De beste plekjes van Granada: het Albaicín en Sacromonte

24 mei
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Maak je klaar om te verdwalen in het Albaicín en Sacromonte; de Moorse kroonjuwelen van Granada die je absoluut gezien moet hebben!

Een bezoek aan Granada is niet compleet zonder dat je de oude Moorse wijken van Albaicín en Sacromonte heb gezien. In deze twee gebieden proef je het oude karakter van de stad en haar rijke Moorse geschiedenis. Je vindt ze terug op de heuvel die uitzicht biedt over heel Granada en behalve de overwegend Moorse cultuur ontdek je er tevens de nalatenschap van de zigeuners op de de Heilige Berg.

Albaicín en Sacromonte

Het Albaicín

Deze prachtige oude wijk, gelegen op de heuvel die wordt gescheiden door Calle Elvira en de rivier Darro, werd in 1993 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed Site. En eenmaal daar zul je snel begrijpen waarom.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Albaicín is volledig verbonden aan de Moorse inwoners van Granada. Rond 1227 floreerde deze stadswijk en telde ze zo‘n 40.000 inwoners. In deze periode werden er vele monumenten gebouwd waaronder meer dan 30 moskeeën. Aan deze Moorse bloeiperiode kwam een einde in 1568, toen Granada werd heroverd door de Katholieke Monarchen en de Moren werden verbannen.

Op de restanten van hun vele moskeeën verrezen kerken en ook de Moorse huizen moesten wijken en werden omgebouwd tot christelijke tuinen. Vanwege deze ingrijpende overgang werd de wijk in deze periode geconfronteerd met zwaar verval maar gelukkig kun je vandaag de dag nog steeds genieten van deze eeuwenoude cultuur en haar vele monumenten.

Monumenten en bezienswaardigheden

Dankzij haar eeuwenoude geschiedenis staat het Albaicín vol met schitterende monumenten. Zo ontdek je er onder andere de kerk van Santa Ana (met in haar klokkentoren een minaret) en op de resten van de belangrijkste moskee van het Albaicín vind je vandaag de dag de 16e eeuwse Colegiate del Salvador. Ook kun je er een bezoek gaan brengen aan het Mezquita Mayor de Granada, de moskee die in 2003 werd geopend ten dienste van de moslims die vandaag de dag in Granada wonen.

Een ander monument dat zeker de moeite is om te bezoeken is het Archeologisch Museum, waar het verleden van Granada wordt getoond via astrolabium en oude gereedschappen. Je vind het museum teruggelegen in een oud herenhuis uit de Renaissance.

Wandelingen

Een wandeling door de smalle geplaveide straten van het Albaicín is zowel een lust voor het oog als de andere zintuigen maar we raden je wel aan om comfortabele schoenen te dragen tijdens je wandelingen, aangezien de passages hier en daar behoorlijk steil omhoog lopen.

De witte huizen je  op de route tegenkomt bieden plaats aan levendige bars en restaurants en begeleiden je op weg naar één van de meest spectaculaire uitkijkpunten die je ooit hebt gezien.

geplaveide straten van het Albaicín, Granada

Mirador de San Nicolás

Volg de route omhoog naar de top van het Albaicín en je ontdekt de schitterende Mirador de San Nicolas. Hier kun je onder het genot van een tapa (of een complete maaltijd) gaan genieten van een onovertroffen uitzicht op het indrukwekkende Alhambra. Op het plein voor de Mirador tref je artiesten die je graag hun talenten tonen maar de hoofdrol van deze show is overduidelijk weggelegd voor het uitzicht op aan de andere kant.

Sacromonte

Sacromonte, oftewel de Heilige Berg, is de geboorteplaats van de zigeunercultuur die hier in Granada werd gevestigd na de Reconquista in de 15e eeuw. Je zult ontdekken dat de zigeuners hier nog steeds in grotten leven, van waaruit ze Flamenco-shows opvoeren aan de cultuur-zoekende toeristen. Het is hier waar de Zambra is geboren, een authentiek zigeunerdans wiens wortels diep verankerd liggen in de Moorse cultuur van Granada.

Grotten van Sacromonte, Granada

Breng er ook een bezoekje aan de abdij op de top en ontdek de Christelijke overblijfselen die hier worden bewaard. En wil je nog meer inzicht in de zigeunercultuur van Granada bezoek dan het Museum van Cuevas del Sacromonte.

Hoe bereikt je het Albaicín en Sacromonte vanaf het centrum van Granada

route-c1 albaicín en sacromonte
route-c2 albaicín en sacromonte
Foto door Love Granada

Het Albaicín en Sacromonte zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf het stadscentrum van Granada. De belangrijkste buslijnen die op deze route opereren zijn de C1 (Albaicín-centrum) en de C2 (Sacromonte-centrum van de stad).

Beide vertrekken vanaf Plaza Nueva, de C1 elke 8 minuten terwijl de C2 gemiddeld elke 20 minuten vertrekt.

Accommodaties en vakantiehuizen in Granada

Ben je voor je vakantie in Granada nog op zoek naar een comfortabele verblijfplaats van waaruit je gemakkelijk de stad en haar vele juweeltjes kunt gaan ontdekken, huur dan een van de vele schitterende villa‘s of vakantiehuizen in de prachtige natuurlijke omgeving van Granada.

Deze accommodaties zijn voorzien van alle faciliteiten die je nodig hebt voor een onvergetelijke tijd in Andalusië. Je hebt er de mogelijkheid om alle geheime plekjes van Granada te leren kennen en daarnaast vind je er de rust en ontspanning waar je al zo lang naar hebt uitgekeken.

Boek een villa in Granada en geniet van een vakantie als nooit tevoren. Neem snel een kijkje!

Het Albaicín en Sacromonte zijn twee kroonjuwelen van Granada‘s Moorse verleden.

Heb je al eens een bezoek gebracht aan het Albaicín of Sacromonte? Kijk je er naar uit om deze authentieke wijken van Granada te gaan bezoeken? Laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen met andere reisliefhebbers. En heb je vragen, stel ze gerust!

De beste plekjes van Granada: het Albaicín en Sacromonte is een artikel dat gaat over Cultuur in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *