Het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga: tips en wetenswaardigheden

24 jan
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga zijn twee van de meest gerenommeerde bezienswaardigheden van de stad. Ontdek hun geschiedenis en wordt verliefd op Malaga’s bijzondere plekjes.

Dankzij hun historische en artistieke waarde zijn het Alcazaba en het Romeinse theater twee must-sees tijdens je bezoek aan Malaga (Wil je alle bezienswaardigheden bekijken klik dan hier). Je ontdekt ze beide In het historische centrum van Malaga, in de straat genaamd Alcazabilla, gelegen aan de voet van de eveneens niet te missen route die je omhoog leidt naar het kasteel Gibralfaro.

Lees verder en leer meer over de geschiedenis van het Alcazaba en Romeinse theater, en ontvang tevens enkele handige tips voor tijdens je bezoek!

Het Romeinse theater in Malaga: geschiedenis in vogelvlucht

Het Alcazaba en het Romeinse theater op de voorgrond

Het Romeinse theater in Malaga werd gebouwd in de 1e-eeuw na Christus, toen dit gebied onder Augustus‘ bewind werd koloniseerden, en tot aan de 3-eeuw werd het ook daadwerkelijk als amfitheater gebruikt. Een tijd later, ergens tussen de 5e- en de 6e-eeuw werd het theater omgebouwd tot een begraafplaats en tot aan de Byzantijnse bezetting in de 7e-eeuw behield het deze functie. Na deze periode raakte het theater in verval, het werd achtergelaten en men verondersteld dat het nadien werd geplunderd door de Arabieren om de bouw van het nabijgelegen Alcazaba te realiseren.

Hoewel er veel bekend is over de geschiedenis van amfitheater werd het echter pas in 1951 ‘per toeval’ ontdekte, door het besluit om het “Casa de la Cultura” te vernietigen. Deze Casa de la Cultura was gelegen op de top van het Romeinse amfitheater en deed dienst als Archief en Bibliotheek Paleis.

In 1972 werd het theater opgenomen in de Spanje erfgoedlijst als Bien de Interés Cultural en in 2010 werd het bezoekerscentrum van het Romeinse amfitheater ingehuldigd. Je herkend dit centrum aan zijn rechthoekige vorm en het is gemaakt van ijzer, hout en glas. Op de buitenmuren zijn passages te lezen uit de Lex Flavia Malacitana (een wet die ratificeerde dat Malaga onderdeel werd van het Romeinse Rijk, met alle voordelen van dien).

Het bezoekerscentrum herbergt een tentoonstelling over het Romeinse Rijk en is daarnaast verrijkt met stukken die tijdens de opgraving van het theater werden gevonden.

Openingstijden van het Romeinse theater:

  • Dinsdag tot zaterdag: van 10.00 tot 18.00 uur
  • Zon- en feestdagen: van 10.00 tot 16.00 uur
  • Gesloten: Maandagen, 1 en 6 januari, 1 mei, 24, 25 en 31 december
Het Romeins amfitheater in Malaga kan gratis worden bezocht
Regels in het Romeinse theater in Malaga
Regels in het Romeinse theater in Malaga

Het Alcazaba in Malaga

Het Alcazaba in Malaga

Als je al meer hebt gelezen over Andalusië dan ben je vast al bekend met het woord “Alcazaba”. Het komt voort uit het Arabische woord al-qaṣbah, wat zoveel betekent als “citadel”, en vele (zo niet alle) Andalusische steden hebben hun eigen Alcazaba. Simpel gezegd is een Alcazaba een fort met daarbinnen paleizen en tuinen en de meeste zijn gebouwd tijdens het Arabische Koninkrijk in Spanje.

Het Alcazaba in Malaga werd gebouwd in de 11e eeuw, toen de stad leefde volgens de wetten van koning Badis ben Habús. De bouw kwam onder andere tot stand door gebruik te maken van onderdelen uit het Romeinse amfitheater en dit verklaard waarom je tegenwoordig Romeinse kolommen en kapitelen kunt ontdekken in deze oorspronkelijke Moorse vesting.

Behalve Arabische ontdek je er ook invloeden uit de Nasrid periode in Malaga, die begon in 1279 en het was in deze tijd dat het fort een bijna-volledige reformatie onderging. Deze vermenging van gedachtegoederen zorgde ervoor dat de ‘hi-tech‘ verdedigingsstrategieën van de Nasriden werden verenigt met de schoonheid van de Arabische paleizen, die werden gekenmerkt door hun vierkante patio’s en magische lichtinval.

De meest onderscheidende kenmerken van het Alcazaba in Malaga zijn echter de omringende kantelen, waardoor het een van de meest spectaculaire voorbeelden is van Arabische architectuur in Spanje. Dankzij de ligging op een heuvel, met uitzicht op de stad en de baai, verzekerde het fort zich bovendien van een superieure defensieve positie.

Een tijd later, in 1487, toen het Katholieke Koningspaar de stad veroverde, werd het Alcazaba in gebruik genomen als paleis. En tegenwoordig verwelkomt het Alcazaba een archeologisch museum, waar je kennis kunt maken met aardewerk en keramiek uit de Nasrid periode.

Het Alcazaba is tevens direct verbonden met het kasteel Gibralfaro. Via het pad, genaamd “La Coracha”, ben je staat om te voet naar het kasteel te wandelen en onderweg ga je genieten van een inspirerend panoramisch uitzicht op de stad. (Momenteel is het pad gesloten wegens onderhoudswerkzaamheden). 

Het pad, genaamd La Coracha
Het Alcazaba kent ook enkele gruwelijke legendes. Zo werden christelijke gevangenen tijdens het Nasrid Koninkrijk volgens de overleveringen opgesloten in de kelders van het Alcazaba, waar zij moesten leven in erbarmelijke (hygiënische) omstandigheden. Vanwege dit wanhopige leefklimaat vroegen velen van hen om te worden afgevoerd naar ‘de Torre de los Deseos‘ (De Wenstoren). Hier werden hun laatste wensen ingewilligd door een odalisk, waarna ze uit hun aardse lijden werden verlost. Hoewel er geen tastbaar bewijs is gevonden dat een van de torens van het Alcazaba ooit op die manier werd gebruikt, draagt de “legende van de Torre de los Deseos” (of “Legende van de odalisk”) bij aan de mystieke uitstraling van dit eeuwenoude monument.

Openingstijden van het Alcazaba

  • 1 april tot 31 oktober: van 9.00 tot 20.00 uur
  • 1 november tot 31 maart: van 9.00 tot 18.00 uur
  • Gesloten: 24, 25 & 31 december en op 1 januari

Prijs

  • Het Alcazaba kan het hele jaar door bezocht worden en de entree kost €2.20.
  • Indien je het bezoek aan het Alcazaba wenst te combineren met het kasteel Gibralfaro, dan betaal je voor een combi-ticket €3,55.

Voor een bezoek aan het Alcazaba kun je het beste anderhalf uur uittrekken.

Tips, Tips, Tips. Haal het meest uit je bezoek aan het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga

  • Je kunt op twee manieren naar binnen in Romeins theater: vanaf het bezoekerscentrum of vanaf de ingang van het Alcazaba.
  • Je kunt er drie dingen doen: vraag allereerst naar de video waarop te zien is hoe het Romeinse theater er vermoedelijke uitzag. Vervolgens kun je een bezoek brengen aan het museum en tot slot kun je natuurlijk zelf de stenen tribunes beklimmen.
  • Er zijn rondleidingen beschikbaar (in het Spaans) op dinsdag tot vrijdag voor groepen van minimaal 5 personen. Reserveren doe je door te bellen naar +34 951 501 115 of stuur een e-mail aan [email protected].
  • Het Alcazaba is op zondagen gratis te bezoeken vanaf 14.00 uur.
  • Het Alcazaba is voorzien van een lift om ervoor te zorgen dat iedereen van haar schoonheid kan genieten. Deze lift vind je in de straat Guillén Sotelo, tegenover de achterdeur van het stadhuis. De lift is op maandagen niet in gebruik.
  • Ben je moe en wil je even uitrusten, geniet dan een comfortabel moment in de zon dankzij de kleine bar gelegen in het binnenste van het Alcazaba.
  • De ingang van het Alcazaba verwelkomt het standbeeld van Juan Temboury, een van belangrijkste personen in de geschiedenis van Malaga, die zijn leven wijdde aan het behoud van dit unieke monument.

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga

Ben je van plan een bezoek te brengen aan het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga en wil je daarnaast ook kennismaken met de vele andere bezienswaardigheden van de provincie Malaga, dan heb je natuurlijk ook een comfortabele verblijfplaats nodig. 

Neem hiervoor zeker ook een kijkje op onze selectie van de beste villa’s en vakantiehuizen in Malaga en kom en geniet van een zonnig en betaalbaar verblijf aan de Costa del Sol 🙂

Heb je al eens een bezoek gebracht aan het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga? Laat het ons hieronder weten en deel jouw kennis en ervaringen met je medereizigers.

Het Alcazaba en het Romeinse theater in Malaga: tips en wetenswaardigheden is een artikel dat gaat over Cultuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *