Ervaar een Kerstvakantie in Andalusië die nooit meer zult vergeten!

08 nov
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Kerstmis is een feest dat je gezellig doorbrengt met je mensen waar je van houdt. Waarom niet dit keer in Andalusië?

De donkere dagen voor Kerst staan weer bijna voor de deur. Voor sommigen een tijd van bezinning en reflectie, voor sommigen een tijd om snel vooruit te spoelen en voor anderen een tijd vol met intimiteit, die je samen wilt delen met je familie en vrienden in een sfeervolle omgeving.

Hoe je ook tegen de Kerstdagen aankijkt, feit blijft dat donkere dagen het beste decor vormen voor alles wat licht en kleurrijk is en laat dat nu net een van de karakteristieken zijn van een Kerst in Andalusië. Bovendien krijg je tijdens de kerstvakantie ook eindelijk weer eens even de gelegenheid om echt te genieten van ‘warme momenten’ met de mensen die het dichtste bij je hart staan.

En als je kiest voor een kerstvakantie in Andalusië, dan kan je deze ‘warme momenten’ zelfs vrij letterlijk nemen. De kersttraditie valt hier namelijk samen met de mogelijkheid om te genieten van de zon aan één van de Andalusische stranden terwijl ze in Andalusië ook nog eens echt uitpakken tijdens de kerstdagen, met vieringen, processies, kerstmarkten en gezellige feesten. Geen  verkeerde combinatie toch?

Je gaat absoluut verliefd worden op deze magistrale regio en voor je het weet overweeg je Malaga voor je volgende vakantiebestemming.

Straatverlichting in Malaga
Calle Larios, Málaga. Foto door Cark Flowers

Ben je nog op zoek naar een bestemming om Kerst en Oud-en-Nieuw door te brengen, bekijk dan ook eens de meest gezellige en warme vakantiehuizen in Andalusië, want een kerstvakantie in Andalusië is misschien net dat warme decor dat je zoekt voor deze tijd van het jaar.

Om alvast in de stemming te komen vertellen je hieronder graag meer over wat je kunt verwachten van een kerstvakantie in Andalusië.

“Met Kerst en Oud-en-Nieuw zul je nog meer verliefd worden op deze prachtige streek”

Het eerste waaraan je merkt dat de kerstdagen in Andalusië eraan zitten te komen, zijn de duizenden kerstlichtjes waarmee de straten in Andalusië rond deze tijd worden versierd.

De meest beroemde kerstverlichting vind je terug in Malaga. Deze stad wordt traditiegetrouw ieder jaar weer opnieuw in een gloednieuw kerstjasje gestoken, hetgeen zorgt voor een bijzonder romantische en magische sfeer. Onder deze sfeervolle lichtjes ervaar je dat de straten worden overspoeld door de meest heerlijke geuren die in het donker opstijgen vanaf de talrijke eetkraampjes van de gezellige kerstmarktjes.

In 2019 kun je behalve het spektakel in Calle Larios ook gaan genieten van een video-projectie-show bij het Alcazaba. Deze kerstshow duurt 6 minuten en vindt ieder dag plaats om 18:45, 20:00 en 21:30 uur.  Daarnaast wordt vlakbij Calle Larios, in Alameda Principal, dagelijks een grote ficus verlicht. Dit spektakel duurt 5 minuten.

In huis en vooral ook in de kloosters worden rond deze tijd heerlijke zoete lekkernijen voorbereid, hetgeen zorgt ervoor zorgt dat je overal om je heen die heerlijke geur van een bakkerij op de vroege ochtend kunt ontdekken. Op de kerstmarktjes geniet je van marsepein, gekonfijte pijnboomnoot, karamel-gecoate amandelen, muffins, cakes en natuurlijk ook van de traditionele Roscón de Reyes; een zoet Kerstbrood in de vorm van een ring die wordt opgevuld met room en versierd met gekonfijte vruchten. Natuurlijk zou Malaga Malaga niet zijn als al deze zoetigheden niet vergezeld zouden worden met een heerlijke anijs likeur of een traditionele witte wijn.

Roscón de Reyes

Een kerstvakantie in Andalusië betekent traditionele gezien ook een tour langs de vele prachtige Kerststallen die deze regio rijk is. De meest beroemde is ongetwijfeld de kerststal van het dorpje Rute in Cordoba. Hier vind je een 800 kilogram wegende kerststal, die volledig is gemaakt van Chocolade. Zowel de bezoekers als de tandartsen van Cordoba zijn ieder jaar weer zeer opgetogen om deze bijzonder zoete constructie te mogen zien.

Terwijl je tijdens je ‘tour de kerststal‘ op je gemak van de ene naar de andere kerk wandelt, word je op de achtergrond een ‘Prettige Kerstfeest’ toegezongen. Deze liederen staan bekend als de zogenaamde ‘Villancicos‘ en worden gezongen door groepen kinderen en volwassenen die op deze manier ervoor zorgen dat de rijkelijk versierde straten nog meer kleur krijgen. De liedjes zelf gaan meestal over de geboorte van Jezus Christus en de muziek wordt gemaakt met eenvoudige instrumenten waaronder tamboerijnen en mortieren.

Andere beroemde liederen die het Kerstgevoel aanwakkeren zijn te horen op de dag voor Kerstavond wanneer de Andalusiër samen met zijn familie, vrienden en bekenden samenkomt bij een open haard om de La Zambomba te zingen én te dansen

Deze spontaan gezongen nummers zijn vernoemd naar het instrument waarmee ze worden gespeeld, de Zambomba; een pot gemaakt van klei, die is bespannen met dierenhuid en met aan de binnenkant een lange stok die bij aanraking geluiden produceert. Tijdens dit feestelijke gezang is het zeer gebruikelijk om glaasje wijn of anijs likeur te drinken en de eerder genoemde zoete lekkernijen zorgen voor wat extra energie tijdens al dat vrolijke gedans.

Kerststallen in Rute (Cordoba)
Cada año nacer. Foto door nemomemini

De dag die echter officieel het begin van alle Kerstfestiviteiten markeert is 22 december, de dag van de Kerstloterij in Spanje. Op deze dag dromen de meest Spanjaarden hardop van ‘El Gordo‘, oftewel ‘de Vette‘. Dit is DE eerste prijs in DE loterij die a sinds 1763 wordt georganiseerd en sindsdien nog nooit een jaar heeft overgeslagen.

Kerstavond in Andalusië is traditioneel gezien een avond waarop families samenkomen voor een typische kerstmaaltijd die vaak bestaat uit kalkoen, schelpdieren, noga én ‘Cava‘; een mousserende witte wijn uit Catalonië die vaak uit de kast wordt gehaald als er iets te vieren valt.

Ook na 25 december valt er nog genoeg te vieren in Andalusië. Nieuwjaardag is een dag vol bijzondere Spaanse en Andalusische tradities. De meest opvallende traditie op oudjaarsnacht is ongetwijfeld die van de 12 Geluks-Druiven. Hierbij worden volgens goed gebruik de laatste 12 seconden van het jaar afgeteld en bij iedere seconde wordt een druif gegeten totdat het nieuwe jaar daar is, en de laatste, 12e druif is genoten. Hierna wordt er getoost op het Nieuwe Jaar met wederom de welbekende Cava wijn.

De feestdagen komen eigenlijk pas ten einde op 6 januari tijdens de viering van Driekoningen. Een dag waar de kinderen in Spanje met smacht naar uitkijken omdat de kleintjes zich mogen verheugen op cadeautjes van de Drie Wijzen uit het Oosten.

De spectaculaire Cabalgata de Los Reyes Magos ( de Driekoningen processie ) vindt plaats op de avond van 5 januari en hierbij vullen de straten van alle Andalusische steden zich met kleurrijke en magistrale optochten. De bekendste Driekoningen-processies vinden overigens plaats in Huelva en Sevilla. Die van Sevilla wordt al sinds 1918 jaarlijks georganiseerd en in Huelva kun je de bekroonde Cabalgata de la Higuera de la Sierra bezoeken, de op 2 na oudste processie van heel  Spanje, die tevens is uitgeroepen tot Fiesta de Interés Turístico Nacional de Andalucía‘.

Vakantiehuizen in Andalusië

We hopen dat je al zin hebt gekregen om de kerstvakantie in Andalusië door te brengen. Zoek je hiervoor nog een warme en comfortabele accommodatie neem dan zeker een kijkje op onze selectie van de beste vakantiehuizen in Andalusië. Op deze manier verzeker je jezelf en het hele gezin van een Kerst die jullie nooit meer zult vergeten!

Beleef Kerst en Oud en Nieuw zoals nooit tevoren tijdens de kerstvakantie in Andalusië. Waarom zou je wachten? Boek nu je vakantiehuis in Andalusië!

Ervaar een Kerstvakantie in Andalusië die nooit meer zult vergeten! is een artikel dat gaat over Activiteiten in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (6)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *