Aprilfeesten in Sevilla: Feria de Abril

13 jan
2018
Geactualiseerd op: 31 maart, 2023

De Aprilfeesten in Sevilla vinden dit jaar plaats van 23 april tot en met 29 april. Ontdek de tradities van de Feria van Sevilla en bekijk wat je zeker niet mag missen tijdens deze Aprilfeesten in Sevilla.

Van 23 april tot en met 29 april 2023 kun je weer genieten van een van de grootste feestweken van Spanje.

Hierdoor zullen duizenden mensen tijdens de laatste uren van de ‘nacht van de pescaito’, dit jaar op zaterdag 25 april, reikhalzend uitkijken naar het moment dat de klok 12 uur slaat. Precies op dit moment zal de nacht opgelicht worden door duizenden lichtjes die het officiële begin inluiden van Feria van Sevilla, de beroemde Aprilfeesten van Sevilla.

Oorsprong van de Aprilfeesten

Net als de andere feestweken in Andalusië komt de Feria van Sevilla voort uit de oude veemarkten. Deze vonden vroeger plaats in bijna alle steden in Zuid-Spanje en natuurlijk ook in Sevilla.

De eerste beurs dateert van april 1847, toen het gemeentehuis toestemming verleende voor een veemarkt in Prado de San Sebastián. De toestroom van geïnteresseerden was zo hoog dat er extra beveiligingsmaatregelen getroffen moesten worden. Er was in de eerste jaren nog niet zoveel te merken van een feeststemming en de eerste marktkraampjes en tenten verschenen pas 10 jaar na de inauguratie van deze nieuwe traditie en moesten voorzien in de nodige versnaperingen voor degenen die naar Sevilla kwamen om hun vee te verkopen.

In het midden van de 20e eeuw veranderde de Feria van Sevilla van een veemarkt in niets minder dan een groot feestfestijn, waarbij het verkoopgedeelte voor het gemak maar achterwege werd gelaten.

In 1973 verhuisde de Aprilfeesten naar hun huidige locatie in de buurt van Los Remedios. Hierdoor kon het aantal feesttenten in de laatste 2 decennia worden opgevoerd naar meer dan 1000.

Waar de Feria eerst nog ‘slechts‘ 3 dagen werd gevierd, heeft de burgemeester in meer recente tijden bepaald dat het de Aprilfeesten plaats moet vinden op de tweede zondag na Pasen. Als volgens deze regel de Feria in haar geheel in mei valt, wordt de start verschoven naar de 1e zondag na Pasen.

El Real

El Real’ verwijst naar het terrein van maar liefst 275.000 m2 in Los Remedios, de thuisplaats van de Aprilfeesten in Sevilla. Deze naam is afgeleid van de Real, een munt met een waarde van ¼ peseta. Dit was vroeger de prijs die de chauffeurs vroegen om geïnteresseerden naar de veemarkt te brengen.

De straten van de Feria staan vol met karakteristieke lantaarns die de feestnachten prachtig verlichten. Hier zou je zeker een wandeling moeten maken zodat je kunt genieten van de vrolijk sfeer en waar je meer dan 1000 feesttenten kunt ontdekken.

Op dit moment telt de Feria van Sevilla zo‘n 1040 stallen die zijn versierd met rode en witte (of groene en witte) dekzeilen en deze feesttenten zijn daarnaast ook vaak uitgerust met tablaos. Op deze tablaos kunnen Flamenco dansers hun kwaliteiten tonen in het dansen van de beroemde en bijzonder charmante Sevillanas.

Toegang tot publieke en particuliere feesttenten

De meerderheid van de feesttenten behoren toe aan particuliere verenigingen of families en om binnen te kunnen genieten van het feest heb je lidmaatschap of een uitnodiging nodig. Aan de deur vindt controle plaats en alleen degenen die deel uitmaken van dezelfde organisatie mogen naar binnen (of hun gasten). Deze leden betalen meestal een vast bedrag per jaar aan lidmaatschap en dit garandeert hen de toegang tot de feesttenten zodra de Feria van Sevilla start.

Echter, niet alle feesttenten behoren uitsluitend toe aan private organisaties. Je kunt ook een tour maken langs de feesttenten die toebehoren aan publieke associaties, deze zijn namelijk voor iedereen toegankelijk. Wees er echter wel op tijd bij, want dit zijn de plekken die het snelst gevuld zullen zijn.

Bezoek de Aprilfeesten van Sevilla en ontdekt de ware identiteit van de hoofdstad van Andalusië.

El Real tijdens Aprilfeesten

Calle del Infierno

Naast het Real vind je ook nog het beroemde ‘Calle del Infierno’ (letterlijk: ‘de straat van de hel’), en deze locatie is gelukkig een stuk onschuldiger dan haar straatnaam doet geloven. Hier kunnen kinderen (en volwassenen) een fantastische tijd beleven door te genieten van de aangeboden activiteiten en attracties.

La Portada: de ingang van de Feria

La Portada (letterlijk: de façade) vormt de symbolische toegangspoort tot de Feria. Het verandert elk jaar van uiterlijk en symboliseert vaak een monument van Sevilla of een belangrijke historisch gebeurtenis die verband houdt met de stad.

In 2018 staat de Toegangspoort tot de Feria in het teken van de 150ste verjaardag van Circulo Mercantil, een van de oudste casetas van de Feria in Sevilla

Breng er zowel overdag als ‘s avonds een bezoekje, aangezien de geboden indrukken volledig anders zullen zijn. Je zult versteld staan van de duizenden lampjes die de avond verlichten zodra de zon onder is gegaan.

De pittoreske Paseo de Caballos

Deze prachtige parade is een must-see tijdens de Aprilfeesten in Sevilla, waarbij spectaculaire paarden, fraai versierde rijtuigen trekken, die nog het meeste weg hebben van ware meesterwerken. Dit alles gebeurd in de straten van de Real, gedurende de gehele Feria, maar de belangrijkste parade vindt plaats in de Plaza de Toros de la Maestranza, op zondag 2 mei in 12:00 uur.

Verkleden je als een Sevilliaanse

Jurk flamenco

De traje de Flamenca is een zeer speciale jurk, die sinds 1929 wordt beschouwd als het beste outfit om te dragen tijdens de Aprilfeesten in Sevilla. Het bestaat uit een mantel die eindigt in een reeks geplooide stroken, een sjaal om de schouders te bedekken en knot in het haar versierd met een bloem. De schoenen hebben meestal een lage hak, zodat het mogelijk is om te dansen.

Het outfit geniet wereldwijde faam en het is altijd al verbonden geweest aan de Feria‘s in Andalusië. Je kunt er zelf eentje kopen maar ze zijn ook te huur en op deze manier kun je laten zien dat je het in je hebt om als een authentieke Sevilliaanse te paraderen door de straten van El Real.

Hoe bereik je de Aprilfeesten in Sevilla

El Real is gemakkelijk bereikbaar, zowel per bus, metro en met de auto.

De buslijnen die het centrum van Sevilla verbinden met het Feria-terrein zijn:

 • De speciale Real lijn, die het Prado de San Sebastián verbindt met het Real.
  Kosten: €1,60
 • Circulaire C-1
 • Circulaire C-2
 • Radiale 41
 • Transversale 05
 • Transversale 06, geen nachtdienst

De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Plaza de Cuba, Parque de los Principes en Blas Infante. De metro rijdt onafgebroken gedurende de hele week van de Feria in Sevilla.

Kom je met de auto naar El Real, dan kun je parkeren in de volgende parkeergarages:

 • Aparcamiento P-6
 • Aparcamiento Charco de la Pava P-13, de grootste, met meer dan 10.000 plaatsen.

Je vindt hier alle informatie.

Accommodatie en vakantiehuizen in Sevilla

Ben je nog op zoek naar een verblijfplaats van waaruit je gemakkelijk een bezoek kunt brengen aan de Aprilfeesten van Sevilla en tevens kunt genieten van een heerlijk ontspannen vakantiegevoel, bekijk dan zeker ook onze selectie van de beste vakantiehuizen en villa‘s in de provincie Sevilla!

Op deze manier geniet je van de Feria van Sevilla in de wetenschap dat er een comfortabel en volledig uitgeruste accommodatie op je wacht. Neem snel een kijkje en boek je volgende vakantiebestemming!

De Aprilfeesten in Sevilla staan bekend als de Feria der Sevilianen. Ben je er klaar voor om een week één van hen te zijn?

Wat  zijn jouw indrukken van de Feria van Sevilla? Ben je er al wel eens geweest? Laat het ons weten en deel jouw ervaringen met je medereizigers!

Aprilfeesten in Sevilla: Feria de Abril is een artikel dat gaat over Activiteiten in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (25)
Loading...
Deel
Geef je mening (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • Net terug van vakantie in Portugal. Vanuit Carvoeiro dagje naar Sevilla gegaan met de huurauto op en neer, ca. 2,5 uur rijden heen. Ik had zo’n Aprilfeest 10 jaar geleden ook al eens een keertje ‘per ongeluk’ meegemaakt. Nu, anno 2017, is het nog massaler geworden, is mijn indruk. Het feest geeft voor toeristen zeker vele ‘kodak’-momenten, maar als toerist heb je er verder niks te zoeken. De Spanjaarden, ik weet dat ik generaliseer, komen bij mij over als ‘gesloten’. Je wordt als toerist, en dus buitenstaander, ook niet uitgenodigd om mee te doen met het feest. Daarenboven zijn er op het hele terrein voor buitenstaanders ook geen zitplaatsen waar je even kan uitrusten, als ook zijn er geen shows of optredens voor toeristen. Gemiste kans voor de gemeente Sevilla om toeristen ook te laten participeren. Leuk om even mee te maken, maar daar blijft het dan ook bij wat mij betreft.

  1. Beste Grave,

   Wat jammer om te horen dat je niet zo’n goede ervaring had tijdens de Aprilfeesten in Sevilla. Het klopt inderdaad dat het festival overwegend bedoeld is voor Sevilianen en de feesttenten die open zijn voor het publiek zijn meestal erg vol. Wellicht dat een van de andere Andalusische feesten je beter gaat bevallen, zoals bijvoorbeeld de Feria in Malaga (deze Feria is meer op toeristen georienteerd) of anders het Patio Festival in Cordoba. We hopen in ieder geval dat je de feesten in Andalusië nog een kans wilt geven 🙂