Wat te doen in Orgiva (Granada)

14 jan
2019
Geactualiseerd op: 20 januari, 2020

Wil je weten wat er is te doen in Orgiva, lees dan verder en ontdek alles over dit historische stadje in de Alpujarras van Granada.

Orgiva ligt verscholen aan de voet van de Sierra de Lújar en het Nationale Park Sierra Nevada, in de Vallei van de Rivier Guadalfeo vlakbij de Rio Chico. Het is de hoofdstad van de westelijke Alpujarra en van oudsher een levendig stadje met ondernemingen die de hele regio bedienen.

Tegenwoordig is het de juridische, sanitaire en educatieve zetel van de Alpujarra van Granada en uniek vanwege de diversiteit van culturen. Burgers van verschillende Europese nationaliteiten wonen hier namelijk samen op een paar vierkante meter in wat ooit een hippie gemeenschap was.

Rivier Guadalfeo, in Orgiva

Órgiva stond vroeger ook wel bekend als Albacete de Órgiva, als gevolg van de Nasrid naam: Albastch (oftewel ‘vlak‘). Na de Katholieke Reconquista overhandigde het Katholieke Koningspaar in 1492 de sleutels van de stad aan Boabdil, de laatste Sultan van Granada. Na hem regeerde de Grote Kapitein Gonzalo Fernández van Cordoba de stad. En ook de hertogen van Sessa, Cordoba en Ayala, de markies van Valenzuela en de graven van Sástago zwaaide hier vroeger de scepter.

Hoe kom je in Orgiva (Granada)?

Orgiva ligt op slechts 53 kilometer afstand van Granada. Dankzij de negen dagelijkse ritten vanuit Granada is Orgiva gemakkelijk bereikbaar per bus. De eerste bus vertrekt om 8.30 uur en de laatste om 20.00 uur. De busprijs bedraagt €5,11 en de reis duurt ongeveer 90 minuten.

Je kunt onderweg ook stoppen in andere steden van de Alpujarras, zoals Lanjarón, Campaneira, Capileira, Bubión en Torvizcón. Hou er rekening mee dat de prijzen en tijden en afhankelijk zijn van de uiteindelijke bestemming van je reis.

Ga je liever met de auto naar Orgiva, neem dan vanuit Granada eerst de A-348 en vervolgens de A-44. Na ongeveer een uurtje bereik je de hoofdstad van de Alpujarra.

Wat te zien en te doen in Orgiva

De stad speelde een belangrijke rol in de oorlog tegen de Moren en deze geschiedenis zie je duidelijk terug in achtergelaten sporen die je tijdens je bezoek kunt gaan verkennen.

Casa Palacio de Los Condes de Sástago

Casa-Palacio Condes de Sástago in Orgiva - Gemeenteraad
Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

Dit 16e-eeuwse paleis  is één van de best bewaarde monumenten in Orgiva. Het is gebouwd op de resten van een oude Moorse toren en het bestaat uit een 15-meter-hoge toren en twee aangelegen paviljoens. Het werd in 1994 uitgeroepen tot Bien de Interés en tegenwoordig zetelt hier de gemeenteraad.

Parochiekerk Nuestra Señora de la Expectación

Parochiekerk Nuestra Señora de la Expectación in Orgiva
Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

De tweelingtorens van de belangrijkste kerk in Orgiva  zijn de meest opzichtige herkenningspunten van de stad. In de kerk vind je het beeld van Cristo de la Expiración, de patroonheilige van de Alpujarra en het meest heilige beeld in Orgiva.

Er doen verschillende legendes de ronde over dit beeld en een ervan stamt uit de tijd van de Spaanse burgeroorlog, toen er twee bommen op de kerk werden gelaten maar waarvan er geen enkele afging. De inwoners van de stad die hun toevlucht in de kerk hadden genomen werden zodoende gespaard en dit werd toegeschreven aan de goddelijke interventie van Cristo de la Expiración.    

Een andere legende gaat over het moment dat het beeld moest worden verhuisd vanwege renovatiewerkzaamheden aan de kerk. Halverwege de oversteek van de rivier Chico werd het beeld opeens zo zwaar dat het onmogelijk bleek om de taak te voltooien. Het beeld moest worden teruggenomen naar de tempel en de werkzaamheden werden zodoende voortgezet onder de waakzame blik van de patroonheilige van de stad.

Stadsbibliotheek “Hurtado de Mendoza”

Cervatina Hal in Stadsbibliotheek Hurtado de Mendoza in Orgiva
Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

Deze culturele hoek, gelegen tegenover het oude stadhuis, is vooral beroemd om de Cervatina Hal (vernoemd naar Miguel de Cervantes). Hier ontdek je onder andere een uitgebreide collectie van “Don Quixote” in meer dan 50 verschillende talen .

Hermitage van San Sebastián

De Hermitage ligt op een heuveltop die je via de smalle straatjes van het Barrio Alto kunt bereiken. Hoewel je de weg ook rijdend af kunt leggen raden we je aan om te gaan wandelen. Op deze manier kun je kennismaken met de typische architectuur van Alpujarra. Je ontdek onder andere de bekend tinaos, de slimme brugstructuren die je ‘door de huizen‘ laten wandelen.

Zodra je aankomt bij de Hermitage  ga je genieten van de adembenemende uitzichten over de stad die zich aan je voeten uitstrekt. San Sebastián is sinds eind 16e eeuw de patroonheilige van Orgiva en wordt gevierd op 20 januari.

De hermitage werd gebouwd op de resten van een Visigotische Fort en werd in 1591 heilig verklaard nadat de builenpest in de Alpujarra duizenden slachtoffers eiste. In 1724 brak er een ander epidemie uit in de regio maar Orgiva werd wonderwel gespaard. Hierdoor nam de devotie voor San Sebastián, als de beschermer tegen de pest, nog meer toe.

Een andere legende gerelateerd aan San Sebastian beschrijft hoe de Heilige Orgiva redde van een overstroming. Toen het water de stad bereikte redde een grote steen de stad door het water de weg te versperren. Toen men hierna de natte voeten van het standbeeld van San Sebastián zag geloofde men dat de heilige zelf van het altaar was gesprongen om de steen op de waterweg te plaatsen.

Plaza de La Alpujarra

Het Plaza de la Alpujarra  is een andere verplichte stop tijdens je bezoek aan Órgiva. Je ontdek het plein in het midden van de stad en je kunt er gaan genieten van prachtig tegelwerk met beschilderingen van elk dorp in de Alpujarras.

Molino de Benizalte

Molino Benizalte in Orgiva - Wat te doen in Orgiva
Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

Een ander interessante bezienswaardigheid in Orgiva is deze 16e-eeuwse olijfmolen , die in 2009 volledig werd gerenoveerd. Je ontdek de molen aan de overkant van de rivier Chico, met ernaast een nis die de Virgen de las Nieves (Maagd van de sneeuw) verwelkomt, een van de belangrijke gebedsbeelden van dit gebied.

Wat is het beste moment voor een reis naar Orgiva?

Ben je een liefhebber van wintersport, sneeuw en ‘winterse‘ temperaturen, benut dan een vakantie in de Sierra Nevada om een bezoek te brengen aan Órgiva. Feest mee op 20 januari tijdens de jaarlijkse viering van patroonheilige San Sebastián. Op deze dag worden het beeld van de Heilige, en die van de Maagd van Aurora, in processie rondgedragen door de stad en teruggebracht naar de Hermitage.

Ben je van plan om in de lente naar de Alpujarra te reizen, dan is de Heilige Week een uitstekende optie. Vanaf Witte Donderdag tot en met Pasen (in 2019, van 18 tot 21 April) ga je genieten van de Feria genaamd “Hecho en la Alpujarra – Feria de Turismo, Artesanía y Alimentación“. Dit festival staat in het teken van toerisme, handwerk en gastronomie en brengt alle producten van de Alpujarra samen zodat je de kans hebt om kennis te maken met het best wat de Alpujarra te bieden heeft. De Feria vindt plaats op het kermisterrein van Orgiva.   

Feria Hecho en la Alpujarra in Orgiva
Feria “Hecho en la Alpujarra”. Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

Tien dagen voor Palmzondag vindt in deze periode tevens de belangrijkste religieuze processie van Órgiva plaats. Hierin wordt Santísimo Cristo de la Expiración, de beschermheilige van de Alpujarras, samen met de maagd meegenomen in processie. In 2020 op 27 maart.

Processie Cristo de la Expiración in Orgiva
Foto met dank aan het stadhuis van Orgiva

Een andere sfeervol evenement ontdek je tijdens het laatste weekend van september (of de eerste van oktober). Tijdens de Reales Ferias y Fiestas, ter ere van Sint Michael (29 September) worden verschillende competities gehouden en kun je tevens deelnemen aan workshops en familie-activiteiten. Met de internationale competitie van Migas (een traditionele Spaanse gerecht gemaakt met brood, knoflook en spek) wordt de Feria op zondag afgesloten.

Tot slot raden we je aan om tijdens je bezoek aan Orgiva ook een bezoek te brengen aan de markt op donderdagochtend. Deze markt staat in het teken van handwerk en je kunt genieten van de gezellige sfeer en lokale producten.

Waar te eten in Orgiva

Gastronomie van de provincie Granada - Wat te doen in Orgiva
Foto met dank aan TurGranada

Ham en andere smaakvolle vleesgerechten zijn gastronomische sterren van het gebied. Waar je uiteindelijk ook gaat eten in Órgiva, je kunt ervan op aan dat je voor een goede prijs gaat genieten van heerlijke lekkernijen. Speciaal aanbevolen zijn restaurants zoals El Limonero, El Molino, La Almazara, El Camping of Alma Alpujarreña.

VVV-kantoor in Órgiva

Het VVV-kantoor van Orgiva ligt op het Plaza de la Alpujarra.

Openingstijden winter:

  • Maandag t/m zaterdag: 9.00 tot 14.00 uur / 17.00 tot 19.00 uur
  • Zondag: 10.00 tot 14.00 uur

Openingstijden zomer:

  • Maandag t/m zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur / 17.00 tot 19.00 uur
  • Zondag: 10.00 tot 14.00 uur

Telefoon: +34 958 78 42 66

E-mail: [email protected]

Villa‘s en vakantiehuizen in Orgiva

Het enige dat je nog rest voordat je naar Orgiva af kunt reizen is een accommodatie in de Alpujarra. Neem een kijkje op de beste vakantiehuizen rondom de stad en ga genieten van de ontspannen sfeer die de stad en de prachtige landschappen van de Alpujarra in Granada je te bieden heeft.

Orgiva is hét kruispunt van Granada, de Costa Tropical, de steden van de Alpujarra en de Costa del Sol, in de provincie Malaga. Wacht niet langer, boek je verblijf in de Alpujarra en beleef samen met je partner of het hele gezin, een fantastische tijd in Orgiva.

Wat te doen in Orgiva (Granada) is een artikel dat gaat over Reisgids in Granada
Beoordeel
1 estrella2 estrellas3 estrellas4 estrellas5 estrellas (4)
Loading...
Deel
Geef je mening (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *