Wat te doen in Almuñécar (Granada)

28 mrt
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Als je van plan bent op vakantie te gaan naar Granada moet je zeker een stop maken bij de stad Almuñécar. Ontdek wat te doen in Almuñécar en wordt verliefd op deze prachtige stad zelfs voordat je er geweest bent!

De stad Almuñécar ligt aan de Costa Tropical in de provincie Granada. Tussen Almeria en Malaga in. De stad biedt verschillende mogelijkheden om je te vermaken en je krijgt uitgebreid de kans de authentieke Andalusische sfeer die zo typisch is voor deze steden te ervaren. Ontdek alles wat er te doen is in deze prachtige stad!

Routebeschrijving naar Almuñécar

Het eerste wat je moet weten is natuurlijk hoe je er komt.

Met de auto; als je vertrekt vanaf Malaga neem de A7 naar Motril – Almería. Neem vervolgens de afslag N-305 in de richting van N-340/Costa/La Herradura/Almuñécar (Oeste). Volg de nationale weg N-340 totdat je bij Almuñécar bent.

Begint je reis vanaf Almeria, neem dan de E15 richting Malaga, ga vervolgens verder via de A7 totdat je bij Almuñécar aankomt.

Almuñécar is ook bereikbaar met de bus. De busmaatschappij ALSA biedt lijndiensten aan tussen de steden Almeria, Granada en Malaga. Almuñécar´s busstation bevindt zich aan de avenue Juan Carlos 1.

Een kleine geschiedenis van Almuñécar

Hoewel de eerste mensen pas in de 9e eeuw V.Chr in de regio van Almuñécar gingen wonen, zijn er al sporen van bezoeken uit 1500 V.Chr gevonden. De Romeinen veroverde de regio ruim 6 eeuwen later.

Tijdens de periode van Al-Ándalus behoorde Almuñécar tot het territoriale gebied van Elvira. Later werd het de belangrijkste kuststad van Taifa, Granada´s koninkrijk. De stad bleef ook een belangrijk onderdeel van het Nasrid koninkrijk. Dat was totdat de kust van Granada zich overgaf aan de Castiliaanse troepen, en de vrede werd getekend, in je raad het al; Almuñécar.

Ontdek de prachtige stranden van Almuñécar

Almuñécar heeft maar liefst 19 kiometer aan prachtige stranden. De zee is een oase van rust en de stranden zijn zeer geschikt voor familie´s. Vanaf de stedelijke stranden tot de kleine baaien omringd door prachtige kliffen, ze zijn allemaal een bezoek waard.

Onder de 26 stranden die de kust van Almuñécar kenmerken, valt het strand van San Cristóbal het meeste op. Gelegen ten westen van de stad is het één van de grootste stranden in de omgeving. Je kunt hier in één van de vele restaurants in de omgeving een lekker hapje eten.

Strand van San Cristóbal in Almuñécar - Wat te doen in Almuñécar
Strand van San Cristóbal. Foto met dank aan Granada Turismo

Het strand van La Herradura is het zeker ook waard om genoemd te worden. Deze ligt op net iets meer dan 4 kilometer van het stadscentrum verwijderd, precies tussen twee prachtige heuvels in. Het is een stadsstrand voorzien van alle faciliteiten die families met kinderen nodig hebben.

Twee andere stranden die je absoluut niet mag missen zijn het strand van Puerta del Mar en het strand van Velilla. De eerste is het bekendst, voornamelijk omdat deze in het stadscentrum van Almuñécar ligt. Het strand van Velilla behoort tot één van de grootste in de omgeving. Dit strand wordt druk bezocht vanwege de unieke locatie die bescherming biedt tegen de sterke westenwind die aanwezig kan zijn aan de kust.

Als je meer wilt weten over de stranden in Almuñécar en die van de provincie Granada, klik dan hier.

Proef de overheerlijke keuken van Almuñécar

Als de keuken toonaangevend is voor de cultuur is dit in Almuñécar zeker het geval! Proef de lokale gerechten en leer de stad nog beter kennen.

De traditionele gastronomie is gebaseerd op zeevruchten (voornamelijk baarzen, zeepaling en Braam), wat geen verassing is aangezien de stad aan zee ligt. Deze producten vormen samen met de groenten uit de omgeving heerlijke gerechten.

Als je hier bent, probeer dan zeevruchten van de gril (bekend als “moraga”), de “atun encebollado” (de met ui-gekruide tonijn), en de “papas con cazón” (hondshaai met aardappelen). Proef bovendien ook de “Calabaza frita” (gefrituurde pompoen),”aguacate con gambas” (avocado met garnalen) en de traditionele “sopa de ajo” (knoflook soep).

Wist je trouwens dat Almuñécar één van de toonaangevende producenten is van de custardappel? En dat één van haar beste toetjes custardappel ijs is (helado de chirimoya)? Ook opmerkelijk is dat exotische vruchten zoals avocado, guave en mango gewoon tot de basisingrediënten van de keuken behoren.

Ontdek de historische monumenten van Almuñécar

Als je van cultuur houdt zullen de historische momumenten van Almuñécar je zeker verrassen. Ontdek dan wat te doen in Almuñécar op het gebied van cultuur!

Als je met de bus gaat beland je waarschijnlijk in het noordelijke gedeelte van de stad,. Hier begint je tour! De eerste stop is de triomfboog, “Paseo Blas Infante” , ook wel gezien als de poort van de stad. Deze werd gebouwd ter ere van politicus Blas Infante (bekend als de vader van het Andalusische Nationalisme), en de drie bogen herinneren aan de drie culturen die centraal hebben gestaan in Almuñécar (de Romeinse, Islamitische en Christelijke cultuur).

Op zo’n 270 meter ten westen van de triomfboog vind je het Romeinse aquaduct Acueducto Romano de Sexi , afkomstig uit de 1ste eeuw. Verschillende delen van dit 7 kilometer lange aquaduct kunnen door de gehele stad gezien worden. Vroeger werd het aquaduct gebruikt om water van “Los rios Rio Verde en Seco” naar de tropische fruitvelden van Almuñécar te brengen.

Acueducto Romano de Sexi in Almuñécar
Acueducto Romano de Sexi. Foto met dank aan urloplany.pl

Als je verder naar het zuiden loopt kom je aan bij het romantische historische centrum van de stad. Hier op slechts 400 meter van het Aqueduct, ligt de prachtige Iglesia de la Encarnación  (Kerk van incarnatie) uit het jaar 1600. Deze kerk, ontworpen door architect Juan de Herrera, was de eerste Baroque kerk in de provincie van Granada. De Visigotische sculptuur van de Virgen de la Antigua, de patroonheilige van Almuñécar, is een van de meest opvallende kenmerken. Je kunt de kerk de gehele week gratis bezoeken.

Iglesia de la Encarnación in Almuñécar
Iglesia de la Encarnación. Foto met dank aan Miguel Angel Almendros Caro

Slechts 240 meter verderop ligt het Archeologische museum van Cueva de los Siete Palacios . Dit museum, gelegen in de kelder van de oude Romeinse tempel van Minerva, toont verschillende archeologische stukken waaronder de Egyptische Amfora van Farao Apophis 1 uit de 16de eeuw V.Chr.

Openingstijden:

 • Vanaf 1 November tot 31 Maart
  • Dinsdag tot Zaterdag: van 10.00 uur tot 13.30 uur en van 16.00 uur tot 18.30 uur
  • Zondag: van 10.00 uur tot 13.00 uur

Ticketprijs Museum (met het bezoek aan het kasteel van San Miguel inbegrepen):

 • Volwassenen: €2,35
 • Kinderen en gepensioneerden: €1,60
 • roepen vanaf 15 personen: €1,30/volwassenen; €0,80/kinderen en gepensioneerden
Archeologische museum van Cueva de los Siete Palacios - Wat te doen in Almuñécar
Archeologische museum van Cueva de los Siete Palacios. Foto met dank aan Granada Turismo

Na een wandeling van 3 minuten ben je al bij het kasteel van San Miguel , een Arabisch fort dat herbouwd werd na de Katholieke verovering van Granada. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog werd deze gebombardeerd door Engelse troepen en volledig geruïneerd. Tot halverwege de 20ste eeuw werd het gebruikt als een begraafplaats. In de laatste 10 jaar heeft het kasteel een complete renovatie ondergaan en zijn er verschillende tentoonstellingszalen toegevoegd.

Castillo de San Miguel in Almuñécar (Granada)
Castillo de San Miguel. Foto met dank aan Julio Tomillo

Openingstijden:

 • Vanaf 1 November tot 31 Maart
  • Dinsdag tot Zaterdag: van 10.00 uur tot 13.30 uur en van 16.00 uur tot 18.30 uur
  • Zondag: van 10.00 uur tot 13.00 uur

Ticketprijs Museum (inclusief bezoek aan het archeologisch museum):

 • Volwassenen: €2,35
 • Kinderen en gepensioneerden: €1,60
 • roepen vanaf 15 personen: €1,30/volwassenen; €0,80/kinderen en gepensioneerden

De volgende stop van de tour is het Botanische Park El Majuelo , gelegen aan de voet van het kasteel. Het gunstige klimaat van de regio heeft ervoor gezorgd dat er verschillende bloenen- en plantensoorten uit Nieuw Zeeland, Afrika, de Filippijnen en Latijns-Amerika groeien. Je kunt het park gratis bezoeken van 8.00 uur tot 20.00 uur.

De laatste halte van deze tour door Almuñécar is het Monumento Abderramán I vlak bij het Peñón del Santo. Dit monument is gewijd aan de Omajjadaanse prins en zijn aankomst op de kust van Almuñécar nog vóór de grondlegging van het Kalifaat van Cordoba. En tot slot, breng een bezoek aan het Peñón del Santo, vanaf hier heb je prachtige uitzichten op de stad. Een kruis uit 1900 kroont dit prachtige uitzichtpunt.

Monumento Abderramán I in Almuñécar
Monumento Abderramán I. Foto met dank aan Paco Aragón

En tot slot, breng een bezoek aan het Peñón del Santo , vanaf hier heb je prachtige uitzichten op de stad. Een kruis uit 1900 kroont dit prachtige uitzichtpunt.

Uitzichtpunt Peñón del Santo in Almuñécar
Peñón del Santo. Foto met dank aan Stefano Erbetta

VVV-kantoor in Almuñécar

Het VVV-kantoor van Almuñécar bevindt zich in Palacete de la Najarra, een Moorse gebouw uit de 19de eeuw. Dit gebouw valt op door de betegelde decoratie en het bijzondere interieur. Ook haar tuin gevuld met cipressen en palmbomen is de moeite waard om te bezichtigen.

VVV-kantoor

Adres: Avenida Europa, hoek met Bikini straat

Openingstijden:

 • Vanaf 1 juli tot 15 september vanaf 9.30 uur tot 13.30 uur, en van 18.00 uur tot 21.00 uur.
 • Vanaf 16 september tot 30 oktober, en van 1 april tot 30 juni, van 9.30 tot 1.30 en van 17.00 tot 20.00
 • Van 1 november tot 31 maart, van 9.30 uur tot 1.30 uur, en van 16.30 uur tot 19.00 uur.

Vakantiehuizen in Almuñécar

Nu weet je wat te doen in Almuñécar. Hopelijk heeft dit je inspiratie gegeven voor je vakantie. Heb meer inspiratie nodig? Neem dan een kijkje op de beste vakantiehuizen en villa´s in Almuñécar door te klikken op de onderstaanden knop.

Ben je ooit in Almuñécar geweest? Vertel het ons in de commentaren en vergeet niet om dit bericht te beoordelen 🙂

Wat te doen in Almuñécar (Granada) is een artikel dat gaat over Reisgids in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (34)
Loading...
Deel
 •  
 •  
 •  
 •  
Geef je mening (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * • In de beschrijving ontbreken enkele zaken. Bij de afbeelding van de aquaduct zie je de overblijfselen van de Romeinse thermen / baden. Verder moet bij het Majuelo-park absoluut vermeld worden dat de Romeinse pekelfabrieken (van Fenisische oorsprong) te bezichtigen zijn.