Natuurpark Sierra de Hornachuelos in Cordoba

08 mei
2018
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

In de provincie Cordoba ligt één van de mooiste natuurgebieden van Andalusië. Uitgestrekt over 60.000 hectare ontdek je het Natuurpark Sierra de Hornachuelos. Hou je van wandelen en natuur, breng dan absoluut een bezoek aan dit schitterende natuurpark.

De Sierra de Hornachuelos, officieel erkend als natuurpark in 1989, vind je terug in noorden van Andalusië,. Hier ontdek je ook de charmante dorpjes Posadas, Almodóvar del Río, Hornachuelos en de stad Córdoba.

De rijke hoeveelheid flora en fauna is al reden genoeg om meer tijd door te brengen in het park. Weiden vol holmen en eiken, terpentijnbomen en aardbeiplanten karakteriseren het gebied. Bovendien wordt de Sierra de Hornachuelos gezien als één van de best bewaarde Mediterrane bossen in heel Europa.

Het natuurpark wordt ook bewoond door een variëteit aan wilde dieren. Je vindt er bijvoorbeeld beren, herten, een gieren kolonie, fretten, wezels, vleermuizen, wilden katten, zwarte ooievaars, arends en wouwen.

Ben je klaar voor een reis naar deze spectaculaire oase in Noord-Andalusië?

Routebeschrijving naar het natuurpark Sierra de Hornachuelos

Als je vertrekt vanuit Cordoba, neem dan de A-431 (ook wel bekend als de “Carretera de Palma del Rio”) richting Sevilla. Neem vervolgens de afslag tussen Posadas en Palma del Río bij A-3151 richting Hornachuelos.

Welke periode is het best voor een bezoek aan Sierra de Hornachuelos?

Hoewel het park het gehele jaar door te bezoeken is, zijn de beste periodes toch wel de herfst of het voorjaar. De koude en warme temperaturen in de winter en zomer weerhouden je ervan het park optimaal te kunnen ervaren.

Bovendien krijg je in de herfst de kans om de rode herten “Berrea” te zien (en horen!). De luide brullen en gevechten tussen de mannelijke herten tijdens de paartijd zijn een bijzonder spektakel.

Waar is het bezoekerscentrum van natuurpark Sierra de Hornachuelos?

Bezoekerscentrum Huerta del Rey in Hornachuelos
Foto met dank aan Rincones del Valle

Het bezoekerscentrum van het park heet “Huerta del Rey” en ligt in Hornachuelos. Een bezoek hieraan zal je helpen het leven in het park te verkennen voordat je er daadwerkelijk geweest bent. Je wordt er voorzien van nuttige informatie over de functies van het park en de dieren die daar wonen. Iets wat je zeker niet wilt missen is de simulatie van een nachtwandeling in het park. Deze geeft het prachtige contrast van tegenstellingen tussen dag en nacht goed weer.

Openingstijden:

2019 Openingstijden bezoekerscentrum Huerta del Rey in Hornachuelos

Wat te doen in natuurpark Sierra de Hornachuelos: Fuente del Valle

Een wandeling door het park is de beste manier om te genieten van de sfeer en tot rust te komen temidden van de natuur. De beste plek om te ontspannen is Fuente del Valle, een recreatiegebied voorzien van tafels, barbecues en schaduw plekken. Een bijzonderheid is de Ermita de San Abundio (patroonheilige van Hornachuelos), in wiens eer een 8 kilometer lange Romería wordt gevierd op de laatste zondag van april, tussen Hornachuelos en Fuente del Valle.

Ermita de San Abundio in Fuente del Valle -recreatiegebied in de Sierra de Hornachuelos - Rincones del Valle
Ermita de San Abundio. Foto met dank aan Rincones del Valle

Wat te doen in natuurpark Sierra de Hornachuelos: Wandeltochten

Enkele van de beste hiking en wandelpaden (senderos) beginnen bij het bezoekerscentrum Huerta del Rey. Deze leiden je door de meest charmante delen van het park. Onder hen vallen de volgende routes extra op:

  • Route van Rabilarga, een 1,7 km lange, ronde route die de beek van Rabilarga volgt. Deze is goed te doen voor de gehele familie. Klik hier voor meer informatie over deze route (alleen beschikbaar in het Spaans).
Route van Rabilarga in Sierra de Hornachelos - Rincones del Valle
Foto met dank aan Rincones del Valle
  • Botanische route van Huerta del Rey, een 1,6 km lang pad ideaal voor families. Het zal ongeveer 45 minuten duren om de gehele route af te leggen. Onderweg kom je verschillende soorten vegetatie tegen en vergeet ook niet te genieten van het prachtige uitzichtpunt “Mirador de Huerta del Rey”.
  • Route van Las Herrerias, een 4,5 km lange ronde wandeling. Deze is zwaarder dan de voorgaande routes vanwege zijn rotsachtige ondergrond. Het recreatiegebied Fuente del Valle bevindt zich ook in dit gebied. Klik hier voor meer informatie over deze route (alleen de Spaanse versie).
Toegang tot het route van Las Herrerías in de Sierra de Hornachuelos - Rincones del Valle
Foto met dank aan Rincones del Valle
  • Route van Guadalora, deze is ideaal als je wilt genieten van de prachtige uitzichten op de rivier Guadalora. Dit kan tijdens een route van 6,4 kilometer. Het beginpunt ligt 2,5 kilometer ten noorden van het bezoekerscentrum, waar je je auto kunt achterlaten. Het pad loopt tussen eiken en olijfboomgaarden tot aan de weg CO5310. Vrije vergunningen zijn beschikbaar bij het bezoekerscentrum.
  • Cordel del Anguilla, een 11,3 kilometer lange route over een zanderige rotsachtige weg. De route duurt ongeveer 4 uur en slingert door Hornachuelos, diverse velden, en een bergachtig gebied. Hier is ook het uitzichtpunt “Mirador del Anguilla” gelegen.
  • Route van Bembezar, deze is ondanks zijn lengte van 13 kilometer relatief makkelijk te doorlopen. Op het moment van deze publicatie is de route echter gesloten voor het publiek.

Wat te doen in natuurpark Sierra de Hornachuelos: Sporten

Een van de vele verschillende sporten en activiteiten die je in het park  kunt doen is kanovaren. Dit kan het best beoefend worden in de rustige wateren van het reservoir van Bembézar. Daarnaast kun je er paardrijden, klimmen, fietsen, luchtballon varen en zelfs parachutespringen! Ontdek alle activiteiten door hier te klikken.

Must-see monumenten van natuurpark Sierra de Hornachuelos

Dit park is gevuld met charmante schuilplaatsen en spectaculaire panorama´s. Geen trip naar natuurpark Sierra de Hornachuelos is compleet zonder te stoppen bij de volgende bezienswaardigheden:

  • De Peña del Fraile – Deze ligt in de buurt van de verlaten Seminario de Nuestra Señora de Los Angeles (een klooster uit 1489). De Peña del Fraile is geïnspireerd door Duque de Rivas en de “Don Alvaro o la fuerza del sino”. Je kunt de plaatsen van beide monumenten zien vanaf het pad van Bembezar.
Seminario de Nuestra Señora de Los Angeles in Hornachuelos
Seminario de Nuestra Señora de Los Angeles.
Foto met dank aan Ayuntamiento de Hornachuelos
  • Reservoir van de rivier Bembezar –  Gelegen in het centrum van natuurpark Sierra de Hornachuelos. Dit reservoir is gevuld met water uit de rivier Bembezar en haar zijrivieren.
Rivier Bembezar in het Natuurpark Sierra de Hornachuelos
Rivier Bembézar. Foto met dank aan Ayuntamiento de Hornachuelos
  • Hornachuelos: één van de meest charmante dorpjes in de provincie Cordoba waar het park haar naam aan te danken heeft. De dorpse, steile, nauwe straten, de rijke archeologie en het historische erfgoed maken het meer dan de moeite waard om hier een pauze te nemen. Klik hier voor meer informatie over wat te doen in Hornachuelos.

Accommodaties en vakantiehuizen in de buurt van natuurpark Sierra de Hornachuelos

Dit natuurpark in de provincie Cordoba is gevuld met prachtige landschappen. De ideale plek voor je familie om de kalmte en charme van het natuurgebied te ervaren. Wil je het beste uit deze ervaring halen, overweeg dan eens een vakantiehuis vlak bij Hornachuelos te boeken! Voorzien van alle gemakken en in de buurt van een park wordt je verwend met een onvergetelijke ervaring. Klik op de onderstaande knop om een kijkje te nemen naar de in de buurt gelegen accommodaties.

Wat ga jij doen om de Sierra de Hornachuelos optimaal te beleven? Vertel het ons in de commentaren en vergeet niet om dit bericht te beoordelen!

Natuurpark Sierra de Hornachuelos in Cordoba is een artikel dat gaat over Natuur in Cordoba
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (5)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *