Het Picasso Museum in Malaga

09 jul
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

In het Picasso Museum in Malaga kun je de enorme erfenis van de in Malaga geboren kunstenaar ten volle bewonderen. In deze blog ontdek je alle benodigde info voor je bezoek.

In het Picasso Museum in Malaga ontdek je het belang dat de kunstenaar heeft voor de hedendaagse kunstwereld. Picasso, de maker, de oneerbiedige, de vernieuwer, heeft dit prachtige museum in het centrum van Malaga zeker verdiend. Het is een van de meest bezochte musea in Andalusië, en honderdduizenden mensen bezoeken hier jaarlijks de tentoonstellingen.

Om je bezoek voor te bereiden, bieden we je in dit artikel alle informatie over het Picasso-museum, dat met zijn bestaan voldoet aan de wens van de kunstschilder zelf, om zijn meesterwerken in zijn geboortestad tentoon te stellen.

Waar is en hoe kom je bij het Picasso Museum?

Het museum bevindt zich in het Palacio de Buenavista, gelegen in de straat San Agustín, in het centrum van Malaga. Als je te voet gaat, kun je een wandeling maken in de mooie oude binnenstad, langs het Romeinse theater, het Alcazaba en de kathedraal. Kom je met de bus dan kun met buslijn 1 uitstappen op het Plaza de la Merced of met buslijn 3 bij de halte Paseo del Parque del Ayuntamiento.

Buitenperspectief van Picasso-museum in de straat San Agustín
Foto met dank aan Visita Costa del Sol

Kom je van buiten Malaga dan heb je verschillende manieren om naar Malaga centrum te reizen: met de auto, via de A-7 vanuit de belangrijkste Andalusische steden; met de trein, naar het treinstation Malaga – María Zambrano, en kom je aan op de luchthaven Pablo Picasso dan brengt de trein je in 11 minuten naar Malaga Centro. Malaga heeft ook een busstation, waardoor het verbonden is met de rest van Andalusië en de steden van de provincie.

Openingstijden en prijzen van Picasso Museum

De openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen.

 • In juli en augustus kun je het museum bezoeken van 10.00 tot 20.00 uur terwijl het museum in september en oktober om 19.00 uur haar deuren sluit. 
 • In de winter, van november tot februari, is het museum geopend van 10.00 tot 18.00 uur en van maart t/m juni van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Op 24 en 31 december en op 5 januari is het museum geopend van 10.00 tot 15.00 uur.      
 • Het Picasso museum is gesloten op 25 december, 1 en 6 januari.
De loketten blijven open tot een half uur voor de sluiting van het museum.

Prijzen:

 • Normale toegangsprijs: € 8      
 • Gereduceerde toegangsprijs: € 6. Met dit ticket heb je toegang tot de permanente collectie van Picasso. Het gereduceerde ticket is voor personen ouder dan 65 jaar, houders van de Europese Jeugdkaart en studenten jonger dan 26 jaar oud.
 • Gratis toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, kinderen jonger dan 16 jaar oud, studenten van de Universiteit van Malaga en geaccrediteerde professoren.
 • Groepen die vooraf boeken ontvangen een korting van 20%.      
Gratis toegang voor iedereen
Elke zondag gedurende de laatste twee openingsuren, op 28 februari (Día de Andalucía), op 18 mei (International Museum Day) en op 27 september (World Tourism Day).

Het is mogelijk om kaartjes te kopen aan het loket en tevens kun je online je tickets boeken. Neem je ticket uitgeprint mee of toon de barcode die je hebt ontvangen via je telefoon bij aankomst in het museum.

Geschiedenis van het Picasso Museum

Het idee om de Picasso’s werken tentoon te stellen ontstond reeds in 1953 toen Juan Temboury (Málaga’s Provinciale Afgevaardigde voor Kunsten) Picasso om een aantal van zijn meesterwerken verzocht. De kunstenaar antwoordde verrukt dat hij “twee vrachtwagens met meesterwerken” zou sturen. Zover kwam het echter niet omdat dit aanbod werd afgewezen door de autoriteiten, maar de kiem was gelegd. Het zou echt nog even duren voor zijn museum in Malaga er echt van kwam. In 1992 en 1994 werden twee exposities georganiseerd en bij deze gelegenheid hervatte Christine Ruiz-Picasso (de schoondochter van de kunstenaar) het plan. Het ware project ging van start in 1996 en op 27 oktober 2003 werd het Picasso Museum eindelijk in gebruik genomen in Malaga.

Patio van het Palacio Buenavista - Picasso Museum in Malaga
Foto met dank aan Visita Costa del Sol

Het paleis bevindt zich in het Palacio de Buenavista, een gebouw uit 1530 dat bestaat uit twee verdiepingen met in het midden een prachtige zuilengalerij. Het statige imago, de locatie en de breedte maken van het Palacio de Buenavista een emblematisch gebouw in Malaga. Het werd twee keer gerenoveerd, in 1950 en 1984. Nadien werden vanwege de bouw van het Picasso-museum twee aangrenzende huizen gekocht om het museum te voorzien van een auditorium en een tentoonstellingsruimte. Ook werden er kantoren en een bibliotheek aan toegevoegd. In 2017 werd de collectie verbreed en werden LED-lampen toegevoegd om alle kamers te decoreren.

Kenmerken van het Picasso Museum

Op de begane grond en op de eerste verdieping ontdek je 12 tentoonstellingszalen, terwijl je in de kelder de archeologische overblijfselen kunt bezoeken die tijdens de verbouwing zijn gevonden.

De collectie van het Picasso museum omvat alle stijlen en materialen die de schilder heeft onderzocht, van de roze periode en het kubisme tot het neoklassiek en het surrealisme, en zijn laatste werken in de jaren ’70. De bijna 300 werken van de kunstenaar zijn onder te verdelen in schilderijen, keramiek en sculpturen. Na 2017 werden 166 nieuwe meesterwerken aan de collectie toegevoegd.

Archeologische overblijfselen

Archeologische overblijfselen in het Picasso Museum in Malaga
Foto met dank aan Visita Costa del Sol

Tijdens de verbouwing van het museum vond men overblijfselen van de beschavingen die Malaga door de eeuwen heen bezetten. Deze ontdekkingen vormden een belangrijk bewijs van de oorsprong van de stad. Zo vond men resten uit de Romeinse tijd, Fenicische gebouwen en een deel van de muren en de kamers van een oud Renaissance-paleis. 

Vanwege het belang voor de stad werd een structuur gebouwd zodat inwoners en toeristen toegang hebben tot de archeologische vindplaats en de resten van de verschillende culturen kunnen bewonderen.

Permanente en tijdelijke tentoonstellingen

De permanente tentoonstelling van het museum beslaat 12 zalen, die zijn ingericht om je zo goed mogelijk te begeleiden op je reis langs de meesterwerken van de kunstenaar. In chronologische volgorde weergegeven, onthullen de werken de uitbreiding van zijn werk, evenals de constante verkenning en het cyclische karakter van het artistieke onderzoek van Picasso.

De uitzonderlijke werken tonen je de belangrijkste stilistische mijlpalen van de schilder, van 1920 tot 1970.

Gerenommeerde kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk te tonen voor de tijdelijke tentoonstellingen. In 2019 worden de werken van Bruce Nauman en Olga Picasso getoond.

Rondleidingen

Het museum verzorgd individuele rondleidingen, rondleidingen voor groepen en met kinderen. Ze kunnen worden verstrekt voor permanente of tijdelijke tentoonstellingen, om meer te leren over de architectuur van het Palacio de Buenavista of om de archeologische overblijfselen te ontdekken. Er zijn ook kunstworkshops voor de kleintjes, artistieke workshops voor volwassenen en bezoeken aan de terrassen van het paleis, die normaal gesproken dicht blijven voor het publiek en waar je kunt gaan genieten van een nooit eerder gezien panorama van Malaga.

La Ruta Picassiana – Picasso Route

Plaquette op Casa Natal - Ruta Picassiana
Plaquette op Casa Natal van Picasso. Foto met dank aan Visita Costa del Sol

Deze Picasso Route is een reis door verschillende delen van Malaga die verband houden met het leven van de kunstenaar. Onder hen ontdek je het Casa Natal (waar Picasso werd geboren), de parochiekerk van Santiago Apóstol, waar de schilder werd gedoopt met de naam Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (Pablo voor vrienden), het Museo Municipal waar hij leerde schilderen, de Plaza de Toros de La Malagueta waar hij zijn eerste foto schilderde, en natuurlijk het Picasso Museum.

Het Picasso Museum in Malaga is een welverdiende erkenning van het beroemde en invloedrijke werk van de schilder, die de loop van de hedendaagse kunst veranderde.

Het Picasso Museum in Malaga is een artikel dat gaat over Cultuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *