Top 18 Films opgenomen in Andalusië (Spanje)

27 feb
2018
Geactualiseerd op: 14 juli, 2023

Ben je een echte filmliefhebber en plan je een vakantie naar het zuiden van Spanje, ontdek dan deze 18 films opgenomen in Andalusië en treed in de voetsporen van je favoriete acteurs!

Andalusië is en was het toneel van een groot aantal binnenlandse en buitenlandse filmproducties en in deze blog ontdek je 18 beroemde films die zijn opgenomen in Andalusië: een overzicht die je als filmliefhebber niet mag missen!

PROVINCIE SEVILLA

1. El Dictador (2012) – The Dictator

De producer van deze politieke komedie-satire, met in de hoofdrol Sacha Baron Cohen (Ali G) koos het Plaza de España om de omringende scènes in het paleis van gouverneur Aladeen op te nemen. Ze filmden er twee dagen en lieten een flink budget achter in de hoofdstad van Andalusië.

2. Star Wars: Episode II – The Attack of the Clones (2002)

Het Plaza de España werd ook gebruikt om enkele scènes te filmen van deze tweede film van de Star Wars-sage. De locatie werd gekozen om het paleis van Naboo in de stad Theed na te bootsen en in de scene zie je prinses Amidala (Natalie Portman) en de jonge Anakin Skywalker (Hayden Christensen), dwalen door de hogere delen van het Plaza de España.

3. Mission Impossible II (2000)

Voor een meer sinistere versie van de Heilige Week in Sevilla bekijk je het tweede deel van de Mission Impossible-saga, met natuurlijk Tom Cruise in de hoofdrol. In de scene die in Sevilla werd opgenomen zie je een fakkeloptocht en bijzondere personages die op een ongewone manier door de straten van Sevilla dansen.

4. Day and Night (2010)

Deze actiekomedie werd gedeeltelijk opgenomen in de provincies Sevilla en Cádiz. Tijdens de scènes in de hoofdstad van Andalusië, ontdek je onder andere de Arena van de Maestranza en wel tijdens de ontsnapping van Diaz en Cruise door de smalle straatjes van de stad.

5. Game of Thrones (Seizoen 5 & 7)

HBO zorgde voor groot enthousiasme onder Spaanse fans toen ze aankondigde dat een deel van het vijfde seizoen van deze buitengewoon populaire saga zou worden opgenomen in de hoofdstad van Andalusië. Hierbij werd het Alcazar van Sevilla gebruikt om de Water Gardens van Dorne, de residentie van Prins Doran Martell, te vertegenwoordigen. Hierna verhuisde de set naar de Osuna Bullring, die werd gebruikt om de Daznak-greppel in Meereen te recreëren.

Een jaar later reisden bijna alle protagonisten van de serie af naar Sevilla om een ​​aantal scènes van het zevende seizoen op te nemen. Deze keer waren het de Atarazanas die werden gebruikt om het Rode Fort, in het bijzonder de kerkers, te reconstrueren in King’s Landing. Uiteindelijk reisde het HBO-team ook nog af naar het Itálica Amfitheater om de Dragons Pit in King’s Landing op te nemen, waarin de grote bijeenkomst plaatsvindt om de toekomst van de White Walkers te bepalen.

6. The Kingdom of Heaven (2005)

Deze film, met onder andere Orlando Bloom, Eva Green en Jeremy Irons, is opgenomen in Marokko en in Spanje. Het huis van Pilatus en het Alcázar waren de set van het paleis van Baldwin IV in Jeruzalem. Er werd ook geschoten in Córdoba, in het stadje Palma del Río, waar het Palacio de los Portocarrero een tuin in Ibelin vertegenwoordigde. Eigenlijk zou ook de Mesquita van Cordoba het decor gaan vormen van een grote actiescène, maar dit ging uiteindelijk niet door na een meningsverschil tussen de productie en het bestuur van de kathedraal.

PROVINCIE CADIZ

7. 007: Die Another Day(2002)

Wie herinnert zich het niet: de scène in Havana waarin Halle Berry tergend langzaam uit zee komt wandelen in bikini en vervolgens haar verleidelijke tred doorzet naar een typisch Cubaanse chiringuito? In werkelijkheid werd deze scène opgenomen in het Spaanse Cadiz, op de Playa de la Caleta. De actrice loopt op naar het terras van Balneario de la Palma, terwijl Bond (gespeeld door Pierce Brosnan) naar de horizon staart waar in werkelijkheid het kasteel van San Sebastian te vinden is.

8. The Empire of the Sun (1987)

Steven Spielberg himself bezocht in 1987 de moerassen van Trebujena om er zijn film over de Tweede Wereldoorlog op te nemen. De keuze voor deze locatie was een veilige gok voor prachtige zonsondergangen en het creëren van een ruimtelijk gevoel, en op hetzelfde moment was het de perfect plek vanwege haar verbinding met de meest centrale en meer ontwikkelde plaatsen.

PROVINCIE MALAGA

9. The Bridge of San Luis Rey (2004)

Deze film uit 2004, met in de hoofdrollen Robert de Niro en Geraldine Chaplin, werd opgenomen op het Plaza de Toros in Antequera en in de prachtige natuurlijke omgeving van El Chorro (die je kunt ontdekken in onze blog over de Caminito del Rey). Een groot aantal mensen uit Malaga figureerden als extra’s in deze film over het koloniale Peru.

PROVINCIE GRANADA

10. Doctor Zhivago (1965)

Deze winnaar van 5 Oscars werd volledig in Spanje gefilmd, vooral in de buitenwijken van Madrid (het boek was verboden in de Sovjet-Unie, dus de opnames konden daar niet plaatsvinden). In de Calahorra werd de begrafenis van de moeder van Zhivago gefilmd en als je goed kijkt zie je op de achtergrond de Sierra Nevada.

PROVINCIE HUELVA

11. The Endless Story (1984)

Deze film, gebaseerd op het boek van Michael Ende, is een jeugdklassieker van velen, maar weinigen weten dat er verschillende scènes zijn opgenomen in de provincies Huelva en Almeria. In de eerste werden de landschappen vastgelegd, die vervolgens door een post-productieproces gingen, terwijl het strand van Mónsul in Almería het strand is waar Atreyu van de rug valt van de draak Fújur.

PROVINCIE ALMERIA

12. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Het zal je als filmliefhebber niet onopgemerkt zijn gebleven dat director Steven Spielberg een voorliefde heeft voor Andalusische landschappen. De derde film uit de Indiana Jones-serie werd opgenomen in Almeria en Granada. In Almeria herken je het strand van Mónsul de San José, de goudmijnen van Rodalquilar, de Kunstacademie van Almería, de Sierra Cabrera in Turre, het gebied van San José de los Escullos, de Rambla del Búho en de Tabernas woestijn. In de provincie Granada leende Spielberg het treinstation van Guadix, dat hij omtoverde in een Turkse bazaar.

13. Spaghetti Westerns (1960 – 1970)

Wie kent ze niet, de beroemde Spaghetti Westerns. Maar wist je dat veel van deze Wild West verhalen in werkelijk zijn opgenomen in de Tabernaswoestijn van provincie Almeria, en in het bijzonder in Cabo de Gata. Zo herinner je misschien nog wel “A Fistful of Dollars” uit 1964 en “Once upon a Time in the West” uit 1968. De productie was grotendeels Italiaans, geregisseerd door Sergio Leone met muziek van Ennio Morricone.

14. Never Say Never Again (1961)

Nog een Bond-film die werd opgenomen in Andalusië. Deze keer was het Sean Connery die Almeria bezocht, met name het strand van Los Escullos, de prachtige landschappen van Cabo de Gata, het strand van Palmer en de tunnel van Aguadulce.

15. Lawrence of Arabia (1962)

Deze episch-historische film wordt beschouwd als een van de beste die ooit is gemaakt en werd opgenomen op spectaculaire locaties zoals Cabo de Gata, Carboneras en Mojácar. De producent kocht twee locomotieven en diverse wagons van de Spaanse NS (RENFE) om ze vervolgens te laten exploderen met dynamiet, aangezien digitale speciale effecten nog niet zo ver waren ontwikkeld. Daarnaast werd er ook geschoten in het park van Nicolás Salmerón, waarin het vertrek van de Arabieren uit de stad Damascus werd nagebootst en ook zijn er enkele opnames gemaakt op de Plaza de España in Sevilla.

16. Cleopatra (1963)

De duurste film tot dan toe in de geschiedenis en de winnaar van 4 Oscars heeft zo zijn eigen Andalusische tintje. Sommige scènes zijn opgenomen in Almería, in de Alcazaba en op de heuvel van San Cristóbal. Elizabeth Taylor in de rol van Cleopatra en Richard Burton in de rol van Antonio, vertellen het verhaal van de jongste koningin in de geschiedenis die probeerde om het machtswellustige Romeinse Rijk te weerstaan.

17. Exodus: Gods and Kings (2014)

De Amerikaanse regisseur Ridley Scott koos de stad Almeria om enkele scènes van deze epische film op te nemen, een film gebaseerd op de bijbelse vertelling van de uittocht van de Hebreeën. De indrukwekkende Sierra Alhamilla, de Tabernaswoestijn, de Cerro del Cinto, Níjar en de oude goudmijnen in Rodalquilar waren gastheer van acteur Christian Bale en de Spaanse actrice María Valverde.

PROVINCIE JAEN

18. Alatriste (2006)

Het zeventiende-eeuwse Spanje werd geboren in de steden Úbeda en Baeza, beide uitgeroepen tot werelderfgoed. De film, met in de hoofdrol Viggo Mortensen (The Lord of the Rings) is gebaseerd op de roman van de Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte en is de op één na duurste Spaanse film die ooit op het Iberische schiereiland is opgenomen. In Úbeda hebben ze toegang gekregen tot de Collegiata de Santa María de los Reales Alcázares en de Plaza de Santo Domingo. In Baeza werden het Jabalquito-paleis, de kathedraal en de oude universiteit gebruikt om te filmen.

Accommodaties in Andalusië

Wil je een bezoek brengen aan de locaties van je favoriete films die in Andalusië zijn opgenomen en daarbij de ware Andalusische geest ontdekken, dan is er geen betere manier denkbaar dan een verblijf te boeken in een van onze landelijke vakantiehuizen. Maak kennis met de tradities, schoonheden en de voortreffelijke keuken en bezoek de mooiste plekjes in een van haar bijzondere steden. Wil je meer weten? Bekijk dan het onderstaande overzicht met daarin de beste landelijke vakantiehuizen in Andalusië.

Ken je een andere film die is opgenomen in Andalusië? Vertel ons in de reacties!

Top 18 Films opgenomen in Andalusië (Spanje) is een artikel dat gaat over Cultuur in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *