Gibraltar: wat te doen in dit Spaanse deel van Engeland

21 jun
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Op zoek naar een vakantie in Engeland, maar dan wel in de zon, breng dan je vakantie door in Gibraltar, een brits gebied in zuiden van Andalusië. In deze blog laten we je zien wat je zoal kunt doen en zien in Gibraltar en ontdek je leuke weetjes over dit stukje Engeland in Spanje.

Gibraltar is een Brits overzees gebied van 6.8 vierkante kilometer, grenzend aan Linea de la Concepción in de provincie Cadiz en de Middellandse Zee. Het telt ongeveer 30.000 inwoners en kent zowel de Engelse als de Spaans cultuur. Vanwege haar strategische ligging kende Gibraltar een roerige geschiedenis en het vormt vandaag de dag nog steeds een unieke plek in Europa, aangevoerd door zowel de Spaanse als de Engelse regering en het staat onder toeristen vooral bekend vanwege haar belangrijkste bezienswaardigheid: de majestueuze Rots van Gibraltar.

Wil je meer weten? Lees dan verder en ontdekt wat te doen in Gibraltar.

Stadswandeling door Main Street

Een wandeling door Main Street, de hoofdstraat van Gibraltar, is een leuke eerste kennismaking met dit stukje Engeland in Spanje. Dit 1 km lange voetgangersgebied vormt de verbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad en het is een van de belangrijkste commerciële gebieden van Gibraltar.

Aan weerszijde van de straat ontdek je gebouwen in diverse stijlen, waaronder die van Portugese, Spaanse en Engelse afkomst. Je kunt er onder andere gaan shoppen in een van de vele kleinere en grotere winkels en is je shoplust gestild dan kun je in de gezellige barretjes en restaurants terecht voor een lekker bakje koffie of een heerlijke lunch.

Stadswandeling door Main Street in Gibraltar

Vlak in de buurt van Main Street vind je ook het Grand Casemates Square, het uitgaansgebied van Gibraltar waar kunt genieten van het bruisende nachtleven en ook ontdek je er vlakbij de Gibraltar Public Market, een indoor markt volgens typische Andalusische traditie.

Leuk weetje: wat verder opvalt in dit deel van Gibraltar zijn de rode telefooncellen die je vast wel kent uit Engelse series en films. Hierdoor waan je jezelf helemaal in Engeland, maar dan wel in haar zonnige gedeelte.
Rode telefooncellen in Gibraltar

Bezoek de apen van de Upper Rock, de Rots van Gibraltar

Het meest beroemde kenmerk van Gibraltar is ongetwijfeld de wereldberoemde Rots van Gibraltar. Deze majestueuze rotsformatie biedt haar bezoekers tal van fantastische uitkijkpunten en het is tevens de woonplaats van de Berberaap, een apensoort die afkomstig is uit Noord-Afrika. Een deel van haar populatie vind je terug in de genaamde Apes’ Den en ook in de buurt van de toeristische kabelbaan kom je ze veelvuldig tegen.

Het is fantastisch om deze apen in alle vrijheid te zien lopen, spelen en ravotten maar bedenk je wel twee keer voordat je er eentje wilt aaien of uit je hand wilt laten eten want hoewel ze gewend zijn aan menselijke interactie staan ze ook bekend om hun wispelturige temperament!

Apen van de Upper Rock van Gibraltar

Afgezien van de belangrijkste uitkijkpunten op ‘De Rots’, vanaf waar je op heldere dagen de Afrikaanse kust kunt zien liggen, is het grootste gedeelte van de Upper Rock een beschermd natuurgebied en habitat van meer dan 600 verschillende plantensoorten.

Een ticket kost £10 voor volwassenen en £5 voor kinderen tussen de 5-12 jaar oud en geeft je toegang tot:

 • The Great Siege Tunnels; een complex tunnelsysteem van 52 km dat door de Britten werd aangelegd ter verdediging van ‘De Rots’ tijdens het beleg van 1779, het laatste beleg van Gibraltar waarbij de Spanjaarden samen met de Fransen een ultieme poging waagde om ‘De Rots‘ te heroveren op de Britten.
Great Siege tunnels van Gibraltar
 • The Apes‘ Den; het leefgebied van de Berberaap, die je hier in alle vrijheid tegenkomt.
 • St Michael’s Cave; een grottencomplex, gekarakteriseerd door stalactieten en stalagmieten. Deze grotten doen zeker denken aan de adembenemende Cuevas de Nerja. En net als in de grotten van Nerja worden hier ook optredens en concerten georganiseerd.
St. Michael's cave van Gibraltar
 • Het Moorse kasteel uit 1333, met als meest opvallende kenmerken: de Tower of Homage en The Gate House. Dit kasteel strekte zich vroeger uit tot aan het Casemates Square.
Het Moorse kasteel in Gibraltar
Luchtfoto Gibraltar Tourism Board
 • City Under Siege Exhibition: een tentoonstelling waarbij je inzicht krijgt in het dagelijkse leven van de inwoners van Gibraltar ten tijde van het grote beleg van 1779-1783. Het vindt plaats in Willis‘ Magazine, een reeks gebouwen uit de 18e eeuw die werden gebruikt voor de opslag van munitie.
 • Mediterranean Steps, ook bekend als “De Duizend Stappen”. Hou je van actief bezig zijn op grote hoogte dan is dit de ideale activiteit. Dit voetpad slingert zich een weg omhoog tot vlak aan de top van de Rots van Gibraltar. Het pad loopt zo‘n 1400 meter langs de afgrond van de Upper rock zodat je zeker zult gaan genieten van de ongeëvenaarde uitzichten.
Mediterranean Steps van Gibraltar
Luchtfoto Gibraltar Tourism Board
 • Windsor Bridge: een 71 meter lange brug die zich uitstrekt over een 50 meter diepe kloof. De bangeriken onder ons kunnen deze activiteit misschien beter overslaan 😉
Windsor Bridge van Gibraltar
Luchtfoto Gibraltar Tourism Board

Je kunt er ook voor kiezen om alleen het Upper Rock natuurreservaat te gaan ontdekken. Hier geniet je van de prachtige natuur en de vele  schitterende uitzichten. Een ticket kost slechts £0,50.

Openingstijden van het Upper Rock Nature Reserve:

 • Zomer: van 9.30 uur tot 19.15 uur (laatste toegang om 18.45 uur)
 • Winter: van 9.00 uur tot 18.15 uur (laatste toegang om 17.45 uur)

Hoe bereik je de top van de Rots van Gibraltar?

Je kunt de top van de Upper Rock bereiken via de Gibraltar Cable Car; een kabelbaan waar je de hele dag door, iedere 10 minuten gebruikt van kunt maken.

De rit brengt je in 6 minuten naar de 462 meter hoge top van de Upper Rock en je geniet er van een schitterend panoramisch uitzicht over de Middellandse Zee, de stad Gibraltar, het Spaanse schiereiland en de Afrikaanse kust.

Gibraltar Cable Car

Maak kennis met het belastingparadijs dat Gibraltar heet

Gibraltar staat onofficieel bekend als belastingparadijs, hoewel ze zichzelf liever beschouwt als een regime met lage belastingen, what‘s in a name. Het is de thuishaven van zo‘n 60.000 bedrijven die er de meest uiteenlopende diensten aanbieden en genieten van één van Europa’s laagste vennootschapsbelastingen (10% t.o.v bijvoorbeeld 25% in Spanje).

Ook als toerist kun je meeprofiteren van lage belastingen en voor verschillende producten geldt dat ze belastingvrij kunnen worden gekocht, in het bijzonder tabak en alcohol. Wel dien je rekening te houden met de geldende limieten: 250 gr tabak en bijvoorbeeld 2 liter wijn. We raden je sterk aan om je hierover vooraf te informeren en je te houden aan deze limieten want als je wordt gepakt voor het overschrijden van de toegestane hoeveelheden dan staat je een pittige boete te wachten. Tot slot vind je ook op de luchthaven vele belastingvrije winkels waar je parfum en au-de-toilet kunt kopen tot een maximaal bedrag van €171.

Wat te doen in Gibraltar: dolfijnen spotten

Vanaf Marina Bay heb je de mogelijkheid om dolfijnen te gaan spotten in de kristalheldere wateren van Gibraltar. Deze boottochten worden je aangeboden door twee bedrijven: Dolphin Adventure en Dolphin Safari, en duren ergens tussen de anderhalf en twee uur.

Waar komt de naam Gibraltar vandaan?

De naam Gibraltar komt van het Arabische Jabal Ṭāriq en betekent “Berg van Tariq”. En Tariq was de man die de in 711 de Arabische verovering van de Straat van Gibraltar leidde.

Waar ligt Gibraltar?

Gibraltar is een schiereiland in het zuiden van Andalusië, gelegen ten zuiden van de Spaanse stad Linea de la Concepción, tegenover de kust van Algeciras, in de provincie Cadiz. Vanwege haar locatie, vlakbij de ingang van de Straat van Gibraltar, is het een belangrijk strategisch punt en het werd als zodanig gebruikt in beide Wereldoorlogen.

Hoe kom je in Gibraltar en welke documenten heb je nodig?

Je kunt het Britse grondgebied van Gibraltar bereiken met de auto, per bus of per vliegtuig, waarbij de laatste optie de meest direct manier is om in de stad te geraken. Het Gibraltar International Airport verwelkomt vluchten uit het Verenigd Koninkrijk (British Airways, EasyJet en Monarch) en uit Marokko (Royal Air Maroc) en de luchthaven ligt op slechts 400 meter van het centrum van de stad.

Gibraltar International Airport

Reis je liever per bus dan reis je tot het busstation van Linea de la Concepción, om vervolgens te voet de grens met Gibraltar over te steken.

Kom je met de auto dan kun je deze het beste parkeren in Linea de la Concepción en vanaf daar te voet de grens oversteken, aangezien de wachtrijen bij de douane bijzonder tijdrovend kunnen zijn. Neem je deze mogelijke wachttijden voor lief dan kun je ook met de auto de grens oversteken, hiervoor betaal je niets extra. Vanaf Cadiz en Malaga neem je hiervoor op de A7 de afslag 119. Deze brengt je naar Linea de la Concepción, op 5 minuten afstand van Gibraltar.

Welk vervoersmiddel je ook verkiest, je hebt als inwoner van de EU voldoende aan een geldige identiteitskaart. Een paspoort is voor Europeanen vooralsnog niet noodzakelijk om Gibraltar binnen te komen.

Waarom behoort Gibraltar eigenlijk toe aan Engeland?

Na de Reconquista in 1462 ging het Moorse Gibraltar over in de handen de Katholieke Spanjaarden maar tijdens de Spaanse Successieoorlog maakte een Engels-Nederlandse vloot in 1704 een einde aan dit Spaanse bewind.

Officieel ratificeerde De Vrede van Utrecht in 1713 deze overdracht van Gibraltar aan de Engelse regering, maar desondanks gaf Spanje het gebied pas werkelijk op na het verlies van het The Great Siege, het Grote Beleg van Gibraltar.

In meer recentere tijden werd de Britse macht nogmaals versterkt toen maar liefst 99.64% van de inwoners van Gibraltar tijdens het referendum van 1967 ervoor koos om Brits te blijven. Na deze stemming besloot de Spaanse dictator Francisco Franco om de grens tussen Spanje en Gibraltar definitief te sluiten en hiermee werd duidelijk bevestigd dat de inwoners van Gibraltar hun Britse staatsburgerschap konden behouden en recht hadden op zelfbestuur.

Gibraltar grens

De laatste stap in de moderne Engels-Spaans-relatie met betrekking tot Gibraltar vond plaats in 1985 toen de Spaanse regering officieel de grens met Gibraltar heropende.

Wat is de voertaal en munteenheid in Gibraltar?

De officiële voertaal in Gibraltar is het Engels, maar ook het Spaans wordt overal gesproken.

De verkeersborden zijn allemaal in het Engels en de officiële munteenheid is de Gibraltarese pond.

Leuk weetje: in zijn thesis “Estudio sociolingüístico del uso y de las actitudes hacia el español en Gibraltar’, onderzocht Pascal Zeidler, een Duitse student aan de Universiteit van Bremen, de houding en het gebruik van de Spaanse taal in Gibraltar. Dit verschafte een uniek inkijkje in hoe de inwoners van Gibraltar het Spaans en het Engels door elkaar gebruiken.

Het Engels wordt voornamelijk gebruikt in economische en toeristische gebieden, omdat het wordt beschouwd als een taal met een hogere culturele waarde, terwijl het Spaans wordt gezien als de taal van de affectie, met andere woorden de omgangstaal waarmee de inwoners contact maken met elkaar.

Dit laatste gegeven is echter langzaam aan het veranderen omdat ouders hun kinderen vandaag de dag steeds vaker in de Engelse taal opvoeden.

Je hebt nu vast en zeker een aantal ideeën opgedaan over wat je zoals kunt gaan doen in Gibraltar. Ontdek het zelfs en kom en geniet van dit bijzondere stukje Engeland in Spanje!

Ben je al weleens in Gibraltar geweest? Wat sprak je er het meeste aan en wat vond je er het leukste om te doen? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen met ons en je medereizigers.

Gibraltar: wat te doen in dit Spaanse deel van Engeland is een artikel dat gaat over Activiteiten in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (44)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 • 1
Geef je mening (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • Een bezoek aan de rots van Gibraltar via de kabelbaan kost ca. 20€ p.p.
  De rest is oplichting: 5 of 10€ blijkt een soort voucher te zijn , die korting geeft op bv. De St. Michels grot… 9€ op bijbetalen voor toegang.
  Advies: koop alleen een single of retour en geniet van de gratis te bewandelen paden en het uitzicht.
  De mainstreet bestaat voor 50% uit juweliers!