Natuurpark Sierra Norte in Sevilla

14 aug
2017
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Ontdek Natuurpark Sierra Norte, het grootste natuurpark in de provincie Sevilla.

Het Natuurpark Sierra Norte in Sevilla strekt zich uit over 1775 km² en grenst in het noorden aan de autonome regio Extremadura en in het oosten aan het Natuurpark Sierra de Hornachuelos. Het natuurpark herbergt een tiental dorpen, die worden gekenmerkt door spectaculaire forten en boeiende wandelroutes waarlangs je haar bijzondere flora en fauna kunt gaan ontdekken.

Het park maakt zowel deel uit van de grootste Sierra Morena als van het biosfeerreservaat Dehesas de Sierra Morena, dat verder nog bestaat uit de natuurparken Sierra de Aracena en het Picos de Aroche in Huelva en het Natuurpark Sierra de Hornachuelos in Cordoba.

De Sierra Norte werd in 1989 door UNESCO uitgeroepen tot natuurpark en dit heeft ze te danken aan haar rijke geologische en hydrologische kenmerken en haar bijzondere natuurlijke fauna.

Rivier in het natuurpark Sierra Norte

Steden om te bezoeken in het Natuurpark van Sierra Norte

Gezien de hoeveelheid stadjes in het natuurpark kan het best een uitdaging zijn om te bepalen welke je het beste kunt bezoeken. We helpen je daarom graag een handje met kiezen en tonen je hieronder de dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je trip naar Noord-Andalusië.

Constantina

Dorp van Constantina in Natuurpark Sierra Norte

Met meer dan 6000 inwoners is dit het grootste stadje van het Natuurpark Sierra Norte. Het Islamitische fort bovenop de heuvel, even ten westen van het stadje, biedt fanatieke wandelaars een mooie uitdaging. Eenmaal boven ontdek je waarom het reeds in 1985 werd uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural en ga je genieten van het panoramisch uitzicht over het dorp.

Een andere bezienswaardigheid in Constantina is de Kerk van Santa María de la Encarnación, wiens 50 meter hoge toren je vanaf ieder punt in het stadje kunt spotten.

Ook ontdek je tal van wandelroutes die starten vanaf Constantina. De cirkelvormige Sendero de Los Castañares is de route die je niet wilt missen! Deze 5.5 km. lange route start vanaf Paseo de la Alameda en leidt je via Cuesta de Márquez in de richting van Pago de la Erilla, vanaf hier begint de wandeling terug naar het dorp. De route eindigt aan de voet van de Castillo de Constantina.

Andere wandelroutes die je kunt gaan verkennen zijn de Camino de la Jurdana (ten westen van Constantina), de Sendero Cerro del Hierro, een 2.5 km. lange route die uitkomt bij de prachtige Cerro del Hierro (steenkolenberg die werd gebruikt als ijzermijn) en de Sendero Molino del Corcho samen met de Huéznar rivier.

Cerro del Hierro in het Natuurpark Sierra Norte in Sevilla

VVV Kantoor van Constantina

Adres: Avenida de Andalucía, 2
Openingstijden:

 • Van dinsdag tot en met donderdag: van 9.00 tot 14.00 uur
 • Vrijdag en zaterdag: van 9.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur
 • Zondag en feestdagen: van 10.00 tot 14.00 uur

Cazalla de la Sierra

Je vindt dit dorp en haar 5000 inwoners terug op zo’n 80 km. ten noordoosten van Sevilla. Het is de onofficiële toegangspoort tot het park maar dit dorp leeft vooral vanwege haar eigen schoonheid. Het dorp ligt te midden van de heuvels en wordt van bovenaf bekeken door een fraaie kerk in Moors-Renaissance stijl. Deze Nuestra Señora de la Consolación (OLV van Troost) werd in 1983 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural.

Cazalla de la Sierra is tevens een uitstekend startpunt voor enkele boeiende wandelroutes; de Sendero de Las Laderas, die vertrekt vanaf de El Chorrillo fontein en loopt langs de Huéznar rivier en de Camino Viejo de la Estación, waarbij je de omgekeerde weg bewandelt. Doe je ze allebei betekent dat een wandeling van 9 km. door de schitterende natuur van Sierra Norte.

Sendero de los Aguardienteros – Sierra Norte de Sevilla from Ángel Pérez on Vimeo.

Andere stadjes in het natuurpark van Sierra Norte:

 • Alanís
 • Almadén de la Plata
 • Guadalcanal
 • El Real de la Jara
 • El Pedroso
 • La Puebla de los Infantes
 • Las Navas de la Concepción
 • San Nicolás del Puerto

Bezoekerscentrum in het natuurpark van Sierra Norte

Bezoekerscentrum El Robledo in Sevilla
Foto credit: Centro de Visitantes El Robledo

Het enige bezoekerscentrum van het natuurpark ligt precies in het midden en heet Centro de Visitantes El Robledo. Terwijl je hier bent voor meer informatie over het park, heb je tevens de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan de El Robledo botanische tuin, waar je kennismaakt met de typische vegetatie van Andalusië en in het bijzonder die van het natuurpark zelf.

Daarnaast vindt hier natuurlijk meer informatie over het park en kun je deelnemen aan rondleidingen en interessante etnobotanische workshops, waarin je meer leert over de relatie tussen planten en mensen. Als je wilt kun je ook vooraf boeken, aangezien het centrum op maat gemaakte activiteiten aanbiedt.

Openingstijden van het bezoekerscentrum El Robledo: dinsdag tot zondag: van 10.00 tot 14.00 uur

Hoe bereikt je het bezoekerscentrum El Robledo:

Het bezoekerscentrum ligt aan de A452 El Pedroso , 1 km. ten westen van het stadje Constantina.

Je kunt het bezoekerscentrum met de auto bereiken, ofwel vanaf Sevilla ofwel vanaf Cordoba, zoals je op de map kunt zien.

Accommodaties en vakantiehuizen in Natuurpark Sierra Norte

Vlakbij dit indrukwekkende natuurpark vindt je enkele fraaie vakantiehuizen. Je kunt er gaan genieten van hun comfortabele faciliteiten terwijl je ongelooflijk blij gaat worden van de adembenemende uitzichten en de frisse lucht. Wacht niet langer en ontdek wat de provincie Sevilla je te bieden heeft!

Het Natuurpark Sierra Norte verdiend zeker een bezoek tijdens je rondreis door de provincie Sevilla.

Ben je al eens in het Natuurpark Sierra Norte geweest? Of staat het hoog op je verlanglijstje tijdens jullie volgende trip door Sevilla? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen en verwachtingen met ons en je medereizigers.

Natuurpark Sierra Norte in Sevilla is een artikel dat gaat over Natuur in Sevilla
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (6)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *