De beste warmwaterbronnen in Granada

16 jul
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Kom tot rust te midden van de natuur en breng een bezoek aan een van de beste warmwaterbronnen in Granada.

Granada heeft maar liefst 70 plaatsen waar je kunt genieten van natuurlijk verwarmde bronnen en het mooie is dat de meeste van deze termen ook nog eens gratis zijn!

Lees verder als je wilt weten welke warmwaterbronnen in Granada je niet mag missen.

De warmwaterbronnen in Granada zijn sinds de Romeinen, en in sommige gevallen zelf sinds Neolithische tijdperk, een helende bron geweest voor jong en oud. De therapeutische werking van hun water is vandaag de dag nog steeds erg gewild en wellness toeristen komen van heinde en verre om een weekend te genieten van de regenererende krachten van deze natuurlijke warmwaterbronnen in de provincie Granada.

De voordelen van de warmwaterbronnen in Granada op een rijtje

De hoge temperatuur van het water (of de modder) en het hoge gehalte aan mineralen, zoals bicarbonaat, chloriden, zwavelhoudende zouten, chloor en stikstof, staan garant voor een helende werking, zowel fysiek als emotioneel.

Door te zwemmen in deze wateren verwijden je bloedvaten en dat stimuleert de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer van het weefsel, wat resulteert in de snellere eliminatie van giftige stoffen en is in het bijzonder effectief voor mensen die lijden aan jicht en artritis.

Bovendien vormt de combinatie van warmte, vocht en mineralen voor grote opluchting onder mensen met dermatitis omdat het een goede manier is om de jeuk te stoppen. Ook stimuleert een bad in de warmwaterbronnen in Granada de afscheiding binnen de endocriene klieren én een algehele verbetering van het spijsverteringsstelsel. En dankzij de ontspannende werking en het vrijkomen van endorfine activeer je ook nog eens het immuunsysteem. Een win-win situatie 😉

De beste seizoenen van het jaar voor een bezoek aan de warmwaterbronnen in Granada zijn het voorjaar en zeker ook de herfst, waarin je jezelf in een sprookjesachtig landschap waant dat wordt gecreëerd door de dampwolken die ontstaan door het contrast tussen het warme water en de koudere temperatuur in de wintermaanden.

1. Termas de Santa Fe

Omgeven door olijfboomgaarden, in het semi-stedelijke park Dehesa de Santa Fe, vinden we de warmwaterbron van Santa Fe (ook bekend als Aguas Calientes), op slechts 20 km van Granada. De temperatuur bereikt 40ºC en het water bevat hoge niveaus van calcium, magnesium en sulfaten. Hier zwemmen wordt aanbevolen aan mensen die te kampen hebben met eczeem, acne en ontstekingen van het bewegingsapparaat.

De Termas de Santa Fe bestaat uit een 15-meter bestrijkende bron die afwatert in zwembaden op verschillende niveau‘s. Dit genereert watervallen en dampwolken, waar je kosteloos het hele jaar door van kunt genieten.

2. Poza Termal de Zújar

Cerro Jabalcón, Zújar, Granada, Spain

Deze natuurlijke natuurlijke termen kwam tevoorschijn toen het niveau van Reservoir Negratin verlaagde. Het is een prachtig 30mt lange bron met turquoise, zwavelhoudend water afkomstig van Mount Jabalcón. De wateren zijn zo effectief tegen huidziektes dat ze zelfs door de Romeinse schrijver Pliny de Oude werden geprezen.

De warmwaterbron van Zújar ligt op 110 km van Granada en je kunt er een bezoek brengen van dinsdag t/m zondag, tussen 10.00 – 20.00 uur met uitzondering van november, december en januari. De toegang is gratis en voor €2 heb je tevens toegang tot het restaurant en het zwembad.

3. Baños de Urquízar (Dúrcal)

Baños Vacamía o de Urquízar (Dúrcal)

De Baños de Urquízar bevinden zich 3 km van de stadje Dúrcal, in de vallei van Lecrín. De baden zijn verdeeld in de Baño Grande (of Bacamía) en Baño Chico. Deze zwembaden zijn in hun oorspronkelijke staat bewaard gebleven sinds de Arabieren hen gebruikt om esparto en linnen te bewerken in de 15e eeuw.

Het is vrij eenvoudig om bij de warmwaterbron te komen, ondanks dat het niet zichtbaar is vanaf de hoofdweg. Het ligt in de buurt van het Hermitage van San Blas, aan het einde van het stedelijke centrum van Durcal. Hier zie je een bord met daarop “Aguas medicinales” (geneeskrachtige baden). Een verhard pad leidt je vervolgens, via boomgaarden, kliffen met duizelingwekkende uitzichten en rotswanden van waaruit het bronwater afkomstig is, rechtstreeks naar de Natuurlijke Baden.

Als eerste ontdek je de Baño Grande (een bad van 20 m2) en daarna Baño-Chico (die je kunt bereiken met de auto), die is voorzien van twee kleinere baden. Er stroomt water met een temperatuur van 24ºC, waardoor je heerlijk ontspannen kunt genieten van deze warmwaterbronbad, bovendien is de toegang gratis.

4. Fuencaliente de Huéscar

Manantial de Fuencaliente

Het koolzuurhoudend water van deze warmwaterbron, die voortvloeien uit de Sierras de Montilla en La Encantada, hebben een constante temperatuur van 19ºC en hun waterstand is 180 liter per seconde. Deze bron bad ligt op 3 km van Huéscar, in een reservoir die is omgebouwd tot een recreatiegebied: er zijn graszones waar je kunt zonnebaden, schommelen en er is zelfs een tennisbaan aanwezig. De Fuencaliente de Huéscar wordt vooral druk bezocht in de zomer, vooral ook omdat de toegang volledig gratis is.

5. Fuencaliente de Orce

Op slechts 2 km van de stadje Orce kun je het hele jaar door gratis een bezoek brengen aan deze warmwaterbron. Haar wateren bevatten hoge gehaltes alkalische mineralen en ze stromen met een constante temperatuur van 21ºC. De bron wordt gekenmerkt door een complex eco-systeem en ze wordt zelfs bevolkt door mullen.

Tevens ontdek je vlakbij een recreatiegebied met graszones, olmen en wilgen. Je kunt er gebruikmaken van de parking en het beschikt ook over een BBQ, een chiringuito en sportgebieden met mini-basketbal en tennisbanen.

6. Alhama de Granada

Gelegen tussen Malaga en Granada ontdek je Alhama de Granada, een stadje dat sinds de prehistorie bevolkt is en daardoor een speciale culturele rijkdom bezit. Het stadje is sterk verbonden aan de warmwaterbronnen, zozeer zelfs dat haar naam Alhama afkomstig is van het Arabische “Al Hammam”, wat betekent “De [Arabische] Baden” of “natuurlijke waterbron”.

Drie natuurlijke warmwaterbronnen voorzien de spa in Alhama de Granada van water met een temperatuur van 42ºC. De baden zijn de Baño Viejo (de allerbelangrijkste), Baño Nuevo en de natuurlijke termen van Huerta Rodero. Behalve dat het water uit deze bronnen wordt gebruikt in de spa, zijn de drie bronnen zelf ook gratis toegankelijk. Hou er wel rekening mee dat het water verder afkoelt naarmate je verder weg gaat van de bron.

De Baño Viejo is gelegen in het Arabische bad dat werd gebouwd tijdens het Nasriden Koninkrijk; de Baño Nuevo verwelkomt Baño de la Reina (het koninginnenbad), die is vernoemd naar Koningin Isabel de Katholieke. De eigenaardigheid van dit bad schuilt in het feit dat het begon met het verstrekken van warm water na een aardbeving van 1884, en je vindt het terug binnen de Balneario de Alhama (de spa van de stad).

Leek weetje: deze warmwaterbronnen liggen in de buurt van twee neolithische nederzettingen, Cueva del Agua en Cueva de la Mujer. Je kunt hen bereiken na een half uur durende wandeling door het weelderige natuurpark van Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama.

Ontdek alle behandelingen van de spa door hier te klikken.

7. Balneario Alicún de las Torres

Cascada Piscinas Termales 01

Deze warmwaterbron bezit verschillende installaties die een variëteit aan technische en therapeutische middelen bieden. Het ligt in een beschermd gebied, in de buurt van het megalithische park van Gorafe, waar je hunebedden en rotstekeningen kunt gaan ontdekken.

De spa biedt verschillende binnen- en buitenzwembaden, ontspannende behandelingen en therapieën gericht op de behandeling van het houdings- en bewegingsapparaat, de luchtwegen, de spijsvertering, de huid en het urine-systeem.

8. Balneario de Sierra Elvira (Atarfe)

EDIT: El Balneario de Sierra Elvira is permanent gesloten

Deze spa, gelegen op 10-km van Granada, kun je bezoeken van juni t/m september en is vanaf Granada bereikbaar met buslijn 225. De spa beschikt over vier openluchtzwembaden met hydrothermale jets, waarvan het water een temperatuur bereikt van 32ºC . Behalve een heerlijke ontspannende ervaring kun je tevens gebruik maken van fysiotherapie en anti-rimpel behandelingen.

Bovendien bezit de de spa ook een restaurant, een parking, een kindvriendelijke ruimte en het is aangepast voor mensen met een mobiliteitshandicap.

Je kunt er ook een rondleiding maken door de grot van waaruit het bronwater stroomt. Deze 10-meter diepe grot wordt gekenmerkt door de galerijen die zijn gesneden uit de rots en waar vroeger zich vroeger de oude thermische bronnen bevonden.

Een rondleiding kost €1,50 en is beschikbaar op zaterdag, zondag en feestdagen om 17.00 uur.

Accommodaties en vakantiehuizen in Granada

De warmwaterbronnen in Granada zijn de rijkste bronnen van Andalusië aangezien ze zorgen voor ontspanning, gezondheidsvoordelen en bovendien ook de toeristische mogelijkheden van het gebied vergroten. Ze vormen een heerlijke ontspannende activiteit tijdens je vakantie in Andalusië. Boek je daarnaast ook vakantiehuis in de provincie Granada, dan is een ontspannen vakantiegevoel helemaal verzekerd! Ontdek de mogelijkheden en vind het vakantiehuis dat het beste bij je past door te klikken op de onderstaande knop.

Heb je al wel eens een bezoek gebracht aan een warmwaterbron in Granada (of ergens anders in Andalusië)? Laat het ons hieronder weten en deel jouw ervaringen en verwachtingen met ons en je medereizigers.

De beste warmwaterbronnen in Granada is een artikel dat gaat over Natuur in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (8)
Loading...
Deel
  •  
  •  
  •  
  • 6
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *