Natuurparken van Andalusië: genieten van het pure Spaanse landschap

14 nov
2016
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de prachtige en verbazingwekkende natuurparken van Andalusië.

De natuurparken van Andalusië vormen samen met nog twee Nationale Parken bijna een vijfde deel van heel deze autonome regio. In deze post nemen we je daarom mee naar alle windstreken van Andalusië, waarbij je per provincie kennismaakt met de mooiste natuurparken van Andalusië.

Kom mee en ontdek de natuur van Andalusië!

Almeria: Cabo de Gata-Níjar

Cabo de Gata-Níjar natuurpark in Almeria

We beginnen onze reis in de provincie Almeria alwaar we kennis kunnen maken met het natuurpark van Cabo de Gata. Met haar oppervlakte van meer dan 45.000 m2 aan beschermde natuur wordt het beschouwd als de grootste beschermde kuststreek van Andalusië.

Het adembenemende landschap in Almeria laat zich kenmerken door haar grote variatie. Zo vind je er de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje, maagdelijk witte zandstranden, kleine eilanden omgeven met koraalriffen en in het binnenland tref je grote zoutvlaktes en zelfs een semi-woestijn gebied.

Dit semi-woestijngebied, dat is ontstaan door de zeer hoge temperaturen in combinatie met het gegeven dat Almeria de laagste gemiddelde regenval heeft van heel Spanje, werd in 1997 door Unesco uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Dit komt omdat het gebied de thuisbasis is voor vele inheemse en bedreigde diersoorten, die hier komen om te nestelen. dit doen ze vooral in Las Salinas, een zoutwater lagune gelegen tussen San Miguel en de landtong van Cabo de Gata.

Jaen: Natuurpark van Cazorla en Segura

Sierra de Cazorla y Segura natuurpark in Jaen

Met een gebied ter grootte van 210.000 hectare is het Natuurpark van Cazorla en Segura het grootste beschermde natuurgebied van heel Spanje. Het is gelegen op 600 meter boven de zeespiegel, met uitschieters tot wel meer 2000 meter hoogte ( Pico Empanada is 2107 meter hoog).

UNESCO riep het gebied in 1989 al uit tot biosfeerreservaat en dit is te danken aan de aanwezigheid van wel 51 verschillende soorten zoogdieren, 185 soorten vogels, 21 reptielensoorten en met 112 verschillende vlindersoorten ontdek je hier ook nog eens het hoogste aantal vlindersoorten van heel het Iberisch Schiereiland.

Voor wat betreft de botanische verscheidenheid kan alleen het Nationale Park van Sierra Nevada tippen aan het natuurpark van Cazorla. En ter afsluiting geven we je nog graag mee dat de twee belangrijkste rivieren van Andalusië hier ontspringen; te weten de Guadalquivir en de Segura rivier.

Malaga: Natuurpark Sierra de las Nieves

Sierra de las Nieves natuurpark in Malaga

Het natuurpark Sierra de las Nieves bestrijkt een gebied van zo‘n 18 hectare en is gelegen in het gebied rondom Marbella en Ronda. Het dankt haar naam aan de bergtoppen die hier soms wit zien van de sneeuw. Het park werd in 1995 uitgeroepen tot biosfeerreservaat en herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Dankzij de afwezigheid van menselijke activiteiten kan de natuur hier ‘ongestoord‘ haar gang gaan.

Al wandelend door het gebied spot je verschillende soorten wild en met een beetje geluk vind je zelfs de verlegen berggeit of moeflon op je pad.

Sevilla: Natuurpark Sierra Norte

Sierra Norte natuurpark in Sevilla

Het beschermde natuurpark van Sierra Norte wordt gekenmerkt door haar glooiende heuvels en beslaat een gebied van zo‘n 65.000 hectare cie zijn gevuld met prachtige oude eiken. Je ontdekt hier verder ook enkele pittoreske dorpjes, die vaak zijn voorzien van oude Mudéjar-stijl kerkjes en kastelen van waaraf je een prachtig uitzicht hebt op de wijde omgeving.

Ook tref je hier verschillende soorten mijnen aan, aangezien het park gelegen ligt op een groot kolenveld. Het is zelf zo dat het spectaculaire natuurmonument, de Cerro del Hierro, vroeger in gebruik was als ijzermijn.

Het park behoort samen met de Sierra de Hornachuelos, de Sierra de Aracena en de Pico de Aroche toe aan het biosfeerreservaat van Dehesas de Sierra Morena.

Cordoba: Sierra de Hornachuelos

Hornachuelos natuurpark in Cordoba

In het noordwesten van de provincie Cordoba vind je het natuurpark van de Sierra de Hornachuelos, dat in 1989 werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Haar mediterrane bossen en rivieroevers behoren toe aan de best bewaard gebleven gebieden van de Sierra Morena en ze is gezegend met een zeer divers landschap, met onder andere reservoirs ( zoals die van de rivier Bembézar), diepe kloven, kurkoogst gebieden en velden vol met aromatische bloemen.

Neem tijdens je bezoek ook zeker een kijkje op de top van de Peña del Fraile, die je kunt bereiken via de wandelroute van Bembézar. Deze rotsformatie met haar prachtige panorama vormde de inspiratiebron voor Don Álvaro o la fuerza del sino, een toneelstuk van de Hertog van Rivas, dat de piek markeerde van de hoogtijdagen van de Spaanse Romantiek.

Huelva: Sierra de Aracena y Pico de Aroche

Sierra de Aracena y Pico de Aroche natuurpark in Huelva

De Sierra de Aracena y Pico de Aroche is het op twee na grootste natuurpark van Andalusië en beslaat een gebied ter grootte van 186.000 hectare in de provincie Huelva. Vanwege de hevige regenval in dit gebied, vind je in het park een zeer weelderige vegetatie, en we hebben het hier meteen over één van de grootste beschermde bosgebieden van heel het Middellandse Zeegebied.

Ze biedt een veilige thuishaven aan verschillende bedreigde diersoorten zoals de Iberische Lynx en het is een nestplaats voor de zwarte ooievaar.

Ook tref je hier diverse varkenshouderijen aan die zorgen voor de productie van de overheerlijke en welbekende Iberische ham.

Granada: Sierra de Castril

Sierra de Castril natuurpark in Granada

Het natuurpark van Siera de Castril dankt haar naam aan de gelijknamige rivier de Castril, die zijn oorsprong kent in het hart van de bergen en uitloopt tot in het reservoir van El Portillo. Dankzij deze verse waterstromen vormt het natuurpark een speciaal habitat voor vele vis- en vogelsoorten en dankzij de overwegende afwezigheid van menselijke activiteiten kunnen deze er ongestoord leven.

Een van andere gevolgen van stromende water is de Barranco de la Osa (letterlijk; de beer ravijn). Dit is het beroemdste deel van een grote karstformatie die hier gedurende vele duizenden jaren is uitgegraven door de inwerking van de stromende wateren.

Een van de meest betoverende monumenten die je hier kunt zien is de Peña de Castril. Dit is een 955 meter hoge rotsformatie die door de jaren heen is ontstaan door vele lagen van erosie. Op haar top kun je het adembenemende kasteel van Castril zien liggen en het uitkijkpunt biedt je de perfecte gelegenheid om de magistrale geologische formaties van het Sierra de Castril te aanschouwen.

Cadiz: Natuurpark van Los Alcornocales

Alcornocales natuurpark in Cadiz

Het derde grootste natuurpark van Andalusië luistert naar de naam Los Alcornocales en het beslaat een gebied van zo‘n 170.000 hectares, gelegen tussen de provincies Cadiz en Malaga. Haar a-typische vegetatie vind je in Andalusië nergens anders terug omdat het zich meer laat vergelijken met dat van Noord-Europa dan met die van Zuid-Spanje.

Dankzij de hevige regenval in dit gebied is het park voorzien van vele riviertjes en stroompjes, die vrijuit hun weg kunnen vinden naar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Deze stromingen hebben gezorgd voor het ontstaan van de zogenaamde canutos, de steile en diepe kloven die zijn gevormd door de inwerking van rivieren en waarin vele plant- en diersoorten hun thuis hebben gevonden.

Vakantiehuizen in Andalusië

Dit zijn ze; de natuurparken van Andalusië. Ze zijn de perfecte locatie voor een ontspannen en natuurrijke vakantie. Voor je verblijf bieden we je graag een selectie aan met de beste villa‘s en vakantiehuizen in Andalusië, zodat je heerlijk comfortabel kunt genieten van deze prachtige duurzame regio.

Welke Andalusische provincie je ook verkiest; ze zijn alle acht voorzien van een prachtig natuurpark! Heb je al een mogelijke favoriet gezien?

Als je weleens eerder een bezoek hebt gebracht aan een natuurpark in Andalusië dan zijn we razend benieuwd naar wat je ervan vond. Deel nu jouw ervaringen met Andalusië en haar natuurparken in het bijzonder en voorzie je medereizigers van nuttige tips en adviezen.

Natuurparken van Andalusië: genieten van het pure Spaanse landschap is een artikel dat gaat over Natuur in Almeria
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (7)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *