De Mezquita van Cordoba, Spanje: een must see tijdens je bezoek aan Cordoba

06 sep
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Bezoek de Mezquita van Cordoba, dit wil je zeker niet missen. Kom mee en ontdek wat haar zo bijzonder maakt.

De Moskee-Kathedraal van Cordoba is de op drie na grootste moskee ter wereld en dankzij haar eclectische architectuur is het een grote inspiratiebron gebleken voor menig ander moskee.

Het maakt een belangrijk deel uit van het hart van Cordoba en we zijn er zeker van dat je kennis zult willen maken met dit bijzondere monument. Kom mee en ontdek deze bijzondere mix van islamitische en christelijke bouwstijlen en culturen in Al-Andalus.

Een klein stukje geschiedenis

De moskee-kathedraal van Cordoba werd gebouwd in de 8e eeuw op de resten van een Christelijke Visigotische kerk (Basílica de San Vicente Mártir). De verantwoordelijke man hiervoor was Abd ar-Rahman I, een Emir uit Damascus die zich na de val van zijn familieregime gevestigd had in Cordoba. Dit verlies van macht en status nam de Emir niet licht op en hij maakte grote plannen om van Cordoba een toonaangevende speler te maken op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur. Het doel was simpel: belangrijker zijn dan Byzantium en Bagdad.

Dit voornemen had grote invloed op de ontwikkeling van de Moskee en haar afmetingen bleven dan ook maar groeien, mede doordat andere kaliefen zijn droom levend hielden in de eeuwen na hem.

Toen Cordoba In 1236 werd herovert door Ferdinand III van Castilië werd de moskee andermaal geconverteerd tot een Christelijke kerk. Echter in plaats van het te vernietigen besloten de Christelijke heersers de moskee te behouden en zelfs nog verder uit te breiden met nieuwe ruimtes en monumenten.

Tijdens de renaissance voegde koning Charles V, op verzoek van derden, daar ook nog eens een groot altaarstuk aan toe; de welbekende Capilla Mayor. Een beslissing waar hij later op terugkwam met de woorden; “Habéis tomado algo único y lo habéis convertido en algo mundano”, vrij vertaald; jullie hebben iets unieks vervormt tot iets mondains. Het lijkt erop dat Charles niet zo blij was met zijn beslissing, maar de kathedraal was een altaarstuk rijker.

De bijzondere Mihrab

Mihrab van de Moskee-Kathedraal van Cordoba

De meest opvallende curiositeit van deze moskee is haar gebedsnis oftewel de Mihrab. Een mihrab geeft de gebedsrichting aan, de qibla, en gebruikelijk wijst deze richting het zuidoosten, de richting van Mekka. In de Moskee-Kathedraal van Cordoba wijst de gebedsnis echter richting het zuiden, net zoals haar tegenhanger in Damascus.

De gouden kubussen van de mihrab zijn gemaakt door beeldhouwers uit Byzantium en wat hem extra bijzonder maakt is dat deze gebedsnis is ingebouwd in een kleine kamer. Deze extra ruimte zorgde ervoor dat de woorden van de Imam ( de gebedsleider ) werden versterkt dankzij de aanwezige akoestiek. Deze bouwstijl was in die tijd zeer vernieuwend omdat het tot dan toe gebruikelijk was om een mihrab te plaatsen in een kleine niche in de muur.

De verbazingwekkende arcades van de Mezquita van Cordoba

Arcades van de Moskee-Kathedraal van Cordoba

De rood en wit gestreepte arcades van de moskee-kathedraal van Cordoba zijn ongetwijfeld haar meest in het oog springende kenmerken. Deze bijzondere bogen en gewelfstenen worden ondersteund door 856 pijlers die zijn gemaakt van graniet en marmer en zijn afkomstig uit de ruïnes van haar Romeinse en Visigotische verleden.  Wanneer de zon haar licht laat schijnen op deze spectaculaire arcades creëert ze een bijzonder spel tussen pijlers en bogen. Sta dus vooral even stil bij deze gratis show die zich voor je ogen af gaat spelen.

Patio de los Naranjos en de Minaret

Zoals iedere andere kathedraal in het zuiden van Spanje heeft ook die van Cordoba een patio met sinaasappelbomen. Deze patio is door de jaren heen vele malen vernieuwd en doet vandaag de dag dienst als de hoofdingang van dit majestueuze gebouw.

Hier ontdek je, in de schaduw van de bomen, een mooie fontein die vroeger werd gebruikt voor purificatierituelen waarbij alle vijf de zintuigen van de gelovigen ritueel werden gereinigd. Daarnaast tref je behalve sinaasappelbomen tevens olijven en cipressen aan op deze bijzonder charmante patio.

De toegang tot de patio is gratis en vanaf daar kun je, in de aanwezige kiosk, een entreekaartjes kopen voor de moskee.

Voordat je naar binnen gaat raden we je vooral ook aan om even omhoog te kijken zodat je kunt genieten van de 93 meter hoge Torre del Alminar uit de 16e eeuw.

Deze toren is gebouwd als minaret maar doet tegenwoordig dienst als klokkentoren. De eens 48 meter hoge minaret is vandaag de dag gereduceerd tot een hoogte van 22 meter en lijkt als twee druppels water op de Giralda van Sevila.

Patio de los Naranjos en de Minaret

Bezoek de Minaret (tour elk half uur):

 • 1 november tot eind februari: 9.30u – 17.30u
 • 1 maart tot 31 oktober: 9.30u – 18.30u
Prijs: 2.00 €

Op welke manieren kan ik een bezoek brengen aan de Mezquita van Cordoba?

Capilla Mayor van de Moskee-Kathedraal van Cordoba

De entree kost dan 11 euro en kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud betalen 6 euro. Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen.

Tickets zijn verkrijgbaar bij het boekingskantoor of online.

Openingstijden:

 • 1 maart – 31 oktober:  
  • Maandag tot zaterdag: 10.00u tot 19.00u  
  • Zondag en religieuze feestdagen: 8.30u tot 11.30u & 15.00u tot 19.00u
 • 1 november tot eind februari:  
  • Maandag tot zaterdag: 10.00u tot 18.00u  
  • Zondag en religieuze feestdagen: 8.30u tot 11.30u & 15.00u tot 18.00u
Tip voor de vroege vogels onder ons: van maandag t/m zaterdag kun je van 8.30u tot 9.30u gratis een bezoek brengen aan de moskee, op voorwaarde dat dit gebeurt in absolute stilte en op individuele basis.

Vakantiehuizen in Cordoba

Ben je op zoek naar een accommodatie tijdens je vakantie in Cordoba, bekijk dan de beste vakantiehuizen in Cordoba en haar provincie. Ontspanning en plezier zijn je beste vrienden tijdens je verblijf! Kom en beleef een eindeloze vakantie in het veelzijdige Andalusië.

De Mezquita van Cordoba maakt deel uit van het grootste stedelijke gebied dat ooit door UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

Dit is een monument dat je zeker niet mag missen!

Heb je de Mezquita van Cordoba al eens bezocht of kan je niet wachten om er op bezoek te gaan? Deel ons jouw ervaringen en verwachtingen en laat een berichtje achter!

De Mezquita van Cordoba, Spanje: een must see tijdens je bezoek aan Cordoba is een artikel dat gaat over Cultuur in Cordoba
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *