Semana Santa in Malaga en Sevilla

10 mrt
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen Semana Santa in Malaga en Sevilla.

In Malaga en Sevilla weten ze hoe ze Semana Santa moeten vieren en ze doen dat op indrukwekkende wijze. Na ons artikel over Semana Santa in Andalusië duiken we dit keer dieper in de geheimen van de Goede Week voor Pasen door een kijkje te nemen naar de overeenkomsten en verschillen tussen Semana Santa in Malaga en Sevilla.

Semana Santa in Malaga

Het was in 1980, dat de Semana Santa in Malaga na bijna 500 jaar geschiedenis, werd uitgeroepen tot Interés Turístico Internacional, een speciale titel voor evenementen en festivals die van groot belang zijn voor het toerisme in Spanje. Waar het deze eer aan te danken heeft heb je gemakkelijk kunnen zien als je wel eens in Malaga bent geweest tijdens Semana Santa.

De stad wordt in de Goede Week voor Pasen overgenomen door duizenden en duizenden mensen, die het spektakel van processies en de vieringen met eigen ogen willen zien.

Tijdens dit grootste religieuze feest in Spanje is er een belangrijke en prestigieuze rol weggelegd voor de zogenaamde Broederschappen, (de Cofradías) en Malaga telt er wel meer dan 40.

Processie Maagd van La Paloma in Malaga

Deze broederschappen dragen, vanaf Palmzondag (Domingo de Ramos) tot aan Paaszondag, hun 2 tronen door de straten van de provinciale hoofdstad van Malaga. Deze processies vinden plaats op iedere dag van de week tijdens de Goede Week voor Pasen en dagelijks beginnen een aantal van hen, vanaf hun Casa Hermandad aan hun processies, die wel 8 uur lang kunnen duren. Alleen op Goede Zaterdag (Sábado Santo) blijft het even stil in de stad.

De mooiste processies in deze week zijn die op maandag, donderdag (Jueves Santo) en Goede Vrijdag (Viernes Santo). De straten van Malaga zijn tijdens deze optochten gevuld met inwoners en toeristen van over de hele wereld, die samen genieten van dit unieke spektakel. Zodra de tronen voorbij komen hoor je de menigte applaudisseren uit respect en aanmoediging voor de confrères die de zware heiligenbeelden urenlang op hun schouders dragen.

Encierros

Semana santa is voor iedereen en daarom heeft busmaatschappij EMT tijdens de Semana Santa in Malaga een aangepaste busregeling. Op deze manier heeft iedereen de hele dag door de mogelijkheid om naar het centrum te reizen en deel te nemen aan een processie, zelfs midden in de nacht. hierdoor kan iedereen ook deel uit maken van de zogenaamde Encierros, het uitbundige laatste deel van de processie, waarbij de tronen terugkeren naar de bisschopszetel van de broederschappen.

Wat een Encierro zo bijzonder maakt is de mannen die de troon dragen (Los Hombres de Tronos), ondanks de vermoeidheid van de lange processie, bij thuiskomst het heiligenbeeld naar binnen dragen terwijl ze dansen op de klanken van het Nationale Volkslied .

Recorrido Oficial

Hoewel ieder broederschap zijn eigen route heeft, moeten ze allemaal (uitgezonderd de Cofradías No Agrupadas) een deel van de Recorrido Oficial afleggen, een officiële route met daarin Alameda Principal, Calle Marqués de Larios en Calle Granada. Hierna volgt ieder broederschap zijn eigen weg door de stad en terug naar huis.

Omdat het haast onmogelijk is om tijdens Semana Santa in Malaga toegang te krijgen tot de Recorrido Oficial, zijn er verschillende alternatieven om de processie der tronen te bewonderen, waaronder de beroemde Tribuna de los Pobres, letterlijk de Armen Tribune, een 16 streden hoge tribune aan het einde van Calle Carretería waar de mensen doorgaans zitten te wachten totdat de heilgenbeelden in processie voorbijkomen.

We bieden je hieronder een kort weekoverzicht met daarin de Cofradías, de broederschappen die tijdens Semana Santa in Malaga de straten overnemen, zodat je zelf kunt kiezen welke processie je gaat bezoeken.

 • Palmzondag: de broederschappen van Pollinica (bekend als de broederschap van de kinderen), Lágrimas y Favores, Humildad y Paciencia, Humildad, Huerto, Dulce Nombre, Salutación, Salud en Prendimiento.
 • Goede Maandag (Lunes Santo): Crucifixión, Columna, Dolores del Puente, Pasión, Estudiantes en Cautivo.
 • Goede Dinsdag (Martes Santo) : Rocío, Penas, Nueva Esperanza, Humillación y Estrella, Rescate en Sentencia.
 • Goede Woensdag (Miércoles Santo) : Mediadora, Salesianos, Fusionadas, Paloma, El Rico, Sangre (het oudste in de stad) en Expiración.
 • Goede Donderdag (Jueves Santo) : Santa Cruz, Cena, Viñeros, Mena, Misericordia, Zamarrilla, Esperanza en Vera Cruz.
 • Goede Vrijdag (Viernes Santo), Dolores de San Juan, Calvario, Descendimiento, Traslado y Soledad, Amor, Piedad, Sepulcro en Servitas.
 • Paaszondag (Domingo de Resurrección) : Resucitado, vergezeld door een vertegenwoordiging van 45 broederschappen, gekleed in kleurrijke kleding, waardoor dit de meest vreugdevolle processie is van de hele week.
Broeders van Pollinica met de troon van de Maagd Maria in Malaga

Gedurende het jaar verblijven de beelden van Jezus en Maria in een Kerk en voor aanvang van de Semana Santa in Malaga worden ze op een kleine troon naar de bisschopszetel van de Broederschappen gedragen. Zodra de festiviteiten zijn afgelopen worden de beelden weer teruggebracht naar de Kerk, waar ze zullen worden bewaard tot het volgende jaar.

Semana Santa in Sevilla

Semana Santa in Sevilla behoort net als Semana Santa in Malaga tot de Interés Turístico Internacional en ze maakt een belangrijk deel uit van het leven van de katholieke bevolking in Andalusië. Het vertoont vele soortgelijke kenmerken met de Semana Santa in Malaga, maar er zijn wel degelijk enkele verschillen:

 • In plaats van dat er een troon op de schouders wordt gehesen, zoals in Malaga, dragen gelovigen in Sevilla de Pasos,  een kleinere variant van de tronen. De dragers van de Pasos heten hier Costaleros en ze lopen onder het altaar door met de tronen op hun nek.
 • De processies of beter gezegd de boetedoeningen vinden in tegenstelling tot Malaga heel de week plaats, vanaf de vrijdag voor Palmzondag tot Paaszondag, dus ook op Goede Zaterdag.
 • Een ander verschil zien we terug in de kleding van de Nazarenos. Waar de Nazarenos in Malaga hun kleding krijgen van het broederschap waartoe ze behoren, moeten de Nazarenos in Sevilla zelf hun kleding maken.
 • Een andere traditie tijden de Semana Santa in Sevilla wordt gemaakt door de kinderen. Zij proberen zo dicht mogelijk bij de Nazarenos te komen zodat ze hen kunnen voorzien van wax van de kandelaars en ze kleine bedrukte afbeeldingen kunnen geven van de broederschappen in Sevilla.
Was uit processie kandelaars in Malaga

Accommodaties en vakantiehuizen in Malaga en Sevilla

Nu je alles weet over Semana Santa in Malaga en Sevilla wil je misschien zelf met eigen ogen deze unieke religieuze processies komen bewonderen. Zoek je hiervoor nog een mooie accommodatie om te verblijven bekijk dan deze vakantiehuizen in Malaga

en Sevilla. Ze vormen de perfecte plek voor een ontspannen verblijf tijdens je bezoek aan Semana Santa in Malaga en Sevilla.

Kom op bezoek in Andalusië tijdens Semana Santa in Malaga en Sevilla en beleef samen met de inwoners van Andalusië een unieke ervaring.

Wil je nog meer weten over de Semana Santa in Malaga en Sevilla? Stel dan je vraag hieronder en je ontvangt direct een reactie vanuit Andalusië zodat je verzekert bent van de beste informatie!

Semana Santa in Malaga en Sevilla is een artikel dat gaat over Cultuur in Malaga
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *