7 dingen die je moet weten over de grotten van Nerja in Spanje

16 jun
2017
Geactualiseerd op: 25 februari, 2020

Ben je in Zuid-Spanje dan mag een bezoek aan de ontzagwekkende Grotten van Nerja zeker niet ontbreken! Ontdek handige tips en krijg antwoord op je vragen over de Cueva de Nerja.

De Cueva de Nerja (Spaans voor de Grot van Nerja) is een kalksteengrot met een lengte van meer dan 4 km lang en een oppervlakte van zo‘n 35.000 m2. Dit indrukwekkende ondergrondse complex ligt even ten noorden van Nerja en tijdens je vakantie in de stad is dit een absolute aanrader! Het verhaal van deze grotten is fascinerend en je ontdek een verbazingwekkende ondergrondse wereld zodra je afdaalt naar deze magische plek.

Het meest opvallende kenmerk van deze kalksteengrotten is ongetwijfeld ’s werelds langste en grootste stalactiet. Je vindt deze enorme druipsteen, met een lengte van 33 meter en een basis van 13 bij 7 meter, terug in de cataclysme-zaal, één van de vele kolossale ondergrondse ruimtes die het complex rijk is.

werelds langste en grootste stalactiet van het Cueva de Nerja

Hieronder vind je nog meer leuke weetjes en antwoorden op de vragen die je misschien hebt over de Cueva de Nerja. Heb je hierna nog meer vragen, laat dan een reactie achter en je ontvangt snel een antwoord!

1. Wie ontdekte de grotten van Nerja?

De Cueva de Nerja werd ontdekt op 12 januari 1959, toen vijf jongeren tijdens een vleermuizenjacht per ongeluk op de toegang stuitte. Hun vondst werd nader onderzocht en nadat een groep deskundigen deze unieke ontdekking op waarde had geschat werd het reusachtige ondergrondse gangencomplex opgesteld voor het publiek.

Een jaar later ontdekte men zelfs dat de grot nog meer te verbergen had. Zo werd in 1960 de bovenste galerij ontdekt en in 1969 vond men ook nog een nieuwe galerij.

In 1985 werden de Grotten van Nerja uitgeroepen tot Patrimonio Histórico Español en tot Bien de Interés Cultural (erfgoed van cultureel belang), niet op de laatste plaats door de aanwezigheid van de gevonden muurschilderingen van jagers uit het Stenen Tijdperk.

Publiek in de grotten van nerja

2. Cueva de Nerja: tickets en openingstijden

De grotten van Nerja zijn het hele jaar geopend en dagelijks worden bezoekers om het halve uur toegelaten tot het ondergrondse complex. We raden je aan om je tickets voor de Cueva de Nerja op voorhand te boeken via de website van de Fundación Cueva de Nerja.

De grotten van Nerja zijn het hele jaar geopend, behalve op 1 januari en 15 mei, de dag van de beschermheilige van Nerja.

 • Vanaf 9 september tot en met 22 juni: van 9.30 tot 16.30 uur
 • Vanaf 23 juni tot en met 8 september en op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Heilige Zaterdag en Paaszondag: van 9.30 tot 19.00 uur

3. Cueva de Nerja: Rondleidingen

Bij aankoop van je ticket kun je kiezen uit verschillende rondleidingen. Je kunt kiezen uit:

Nerja Cave

Audio-rondleiding door de grotten (volwassenen €12,75, kinderen van 6-12 €10,75)

Begeleide rondleiding

Ontdek de grotten met een professionele gids. Volwassenen betalen €13,75, kinderen in de leeftijd van 6-12, €11,75.

Nerja Museum

Het bezoek aan het Museum van Nerja kost €3 voor volwassenen en €2 voor kinderen van 6-12 jaar. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen.

Speciale bezoeken

 • Nacht: een mystieke stilte zal je bezoek vergezellen zodra de nacht valt.
  • Spaanse Tour: om 19.30 uur (juli en augustus om 21.30 uur)
  • Engelse Tour: om 18.00 uur (juli en augustus om 20.00 uur)
 • Underground Science: verken de gebieden die zijn afgesloten voor het grote publiek, zoals La Torca en La Mina. Vrijdag om 17.00 uur (juli en augustus om 19.00 uur)
 • Grotgeheimen: nadat de grot is gesloten voor het publiek kun je met een kleine groep de geheimen van de grotten gaan ontdekken. Deze plekken worden niet getoond tijdens de andere rondleidingen.
  • Spaanse Tour: van dinsdag t/m zondag om 21.30 uur
  • Engelse Tour: van dinsdag t/m zondag om 20.00 uur
Nerja Museum
Nerja Museum. Foto met dank aan Fundación de Nerja

Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, bij voorkeur met een stevige zool want op sommige punten kan de ondergrond glad zijn. Je doet er ook verstandig aan om een jas of trui mee de grot in te nemen, aangezien de temperatuur er meestal lager ligt.

Houd er rekening mee dat de getoonde prijzen geleden voor online boekingen.

4. Cueva de Nerja: Concerten

In de zomer trakteert de Cueva de Nerja je op iets speciaals. Tijdens het Festival Internacional de Música y Danza de las Cuevas de Nerja, kort Spaans voor Muziek en Dans festival, kun je in de grotten gaan genieten van concerten en balletten.

Edit
Vanaf de 2020-editie worden er geen shows meer gehouden in de grot van Nerja, om de staat en omgeving te behouden. Festivalvieringen worden gehouden in het openluchtauditorium.

Dit zomerfestival vind in 2019 plaats van 29 juni tot 3 augustus. Tickets zijn online verkrijgbaar

60 Festival Internacional de Música van het Cueva de Nerja

5. Cuevas de Nerja App

Ter ere van de 55e verjaardag van de ontdekking van de grotten heeft de Fundación Cueva de Nerja een gratis app uitgebracht voor Android en IOS apparaten. In deze app vind je alle informatie over de grotten en directe links naar de online ticketverkoop. De app is verkrijgbaar in het Spaans, Engels, Frans en Duits.

Cueva de Nerja App
Cueva de Nerja App 2

6. Waar liggen de grotten van Nerja?

De Cueva de Nerja vind je terug op 3 km ten noorden van de stad Nerja, aan de rand van het pittoreske witte dorpje Maro. Het exacte adres van de Grotten van Nerja is: Carretera de Maro, s/n, 29787 Nerja.

Het grottencomplex ligt tevens op 5 km afstand van de wereldwijd bekende Balcón de Europa, een prachtig uitzichtpunt in het historische centrum van Nerja.

7. Route naar de Cueva de Nerja, grotten van Nerja

Je kunt de grotten van Nerja bereiken met de auto, per bus of door gebruik te maken van de hop-on-hop-off Cueva Tren.

Kom je met de auto vanaf Malaga, neem dan de snelweg langs de kust: de A7/E15 Autovía del Mediterráneo, die loopt van Malaga naar Almería. De grotten bevinden zich dicht bij afrit 295 (Cueva de Nerja).

De busmaatschappij ALSA biedt dagelijkse uitstapjes vanuit Malaga naar de grotten van Nerja, de kosten bedragen € 4 tot € 5, afhankelijk van de vertrektijd.

Ben je al in Nerja en ben je van plan de grotten te gaan bezoeken dan kun je ook gebruik maken van het aanwezige pendeltreintje, genaamd Cueva Tren. Met dit ticket heb je zowel je vervoer als je toegangskaartjes tot de grotten geregeld.

De Cueva Tren is een toeristentreintje (hop-on-hop-off), voorzien van een Engelse en Spaanse audiogids, die stopt bij vier karakteristieke plekken in de omgeving: de grotten van Nerja, de Chanquete boot (waar de beroemde TV serie Verano Azul is opgenomen), het Nerja Museum en het Plein van Maro.

Een ticket kost €15 voor volwassenen en voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud bedraagt de prijs €10. Hiermee kun je de hele dag gebruik maken van de trein en je kunt op elk moment in of uitstappen. Daarnaast heb je met dit ticket ook nog eens meteen toegang tot de Cuevas de Nerja en het Nerja Museum. Dus je krijgt veel waar voor je geld. Je kunt dit ticket vooraf online boeken!

Accommodaties en vakantiehuizen in Nerja

Behalve de grotten heeft Nerja en haar omgeving je nog veel meer te bieden! Je hebt dan ook zeker meer dan een dag nodig om alles te verkennen en ook een bezoek aan haar prachtige baaien met hun kristalheldere wateren mag zeker niet ontbreken. Ben je nog op zoek naar een accommodatie, maak dan van de gelegenheid gebruik om jullie vakantie door te brengen in één van de beste vakantiehuizen in Nerja, waar je op een comfortabele en betaalbare manier kunt gaan genieten van een droomvakantie.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Cuevas de Nerja? Ben je er wellicht al eens eerder geweest? Wat sprak je hier het meeste aan? Laat het ons hieronder weten en deel je ervaringen met andere reisliefhebbers!

7 dingen die je moet weten over de grotten van Nerja in Spanje is een artikel dat gaat over Natuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (11)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *