Het Alhambra in Granada, Spanje

11 jan
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek meer over het Alhambra in Granada. Leer meer over dit spectaculaire Werelderfgoed voorafgaand aan je bezoek, dat maakt het des te interessanter.

Het Alhambra in Granada is het meest gerenommeerde monument van Zuid-Spanje en volgens sommigen zelfs van Europa. In 2015 genoten meer dan 2.5 miljoen bezoekers van haar indrukwekkende paleizen en adembenemende uitzichten over de stad Granada. Het Alhambra ligt namelijk op de top van een heuvel in het centrum van de stad, waardoor je als bezoeker de mogelijk hebt om wijken zoals Sacromonte en Albaicín van bovenaf te bekijken, evenals de rest van de stad die zich uitstrekt richting het zuiden.

Dankzij de duizend jaar oude geschiedenis van het Alhambra biedt het haar bezoekers veel verschillende indrukken. Het reusachtige complex in de loop van de tijd geïnspireerd door zowel de islamitische, christelijke als de zigeunercultuur en deze diversiteit maakt haar tot een van de meest geliefde en fascinerende trekpleisters.

Hieronder bieden we je meer informatie en grappige feitjes over één van de bekendste monumenten in de hele wereld. En zoek je tips over hoe boek je tickets voor het Alhambra in Granada, dat hebben we al eerder voor je uitgezocht.

Verschillende stijlen op het Alhambra

Korte geschiedenis over het Alhambra in Granada

De eerste keer dat het Alhambra ter sprake kwam was in 900 toen het al-qala’at al-hamra werd genoemd. Dit was Arabisch voor het ‘Rode Kasteel’ en refereerde aan een rode-bakstenen gebouw op de top van de Sabika heuvel. In 1237 bouwde Muhammad I, de grondlegger van de Nasrid dynastie, het Alcazaba en converteerde daarmee het Alhambra tot een van zijn forten.

Tijdens dit Nasrid koninkrijk groeide het complex nog verder uit en werden diverse paleizen toegevoegd aan de adembenemende structuur van het Alcazaba. Zo werden het Generalife paleis (Jannat al-‘Arif – tuin van de architect), de Nasrid Paleizen, het paleis van Comares en ook het Palacio de Lion, met haar prachtige patio, onderdeel van het Alhambra.

Toen de Katholieke Koningen in 1492 Granada veroverde, toverde ze het Alhambra om tot een Koninklijk Paleis. En in 1527 voegde Charles V daar nog het Palacio de Carlos V aan toe, geïnspireerd op de stijl van de Renaissance en mogelijk gemaakt door eerst een deel van de eeuwenoude Moorse architectuur van het Alhambra te vernietigen.

Dit luidde een tijdperk in waarin het Alhambra was overgeleverd aan vandalen en ze leed onder de vele brandstichtingen die plaatsvonden. Het dieptepunt van haar lange geschiedenis kwam echter toen ze als kazerne werd gebruikt tijdens Napoleons bezetting van Spanje. Het scheelde niet veel of het Alhambra was opgeblazen. Gelukkig was al deze schade te herstellen en in de 19e-eeuw werd het Alhambra volledig gerestaureerd en teruggebracht in oude staat. 

Hierdoor is haast iedereen het er vandaag de dag wel over eens dat het Alhambra in Granada behoort tot de meest magistrale gebouwen die ooit door de mensheid zijn gemaakt. Vandaar ook dat UNESCO het monument in 1984 heeft opgenomen in haar Werelderfgoedlijst.  

Generalife en paleizen in het Alhambra

Dit mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan het Alhambra in Granada

Het Alhambra is veel, maar zeker niet klein! Plan je een bezoek aan het Alhambra, verzeker jezelf dan van een bezoek aan haar meest belangrijke monumenten en gebouwen. Zo mag je bijvoorbeeld het Alcazaba en de torens die de oorspronkelijke citadel omringen zeker niet missen. Eenmaal daar, beklim dan ook de Torre de la Vela en geniet van het beste uitkijkpunt van het Alhambra.

Ook de tuinen van Generalife zijn een must-see! Ze worden gekenmerkt door een aantrekkelijke wals van paden, patio’s, fonteinen, vijvers, bomen, planten en bloemen. een ervarning voor al je 5 zintuigen.

Verken hierna zeker ook de Nasrid paleizen, die tegenwoordig nog steeds worden beschouwd als het hoogtepunt van de islamitische cultuur in Europa. Hier vind je de 13e-eeuwse paleizen Le Mexuar, Comares en het Palacio de Lion, die eeuwenlang zijn gebruikt als koninklijke residenties. De laatste bezit bovendien de adembenemende Patio de los Leones, een patio die wordt omgeven door 124 marmeren kolommen en wiens centrale fontein symbolisch wordt gekenmerkt door 12 marmeren leeuwen.

Fontein van de leeuw in Granada

Tot slot mag een bezoek aan het fascinerende Palacio de Carlos V niet ontbreken tijdens je verkenningstocht door het Alhambra. Het werd gebouwd in 1527 door koning Karel de Vijfde ter ere van de overwinning van het christendom over de Islam. Haar meest opvallende kenmerk (als we er dan toch een uit moeten lichten) is haar Renaissance patio, die bestaat uit een dubbele arcade en een diameter heeft van 30 meter.

Accommodaties en vakantiehuizen in Granada

Een bezoek aan het Alhambra in Granada is zonder twijfel een indrukwekkende en onvergetelijke ervaring. Ben je nog op zoek naar een verblijfplaats dan is een heerlijk comfortabel vakantiehuis de ideale manier om bij te komen na zoveel overweldigende indrukken. Neem hiervoor een kijkje op onze selectie van de beste villa‘s en vakantiehuizen in Granada en geniet in stijl van alles dat het Alhambra en Granada je te bieden heeft.

Je weet nu waarom het Alhambra in Granada een van de meest bezochte monumenten is in de hele wereld.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan het Alhambra in Granada? Wat vond je ervan? Laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen met andere reisliefhebbers!

Het Alhambra in Granada, Spanje is een artikel dat gaat over Cultuur in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *