Cultuur in Malaga: ontdek de geschiedenis van Andalusië

22 dec
2015
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de cultuur in Malaga

De hoofdstad van de Costa del Sol kent vele routes waarlangs je haar geheimen kunt ontdekken. In deze blog bieden we je een culturele route langs de meest cultuurrijke symbolen van het bruisende Malaga. In totaal zijn er 29 monumenten die je kunt bezoeken en omdat het merendeel zich bevindt in haar compact historisch centrum kun je hen gemakkelijk te voet bereiken.

We nemen je graag mee naar 11 van deze bijzondere plekken zodat je goed voorbereid op reis gaat en je op slag verliefd zult worden op deze prachtige stad.

Venga! De culturele route begint!

Het hebben van een makkelijk herkenbaar oriëntatiepunt is altijd een goed idee als je een nieuwe stad bezoekt. Dit gaat zeker op voor Malaga, met haar vele nauwe straatjes, waar je zeker in het begin gemakkelijk kunt verdwalen. Voor deze culturele route raden we je aan om de Kathedraal van Malaga  te kiezen als ‘landmark’, zodat je steeds kunt peilen waar je bent.

Dit symbool van de Spaanse Renaissance, is dankzij haar ‘ene’ toren vanaf vrijwel elke hoek in de stad te zien. Haar bouw begon in 1528 op de fundamenten van een oude moskee maar door steeds terugkerende geldproblemen is de geplande twee toren van deze stijlvolle basiliek nooit afgemaakt. Toen de bouw in 1782 definitief werd gestaakt kreeg dit schitterende bouwwerk dan ook de liefkozende bijnaam La Manquita.  Dat zoveel betekent als ‘ De Manke dame’ of de ‘Een-armige’.

Culturele Route Malaga: Kathedraal van Malaga

Vanaf hier vervolgen we de route richting het oosten van de stad. Daar vind je veel charmante monumenten en interessante musea.

Onze eerste stop is bij de Mercado de Atarazanas . Het bevindt zich parallel aan Alameda in Calle Atarazanas. Deze pittoreske centrale markt is vernoemd naar de oude scheepswerf waarop het in 1879 werd gebouwd. Ze zal je met haar aantrekkelijke geuren en kleuren zeker proberen te verleiden tot een bezoek.

Haar meest in het oog springende kenmerk is ongetwijfeld haar grote kleurrijke raampartij, waarop de meest geroemde monumenten van Malaga staan afgeschilderd. Je vindt hier tevens een groot aanbod van kwalitatief goed fruit, groente, vlees en vis, waardoor ook de lokale bevolking er met veel plezier zijn dagelijkse inkopen doet.

Culturele Route Malaga: Markt van Atarazanas
Mercado de Atarazanas. XIX eeuw. Malaga. Foto door Ricardo Fernandez in Culture Route Malaga

We vervolgen onze route in noordelijke richting en komen aan bij het charmante Meson de la Victoria gelegen in Calle Manuel José García Caparrós. In deze gerestaureerde herberg vinden we vandaag de dag het beroemde Museo Unicaja de Artes y Costumbres Populares .

Dit volksmuseum bied je een thematisch doorkijkje op de kunsten, tradities en leefwijze van de vroegere inwoners van dit gebied. Nog meer geschiedenis vind je een klein stukje verderop, in Calle Carretería,in Museo del Vino-Málaga .  In dit voormalig 18e-eeuwse paleisje bevindt zich het historisch wijnmuseum waar je de prestigieuze geschiedenis van Malaga’s cultuur en haar wijnen kunt ontdekken.

Vanaf hier begeven we ons terug naar het hart van de stad, waar we in Calle Compañía kennismaken met de Spaanse schilderkunst in het Carmen Thyssen Museum .  Deze collectie van meer dan 260 schilderijen behoort toe aan Carmen Cervera, de derde vrouw van Baron Hans Heinrich Tyssen-Bornemisza. Ze laat je kennismaken met de verschillende thema’s en genres van de Spaanse en vooral Andalusische schilderkunst van de 19e-eeuw.

Na deze onderdompeling in Spaanse schilderkunst mag een nadere ontmoeting met de meest beroemde kunstschilder van Malaga niet ontbreken. We hebben het dan natuurlijk over Pablo Picasso . Het Museo Picasso ligt op slechts 500 meter en is gastheer van zo’n 230 meesterwerken van deze veelzijdige kunstenaar. Ze opende haar deuren in 2003 in het 16e-eeuwse paleis van Buenavista en haar collectie wordt elke drie maanden ververst.

Culturele Route Malaga: Picasso Museum

Nu we iets verder weg bewegen van de kathedraal maken we ons op voor een sprong naar de Romeinse tijd, tijdens een bezoek aan het Teatro Romano  in Calle Alcazabilla. Hier vind je één van de oudste Romeinse theaters van Spanje. Dit eeuwenoude amfitheater, dat slechts door toeval werd ontdekt in de tweede helft van de 19e-eeuw, ligt aan voet van de eveneens imposante Alcazaba.

Het bekende Moorse fort dat ergens tussen de 11e– en 14e-eeuw werd gebouwd. Het staat bekend om zijn mooie tuinen en binnenplaatsen en is recentelijk verrijkt met een archeologisch museum waar je de restanten van haar Romeinse en Moorse verleden kunt bewonderen.

Wil je hierna genieten van een adembenemend uitzicht over Malaga, vervolg dan je route omhoog naar het Castillo de Gibralfaro . Je kunt dit Moorse kasteel, dat gelegen is op 130 meter hoogte, zowel te voet als per bus (35) bereiken. Het is in de 14e-eeuw gebouwd om het Alcazaba te beschermen en onderdak te bieden aan de Moorse legertroepen. Het werd echter tijdens de Belegering van Malaga heroverd door Koning Ferdinand II van Aragon, die het hierna triomfantelijk gebruikte als zijn koninklijke residentie.

Op de top heb je een werkelijk schitterend panoramisch uitzicht over Malaga en de nabijgelegen haven. Het is met recht en vrij letterlijk één van hoogtepunten op onze culturele route door Malaga.

Culturele Route Malaga: Romeinse theater in Malaga

We pakken de culturele route weer op en vervolgen onze weg terug naar benden, richting het centrum,  voor een bezoek aan het Cementario Inglés de Malaga  gelegen op de Avenida de Pries. Dit is de oudste protestante begraafplaats van het Iberisch schiereiland en de laatste rustplaats van veel bekende publieke figuren die hun leven hebben doorgebracht in Andalusië en de Costa del Sol.

Op nog geen 500 meter hiervandaan vind je het Plaza de Toros  uit 1874. Hier kun je van Pasen tot september, met maximaal 10.000 andere toeschouwers, de bekende stierengevechten bijwonen. Je treft hier tevens het Museo Taurino Antonio Ordoñez, dat gebouwd is ten nagedachtenis van deze beroemde matador.

Het plein hier wordt ook wel “La Malaqueta” genoemd naar het gelijknamige strand dat hier vlakbij ligt. Playa La Malaqueta is echter niet het enige strand waar je kunt genieten van de zonnige Costa del Sol. Sterker nog, je kunt in Malaga en haar Provincie kiezen uit talloze stranden waar je heerlijk kunt baden in de zon.

Culturele route Malaga: Plaza de Toros van Malaga

Een klein stukje verder naar beneden maken we ons op voor de laatste stop van deze culturele route en meren we aan in de haven van Malaga. Sinds haar renovatie in 2012 is dit één van de grootste publiekstrekkers van Malaga geworden.

Dit is mede te danken aan de geweldige Muelle Uno Sea Shopping  en de indrukwekkende Palmeral de las Sorpresas (Muelle Dos). Dit is een prachtige witte promenade die aan de ene kant wordt geflankeerd door de Middellandse Zee en aan de andere kant ruimte biedt aan prachtige parken en tuinen.

Culturele route Malaga: Palmeral de las Sorpresas van Malaga

En wil je de stad op een innovatieve manier gaan verkennen, bezoek dan Baja Bikes. Hier heb je de mogelijk om Malaga per fiets te gaan ontdekken.

Waar kun je verblijven in Malaga?

Om elke dag te kunnen genieten van al het moois dat Malaga te bieden heeft, heb je natuurlijk ook een comfortabele plek nodig om te verblijven. Een plek waar je samen met vrienden en familie tot diep in de nacht kunt ontspannen en waar je de batterijen even goed op kunt laden. We helpen je graag bij het vinden van jouw ideale verblijf. Bekijk daarvoor de beste vakantiewoningen die beschikbaar zijn in Malaga en haar provincie. Hier zal je zeker vast en zeker vinden wat je zoekt.

Malaga is historie en cultuur, maar vooral ook een hoop plezier en lol. Ervaar het zelf en volg deze culture route!

Wil je weten hoe je het makkelijkst én voordeligst naar Malaga reist, ontdek dan deze goedkope luchtvaartmaatschappijen, die rechtstreeks op Malaga vliegen.

Cultuur in Malaga: ontdek de geschiedenis van Andalusië is een artikel dat gaat over Cultuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *