Mijnen van Riotinto (Huelva)

16 nov
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Laat je verrassen door de Mijnen van Riotinto en ontdek hoeveel interessante feitjes jij al wist over dit adembenemende mijnbouwgebied.

Sommige schoonheden van Andalusië zijn voor velen nog onbekend. Dat is de reden dat we je dit keer graag meenemen naar de Mijnen van Riotinto en we je voorzien van een aantal interessante feitjes over het mijnbouwgebied Riotinto.

Lees verder en leer meer over dit spectaculaire gebied, gelegen tussen de provincies van Huelva en Sevilla.

1. Het mijnbouwgebied van Riotinto is….oud

Het Riotinto mijnbouw gebied ligt op zo‘n 70 kilometer ten noordoosten van Huelva en wordt beschouwd als een van de oudste mijnbouwgebieden in de hele wereld!

Mijnen Riotinto brug

2. …heel erg oud

In het aanwezige mijnbouwmuseum ontdek je de geschiedenis van de mijnen die teruggaat tot aan de 5000 jaar oude megalithische graftombes. Je vindt hier tevens een 200m. lange replica van de mijn uit de Romeinse tijd.

3. …voorzien van een kleurrijke naam

De naam Riotinto is afgeleid van de rivier die ontspringt in de Peña del Hierro, een 65m-diepe open-mijn gelegen op 3 kilometer ten noorden van Nerva. De karakteristieke rode kleur (Riotinto betekent ‘Rode Rivier‘ in het Spaans), komt vanwege de diep rood-bruine tint van het water, dat is ontstaan door de reactie van zure grondwater met de ijzer- en koperhoudende grond.

Riotinto rivier in de provincie Huelva

4. De Riotinto is niet alleen een mijn

Het mijnbouwgebied werd in 2001 officieel gesloten maar vandaag de dag kun je dit intrigerende landschap nog steeds bewonderen dankzij de Parque Minero de Riotinto. Deze organisatie biedt haar bezoekers de mogelijkheid om te genieten van 22 kilometer lange treinreis in een gerestaureerde mijnbouw-trein uit de 20ste eeuw.

Zorg er wel voor dat je vooraf je tickets boekt want deze trein is zeer gewild!

5. Het is een landschap uit een andere wereld

Dankzij het hoge zuurgehalte van de bodem van het Riotinto mijnbouwgebied voeren NASA en het Madrileense Centro de Astrobiología onderzoeken uit ter voorbereiding op het vinden van leven op Mars.

Het project dat in 2003 werd gestart onder de naam MARTE (Mars Analog Research and Technology Experiment) helpt bij het ontwikkelen van technieken en instrumenten waarmee toekomstige verkenningen van de rode planeet mogelijk moeten worden.

Daarnaast werden in 2006 door het INTA (National Institute of Aerospatial Technique) enkele proefprojecten uitgevoerd in de Riotinto, zoals het Moonwalk project. Deze projecten richten zich op het verzamelen van informatie over hoe een verovering van Mars eruit zou zien, welke speciale kleding en instrumenten je nodig hebt en hoe de communicatie tussen astronauten en Aarde zou verlopen.

Het landschap van het mijnen van Riotinto

6. …en ook een Koninklijke Mijn

Ken je Koning Salomon? Hij zou volgens de overleveringen zijn beroemde tempel hebben voorzien van goud dat afkomstig is uit de Mijnen van Riotinto.

En misschien heb je ook weleens gehoord van Koningin Victoria? Een van de rijtuigen die Hare Majesteit de Koningin moest vervoeren tijdens haar tour door India werd hier gebouwd in 1892 en luistert naar de toepasselijke naam ‘Vagón del Maharadja‘ ( De wagen van de Maharadja).

Accommodaties en vakantiehuizen in Huelva en Sevilla

Je eerste verkenning van de Mijnen van Riotinto zit erop. Houd je van bijzondere, niet alledaagse gebieden dan is dit mijnbouwgebied zeker iets voor jou.

Ben je van plan om Huelva te bezoeken en heb je nog geen verblijfplaats bekijk dan zeker ook een van de prachtige vakantiehuizen in de provincie Huelva of in Sevilla.

Zo kun je heerlijk ontspannen tijdens al je ontdekkingen en ben je snel weer op kracht voor je volgende avonturen!

Nu weet je zeker meer dan van tevoren over mijnen van Riotinto, toch? Heb je al zin gekregen om het gebied te gaan verkennen? Of heb je misschien al eens een bezoek gebracht aan de Mijnen van Riotinto? Laat het ons weten en deel je ervaringen en verwachtingen met ons en je medereizigers!

Mijnen van Riotinto (Huelva) is een artikel dat gaat over Cultuur in Huelva
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *