De 7 mooiste steden in de provincie Cordoba

11 mei
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de mooiste steden in de provincie Cordoba en geniet van een fantastische rondreis door Andalusië

Heb je altijd al een bezoek willen brengen aan Andalusië, stel dan je reis niet langer uit en plan je route door een van de meest aansprekende Andalusische provincies.

In deze blog ontdek je de niet te missen steden in de provincie Cordoba. Een provincie die sterk gevormd is door de Moren en wiens culturele invloed vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar is.

Er zijn in totaal zo‘n 75 dorpen in Cordoba die een Moorse achtergrond hebben, waaronder Hornachuelos, Almodóvar del Río, Montilla en Baena, die opvallen vanwege hun kerken, witgekalkte straatjes, de ruime centrale pleinen, hun gastvrije inwoners en hun heerlijke gastronomie.   

Blijf lezen en ontdek de 7 steden in de provincie Cordoba die je zeker niet mag missen!  

1. Montilla

Montilla - Mooiste steden in de provincie Cordoba
Foto met dank aan Ayuntamiento de Montilla

De stad Montilla telt 23.000 inwoners en domineert samen met Puente Genil de regio Cordovan Campiña Sur. Montilla staat vooral bekend de druif die hier worden geteeld, de Pedro Ximénez. Deze druif met beschermde oorsprongsbenaming is het hoofdbestanddeel waarvan de geroemde wijnen van Montilla-Moriles worden gemaakt. De nauwe verwantschap tussen stad wijn heeft gezorgd voor de opening van diverse wijn-gerelateerde musea, zoals het Wijnmuseum van Montilla (Museo del Vino de Montilla) en Envidarte – Centro de Interpretación de Arte y Vino (Interpretatiecentrum van Hedendaagse kunst en wijn).

Druivenoogst in Montilla
Druivenoogst. Foto met dank aan Ayuntamiento de Montilla

Tijdens je wandeling door de straatjes verdienen de volgende plekjes zeker een tussenstop:

 • het Palacio de los Duques de Medinaceli, de residentie van de marquises van Priego na de verwoesting van hun kasteel in 1503. Tegenwoordig is het paleis in verdeeld in twee privéwoningen.
 • de reünies van het Alhori-kasteel uit 1722 dat toebehoorde aan de Aguilars. De torens van het kasteel zijn het de enige overblijfselen die de talloze aanvallen op deze oude militaire vesting die hebben overleefd.
 • het Casa del Inca Garcilaso de la Vega, dat is ingericht als een 16e-eeuwse woning en tevens een wijnmakerij verwelkomt. Het was de verblijfplaats van de Peruaanse schrijver en historicus Garcilaso de la Vega.
 • La Casa de las Camachas. Volgens de overleveringen was dit de thuisbasis van drie heksen (waarvan er één, Elvira García “La Camacha”, ook voorkomt in Miguel de Cervantes‘ boek “El Coloquio de los Perros”, ‘Het gesprek van de honden’.

En als je jezelf wilt trakteren op een heerlijk dessert, maak dan een tussenstop bij bakkerij “Manuel Aguilar”. Het heerlijke banket van deze traditionele bakkerij is bijzonder in trek, zelfs bij Spaanse koningshuis.

VVV-kantoor Montilla

VVV-kantoor

Adres: calle Iglesia
Maandag t/m donderdag: van 09.00 tot 14.00 uur
Vrijdag: van 09.00 tot 14.00 uur en vanaf 16.30 tot 18.30 uur
Zaterdag: van 10.00 tot 13.00 uur en vanaf 16.30 tot 18.30 uur
Zondag: van 10.00 13.00 uur

2. Rute

Rute - Mooiste steden in de provincie Cordoba
Foto met dank aan Ayuntamiento de Rute

Van alle steden in Cordoba is Rute de stad waar de meeste Arabische sporen zijn gevonden, afkomstig uit de periode waarin de stad een defensieve militaire vesting was ten tijde van het Nasriden Koninkrijk van Granada. Haar 10.000 inwoners wonen in het hart van Andalusië, omgeven door pittoreske dorpjes zoals Llanos de Zambra, Don Juan en La Hoz in de Sierra de Rute.

Plan je een tussenstop in Rute mis dan niets van de smaakvolle gerechten en overheerlijke desserts. Probeer bijvoorbeeld de nenas (of bobas, zoals ze ook wel bekend staan), een dessert gemaakt van melk met een pittige hart, en huisgemaakte likeuren en anijs.

En hou je van archeologie, neem dan een kijkje bij de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel van Rute el Viejo en Torre del Canuto. Bovendien kom je als cultuurliefhebber volop aan je trekken in Rute, aangezien de stad beschikt over tal van musea:

 • Het Suiker Museum verwelkomt duplicaten van enkele beroemde Andalusische monumenten die volledig van suiker zijn gemaakt;
 • het Anijs Museum, gelegen binnen een anijs-distilleerderij en het Museum van de ambachtelijke Nougat (Turrón) voltooien de gastronomische route die je niet mag missen!
Anijs van Rute
Anijs van Rute. Foto met dank aan Ayuntamiento de Rute

Een van de beste momenten van het jaar voor een bezoek aan Rute is met Kerst. Tijdens de feestdagen ontdek je hier ’s werelds grootste chocolade kerststal. Deze is te zien in de Galleros Artesanos fabriek. Een heerlijk stukje kunst 😉

VVV-kantoor Rute

VVV-kantoor

Adres: Parque Nuestra Señora del Carmen
Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot 14.00 uur
Van oktober tot december Maandag t/m zondag: van 09.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.
Zaterdag: van 10.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 18.30 uur
Zondag: van 10.00 tot 13.00 uur

3. Priego de Córdoba

Fuente del Rey Priego de Cordoba

Dankzij de talloze kanalen die door het stadje stromen staat Priego de Cordoba bekend als de Water Stad en het is ontegenzeggelijk een van de meest charmante steden in de provincie Cordoba. Het wordt beschouwd als het juweeltje van de Cordovaanse Barok en je ontdekt dan ook diverse gebouwen in deze architectonische stijl wanneer je een bezoek brengt aan een van haar vele districten.

Onder hen:

 • Barrio de la Villa en de Balcón del Adarve, die het oorspronkelijke stadscentrum vormden van Priego de Córdoba.
 • het 15e-eeuws Kasteel, waarvan de 30-meter hoge Torre del Homenaje in 1943 werd opgenomen de historisch-artistieke groepering.
 • de Carnicerías Reales, een 16e-eeuws Italiaanse-Renaissance markt en slachthuis met een schilderachtige wenteltrap.

Proef bij een bezoek aan deze markt zeker ook de (Denominación de Origen) extra vergin olijfolie en geniet van de piñonate, een dessert gemaakt van olijfolie, meel, eieren, Aguardiente, amandelen, honing, sinaasappel en pijnboompitten.

VVV-kantoor

VVV-kantoor

Adres: Plaza de la Constitución 3
Maandag t/m zaterdag: van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot 18.30 uur
Zondag: van 10.00 tot 14.00 uur

4. Baena

Baena dankt haar naam aan de Romeinse achternaam Baius, waarmee de Romeinen in die tijd een rijke vastgoedeigenaar aanduidde en waarmee ook direct de Romeinse oorsprong van Baena wordt verraden.

De talrijke Ibero-Romeinse sporen die in de stad zijn gevonden zijn zeker een bezoekje waard: de Cerro de Minguillar, een versterkte nederzetting op een heuveltop werd uitgeroepen tot Patrimonio Inmueble de Andalucía; De archeologische site van Torreparedones, die toegankelijk is maandag tot en met zondag van 10.00 tot 14.00 uur (gesloten op dinsdag); en de versterkte muren van de voormalige Cortijo de Izcar was.

Roman times. TORREPAREDONES. Baena. Cordoba. Andalusia. Spain

Naast de archeologische sporen is Baena ook beroemd vanwege haar ligging op de route van een van de beroemde routes van Camino de Santiago.

Bovendien ontdekt je onder haar historisch patrimonium onder andere: de Ermita de Nuestra Señora de los Ángeles (Hermitage van onze Lieve Vrouwe van de engelen), die alleen geopend is op 13 mei en 2 augustus. Het Casa de la Tercia en de parochiekerk van Santa María la Mayor, die beide uitgeroepen zijn cultureel erfgoed en Nationaal Monument.

VVV-kantoor

Adres: Calle Virrey del Pino
Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot 14.00 uur
Zaterdag en maandag: van 10.30 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 19.00 uur (vanaf 15 juni tot 30 september: van 18.00 tot 20.00 uur)
zon en feestdagen: van 10.30 tot 13.30 uur

5. Zuheros

Zuheros - Mooiste steden in de provincie Cordoba

Deze stad geniet grote nationale faam vanwege haar toegang tot de spectaculaire Cueva de los Murciélagos, een vleermuizengrot die wordt aangemerkt als een van de belangrijkste neolithische vindplaatsen in Andalusië. In haar charmante straten gevuld met witte huizen voeren de rust en de heerlijke frisse buitenlucht je mee naar het indrukwekkende kasteel op de heuvel van de stad.

Sala del Órgano in de Cueva de los Murciélagos in Zuheros
Cueva de los Murciélagos. Foto met dank aan Ayuntamiento de Zuheros

Zuheros verwelkomt daarnaast ook de Iberfauna, een opvangcentrum voor Iberische wilde dieren, het Archeologisch Museum aan het einde van je bezoek aan de Cueva de los Murciélagos en de parochiekerk van onze Lieve Vrouwe van Remedios, die gebouwd is op de resten van een oude moskee.

De Feria Nacional del Queso Artesano (een beurs voor huisgemaakte kaas) is een andere bijzonderheid in Zuheros, die je kunt bezoeken als je de stad in september bezoekt.

VVV-kantoor

Adres: Plaza de la Paz 2
Dinsdag t/m vrijdag: von 10.00 tot 13.30 uur

6. Almodóvar del Río

Luchtfoto van Almódovar del Río
Foto met dank aan Ayuntamiento de Almodóvar del Río

Deze stad ligt in de Valle Medio del Guadalquivir en is het thuis van ongeveer 8.000 inwoners. Plan je hier een vakantie mis dan zeker niet de Embalse de la Breña (Europa’s grootste dam ten tijde van de bouw in 1931-1934), waar je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan verschillende openluchtactiviteiten en watersporten.

Embalse de la Breña in Almodóvar del Río - buitenactiviteiten
Foto met dank aan Ayuntamiento de Almodóvar del Río

Proef daarnaast ook een van de heerlijke gerechten uit de keuken van Almodóvar del Río. Probeer onder andere de smaakvolle kroketten en vooral ook de mazamorra, een soep gemaakt van amandelen, brood, knoflook, olie en azijn: een feest voor de smaakpapillen!

Met betrekking tot culturele en archeologische sites kun je er een bezoek brengen aan het Volkenkundig Museum en het indrukwekkende kasteel dat je wellicht wel herkent uit de HBO serie Game of Thrones. Bekijk de prijzen en de beschikbare rondleidingen door hier te klikken.

De 14e-eeuwse kerk van de parochie van Inmaculada Concepción en de hermitage van Nuestra Señora del Rosario y San Sebastian zijn zeker ook een bezoekje waard, vooral tijdens de vieringen ter ere van de Virgen del Rosario (in de eerste week van oktober).

VVV kantoor en Bezoekerscentrum van Valle del Guadalquivir

VVV-kantoor

Adres: Carretera de la Estación (oude treinstation)
Maandag t/m vrijdag: van 9.00 tot 14.00 uur
Zaterdag. zondag en feestdagen: 10.00 tot 14.00 uur

Centro de Actividades en la Naturaleza La Breña II
Adres: Carretera del Pantano
Maandag t/m donderdag: van 09.00 tot 14.00 uur
Vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen: 10.00 tot 14.00 uur en 15.00 tot 18.00

7. Hornachuelos

Luchtfoto van Hornachuelos
Foto met dank aan Ayuntamiento de Hornachuelos

De stad Hornachuelos ligt in de heuvels van de Cordovan Sierra Morena en het is na Cordoba zelf de grootste stad van de provincie. Het dankt zijn naam aan het Arabische furnuyulus, wat letterlijk betekent: Stad van de Gaten.

Onder de talloze Moorse overblijfselen die Hornachuelos rijk is raden we je de volgende aan:

 • de Mudejar kerk van Santa María de las Flores, gelegen binnen de ommuurde delen van de stad
 • het 8ste-eeuwse kasteel, wiens torens, tank en centrale plein nog steeds toegankelijk zijn voor bezoekers. (de rest van het kasteel werd gebruikt voor de bouw van de stad.)
 • het paleis en de tuinen van Moratalla, bekend als het Versailles van Cordoba vanwege de pracht van de spectaculaire 8 hectare tellende tuin en het prachtige 12e-eeuwse paleis. De tuin is ontworpen door J.C.N. Forestier, die tevens het Maria Luisa park in Sevilla heeft ontworpen.  
Paleis van Moratalla in Hornachuelos
Paleis van Moratalla. Foto met dank aan Ayuntamiento de Hornachuelos

Een van de beste momenten voor een bezoek aan Hornachuelos is tijdens De Romería de San Abundio in het laatste weekend van april. Dit is een drukbezochte bedevaart tussen Hornachuelos en het gebied van Fuente del Valle, in het natuurpark van de Sierra de Hornachuelos.

VVV-kantoor

VVV-kantoor

Adres: Recinto Ferial Las Erillas
Dinsdag en woensdag: von 9.00 tot 15.00 uur
Donderdag, zondag en feestdagen: von 10.00 tot 14.00 uur
Vrijdag en zaterdag: von 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur

Accommodaties en vakantiehuizen in Cordoba

Behalve prachtige steden ontdek je in Cordoba tevens een aantal bijzonder comfortabele vakantiehuizen waar je kunt gaan genieten van een heerlijke vakantie. Klik op de onderstaande knop om ze allemaal te bekijken.

Wat is je favoriete stad in de provincie Cordoba? Zijn er Cordovaanse steden waarvan je denkt dat ze zeker ook een plekje verdienen in deze blog? Laat het onder hieronder weten en deel je ervaringen met je medereizigers. En oh ja, we zijn erg benieuwd of we je hebben kunnen helpen via deze blog, laat daarom a.u.b. een beoordeling achter zodat we onze content kunnen blijven verbeteren. Alvast bedankt!

De 7 mooiste steden in de provincie Cordoba is een artikel dat gaat over Reisgids in Cordoba
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *