Hunebedden van Antequera

26 aug
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

De Hunebedden van Antequera zijn onlangs toegetreden tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. Kom mee en ontdek waarom!

Zoals je wellicht al weet heeft Spanje met 46 werelderfgoed locaties het derde hoogste aantal ter wereld, achter Italië en China. Haar nieuwste aanwinsten zijn de Dolmen van Antequera, gelegen in de provincie Malaga.

Deze spectaculaire prehistorische constructies bestaan uit 5 onderdelen.

 • De drie megalithische Dolmen van Menga, Viera en El Romeral
 • De natuurlijke monumenten La Peña de los Enamorados en El Torcal

De Dolmen van Menga

De Dolmen van Menga in Antequera
Dolmen de Menga. Foto door Turismo Antequera

Deze 6.000 jaar oude megalithische graftombe bestaat uit 32 stenen die zijn gepositioneerd rondom een centrale galerij, waar in de 19e eeuw nog honderden skeletten zijn gevonden.

Haar ligging tegenover de geologische bergformatie van de Peña de los Enamorados is opmerkelijk te noemen omdat het in die tijd gebruikelijk was om hunebedden te bouwen in de richting waar de zon opkwam.

De aarde waarmee het hunebed ooit is toegedekt is uitgegroeid tot een kleine heuvel en ook deze is vandaag de dag nog te bewonderen.

Dolmen van Viera

De Dolmen van Viera in Antequera
Dolmen de Viera. Foto door Turismo Antequera

De Dolmen van Viera, ook bekend als Cueva Chica, ligt op zo‘n 70 meter afstand van het de Dolmen van Menga. Het is de enige van de drie steenkamers die gepositioneerd ligt richting het oosten, zodat het graf in de lente en de herfst wordt voorzien van de eerste zonnestralen van de dag.

Deze 4.000 jaar oude constructie bestaat uit een lange, smalle doorgang die uitkomt in een rechthoekige grafkamer.

De Dolmen van El Romeral

De Dolmen van El Romeral in Antequera

Het laatste hunebed is dat van de Tholos de El Romeral en ligt op zo‘n 4 kilometer van de andere twee, tegenover de kalkformaties van El Torcal.

Je ziet hier in vergelijking met de andere twee megalithische graftombes een duidelijk verschil in de gebruikte materialen. Dit is een zichtbaar kenmerk dat het hunebed van El Romeral gebouwd is in een andere periode, te weten ongeveer 3.000 jaar geleden.

Bovendien bestaat het hunebed niet uit één maar twee ronde grafkamers, die met elkaar zijn verbonden door een ruime hal. Ook hier zijn menselijke resten aangetroffen.

Peña de los Enamorados

The Peña de los Enamorados in Antequera
Peña de los Enamorados. Foto door Turismo Antequera

Deze rotsachtige formatie staat bekend als de Rots der Geliefden en is te zien vanuit zowat iedere plek in Antequera. Een bezoek is zeker op z‘n plaats, al is het alleen maar om met eigen ogen te aanschouwen dat de rotsen vanwege de natuurlijke erosie eruit zien als een menselijk gezicht dat omhoog kijkt naar de hemel.

De legende rondom de naam van de berg komt voort uit de geschiedenis van twee geliefden, ten tijden van het Moorse bewind van Antequera. Zij was een Arabische prinses met de naam Tazgona en hij een christelijke Soldaat die Tello werd genoemd. Ze werden verliefd terwijl Tello gevangen werd gehouden door de Arabische koning en ze besloten om samen te vluchten.

Diezelfde dag dat zij ontsnapten vielen de christelijke troepen Antequera binnen en het jonge stel moest vluchten naar de rotsachtige berg die over de stad uitkijkt. Met zowel Arabische als christelijke troepen in hun kielzog zagen ze geen andere uitweg meer en ze sprongen samen in de grote leegte van de klif, zo kon niets hun liefde meer gevangen houden en waren ze voor altijd samen.

El Torcal

Torcal de Antequera

In het zuidelijke deel van Antequera vind je een spectaculaire bergformatie van zo’n 150 miljoen jaar oud. Gelegen op een adembenemende 1336 meter boven de zeespiegel, wordt het Karstische landschap van de Torcal de Antequera beschouwd als één van de belangrijkste van Europa.

Heb je zin om haar geheimen te ontdekken dan kan dat via één van de drie routes, die allemaal beginnen en eindigen bij het Informatie-centrum van het Natuurpark.

De gele en groene route zijn korter dan de rode route maar voor alle geldt dat je vast en zeker zult genieten van de spectaculaire uitzichten die je worden geboden.

Openingstijden

De toegang tot de Hunebedden van Antequera is gratis maar boek je een rondleiding dan kom je veel meer te weten over de geschiedenis en het verhaal achter de hunebedden. De tours zijn beschikbaar in het Spaans, Engels en Frans.

Boek je tour door een email te sturen aan: [email protected] of bel naar +34 670 945 453 of +34 952 712 208

16 juni tot 15 september

 • dinsdag t/m zondag en feestdagen : 9.00u tot 15.30u

2 januari tot 31 maart en 16 september tot 31 december:

 • dinsdag t/m zaterdag: 9.00u tot 17.00u
 • zondag en feestdagen: 9.00u tot 15.00u

1 april tot 15 juni:

 • dinsdag t/m zaterdag: 9.00u tot 17.30u
 • zondag en feestdagen:9.00u tot 15.30u[rul_schedule]

[rul_schedule]Gesloten:

 • op maandag
 • 24, 25 en 31 december
 • 1 en 6 januari
 • 1 mei

Wat is er nog meer in Antequera?

Alcazaba van Antequera en the Peña de los Enamorados

Nadat je de imponerende Hunebedden van Antequera hebt bezocht kun je een bezoek brengen aan haar stadscentrum en genieten van de culturele route van Antequera. Op deze manier ontdek je talloze andere monumenten, prachtige kerkjes en het schitterende uitzicht vanuit het hart van Andalusië.

Hoe kom ik in Antequera?

Antequera is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.
Kom je met de auto neem dan de AP-46 van Malaga tot aan A-45. 21 kilometer ten noorden, aan je linkerkant, vind je de afrit voor Antequera. Parkeren kun je in de ondergrondse parking in de straat Calle Diego Ponce, even ten noorden van Plaza San Sebastián.

Kom je met de bus weet dan dat busmaatschappij Alsa dagelijkse ritten heeft naar Antequera vanaf Sevilla, Granada, Cordoba, Almeria en Malaga.  Het busstation van Antequera vind je op de Paseo Garci de Olmo.

Kom je met trein, wees je er dan van bewust dat deze je slechts tot aan het Station van Santa Ana brengt. Vandaar af kun je voor ongeveer 30 euro met de taxi naar het centrum van Antequera.

Vakantiehuizen in Antequera

Boek een vakantiehuis dichtbij de stad zodat je alles kunt zien en beleven. We bieden je hiervoor graag onze selectie met de beste vakantiehuizen in Antequera zodat je op een ontspannen en comfortabele manier kunt genieten tijdens je vakantie in Andalusië.

Grijp deze kans om een onvergetelijke ervaring te beleven in één van de mooiste gebieden van Andalusië.

Kom en word verliefd op de Dolmen van Antequera, dit Werelderfgoed wacht al duizenden jaren op je bezoek 🙂

Ben je weleens in Antequera geweest en heb je toen de hunebedden bezocht? Welke vond je het meest indrukwekkend? Of ben je nog steeds je trip aan het plannen? Laat het ons weten!

Hunebedden van Antequera is een artikel dat gaat over Cultuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *