Semana Santa in Andalusië

05 jan
2018
Geactualiseerd op: 23 maart, 2023

De Paasweek in Andalusië wordt gevierd van zondag 2 april tot en met zondag 9 april 2023. De Paasweek in Andalusië staat bekend als een van de meest populaire en indrukwekkende ter wereld. Wil je ontdekken hoe je de Paasweek in Andalusië kunt beleven? Lees dan verder!

Semana Santa in Andalusië staat wereldwijd bekend als een van de meest gevolgde en adembenemende vieringen ter wereld.

Geen ander volk voelt de geest van Semana Santa, de goede Week voor Pasen, zo sterk als de mensen in Andalusië. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de bijzondere activiteiten die plaatsvinden tijdens het grootste religieuze feest in Andalusië.

Semana Santa is de Spaanse naam voor de Goede Week voor Pasen die start vanaf de laatste zondag van de vastentijd (Palm Zondag) tot aan Pasen Gedurende deze week dragen Los Hombres de Tronos de tronen van hun eigen cofradías (broederschappen) op hun nek of schouders door de straten van de Andalusische steden.  Deze indrukwekkende processies duren de hele dag door en creëren een emotionele atmosfeer met een diepe religieuze betekenis.

De meest fascinerende zijn ongetwijfeld de Semana Santa van Malaga en Sevilla, die bekend staan vanwege hun unieke muziek, de vele kleuren en de vrolijke manier waarop deze laatste week voor Pasen wordt gevierd, in tegenstelling tot de meer ernstige vieringen in de rest van Spanje.

Een van de typische onderdelen van Semana Santa in Andalusië zijn de Saeta, flamenco strofen die spontaan worden gezongen zodra de tronen in processie voorbij trekken aan de grote menigte in de straten. Dit gezang heeft alles te maken met het tonen van respect en om uiting te geven aan de bijzondere, zeer diepgevoelde religieuze toewijding die de mensen hier voelen voor Pasen. 

Tijdens de genoemde processies kun je ieder broederschap herkennen aan hun eigen kleuren en ze dragen allemaal een tweetal tronen; de eerste toont een beeld van Jezus Christus tijdens verschillende stadia van de Passie en de tweede representeert de rouw van de Heilige Maagd Maria, begeleid door diverse Nazarenos.

De Nazarenos zijn leden van de broederschappen die een tuniek dragen in de kleuren van hun fraterniteit en daarnaast een kap op hebben met een conische top, genaamd capirote en hun gezichten zijn bedekt met een masker. Daarnaast dragen de Nazarenos meestal kaarsen, houten kruisen of andere religieuze voorwerpen, afhankelijk van hun positie in de processie.  

Nazarenos in Sevilla met insignes

De processies van de 60 broederschappen in Sevilla en de meer dan 40 in Malaga zijn meestal op dezelfde manier opgebouwd en bestaan uit een aantal secties, die worden herhaald voor beide tronen of pasos, zoals de altaren in Sevilla bekend staan.

 • Cruz Guía: een kruis, symbool van het Christendom, dat de processie opent in de kleuren van het broederschap.
 • Insignia sectie: Insignes waarop scenes van de Passie of het leven van Christus zijn geschilderd.
 • Begin van de processie: drumstokken, hoorns en wandelstokken
 • Kindergedeelte: groepen van kinderen met kleine bellen of palmtakken.

Deel dat zich voor beide tronen herhaalt:

 • Een standaard met daarop het beeld dat door de volgende sectie wordt gedragen, samen met de vlag van het broederschap en een Nazareno die het statutenboek met zich meedraagt.
 • Twee lange rijen Nazarenos met kandelaars.
 • Leden die het broederschap vertegenwoordigen.
 • Acolieten met wierookvaten en kandelaars.
 • Troon Majordomus en de Capataz, een persoon met een bel die orders geeft aan de mannen die de troon dragen. Twee korte klanken gevolgd door een langere geeft aan dat de mannen de troon moeten laten zakken of op moeten pakken en een vierde klank maakt dat de mannen weer in beweging komen.
 • De troon met beelden van het broederschap, als eerste dat van Jezus en als tweede dat van Maria, wordt gedragen op de schouders van leden van het broederschap. De grootste kan meer dan 5 ton wegen (de zwaarste is de troon van de Maagd van Esperanza in Malaga, met maar liefst 5100 kg) en kan door 260 mensen worden gedragen. dit gebeurd meestal door mannen, vanwege het kleine percentage vrouwen dat deel uitmaakt van een broederschap. De tronen zijn samengesteld uit een houten basis, waarop  een levensecht beeld van Jezus of de Heilige Maagd Maria  is te vinden. Deze houten basis rust op 6-tot-8 meter lange palen die op hun beurt steunen op de schouders of de nek  van de broeders van de cofradía.

  Het beeld van de Heilige Maagd draagt doorgaans een kroon, het symbool van koningschap en ze draagt verder ook nog een rijkelijk gedecoreerde mantel, omringd met kaarsen en bloemen, bedekt met een pallium.
 • De Fanfare speelt de marchas procesionales; composities speciaal gemaakt om de troon te begeleiden en de heilige beelden te eren.
 • Einde van de processie: overheidsfunctionarissen gevolgd door gelovige burgers die handelingen van boetedoening doen of geloften aanbrengen op het beeld van Jezus of Maria.
optocht van de broederschap van Columna in Malaga

Kom en beleef de Semana Santa in Andalusië:

Nu je een beter beeld hebt van Semana Santa in Andalusië, de Goede Week voor Pasen, wil je misschien wel eens een weekje doorbrengen in één van de grotere steden van Andalusië, zodat je het met eigen ogen kunt zien en de sfeer kunt proeven van dit unieke religieuze feest.

Accommodaties en vakantiehuizen in Andalusië

Zoek je hiervoor nog een plek om te verblijven, bekijk dan zeker ook deze selectie van vakantiehuizen in Andalusië, stuk voor stuk prachtige accommodaties waar je heerlijk kunt ontspannen tijdens je bezoek aan de Semana Santa in Andalusië.

Semana Santa in Andalusië is een uniek spektakel! Kom op bezoek tijdens de Goede Week voor Pasen en ervaar een heilige week samen met de mensen in Andalusië.

Heb je nog vragen of twijfels over Semana Santa in Andalusië? Ben je op zoek naar meer informatie over dit religieuze volksfeest of zoek je naar manieren om op bezoek te komen?

Laat dan nu een reactie achter want we zijn je graag van dienst!

Semana Santa in Andalusië is een artikel dat gaat over Cultuur in Andalusie
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (3)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *