De schilderachtige dorpen van de Alpujarras in Granada

22 mrt
2017
Geactualiseerd op: 3 maart, 2020

De dorpen van de Alpujarras in Granada zijn een ware attractie voor liefhebbers van wandelen, geschiedenis en oude ambachten. Bekijk ze hieronder en kom en verdwaal in de pracht van de provincie Granada.

De Alpujarras is een 70 km lange vallei gelegen aan de voet van de Sierra Nevada. Haar naam stamt af van het Arabische woord al-bugscharra, dat zoveel betekent als “grasland of weideland”.

Je vindt de Alpujarras terug tussen Granada en Almeria en het kent een schilderachtig landschap dat is voorzien van berberachtige witte dorpen die onderling verbonden zijn door vele paden en wandelroutes. Hierdoor kun je de Alpujarras geheel te voet gaan verkennen en vooral in de lente en de herfst, wanneer de natuur al haar kleuren toont, geniet je er van een fascinerende wandeling. Deze prachtige routes zorgen ervoor dat je volledig opgaat in het fraaie landschap en hierlangs ontdek je tevens alles over de adembenemende Alpujarras.

De dorpen van de Alpujarras in Granada bezitten nog altijd een aantal fraaie kenmerken van hun Berber verleden. Dit zie je terug aan de witte muren van de huizen, de platte daken en hun ligging op de rug van heuvels en bergen. Al eeuwenlang trekken deze karakteristieke dorpjes de aandacht van kunstenaars en schrijvers, zoals bijvoorbeeld die van de Britse auteur Chris Stewart, die zijn Andalusische avonturen beschrijft in de bestseller Driving over Lemons.

Lees verder en bekijk hieronder de meest beroemde en niet te missen dorpen van de Alpujarras in Granada.

Lanjarón

Fontein van Lanjarón

Het dorp Lanjarón staat voornamelijk bekend vanwege haar water. Dit komt zowel door de thermische bronnen die het stadje rijk is en waardoor spa en wellness een van haar belangrijkste activiteiten is als het mineraalwater dat hiervandaan afkomstig is en nationaal bekend staat onder dezelfde naam.

Van alle stadjes in de Alpujarras ligt Lanjarón het dichtste bij Granada (49km) en het verwelkomt haar gasten met een Water Museum (hoe kan het ook anders) en een keur aan leuke winkeltjes waar je de overheerlijke Jamón de Lanjarón kunt kopen, de op een na de beste ham van de Alpujarras (de eerste prijs in de competitie ging naar Trévelez).

Je kunt Lanjarón zowel met de auto als per bus bereiken. Hou je van autorijden neem dan de A-44/E902 vanaf Granada. Of anders kun je ook voor ongeveer 4 euro op de eerste ALSA bus springen die vertrekt vanuit Granada.

VVV-kantoor

Avda de Madrid, n/n, 18420, Lanjarón, Granada
Openingstijden:

  • Winter, van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 20:00
  • Zomer, van 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 20:30

Órgiva

Órgiva van de Alpujarras in Granada

Órgiva is een van de de dichtstbevolkte dorpen van de Alpujarras in Granada en tevens de hoofdstad van het westelijke deel van deze regio. Je vindt het terug in het schitterende Sierra Nevada Natuurpark en het stadje is vanuit diverse richtingen gemakkelijk te spotten, dankzij de 16e-eeuwse kerktorens van haar Nuestra Señora de la Expectación.

Je bevindt je hier in het hart van de Westelijke Alpujarras, aangezien de 4 hoofdwegen die Granada verbinden met de rest van de Costa Tropical door Órgiva lopen.

Órgiva is bereikbaar met de auto, via de A-348 vanuit Lanjarón of via de ALSA busdiensten.

VVV-kantoor

Plaza la Alpujarra, n/n, 18400, Órgiva
Openingstijden:

  • Winter, van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 14:00 en daarna van 17:00 tot 19:00. Op zondag, van 10:00 tot 14:00
  • Zomer, van maandag tot zaterdag van 10:00 tot 14:00 en daarna vanaf 18:00 tot 20:00. Op zondag, van 10:00 tot 14:00

Pampaneira

Tapijt van Pampaneira (Alpujarras in Granada)

Samen met de kleine dorpjes Bubión en Capileira is Pampaneira een van de meest pittoreske witte dorpen in de Alpujarras in Granada. Het is gelegen aan de Barranco del Río Poqueira, een kloof in het noordoosten van Órgiva, en ze dankt haar naam aan het Latijnse woord pampinarius, dat zoveel betekent als “wijngaard“, wat verwijst naar de eeuwenlange wijntraditie van dit gebied.

Ze telt officieel ongeveer 340 inwoners maar laat je hierdoor niet in de luren leggen want het inwoneraantal zegt in dit geval niet alles. Het is namelijk zo dat Pampaneira een florerend dorp is waar toeristen maar al te graag op af komen om de ambachtelijke winkels te bewonderen of om er een bezoek te brengen aan haar smalle witte straatjes en haar levendige hoofdplein. Ook kun je hier terecht voor de aankoop van de mooiste tapijten in de Alpujarras. Wat je hier zeker niet wilt missen is legendarische Fuente San Antonio, die je terugvindt naast de dorpskerk. Ben je nog op zoek naar een partner, drink dan van deze bron en wacht op het wonder!

Je kunt Pampaneira bereiken via de N323 vanuit Granada in de richting van Lanjarón en vanaf Motril in de richting van Órgiva. Neem vervolgens de A-720 en sla net voor je Órgiva binnengaat linksaf op de kleine rotonde. Aangezien Pampaneira 1058 meter boven zeeniveau ligt worden de wegen ernaartoe gekenmerkt door talloze bochten.

Capileira and Bubión

Capileira van de Alpujarras in Granada
Foto met dank aan Capileira

Net als hun bovenstaande zusterdorp, danken ook Capileira en Bubión hun namen aan het Latijn. Capileira is afkomstig van capitellum en betekent ‘hoogte‘ en bovium heeft betrekking op de plaats van ossen. Meer specifiek verwijst de naam Capileira naar haar locatie, gelegen op het hoogste punt van de kloof. Hierdoor biedt het stadje haar bezoekers vele adembenemende uitzichten vanaf de talloze uitkijkpunten die verspreid liggen over het dorp. Beide dorpen zijn daarnaast ook voorzien van vele paden en wandelroutes waar je als wandelliefhebber geen genoeg van zult krijgen.

Bubión is op haar beurt een ware attractie voor geschiedenisliefhebbers. Je vindt er zowel overblijfselen van de Romeinse als de oude Moorse samenlevingen die hier vroeger de scepter zwaaide.

Qua bereikbaarheid is het dorpje Capileira afhankelijk van een busservice, die door toeristen wordt gebruikt om een bezoek te brengen aan de Mulhacén. De service, genaamd Servicio de Interpretación de Altas Cumbres, doet tevens dienst als informatiepunt voor toeristen en is geopend van de lente tot en met de herfst. Het station vind je terug in Calle Barranco de Poqueira en is dagelijks geopend van 11:00 tot 14:00 uur en van 17:30 tot 20:00 uur.

Pitres and Trevélez

Trevélez van de Alpujarras in Granada

Pitres behoort, samen met een paar kleinere dorpen, tot een kleine regio genaamd La Tahá en het ligt op 80 km afstand van Granada. Het dorp wordt gekenmerkt door Moorse invloeden en dit zie je onder andere terug aan de kerktoren die is gebouwd bovenop de oude moskee. Het is daarnaast ook erg aantrekkelijk voor liefhebbers van de oude ambachten aangezien het stadje bekend staat om de handgemaakte tegels die hier worden vervaardigd.

Het dorp Trevélez beweert op haar beurt, vanwege haar ligging op 1476 meter boven de zeespiegel, het hoogste stadje van Spanje te zijn. Het wordt beschouwd als de beste producent in de Alpujarras van DOP Jamón Serrano en je komt hier dan ook volop ham- en souvenirwinkels tegen tijdens je verkenning door de dorpstraten. Vanuit dit dorp heb je tevens toegang tot talloze wandelroutes, die je tot de hoogste punten van de Sierra Nevada zullen leiden.

Trevélez is onderverdeeld in Barrio Bajo ( lage wijk ), dit is het meest toeristische gedeelte, Barrio Medio (middelste wijk), dat wordt gekenmerkt door het vertrouwde getrappel van ezels door de straten, en tot slot is er Barrio Alto (hoge wijk), waar je de geschiedenis van het plaatsje kunt ontdekken.

Accommodaties en vakantiehuizen in de Alpujarras in Granada

De prachtige dorpjes van de Alpujarras in Granada verdienen het om ontdekt te worden, niet op de laatste plaats dankzij hun ideale ligging vlakbij het Nationaal Park Sierra Nevada. Om optimaal te genieten van deze prachtige regio bieden we je graag een overzicht van de beste accommodaties in deze regio.

Ontdek hieronder de meest spectaculaire vakantiehuizen en villa‘s van de Alpujarras in Granada. Je vindt vast en zeker een accommodatie dat voldoet aan al jullie wensen.

De witte dorpen van de Alpujarras in Granada zijn een must-see in deze regio.

Heb jij al eens een van de bovengenoemde dorpjes bezocht? Of ben je van plan een van hen te gaan bezoeken? Laat het ons weten en deel jouw verwachtingen en ervaringen met je medereizigers!

De schilderachtige dorpen van de Alpujarras in Granada is een artikel dat gaat over Reisgids in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (7)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *