
  • Laatste bus op zondag om 4.00 en op maandag om 2.00
 • Dinsdag 12 mei tot en met donderdag 14 mei;
  • Eerste bus om 17.00
  • Laatste bus op dinsdag om 2.00, op woensdag om 3.00, op donderdag om 4.00
 • Vrijdag 15 mei ;
  • Eerste bus om 17.00
  • Laatste bus om 5.00
 • Zaterdag 13 mei;
  • Eerste bus om 11.00
  • Laatste bus om 16.00

Als je met de auto naar Jerez gaat, neem dan de Avenida Europa richting Cadiz. Aan het einde van deze weg vind je een rotonde gedecoreerd met kleurrijke paarden (recht voor de plek waar de hengsten gehouden worden). Je kunt het beste je auto hier parkeren, en te voet naar de Feria gaan (in het park 230 meter verderop).

Feria in Jerez per dag

Van maandag 8 mei tot zaterdag 13 mei, van 13.00 tot 19.30; kan je genieten van de adembenemende ´Paseo de Jinetes y Caballos´ (letterlijk vertaald als de wandeling van de paarden en rijders). De kleurrijke koetsen zullen je voor een kleine prijs rond rijden.

Ruiters en paarden rijden tijdens de paardenmarkt in Jerez

Vergeet niet dat de Feria druk wordt vanaf 14.00: zakendiners, vrouwen gekleed in flamenco en allerlei soorten groepen komen samen om van de sfeer van de Feria te genieten.

Zoals eerder genoemd kan je alle stallen gratis betreden. Ook is er een badkamer voor mensen met een mobiliteitsbeperking, en zijn er voor de Feria de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Vergeet niet je beste pak te dragen, aangezien de 19e eeuwse Britse invloed nog steeds de sfeer van de Feria bepaald.

Feria del Caballo
Tip: de wijn wordt geserveerd in een halve fles. De rebujito (een mix van wijn en soda) is de beste keuze als het weer te warm wordt. Terwijl je hier bent, vergeet niet het Iberische varkensvlees, de boerenkool, en de typische vissen van Jerez te proeven.

Namiddag Feria in Jerez

Dit is de tijd van de dag waarop de Feria overspoeld wordt door families met kinderen die niet kunnen wachten om in de cacharritos (de Spaanse term voor carrousels) te gaan. Vervolgens kan je een Sevillanas dansen, genieten van de Flamenco shows en proeven van de heerlijke maaltijden die in de stallen geserveerd worden.

Avond Feria in Jerez

Alumbrado Feria del Caballo

Zodra de lampen aangaan verandert de sfeer. Jongeren en volwassen genieten van de muziek in de ´Real´. De muziek in de kraampjes stopt niet en varieert van eenvoudige Feria nummers tot moderne pop muziek.

Zoals je kunt zien heeft de Feria del Caballo in Jerez vele voordelen. Het is vooral de ideale manier om de cultuur van Jerez beter te leren kennen.

Waar te verblijven in Jerez

De Feria is niet het enige wat je kunt doen in Jerez (geschiedenis, Flamenco, paarden en de beste stranden in de provincie Cadiz). Je zult een vakantieverblijf nodig hebben om te ontspannen en optimaal te kunnen genieten. Kies één van de beste vakantievilla´s in Jerez! Je zult de mogelijkheid hebben om de Feria te ervaren, maar ook om van de zon te genieten in een oase van rust, weg van alle drukte van de stad. Klik op de onderstaande knop om alle villa´s in Jerez en omgeving te bekijken.

De Feria del Caballo in Jerez 2023 vindt plaats van 6 mei tot 13 mei. De stad zal je me open armen ontvangen zodat je kunt genieten van de traditie en de cultuur. Waar wacht je nog op?

De Feria del Caballo in Jerez 2023 is een artikel dat gaat over Activiteiten in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (7)
Loading...
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *