Hoe viert men La Noche San Juan in Andalusië?

08 jun
2018
Geactualiseerd op: 23 juni, 2022

Ontdek de vreugdevuren op de Andalusische stranden tijdens de viering van la Noche de San Juan in Andalusië.

Blijf lezen en ontdek hoe je dat elk jaar tijdens de nacht van 23 op 24 juni La noche de San Juan kunt beleven in het zuiden van Spanje.

Anders dan de naam doet vermoeden is la Noche de San Juan een feest dat zijn oorsprong kent in heidense rituelen en het is van oorsprong nauw verbonden met de kortste dag van het jaar en de komst van de zomerzonnewende.

Later plaatste de kerk deze niet religieuze traditie op de christelijke kalender en wel om de geboorte van Sint Johannes de Doper te vieren. Zodoende viert men vandaag de dag ieder jaar op 24 juni de Nacht van San Juan (Johannnes werd zes maanden vóór Kerstavond geboren, zoals vastgelegd in het evangelie van Lucas).

Het zal je vast niet verbazend dat vuur het belangrijkste element is tijdens la Noche de San Juan. Vuur wordt namelijk al eeuwenlang beschouwd als een zuiverend element en het is het symbool tijdens de vieringen van de zomerzonnewende. Om deze reden zijn de Spaanse stranden deze nacht gevuld met vreugdevuren om la Noche de San Juan te vieren.

Vuur is echter niet het enige element dat een belangrijke rol speelt deze nacht.

Dankzij het sacrament van de doop staat ook de kracht van het water centraal tijdens deze viering (het was immers Johannes, oftewel Juan, die Jezus doopte). Hierdoor geloofd men in de magische kracht van het water, dat in staat wordt geacht om verlangens te vervullen en daarnaast een bron van geluk en vruchtbaarheid is voor al diegenen die tijdens de nacht van 23 op 24 juni juni baden.

Het is dit krachtenspel van vuur en water dat zijn hoogtepunt bereikt tijdens la Noche de San Juan in Andalusië.

Lees verder en ontdek hoe la Noche de San Juan wordt gevierd in de Andalusische provincies.

San Juan in Malaga

Van alle Andalusische steden is Malaga misschien wel de stad waar men de nacht van San Juan het vurigst beleefd. De kortste nacht van het jaar wordt intens gevierd met vreugdevuren op het strand, die vergezeld gaan met brevas en “espetos” van sardientjes, die in dezelfde vreugdevuren worden geroosterd.

Afgezien van deze culinaire traditie is het de “Quema de los Júas” waar de meeste mensen op afkomen. Júas zijn lappenpoppen die een onpopulair moeten voorstellen. Ze meten meestal 2 tot 3 meter en de buurtbewoners beginnen vaak al een paar dagen voor de Nacht van San Juan met het maken van deze poppen. Vandaar ook dat je ze de dagen voorafgaand aan San Juan al te bewonderen zijn op de stranden van Malaga.

De hoofdstad van Malaga verwelkomt twee belangrijke vreugdevuren, één op het strand van La Malagueta, in het centrum van de stad, en de andere in het westen, op het strand van Misericordia. Tijdens deze nacht verzamelen duizenden mensen zich voor hun eigen gemaakte vuren maken ze zich klaar voor een vurig feest (het is daarmee ook gelijk de enige nacht waarop kampvuren op strand zijn toegestaan.)

Tijdens deze nacht vereist de traditie dat er drie wensen op een stuk papier worden geschreven dat later in het vuur wordt gegooid; zij die de wensen maken moeten ook drie keer over het vuur heen springen om te zorgen dat hun lichaam wordt gezuiverd en hun problemen worden verbrand. Daarnaast wordt het feest begeleid door feestelijk muziek en om middernacht wordt de baai verlicht door een prachtige vuurwerkshow.

In Estepona, een gemeente van de provincie Malaga, kent deze traditie een variant die bekend staat als “Quemando los Bigotes de San Juan” (de betekenis van bigotes is snorren, waarmee wordt verwezen naar slechte mensen; men gebruikte het woord snorren in de 16e eeuw om bandieten aan te duiden).

Degene die deze wedstrijd wint, krijgt de kans om zijn pop op het strand te verbranden en ondertussen baden de mensen zich in zee om op magische wijze hun wensen in vervulling te zien gaan, een beetje zoals onze nieuwjaarsduik.

San Juan in Granada

Ook in de provincie Granada viert men San Juan met uitbundige vreugdevuren.

Op de stranden van Motril en Almuñécar is San Juan de enige dag waarop kamperen en vreugdevuren zijn toegestaan. Motril kent dezelfde traditie met de drie wensen als Málaga maar om het geluk het hele jaar door te ervaren dien je bovendien drie negatieve dingen in zee te gooien, waarna het tij de negativiteit weg zal voeren.

In Almuñécar wassen de mensen om middernacht hun gezichten met water en rozenblaadjes om zodoende hun schoonheid en gezondheid het hele jaar door te behouden. Daarbij wordt de sterrenhemel gevuld met papieren lampionnen. Bovendien wordt de stad om de vooravond van San Juan gevuld met de heerlijke geur van de traditionele “Bollo de San Juan“, een brood gemaakt met matalauva (een soort anijs).

Ben je op zoek naar iets nog originelers, dan hoef je alleen maar naar Lanjarón te gaan, een prachtig stadje in de Alpujarra van Granada, beroemd om zijn geneeskrachtige wateren. Hier zul je om klokslag middernacht getuige zijn van de Carrera del Agua, waarin zowel buren als bezoekers van de stad zo’n 1.5 kilometer door de straten rennen terwijl ze vanaf balkons en daken tot 01.00 uur worden beregend met niet-drinkbaar water en waarbij de lopers ondertussen schreeuwen: “Esto no es San Juan, esto es cachondeo, ¿dónde está el agua? ¿Que yo no la veo?” (vrij vertaald: Dit is niet San Juan, dit is rommel man, waar is het water dat ik niet zien kan?).

Aan het einde van de race staat de lopers een groot vreugdevuur te wachten, waar ze kunnen opdrogen en genieten van de heerlijke ham die in de stad wordt gemaakt.

San Juan in Cadiz

Ook in de provincie Cadiz, en dan vooral in plaatsen als San Roque, La Linea de la Concepción Algeciras en de hoofdstad zelf, worden de zogenaamde “Juanillos” verbrand; dit zijn lappenpoppen die verwijzen naar een bekend personage. In tegenstelling tot Malaga houden de mensen op de stranden van El Rinconcillo en Getares, in de baai van Algeciras, hun wensen echter voor zichzelf.

Op de stranden van Conil de la Frontera kun je de buurtwedstrijd bijwonen waar het ook de poppen zijn die de hoofdrol spelen. De winnende “Juan en Juana” worden vervolgens in de vreugdevuren verbrand.

Een andere stad in Cadiz die een bezoek waard is tijdens San Juan is Alcalá de los Gazules. Hier kun je vlakbij het 12e-eeuwse kasteel gaan genieten van een waar vuurwerkspektakel.

San Juan in Almeria

In de provincie Almeria, en vooral in steden als Adra, Roquetas de Mar of El Ejido, dansen de mensen op feestelijke muziek en geniet men van een prachtig vuurwerk. Bovendien kunt je heerlijk gaan genieten van de smakelijke sardientjes die deze nacht rijkelijk worden bereid.

San Juan in Cordoba

Ondanks het gebrek aan stranden wordt la Noche de San Juan ook in de binnenlandse provincies van Andalusische intens beleefd. Zo herinnert men zich in Almedinilla, een gemeente in Cordoba, elk jaar aan de Legende van la Encanta, waarin de geest van een jonge vrouw zogenaamd aan de oevers van de rivier de Caicena verschijnt, op zoek naar de geliefde die door haar broers werd vermoord om hun huwelijk te vermijden.

Legende van la Encantá, Noche de San Juan in Almedinilla (Cordoba)
Legende van la Encantá. Foto met dank aan Ayuntamiento de Almedinilla

Ook de stad Cabra heeft haar eigen vreugdevuur om zo de boze geesten weg te jagen en het Feest van San Juan te doen ontbranden, terwijl men in Almodóvar del Río vooral uitkijkt naar de parade waarin de kinderen zich door de stad begeven met lampen gemaakt van versierde watermeloenen.

San Juan in Jaén

Tijdens San Juan in de stad Cazorla herleeft men een heel bijzondere traditie: de Nacht van de Tragantía. Volgens de legende hield de gouverneur van Cazorla een jonge vrouw vast in de kerkers van het kasteel van de Yedra, om haar te beschermen tijdens een belegering. Hij werd echter vermoord en niemand wist ooit van zijn protégé. De jonge vrouw overleefde door knaagdieren te eten en het onderste deel van haar lichaam veranderde in dat van een slang.

De legende wordt gevierd met toneelstukken, muziek en gastronomie en vindt plaats in de straten van de stad gedurende de nacht van San Juan.

Ook in de Jaén-gemeenten Montizón en Navas de San viert men hun patroonheilige tijdens deze kortste nacht van het jaar en wel door jonge kalveren los te laten in de straten van de stad.

Accommodaties in Andalusië: ontdek onze vakantiehuizen

Aangezien San Juan in Andalusië op verschillende manieren wordt gevierd kun je verschillende keren naar het zuiden van Spanje reizen en elk jaar op een andere plaats van de atmosfeer gaan genieten. Ben je hiervoor nog op zoek naar een verblijfplaats, bekijk dan zeker ook het onderstaande overzicht met de beste villa’s in Andalusië, je zult verbaasd zijn over de kwaliteit die je wordt geboden om heerlijk te gaan genieten van een welverdiende zonvakantie.

Zoals je hebt gelezen wordt San Juan in Andalusië op verschillende manieren gevierd. Ben je van plan om dit feest in de toekomst bij te wonen of ben je ooit al eens in Andalusië geweest tijdens deze speciale gelegenheid? Laat het hieronder weten en deel je ervaringen met ons en je medereizigers. Oh en we stellen het zeer op prijs als je dit artikel zou willen beoordelen 🙂

Hoe viert men La Noche San Juan in Andalusië? is een artikel dat gaat over Cultuur in Almeria
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *