Voordelen van Olijfolie: gezondheid, gastronomie en cosmetica

29 jan
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Leer meer over de gezondheidsvoordelen van olijfolie en ontdek hoe dit vloeibare Andalusische goud wordt gebruikt in de keuken en voor cosmetische doeleinden.

De landbouwsector in Andalusië draait voor een groot deel op de oogst van olijfboomgaarden. De olijfbomen in Andalusië bestrijken een oppervlakte van maar liefst 1,5 miljoen hectare en ze zijn goed voor 40% van de werkgelegenheid in de totale landbouwsector. Kijkend naar totale wereldproductie van olijfolie dan is 47% hiervan afkomstig uit Andalusië en de grootste producten zijn te vinden in de provincie Jaén. De helft van de totale productie in Spanje is namelijk afkomstig uit deze streek en dit is goed voor 20% van de wereldwijde productie van olijfolie!

Olijfgaarden in Andalusië

Dit beroemde vloeibare goud heeft vele voordelen en in dit artikel zetten we ze kort voor je op een rijtje, waarbij we met name ingaan op de voordelen op het gebied van gezondheid, gastronomie en cosmetica.

Voordelen van olijfolie uit Andalusië: gezondheidsvoordelen

Daar waar olijfolie tot aan de 20e eeuw nog een slechte naam had, die voornamelijk gebaseerd was op onwetendheid, daar hebben wetenschappelijke studies inmiddels aangetoond dat een matig maar constant gebruik van de olijfolie een gezonde toevoeging is voor ons dagelijks dieet. Daarbij dient wel te worden aangemerkt dat deze voordelen van toepassing zijn bij het gebruik van zuivere olijfolie, die wordt gekenmerkt door een lager zuur verloop, waardoor ze beter en gezonder zijn voor ons organisme.

Door de jaren heen zijn de olijfmolens in Andalusië aangepast aan de meest recente wetenschappelijke inzichten, zodat ze kwalitatief hoogwaardige producten produceren die voldoen aan de gezondheidsbehoeften van consumenten.

Zo hebben verscheidene studies de relatie aangetoond tussen een evenwichtige hoeveelheid olijfolie in het dieet en een afname van cardiovasculaire aandoeningen (hart en vaatziekten). Dankzij het gebruik olijfolie neemt de hoeveelheid triglyceriden in het bloed af en het draagt daarnaast bij aan een evenwichtig cholesterolgehalte. Het verhoogt namelijk het goede HDL en verlaagt juist het slechte LDL. Bovendien heeft olijfolie ook nog eens een antioxiderende werking.

Voordelen van olijfolie uit Andalusië: gastronomische voordelen

Olijfolie kan worden beschouwd als een evenwichtig voedingssupplement, dat dankzij de goede vetten, vitamines en mineralen deel uit kan maken van bijna ieder dieet.

Als het gaat om smaak dan weten we allemaal wel dat pure olijfolie de meeste smaak heeft maar je kunt het zeker ook gebruiken om mee te bakken en te frituren. Het is bovendien een ideale gangmaker in salades en tevens een goede toevoeging voor vlees- en visgerecht van de grill.

In Andalusië wordt het daarnaast ook gebruikt voor meer bewerkelijke recepten zoals de salmorejo en gazpacho.

Voordelen van olijfolie uit Andalusië gastronomische voordelen

Olijfolie in Andalusië: cosmetische voordelen

Hoewel olijfolie van oudsher voornamelijk in de keuken wordt gebruikt zie je het ook steeds vaker terugkomen in de cosmetische industrie.

De Italianen maakte weliswaar reeds in de 15e eeuw op olijfolie-gebaseerde-producten en er ook bewijs dat ruwe olijfolie in een verdere verleden voor cosmetische doeleinden werd gebruikt, maar de volledige acceptatie en adaptatie van olijfolie in deze sector is veel recenter.

De cosmetische sector begon in vergelijking tot de levensmiddelenindustrie namelijk rijkelijk laat met het verwerken van olijfolie in producten, maar gelukkig kunnen we vandaag de dag ook op dit gebied profiteren van de voordelen van op olijf-olie-gebaseerde producten.   

Zo bieden olijfolie zeep en crème bijvoorbeeld diverse voordelen voor de huid. Het is namelijk goed voor de hydratatie (bij droge huid), het is een uitstekende natuurlijke reiniger (van bv. make-up) en het bevordert het genezingsproces bij lichte verbranding (bv door de zon). Bovendien kun je het ook uitstekend gebruiken als je last hebt van droge haren.

Kortom, de voordelen van olijfolie zijn legio en inmiddels kun je bijna overal ter wereld op olijfolie-gebaseerde-producten kopen.

Vind je het leuk om meer te leren over olijfolie en met eigen ogen zien hoe het verwerkingsproces in elkaar steekt dan is Andalusië de beste plek om je kennis op te doen. Bovendien is het heel eenvoudig om te midden van olijfboomgaarden een vakantie-accommodatie te vinden zodat je ook nog eens het nuttige met het aangename kunt combineren.

Olijfolie in Andalusië: cosmetische voordelen

Accommodaties in Andalusië: ontdek onze vakantiehuizen

Nu je meer bewust bent van de voordelen van olijfolie kun je het zelf gaan ontdekken hoe dit vloeibare goud wordt gemaakt. We bieden hiertoe de keuze uit een groot aantal villa‘s en vakantiehuizen zodat je temidden van olijfboomgaarden heerlijk kunt gaan genieten van een ontspannen en gezonde vakantie in Andalusië.

De voordelen van olijfolie zijn legio en het is geen verrassing dat het gebruik zich uitbreidt over de hele wereld. Ken jij nog meer voordelen van de olijfolie en wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons hieronder weten en deel jouw kennis en ervaringen met je medereizigers.

Voordelen van Olijfolie: gezondheid, gastronomie en cosmetica is een artikel dat gaat over Culinair in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *