Wat te doen in Grazalema (Cadiz)

28 aug
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Wat te doen in Grazalema; maak je klaar om dit witte dorp in slechts één dag te ontdekken!

Het witte dorpje Grazalema ligt tussen de provincies Cadiz en Malaga en is onderdeel van de spectaculaire Route langs de Witte Dorpen in Cadiz. Ontdek je Grazalema op je route van Malaga naar Cadiz of plan je bewust een bezoek naar dit prachtige dorpje dan zijn er vast een aantal dingen die je vooraf zult wilt weten.

Bijvoorbeeld over de keuken van Grazalema, waarbij de eigengemaakte honing en de heerlijk vleesstoofpotjes de sterren op kaart zijn. Probeer ze allebei tijdens je eendaagse trip naar Grazalema, want de cultuur van een stadje leer je pas echt kennen via haar originele keuken. Hieronder ontdek je nog meer leuke weetjes zodat je antwoord hebt op je vraag: “wat is er te doen in Grazalema?”

Waar is Grazalema?

Grazalema is een witte dorp met ongeveer 2000 inwoners, gelegen in het noordoostelijke deel van het natuurpark Sierra de Grazalema, op 821 meter boven zeeniveau. Het bestaat uit 3 delen: Grazalema zelf, het kleine dorpje Benamahoma en de Ribera de Gaidovar vallei, waardoor de rivier Gaidovar zich een weg slingert door de bergen van de Sierra de Cadiz.

Dorp van Grazalema

Haar ligging aan de voet van de Sierra del Pinar, het hoogste punt van de provincie Cadiz, in combinatie met haar buitengewone microklimaat, zorgt ervoor dat het dorp bekend staat als het meest regenachtige dorp in Spanje. Als je bedenkt dat de gemiddelde regenval in Spanje 682 mm is en weet dat het gemiddelde in Grazalema 1926-mm is, dan snap je al snel waar ze haar faam aan te danken heeft.

Leuk weetje: de grootste hoeveelheid neerslag viel hier in 1963, toen een duizelingwekkende hoeveelheid van 4343 mm de straten van het stadje vulde.

Zo bereik je Grazalema

Omdat Grazalema precies tussen de provincies Cadiz en Malaga in ligt, vormt het een ideaal startpunt voor een bezoek aan beide steden of andersom.

Met de auto naar Grazalema

  • Vanuit Malaga is er een route van zo’n 134 km. Neem de A-357 en vervolgens de A-367 richting Ronda. Neem hierna de A-374 en vervolg daarna op de A-372 in de richting van Grazalema.
  • Vanuit Cadiz is het 113 km naar Grazalema. Start op de AP-4 en neem vervolgens de afslag bij de A-382 (afslag n80). Na 27 km. neem je afslag 27 in de richting van Arcos de la Frontera. Vervolg je weg via de A-372, deze snelweg brengt je naar Grazalema.  

Wil je met de bus vanuit Malaga naar Grazalema of andersom, dan kun je gebruik maken van busmaatschappij Los Amarillos. De busreis duurt zo‘n drieënhalf uur en kost rond de €13.

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Ronda. Je kunt vanuit Malaga de trein pakken naar Ronda en vervolgens de resterende 33 km. per bus afleggen tot je aankomt in Grazalema.

Geschiedenis van Grazalema

De oorsprong van Grazalema dateert uit 715 v.C. toen het stadje bekend stond als Raisa lami Suli (stad van de Banu al-Salimi, de bijnaam van haar inwoners). Deze naam veranderde later in Ben-salama (zoon van Zulema).

In 1485 werd Zagrazalema, zoals het dorp toen heette, samen met nog 7 nabijgelegen andere dorpen, veroverd door de Christelijke troepen. Het gebied met daarin Architec, Castillo de Aznalmara, Castillo de Cardela, Ubrique, Benaocaz en Villaluenga del Rosario, werd hierdoor bekend als “Las Siete Villas“ (De Zeven Dorpen).  

Spoelen we snel door dan zien we dat het stadje 200 jaar later haar hoogtijdagen beleefde. De productie van dekens en wollen kleding maakte het stadje namelijk ontzettend beroemd. Dat Grazalema hierin uitblonk kwam door een aantal zaken. Zo waren er de watermolens in de Ribera de Gaidovar vallei die het productieproces versnelde en de vele omliggende graslanden waren perfect voor schapen om op te grazen.  

Ondanks de veranderingen die teweeg werden gebracht door de industriële revolutie, moet Grazalema het vandaag de dag nog steeds hebben van haar textielsector. Hier is de afgelopen jaren het toerisme bijgekomen, niet op de laatste plaats omdat het Natuurpark Sierra de Grazalema door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Bezienswaardigheden en wat te doen in Grazalema in één dag

Tijdens je eendaagse bezoek aan Grazalema zijn er een paar dingen die je zeker niet wilt missen, zodat je kunt zeggen dat je dit mooie dorpje in Cadiz echt hebt leren kennen.

Bezoek de dekenfabriek

Zoals gezegd is de textielindustrie fundamenteel voor Grazalema. Breng daarom tijdens je verblijf een bezoek aan de Mantas de Grazalema fabriek en het Museo de Artesanía Textil.  Je vindt ze terug in het noordelijke deel van Grazalema, aan de Carretera de Ronda. Dankzij de gratis 15-minuten durende tour kun je kennismaken met de ouderwetse tools, die men in de 19e eeuw gebruikte om wollen kledingstukken te produceren.

Openingstijden Museum:

  • Maandag tot donderdag: van 8.00 tot 14.00 uur; en vanaf 15.00 tot 18.30 uur
  • Vrijdag: van 8.00 tot 14.00 uur
  • Zaterdag, zondag en feestdagen: gesloten

Maak een tour door het centrum van Grazalema

Het historische centrum van Grazalema is uitgeroepen tot Conjunto Histórico, een Spaanse term die wij gebruiken voor monumentenzorg. Op deze manier kan haar bijzondere waarde beter worden beschermd. Het hoofdplein van Grazalema is het Plaza de España. Hier vind je de prachtige 18e-eeuwse Iglesia de la Aurora en ook haar Middeleeuwse fontein.

Hoofdkerk in Grazalema - Iglesia de Nuestra Señora de la Aurora
Iglesia de la Aurora, Grazalema

Andere geloofsgebouwen die de moeite waard zijn om te bezoeken in de straten van Grazalema zijn het oude karmelieter klooster van Iglesia de San José, de 18e-eeuwse Iglesia de San Juan en de Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación, waar je interessante artistieke beeldhouwwerken kunt ontdekken.

Ook de Romeinse ruïnes van Lacilbula uit de 2e eeuw en het kleine dorpje Benamahoma zijn erg leuk om te bezoeken. Als je nog 40 minuten over hebt, breng dan zeker ook een bezoek aan El Calvario hermitage, waar een enorm standbeeld van Jezus wordt bewaard (Corazón de Jesús).

In het oude centrum heb je tevens de mogelijkheid om verschillende uitkijkpunten te bezoeken waarop je een schitterend panoramisch uitzicht ontdek over de ondergelegen vallei. De meest bekende is de Mirador de Grazalema, die je terugvindt vlakbij Plaza Asomadero.

Festiviteiten in Grazalema

Grazalema‘s eerste viering vindt plaats op de laatste zondag van mei, tijdens de Romería de San Isidro. De festiviteiten bestaan onder andere uit een processie die leidt van het stadscentrum tot de Ribera de Gaidovar vallei.

Het feest van Virgen del Carmen, de Beschermvrouwe van de Zeevaarders, vindt plaats in de derde week van juli, net als in de overige steden van Andalusië. Op maandag vullen de straten zich op ‘Lunes de Toro de Cuerda‘, waarbij de mensen massaal achter een lang koord aanrennen dat is vastgemaakt aan de hoorns van een stier.

De grootste festiviteiten vinden echter plaats tijdens de Fiestas Mayores, dat wordt gezien als de Feria van Grazalema. Net als bij de grotere Augustusfeesten in Malaga, loopt Grazalema vol met bezoekers die komen feesten op het ritme van de straatmuziek en kinderen genieten er van de kermisattracties.

Natuurpark Sierra de Grazalema

Natuurpark Sierra de Grazalema - wat te doen in Grazalema

Natuurliefhebbers zullen blij zijn om te weten dat Grazalema omringt wordt door het Natuurpark Sierra de Grazalema en dat dit schitterende park is uitgerust met diverse wandelroutes. Tevens kun je hier bergbeklimmen, te paard het natuurpark gaan ontdekken of kanovaren op Spanje‘s eerst officiële UNESCO Biosfeerreservaat.

De wandelroutes die we je zeker willen aanbevelen zijn de Pinsapar en de Garganta Del Verde (de groene keel), dit zijn de routes met daarin El Torrejón, het hoogste punt van het park. Deze routes leiden je door het Spaanse sparrenbos dat wordt gekenmerkt door indrukwekkende kloven en adembenemende ravijnen.

Grazalema in de winter
Foto credit: Grazalema. Foto door Francisco Moreno

En is wandelen echt je ding, dan wil je de GR7 zeker niet missen. Dit is de op één na beroemdste wandelroute van Spanje, die begint in Tarifa en eindigt in Andorra. Deze Gran Recorrido 7 omvat ook dorpen in de provincie Cadiz en Malaga, waarbij Grazalema één van de meest opvallende is.

VVV kantoor Grazalema

VVV-kantoor

Plaza Asomaderas 3
oktober tot mei:
– dinsdag tot zondag: van 10.00 tot 14.00 uur en vanaf 15.00 tot 17.30 uur
– maandag: gesloten
juni tot september:
– dinsdag tot zondag: van 9.00 tot 15.00 uur
– maandag: gesloten

Telefoonnummer: +34 956 132 052
Email: [email protected]

Accommodaties en Vakantiehuizen in Grazalema

Sommige villa‘s en vakantiehuizen in Grazalema bieden precies dat waar het stadje bekend om staat: rust, kalmte en ruimte en vlakbij de natuur en grote groene gebieden. Heb je daarom zin om meer dan één dagje te blijven, dan raden we je aan om zeker ook eens een kijkje te nemen op onze selectie van villa‘s en vakantiehuizen in Grazalema. Op deze prachtige accommodaties, gelegen aan de rand van Grazalema, kom je gegarandeerd tot rust waarna je weer helemaal klaar bent om je Route langs de Witte Dorpen te vervolgen 😉

Ontdek Grazalema gemakkelijk in één dag! En heb je zin om nog meer charmante witte dorpjes te bezoeken; de provincies Malaga en Cadiz verwelkomen er honderden!

Ben je al eens in Grazalema geweest of ben je van plan om er op bezoek te gaan? We zijn razend benieuwd naar je ervaringen en je verwachtingen. Laat het onder hieronder weten en deel je kennis met andere reisliefhebbers!

Wat te doen in Grazalema (Cadiz) is een artikel dat gaat over Reisgids in Cadiz
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *